--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

ODPOWIEDZ
tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

Post autor: tomek evo » 23 cze 2017, o 08:38

hubertus pisze:@tomek evo zarzucasz mi pisanie bzdur. Szkoda tylko, że nie rozumiesz tego co napisałem. Więc jak możesz zarzucić mi pisanie bzdur? To się logiki nie trzyma. Co jest wg ciebie bzdurą, że jak panewka ma wadę materiałową to i tak się zatrze nawet jak będziesz lał najlepsze oleje i płukanki? To jest wg ciebie bzdura? Sam piszesz w takim razie bzdury.
Weź zawołaj przed monitor/ekran kogoś dorosłego kto umie czytać ze zrozumieniem, aby ci wytłumaczył. Napiszę ci jeszcze raz. Jeśli panewki w insigniach mają wady materiałowe to żadne najlepsze płukanki i oleje temu nie zaradzą. Jeśli ma się zatrzeć to i tak się zatrze. I nie przekręcaj moich wypowiedzi i nie polemizuj z tym czego nie napisałem. Bo nigdzie nie pisałem o wymianie oleju co 30 tys km. Nikt z forumowiczów tego nie robi. A ty zmyślasz, że niby chcę utrzymać czystość w silniku przy wymianach co 30 tys. gdzie ja to napisałem?
Rozumiem, że ty czerpiesz swoją wiedzę z periodyków typu "Motor" gdzie przy obecnej sprzedaży nakładu za pieniądze napiszą wszystko co chcesz. Ja swoją wiedzę czerpię z życia. I z autami o przebiegu 500 tys mam częste do czynienia bez żadnych płukanek jeżdżą na castrolu po 30 tys km i się nie zacierają.
Wiem, że zaraz wkroczy moderator. Ale nie mogę tolerować sytuacji, gdy forumowicz przekręca moje wypowiedzi zarzuca mi pisanie bzdur nie umiejąc tego merytorycznie uzasadnić. I próbuje polemizować z czymś czego nie pisałem w zacytowanym moim poście.
@2nec masz automat więc tylko potwierdza to co pisałem, że dwumasa nie ma żadnego wpływu na zacieranie się silnika. Bo w twoim aucie jej nie ma.
Może się wyraziłem nieco mało dyplomatycznie ale chodziło mi o tę cześć Twojej wypowiedzi
"Płukanka ma wypłukać portfel właściciela a dodatkowo podczas płukania na starym oleju pogarsza dodatkowo jego właściwości smarne. To po prostu zwykły marketing jest. Tak jak w wielu innych przypadkach sprzedawcy starają się wmówić klientowi, że jest mu to do czegoś potrzebne by po prostu zarobić"
To, że panewki mają wady materiałowe to ja tego nie kwestionuje. Kwestionuje natomiast podejście typu tu nic nie pomoże, nic sie nie da zrobić, płukanki i inne cuda to tylko naciąganie. Bo wcale tak nie jest. Naciąganie to jest w ASO jak np. śpiewają za wymianę oleju 400-500 zł (np. w VW) a olej kosztuje ich w zakupie 70-100 zł. Płukanki (i inne preparaty czyszczące) są po to aby utrzymać silnik w czystości bo to jest bolączka silników diesla a w wielu konstrukcjach prosta droga do kłopotów ze smarowaniem wiec nie można tego bagatelizować. Podczas płukania na starym oleju oczywiście, że są pogorszone właściwości smarne dlatego wykonuje się to na wolnych obrotach (do 1200-1500 można czasem zakręcić w zależności od typu płukanki) tak aby było bezpiecznie. Kolega płukał 2.0 CDTI dziesiątki razy i nigdy nie było problemów i choć nie ma żadnej gwarancji, że czysty silnik i dobry olej (ewentualnie z dodatkiem) uchronią nas przed awarią to przynajmniej mamy pewność, że zapewniliśmy silnikowi odpowiednie smarowanie bo ona ma istotny wpływ na to co dzieje się w silniku i bardzo prawdopodobne, że w wielu sytuacjach ratuje silnik. Koszty odpowiedniego zadbania o silnik nie są duże i jeśli kogoś stać na Insignie to płukanka za 20-40 zł mniej więcej raz na rok nie powinna być traktowana jak naciąganie i marketing. nie musisz mi wierzyć na słowo - poczytaj co na ten temat mówią użytkownicy na wielu forach motoryzacyjnych.
Jeśli Cię uraziłem to nie było to moją intencją i mam nadzieję na dalsze merytoryczne dyskusje bo w wielu miejscach się zgadzamy wiec może niepotrzebnie na Ciebie tak naskoczyłem z tym pisaniem bzdur.

-- 23 cze 2017, o 08:49 --
takisobie pisze:obracające panewki to nie tylko problem w Oplu. W Renault 1.9dci 120 KM problem z panewkami jest znany zwłaszcza na czwartym cylindrze ,przez niedostateczne smarowanie panewka łapie z czasem luz , silnik 130 KM z tymi samymi panewkami dostał wydajniejszą pompe i problem wyraźnie zmalał .Powróce do pytania o łopatkową pompe oleju z elekrozaworem stosowaną w autach z start-stop , czy ktoś z tą pompą na tym forum lub innym miał problemy z panewkami.
Co ciekawe przy regularnej wymianie oleju co 10-15 tys. problem występuje w "starym typie" 1.9 DCI incydentalnie a przy trybie long life w zasadzie nagminnie co by się zgadzało z tezą, że jak się zadba o odpowiednie smarowanie to można uniknąć wielu kłopotów. W silnikach benzynowych TSI też jest problem z odpowiednim smarowaniem tzn. wrażliwością silnika na odpowiednie smarowanie i nawet zmiana lepkości oleju z 5W30 na 0W30 może mieć tam duży wpływ na jakość smarowania.

-- 23 cze 2017, o 08:56 --
2nec pisze:Profek ma rację, autko posiadam mniej więcej od marca jak zacząłem ogarniać posty forumowe i czytać na co zwracać uwage na wady i na to co wymieniać to niestety było już za późno, miałem wymienić uszczelke i zerknąć na panewki ale po urlopie jednak serducho zatarło się w drodze na urlop (na lotnisko) nic się na to nie poradzi koszta sie wygenerowały tylko bardziej się teraz zastanawiam skoro zostanie mi wstawiony nowy słupek z nową pompą oleju z przełożonymi podzespołami prawdopodobnie wymienie odrazu rozrząd mimo iż był wymieniany 50tyś km temu to czym go zalać jakim olejem i jak o niego najlepiej dbać jak wczoraj pisałem w planach mam wymiane oleju co 8-10tyś km robić płukanki i kontrolować panewki czy coś pominąłem? Coś powinienem kontrolować bardziej?
Kontrolować trzeba wypalanie dpf-u - temat szeroko opisany na forum wiec nie będę się rozpisywać. Wymiana co 8 tys. to przesada, chyba że jeździsz głównie po mieście. Myślę, że 10-12 do max 15 tys. wystarczy w zależności od warunków jazdy.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: hubertus » 23 cze 2017, o 08:58

@tomek evo wyraźnie napisałem o co mi chodzi. Więc jak powtarzam jeszcze raz jeśli panewki mają wady materiałowe to płukanki czy najlepsze oleje nic nie dadzą. Tak samo jest w przypadku jeśli pompa zębatkowa ma zbyt małą wydajność w porównaniu z pompą łopatkową. Tak samo jest w przypadku insigni używanych z niepotwierdzonymi przebiegami. Jeśli ktoś kupił auto w którym panewki z jakichś przyczyn zaczynały już się przycierać to płukankami i najlepszymi olejami sytuacji nie uratuje. Sytuację psuje czujnik oleju reagujący przy zbyt małym ciśnieniu. Więc przy tylu czynnikach mogących mieć wpływ na awarię panewek w tym silniku. Płukanka na prawdę nie wiele da. Tym bardziej, że nikt nie wie tak na prawdę dlaczego te silniki się zacierają. Sam eksploatuje wiele aut i mam, miałem do czynienia z wieloma autami z dużym przebiegiem eksploatowanymi trybie LL i wiem, że się nie zacierają bez płukanek. To po co mi to?
@2nec Nowy słupek w sensie kupiony drugi używany czy nowy bo z firmy zajmującej się regeneracją, szlifowaniem wałów itd? Ja bym na twoim miejscu zalał olejem jakim ci się tam podoba i jeździł. Rozumiem, że podczas składania jeśli będzie to używany słupek mechanik zweryfikuje panewki. Jeśli będzie nowy to nie ma co weryfikować.
Jak dotąd nie ma 100 % potwierdzonej wersji dlaczego te silniki się zacierają. Więc nie ma co przesadzać i stresować się czy wykosztowywać na darmo. Takie rozbieranie silnika co rok i kontrola panewek to tez nic dobrego. Nie wiem jak je inaczej można skontrolować. Jeśli będzie to nowy nie używany czy tam po regeneracji słupek. Panewek nie ma co sprawdzać. Jakieś płukanki w świeżo złożonym silniku są również bez sensu.

2nec
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Miasto:

Post autor: 2nec » 23 cze 2017, o 09:00

Bedzie to słupek używany zregenerowany sprawdzony wal korbowody założone nowe panewki nowa pompa olejowa a reszta niby przełożona

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 23 cze 2017, o 09:09

To nie ma sensu kontrolowanie panewek. Trzeba je tylko dotrzeć. Tj nie przesadzać na początku z gazem czy zbyt wolną jazda na wysokich biegach. Olej twoja sprawa jaki wybierzesz. Co do płukanek nie wypowiadam się, bo wg mnie silnik jest płukany przez olej. I mając do czynienia z autami o dużych przebiegach widzę, że to wystarcza.
Co do wypalania dpf to zaczynam mieć wątpliwości czy wypalanie na postoju jest dobre dla silnika. Crafter sam przestaje wypalać na postoju. Dpf na postoju nie wypali się jak na trasie. A ryzyko większej ilości on w oleju tez jest większe ze względu na konieczność większego dogrzewania spalin/dpf przy wypalaniu na postoju.

kjk12
Użytkownik
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTH
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: kjk12 » 23 cze 2017, o 09:41

2nec pisze:Bedzie to słupek używany zregenerowany sprawdzony wal korbowody założone nowe panewki nowa pompa olejowa a reszta niby przełożona

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
może mój kupisz zatarty, który został wyremontowany przez fachowca (mój fachowiec z zakładu powiedział że ten blok się do regeneracji nie nadaje ale on się może mylić ) :lol: ciekaw jestem ile wytrzymują takie bloki po regeneracji

2nec
Użytkownik
Miasto:

Post autor: 2nec » 23 cze 2017, o 09:46

A czemu sie nie nadaje?

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 23 cze 2017, o 09:50

Czy się blok nadaje, czy nie mogą powiedzieć tylko w specjalistycznym warsztacie, gdy dokonają pomiarów. Mechanik demontujący silnik na oko tego nie oceni. Chyba, że w bloku jest dziura lub gniazdo panewki ma widoczne ślady uszkodzeń.

kjk12
Użytkownik
Miasto:

Post autor: kjk12 » 23 cze 2017, o 09:52

bo tak się zatarł że regeneracja nie ma sensu, bo może się zatrzeć znowu przez osłabienie po szlifie i innych numerach, ale zawodowiec z allegro to remontuje i daje miesiąc gwarancji nic tylko kupować :lol: kupcie sobie 1.9, a za zaoszczędzone pieniądze zróbcie chipa na 190 i po temacie

2nec
Użytkownik
Miasto:

Post autor: 2nec » 23 cze 2017, o 09:54

Mechanik do ktorego wstawiam niby zajmuje sie remontami i daje rok gwarancji na silnik

kjk12
Użytkownik
Miasto:

Post autor: kjk12 » 23 cze 2017, o 09:55

jaki koszt takiej zabawy ?
jaki koszt nerwów i oczekiwania kiedy znowu się zatrze ?

2nec
Użytkownik
Miasto:

Post autor: 2nec » 23 cze 2017, o 10:08

6300 blok z nowa pompą oleju

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2014
Miasto: DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: takisobie » 23 cze 2017, o 10:09

@tomek evo co nieznaczy że pompy są zbyt mało wydajne , jest kilka takich silników które maja nagminnie problemy z panewkami a przecież nie one jedyne mają long life service, powiedzmy że ktoś nieudolnie wciska swoje paluszki w poprawe silnika ( raczej związanwe z oszczędnością )tak jak to się miało z 1.9 tdi105KM.

2nec
Użytkownik
Miasto:

Post autor: 2nec » 23 cze 2017, o 10:10

Kjk12 a jaki masz pomysł co niby mam zrobić? Sprzedać z rozwalonym silnikiem?

kjk12
Użytkownik
Miasto:

Post autor: kjk12 » 23 cze 2017, o 10:14

6500 kosztowała mnie cała zabawa z silnikiem plus malowanie każdego elementu na nowo, blok na czarno, a osprzęt na srebrno i wymiana wszystkich uszczelek dosłownie wszystkich, teraz wiem, że można to zrobić jeszcze taniej i zmieścić się do max 5000, a kto wie czy bym nie zszedł poniżej 4 tyś, oczywiście wszystko sam robiłem bo silnik jest tak prosty że :D

-- 23 cze 2017, o 11:17 --

kupujesz blok z 1.9 delikatnie go przerabiasz pozbywasz się smoka oleju z insignia dajesz tego z vectra c
Obrazek

Obrazek

najlepiej mieć dwa z vectra c bo trzeba go troszkę wydłużyć o około 2 cm i obniżyć i już nie mamy nieszczęsnej uszczelki smoka

Bodex

Post autor: Bodex » 23 cze 2017, o 10:21

Mam inny pomysł , piszesz że nie dawno kupiłeś , idź do ochrony konsumenta i się zorientuj jak w twoim przypadku będzie , bo mnie wiadomo że przy ciężkich awariach to sprzedający parcypuje w kosztach remontu ,jeśli taki wystąpi do 6 miesięcy od zakupu.
Ale upewnij się osobiście .

Ja bym nie remontował.

Jest wielu co szukają taniej i wola sami wyremontować bo wiedzą co mają i chętni są

No Ty dopiero kupiłeś to jeszcze się nie nacieszyłeś , lub nie zbrzydła Ci .
To auto ... , ile w nim zalet tyle wad .

Tomekevo ..... ma racje i się nie sprzeczajcie .
Miałem 1,9 DCI od 118 do 210 tys zrobiłem olej Castrol Magnatec , EDGE 5w40 zmiana co 10 , 15 tys . Padł dwumas , sterownik pompy wtryskowej, ale nie turbina i nie panewki .
Ten sam 1,9 DCI był montowany w Volvo z fabrycznym interwałem co 15 tys i silniki robiły po 400 tyś.

Nie ma smarowania ZATARTY SILNIK, a nie jakieś wady.
Tragedia jest to wypalanie DPF i jego przerywanie lub i brak informacji dla kierowcy oraz Qrfa, brak wskaźnika CIŚNIENIA OLEJU w 21 wieku.

Projektanci , mają nas za idiotów, a nie lubie gdy ktoś ze mnie robi idiotę .
Zwykła taśma FSO 40 lat temu miała wskaźnik ciśnienia oleju do diaska.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 23 cze 2017, o 10:34 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

2nec
Użytkownik
Miasto:

Post autor: 2nec » 23 cze 2017, o 10:25

6300 niesprecyzowałem całość mnie tyle wyjdzie tj blok montaż itp kilka dni i auto do odbioru tylko zastanawiam się czy nie wymienić odrazu rozrządu i zy z klapami wirowymi czegoś nie zrobić

Walka i chodzenie po sądach mnie nie bawi nie sądze żebym coś uzyskał a jeśli już to odwlecze się to daleko w czasie a prace mam taką że auto potrzebuje na wczoraj

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2014
Miasto: DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: takisobie » 23 cze 2017, o 10:28

hubertus pisze:Na to pytanie może odpowiedzieć jedynie mechanik. Wątpię aby zwykły laik/właściciel oglądał części silnika i sprawdzał jaka jest pompa w jego silniku będąc wkurzony po zatarciu. Ale jeśli faktycznie od 2012 roku pompę zmieniono. To być może Opel czy tam Fiat jako konstruktor silnika słyszał o problemie z zacieraniem się. Silniki z łopatkową pompą tez mają kod DTH? Czy już inny? Czy auta z przed 2012 roku miały system start stop? Bo być może to on wymusił zmianę pompy i zaworu a nie problem zacierania się silników?
napewno nie jest to związane z awariami panewek .logicznie myśląc że związane jest to z tym że S/S silniki częściej są uruchamiane i dali wydajniejszą pompe która szybciej buduje ciśnienie .
śledząc większość wypowiedzi prawie nikt nie bierze pod uwage zużycia pompy i sprawdzenia ciśnienia w różnych zakresach obrotów , co może wstępnie pokazywać wiekszy luz na panewka , pompie olejowej . :(

2nec
Użytkownik
Miasto:

Post autor: 2nec » 23 cze 2017, o 10:34

Dlatego gość który remontuje mi silnik zaproponowałtaniej ze starą pompą mniej miesiecy gwarancji albo z nowa pompa drozej i rok gwarancji

kjk12
Użytkownik
Miasto:

Post autor: kjk12 » 23 cze 2017, o 10:37

mnie kosztowało 6500 wszystko = nowy blok, nowe panewki nominalne, nowy rozrząd, nowe wszystkie uszczelki plus uszczelniacze do skrzyni też, nowy olej, filtry, płyn chłodzący, usunąłem klapy, wszystko wymyłem w płynach, malowanie całego silnika osprzętu skrzyni i sanek.
tylko jedna ważna sprawa ja nie wiedziałem że można zastosować blok z 1,9 za tę wiedze zapłaciłem 2500 teraz gdy to wiem na starcie płace mniej o 1500 zł czyli wy też ( nie musicie dziękować :lol: )

tak na szybko kupujesz blok z 1,9 uszczelki zakładasz i latasz
a uwierz mi latam tym nie ma że boli

oczywiście każdy robi jak chce, teraz zamawiam hybrydę turbo i zobaczymy ile to wytrzyma

2nec
Użytkownik
Miasto:

Post autor: 2nec » 23 cze 2017, o 10:39

Spytam speca o to zobaczymy co wyjdzie :-)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”