koledzy , mam Isię A w automacie, 1,6 diselek, 2007, druga ręka, - gwarancja oryginalnego przebiegu - 67000 km
w instrukcji jest wymiana oleju co 30 000 km. raz wymieniłem (przy zakupie 38000 km - wymieniłem wszystkie płyny - tzw przegląd A+) potem gdy komputer kazał - po 18000 km, a teraz jest już 6 800 i mówi, że zostało 20% oleju - czyli wymiana będzie po 9000 km - ???. Stosuję olej Titan GTI XTL 5W-40, o indeksie ACEA C3 (bardzo dobrze sprawdza mi się w MB B-klasa 2l - ok 140 kkm przejechanych bez problemu)
Komputer kłamie, czy wymieniać ???. Chcę pokochać Isię - ale co on chce ?
Darek
Dodano po 2 minutach 43 sekundach:
Re: Wymiana oleju
Koledzy pomyłka - oczywiście Isia z 2017 _ maj 2017",(przepraszam przede wszystkim Isię , ale i Was!!!)
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana oleju
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Wskaźnik zużycia oleju w aucie skalibrowany jest tak, że zużycie pokazuje na podstawie przebiegu (wymiana co 30k km) lub czasu (wymiana co roku), w zależności do czego nastąpi wcześniej, do tego podobno dochodzi jakiś jeszcze algorytm liczący na podstawie odpaleń, jazdy, ...., czyli możesz mięć przejechane 2k km, ale wymiana była 11 miesięcy temu, to pokaże niecałe 10%.
PS.: 1.6 diesel jest na łańcuchu, do tego turbina, ja bym polecał olej [+filtr i filtr powietrza] wymieniać co 10k km, tym bardziej, że łańcuch jest ze złej strony silnika.
PS.: 1.6 diesel jest na łańcuchu, do tego turbina, ja bym polecał olej [+filtr i filtr powietrza] wymieniać co 10k km, tym bardziej, że łańcuch jest ze złej strony silnika.
-
Angelo25
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Lublin
Witam. Insignia sports tourer 2016 2.0 170km. Na wyświetlaczu pojawia mi się komunikat "wymień wkrótce olej" . Niestety nikt nie mógł mi pomóc jak to wyłączyć ponieważ standardowe sposoby nie działają. Nie mogę wejść w poziom % zużycia oleju.
Pytanie czy to możliwe, że trzeba wymienić po 10 tys km? Wymieniany przy 55 teraz a 65 tys km
Pytanie czy to możliwe, że trzeba wymienić po 10 tys km? Wymieniany przy 55 teraz a 65 tys km
-
harry 168
- Nowicjusz
- Auto: insignia a
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Tuszyn
U mnie leci olej z tego właśnie krućca czy ktoś wie na jakiej zasadzie działa ten spóst oleju co go powinno blokować by nie puszczał oleju jak jest silnik odpalony 
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Wystarczy że dokręcisz odpowiednio obudowę filtra oleju i przestanie lecieć z króćca?
-
harry 168
- Nowicjusz
- Auto: insignia a
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Tuszyn
Zmieniony filtr nowe oringi przesmarowane przed włozeniem filtra obudowa dokręcona mocno dalej leci