--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

EGR

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: EGR

Post autor: wojtekski » 26 maja 2018, o 07:59

Właśnie to jednemu otwiera nie więcej niż 29 % a kolega wyżej pisze że 70 % więc też dziwne.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 26 maja 2018, o 08:22

http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... Id,2165497

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

pawel_insignia
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Gdańsk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: pawel_insignia » 26 maja 2018, o 08:45

Mi też otwiera na 74%. Może to kwestia wgranej wersji oprogramowania? Ja mam z kwietnia 2010 oprogramowanie, czyli tak jak auto wyszło z produkcji.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 26 maja 2018, o 08:52

U mnie siedzi soft 55590715 czyli ostatni możliwy.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 26 maja 2018, o 10:59

dare50 pisze:
25 maja 2018, o 17:41
Ale co ma być ? , to nie jest pierwsze auto które ma zaślepiony EGR , w VC też parę lat jeździłem z zaślepionym dopóki go nie wyprogramowałem ,
Panowie może powodem że auto lepiej jedzie od dołu po zaślepieniu/odłączeniu EGR-a jest lepsza praca turbiny bo przy takim układzie 100% spalin idzie w turbo , wiem wiem że sterownik i tak dobierze prace turbiny że ma pompować tyle ile trzeba ale właśnie od dołu zawsze brakuje turbo a tu mamy od razu pełny zakres , bo chłopaki z Biturbo chyba nie mają tego problemu z EGR ?
Przecież tyle razy było o tym pisane a dalej powstają jakieś dziwne teorie.
Lepsza dynamika od dołu jest spowodowana tym, że zamknięty egr nie dopuszcza do komory spalania dodatkowego "wypełniacza" czyli spalin. Jest więc w komorze spalania więcej miejsca dla palnej mieszaniny powietrza i paliwa. Której spalenie da nam więcej energii pchającej tłok i poruszającej wałem korbowym. Ot i cała teoria lepszej dynamiki w dolnym zakresie obrotów a wiec tam gdzie za zwyczaj otwiera się egr.
Przykre jest tylko, że coraz więcej osób decyduje się na dodatkowe zatruwanie otoczenia przerabiając auta trak by emitowały więcej rakotwórczych tlenków azotu. Szkoda, że nie daje się tego tak łatwo wykrywać jak braku dpf. I szkoda, że jest tak mało kontroli wykrywających brak dpf.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 26 maja 2018, o 14:06

Co sie dziwisz, inżynierowie opla są temu winni, stworzyli uposledzony system oczyszczania spalin, w 80% dpf wypala się w najmniej odpowiednim momencie (chyba że zaplanujesz wypalanie dzięki apk pinga), egr wali tyle spalin że uniemożliwia ruszenie autem (kiedy jest ciepło i gęstość wolumeryczna powietrza jest mniejsza). Jakoś jajogłowi od citroena, merca, skody czy vw umieli poradzić sobie z tymi zagadnieniami bez uposledzania auta i narażania użytkowników na drogie naprawy: dpf, silników, skrzyń, kolektorów itp. czy innych kosztów serwisowych których można by uniknąć.
Np w skodzie po zaslepienu egr skutek jest odwrotny do zamierzonego, c4 ma niezauwazalny proces wypalania ds5 też, vw ma system w sofcie zapobiegający wypalaniu na postoju a tym samym truciu ludzi w miastach. I nie to że nie lubie swojej insi bo lubię mimo że jest problematyczna w kwestiach wspomnianych wyżej i paru innych (przewijajacych sie na forum) to ja jako czlowiek techniczny radzę sobie z jej humorami we własnym zakresie (a lubię grzebać), szkoda mi tylko osób co mają dwie lewe i navi ustawioną na stałe na aso, na ich miescu skarżył bym opla o celowe wyprodukowanie auta majacego wiele wad ukrytych na które nie ma akcji serwisowych a występują nagminnie ale oczywiście w aso stara śpiewka "oooo jest pan pierwszy z takim problemem" - chyba k***a w ciągu ostatniego kwadransu :)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 26 maja 2018, o 15:10

Po pierwsze ten silnik zaprojektowali jajogłowi z fiata.
Po drugie miałem insignię w której masę rzeczy wymieniłem sam. Ale z tymi problemami z ruszaniem to jest duża przesada. Moim autem jeździło kilka osób i nikt nie narzekał na problemy z ruszaniem. Ruszało się normalnie jak każdym innym autem, które było w domu. Mało tego kolega, który ją kupił dla żony też się nie skarżył, że nie da się tym ruszać. A ledwo wczoraj go widziałem.
No i po trzecie to wszystko co piszesz nie zmienia faktu, że neutralizując systemy oczyszczania spalin każdy przyczynia się w jakimś stopniu do trucia środowiska. Tak jak np wyrzucając śmieci do lasu czy wylewając zużyty olej gdzieś w krzaki.
Oraz po czwarte takie moim zdaniem bez urazy druciarstwo wciąż świadczy o naszej kulturze technicznej i motoryzacyjnej. Której wciąż bliżej do wschodu niż do zachodu.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 26 maja 2018, o 16:22

Jak bardzo ekoterrorysci i marketingowcy za pośrednictwem mediów namieszali ludziom w głowach. Pomyśleć że to wszystko dla kasy, a nie dla środowiska...

zeniu69

Post autor: zeniu69 » 26 maja 2018, o 16:58

kecraminsignia pisze:...
A wszystko zaczelo sie od pseudoadwokatow z DUH, ktorzy bez dowodow zaczeli histeryzowac, ze tlenek azotu jest rakotworczy :)

Zbieranina oszustow, ktorzy wykorzystujac luki w prawie skarza handlarzy aut za uzywanie niewlasciwej czcionki.

To sa uroki komunizmu 2.0, jakim niewiatlpliwie jest KC Bruksela.

Btw.: jak siedzisz w pracy to mozesz wdychac 950 mg Nox/m3 i nie jest to rakotworcze (wedlug KC Bruksela). Ale jak wyjdziesz na ulice to > 40mg/m3 jest rakotworcze :)

Gesendet von meinem SM-T815 mit Tapatalk
Ostatnio zmieniony 26 maja 2018, o 17:42 przez IBZI, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum. Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 26 maja 2018, o 17:04

@kecraminsignia ja tam nie wiem kto ci namieszał w głowie. Bo to, że tlenki azotu są trujące i rakotwórcze to udowodniono naukowo. To, że instalacje egr, dpf czy scr pomagają obniżyć zawartość trujących substancji w salinach tez jest udowodnione. Chcesz z tym dyskutować to twoja sprawa. Pewnie ci co walczą z paleniem śmieciami w piecach czy wyrzucaniem ich do lasu tez wg ciebie mają namieszane w głowach. Bo co to komu szkodzi jak ktoś wyrzuci torbę ze śmieciami do lasu spali parę butelek pet w piecu czy usunie dpf lub egr. Przecież świat się nie zawali. A wielu usprawiedliwi się przed samym sobą, że przecież nic złego nie robi bo to ci którzy zauważają problem przecież mają namieszane w głowach. Typowa polska mentalność, ktoś zauważa problem to ma na pewno namieszane w głowie.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 26 maja 2018, o 17:23

zeniu69 pisze:
kecraminsignia pisze:...
A wszystko zaczelo sie od pseudoadwokatow z DUH, ktorzy bez dowodow zaczeli histeryzowac, ze tlenek azotu jest rakotworczy :)

Zbieranina oszustow, ktorzy wykorzystujac luki w prawie skarza handlarzy aut za uzywanie niewlasciwej czcionki.

To sa uroki komunizmu 2.0, jakim niewiatlpliwie jest KC Bruksela.

Btw.: jak siedzisz w pracy to mozesz wdychac 950 mg Nox/m3 i nie jest to rakotworcze (wedlug KC Bruksela). Ale jak wyjdziesz na ulice to > 40mg/m3 jest rakotworcze :)

BRAWO !!! Nic dodać nic ująć. Ale nie wszyscy potrafią to zrozumieć. Już o tym pisałem i nie wydaj mi się żeby powracać do tematu. Bo to bez sensu. Nie dotrze się do wszystkich. Ludzie mają strasznie wyprane mózgi. No ale cóż. XXI wiek. Inne wartości. ObrazekObrazek

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 26 maja 2018, o 17:25

Czego nie możesz zrozumieć, że tlenki azotu czy sadza są trujące?

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 26 maja 2018, o 17:28

Przeczytaj post @zeniu69. Jeżeli do tego zmierzasz to też jestem przeciwny paleniem butelek pet w piecach i wyrzucaniem śmieci do lasu Brawo hubertus za ekologiczną postawę. Jestem też z tobą.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 26 maja 2018, o 17:33

Niestety z tego postu nie wiele wynika. Bo badaniem gazów raczej nie zajmują się pseudo adwokaci a naukowcy chemicy itd. Handlarze aut i czcionka nie wiele wnoszą do tematu o egr. A wymogi i normy to nie tylko zasługa UE. Podobne są w stanach i wielu innych cywilizowanych krajach leżących poza Europą.
I tu nie chodzi o ekologiczną postawę. Tylko po co truć więcej z powodu tego, że silnik komuś klekocze czy ma problem z ruszaniem? I tłumaczyć to przed samym sobą jakimiś spiskami KC z Brukseli czy praniem mózgów.
No i dla koncernów to żaden zysk systemy ekologii w autach kosztują w projektowaniu i produkcji znacznie więcej niż ewentualne wpływy z przyszłych napraw dokonywanych w aso.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2018, o 17:36 przez hubertus, łącznie zmieniany 1 raz.

zeniu69

Post autor: zeniu69 » 26 maja 2018, o 17:35

hubertus pisze:Czego nie możesz zrozumieć, że tlenki azotu czy sadza s a trujące?
Tlen tez jest trujacy. Sol rowniez. Co2 rowniez. Alkohol rowniez. Jednak bez tych trujacych substancji albo wyzioniesz ducha (tlen) albo bedziesz zyl jak mnich (alkohol).

Nikt nie twierdzi, ze Nox nie jest trujacy. Ale pomiedzy teujacy a rakotworczy jest wielka roznica. Nawet nie ma naukowych dowodow OD jakiej dawki Nox jest trujacy. Byly badania na szczurach, ktore pokazaly, ze dawka przy ktorej COS ze szczurami zaczyna sie dziac jest kilkudziesieciokrotnie wieksza niz liczba wyssana z dupy przez KC Bruksela.

Nikt o zdrowych zmyslach nie powie, ze jakosc powietrza jest mu obojetna. Ale taki ktos tez nie bedzie histeryzowal, ze trzeba zabronic diesla bo DUH i KC Bruksela wysysaja sobie z dupy bajki.
Taki ktos od razu sie skapuje, ze chodzi o KASE a nie o dobro obywatela.
To znaczy KC Brukseli chodzi o jakies farmazony (vide proste ogorki czy okreslenie slimaka ryba). Niemieckiemu rzadowi chodzi tylko i wylacznie o kase (tak jak kiedys przy Abwrackprämie).

Dzisiejsza EU (i w ogole swiat) wyjeta jest 1:1 z ksiazek i filmow o dystopiach, gdzie garstka bossow wymysla sobie absurdalne, idiotyczne i nielogiczne zasady i prawa.

Ostatnio zmieniony 26 maja 2018, o 17:41 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 26 maja 2018, o 17:36

No tak zapomniałem napisać aby przeczytać to nie dosłownie tylko z przymrużeniem oka.
Chodzi o ogólnikowy "żartobliwy" przekaż jak to wyglada. No prościej już nie potrafię
@zeniu69 Brawo. Znowu nic dodać nic ująć. No ale cóż nie każdy niestety tego nie rozumie.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2018, o 17:36 przez kecraminsignia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 26 maja 2018, o 17:40

zeniu69 pisze:
26 maja 2018, o 17:35
[...] Byly badania na szczurach, ktore pokazaly, ze dawka przy ktorej COS ze szczurami zaczyna sie dziac jest kilkudziesieciokrotnie wieksza niz liczba wyssana z dupy przez KC Bruksela.
Podrzucisz jakiś link do tych badań na szczurach? Serio pytam, bo temat mnie interesuje, a nic takiego nie mogłem znaleźć.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 26 maja 2018, o 17:44

@IBZI i nigdzie nie znajdziesz takich informacji. Firmy, instytucje badawcze, naukowe itp. mają prawo zatrzymać takie informacje dla siebie. Oni to finansuja i traktują to jako swoją własność. Mogą tylko poinformować opinie publiczną o badaniach i tyle ale nawet nie muszą. Takie praw a szkoda...
Natomiast takie badania są lobbowane w różnych dziedzinach w celach finansowych. POPROSTU KASA KASA I JESZCZE RAZ KASA i to trzeba zrozumieć.

zeniu69

Post autor: zeniu69 » 26 maja 2018, o 17:46

IBZI pisze:
zeniu69 pisze:
26 maja 2018, o 17:35
[...] Byly badania na szczurach, ktore pokazaly, ze dawka przy ktorej COS ze szczurami zaczyna sie dziac jest kilkudziesieciokrotnie wieksza niz liczba wyssana z dupy przez KC Bruksela.
Podrzucisz jakiś link do tych badań na szczurach? Serio pytam, bo temat mnie interesuje, a nic takiego nie mogłem znaleźć.
Szukaj Health Effect Institute, Boston (HEI 2015).

Dopiero od 8000mg/m3 mozna bylo zauwazyc lekkie PODRAZNIENIE drog oddechowych.

Ostatnio zmieniony 26 maja 2018, o 18:29 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 26 maja 2018, o 17:47

Czyli NOx nie jest rakotwórczy ale truć się można. Takie to przymrożenie oka ma być? Nikt o zdrowych zmysłach nie powie, ze jakość powietrza jest mu obojętna ale dpf czy egr w aucie osunąć można? O to chodziło z przymrożeniem oka. A może łatwiej to przymrożenie oka nazwać hipokryzją. Tak nie można palić butelkami pet w piecu. Ale jak się wywala z auta dpf czy egr to już można. I to popieram. Bo to moje auto a problem palenia w piecu mnie nie dotyczy. I tego jak najbardziej nie popieram. I taka to dyskusja. Ci co palą śmieciami w piecach powiedzą. Niech się wezmą za tych od samochodów bo oni trują. Ci co wyjmują dpf y czy egr y powiedzą niech się wezmą za tych z piecami bo to oni trują. Wszyscy winni tylko nie ja.
I jak zwykle winna UE, winne Niemcy i zaraz ktoś napisze, że to jak zwykle wina Tuska.
@kecraminsignia ty coś pisałeś o wypranych mózgach. Ale jak się ciebie czyta to w sumie widać wiesz co piszesz. Dowodów brak ale spiskowa teoria dziejów jest jak najbardziej.
A co do badań to ktoś prowadził je na szczurze kilka lat czy jak? Bo wpuścić go do pomieszczenia z takim nasyceniem NOx na godzinę czy tydzień to nie kilka czy kilkadziesiąt lat życia w zatłoczonym mieście. No i dlaczego nie prowadzi się badań na organizmie bliższym człowiekowi. Bo nie na darmo mówi się, ze jedynie szczur i karaluch mogły by przeżyć na skażonym wybuchem atomowym terenie. Oczywiście na podstawie wykonanych uprzednio odpowiednich badań różnych zwierząt.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”