--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Dziwny odgłos ciche chrobotanie na zimnym silniku

ODPOWIEDZ
blade2

Re: Dziwny dźwięk na zimnym silniku

Post autor: blade2 » 26 lut 2014, o 20:52

co do obrotów :
- zależy czy np masz zagrzane na 90c - jeżeli tak , to zależy od temperatury zewnętrznej - jeżeli jest minus,masz 90c i obroty około 1000, to insignia doładowuje sobie akumulator, często jak jest minus to obroty są w tych granicach,
inaczej jeżeli temp zewn jest tak +8 , i ci wskoczy na 1000 to wypala ci się filtr,
inaczej jeżeli masz dogrzewanie silnika, to tak jak kolega wyżej napisał

michalbierun

Re: Dziwny dźwięk na zimnym silniku

Post autor: michalbierun » 27 lut 2014, o 21:34

wielkie dzięki za cenne info pozdro Panowie

rAFAL9205

Re: Ciche chrobotanie na zimnym przez 5 minut

Post autor: rAFAL9205 » 2 mar 2014, o 20:02

dzisiaj zauważyłem podobny objaw na zimnym silniku przy przebiegu 55 tyś :(

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 3 mar 2014, o 12:00

U mnie chrobocze ta rolka z paskiem - patrząc od strony prawego reflektora (od strony pasażera) w kierunku silnika, jest taka duża rolka ustawiona równolegle do osi samochodu.
Czy ta rolka to rozrząd, czy wieloklin? Skrzypienie takie same jakby łańcuch od roweru nie był naoliwiony.

jacek83

Post autor: jacek83 » 4 mar 2014, o 07:52

Koledzy

bardzo wcześnie rozrząd robicie, zalecane jest przy 150 tyś km, w serwisie skracają do 130 tyś km i ja właśnie przy takim przebiegu robiłem.
Co do chrobotania to tak jak pisałem po wymianie rozrządu nie zniknęło ono. Dzisiaj odebrałem auto po wymianie oleju i filtrów oraz diagnozie tego dźwięku. Niestety potwierdza się najgorsze czyli początek końca koła dmumasowego. Jak na razie mechanik stwierdził żeby tego nie ruszać jeśli pojawia się sporadycznie.
Właśnie sprawdzałem ceny na stornie inter- cars i sprzęgło Valeo 1270 zł + koło zamachowe 2268 zł
Ceny trochę mnie przeraziły.

Pozdrawiam

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 4 mar 2014, o 10:07

Ale co dmumasa daje się we znaki tylko na zimnym silniku?

U mnie poza tymi objawami ani nie szarpie przy odpalaniu, ani nie ma metalicznych dźwięków, ani nie telepie autem n wolnych obrotach :)

jacek83

Post autor: jacek83 » 4 mar 2014, o 10:51

No właśnie u mnie też nie ma telepania i szarpania, do tej pory od około roku czasu tylko ten dźwięk. Rzecz jasna rok temu był cichszy natomiast teraz już bardziej donośny. Problem znika w momencie wciśnięcia sprzęgła stad diagnoza dwumasy.

marcinsobi

Post autor: marcinsobi » 4 mar 2014, o 11:07

jak problem znika w momencie wciśnięcia sprzęgła może to tylko lozysko

jacek83

Post autor: jacek83 » 4 mar 2014, o 11:42

Wydaje mi się, że właśnie łożysko cały czas hałasuje jak to zwykle z łożyskami bywa. Wciśnięcie sprzęgła powoduje docisk i luz, który generuje hałas znika.
Zresztą zobaczymy, będę jeździł dalej zgodnie ze wskazaniami mechanika i zobaczymy jaki będzie rozwój sytuacji.

rAFAL9205

Post autor: rAFAL9205 » 4 mar 2014, o 22:42

a też tak macie, że jak jadać na 5 biegu schodzicie do 1000 obrotów i później gaz do deski to zaczyna rzucac autem ?? czy tylko jak mam taki objaw ??

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 5 mar 2014, o 07:36

Po wymianie rozrządu chrobotanie zniknęło, a ja odetchnąłem z ulgą :) Cisza jak makiem zasiał.

Co do rzucania autem po wduszeniu gazu do dechy, to nie odczułem aby coś się działo. Przy 1000 obrotach auto trochę muli, ale nic nie telepie.
Zazwyczaj wolę dusić gaz w podłogę gdy obroty mam >1800 rpm, bo 1000 to trochę mało.
Ostatnio zmieniony 5 mar 2014, o 09:08 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy.

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: tomkod » 5 mar 2014, o 08:08

wojtassss pisze:Jak ktoś przy 1000 obr./min. wciska gaz do dechy to musi bardzo nie lubić swojej dwumasy :roll:
Chciałem napisać to samo tyle ze dodałbym do tego DPFa
Obrazek

Niedzwiedz

Re: Odp: Ciche chrobotanie na zimnym przez 5 minut

Post autor: Niedzwiedz » 5 mar 2014, o 09:36

rAFAL9205 pisze:a też tak macie, że jak jadać na 5 biegu schodzicie do 1000 obrotów i później gaz do deski to zaczyna rzucac autem ?? czy tylko jak mam taki objaw ??
A kto w ogóle takie rzeczy robi? :-\

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

jacek83

Post autor: jacek83 » 5 mar 2014, o 10:51

Kolego na 5-tym biegu przy takiej prędkości obrotowej to Ci wał korbowy ukręca.

-- 5 mar 2014, o 10:51 --
Grzegorz pisze:Po wymianie rozrządu chrobotanie zniknęło, a ja odetchnąłem z ulgą :) Cisza jak makiem zasiał.

Co do rzucania autem po wduszeniu gazu do dechy, to nie odczułem aby coś się działo. Przy 1000 obrotach auto trochę muli, ale nic nie telepie.
Zazwyczaj wolę dusić gaz w podłogę gdy obroty mam >1800 rpm, bo 1000 to trochę mało.

Grzegorz dobrze, że u Ciebie wymiana pomogła. Ja mam nadzieję, że skoro już od roku ten hałas występuje to z rok jeszcze wytrzyma. Jeśli nie to będę musiał wyciągnąć z kieszeni 3 tyś. :(

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 5 mar 2014, o 10:54

Wymiana rozrządu to 1,2k. Jeżeli to w ogóle u Ciebie rozrząd, bo u mnie tak właśnie było.
Gadałem z kumplem, to mówił, że można trochę wieloklin przesmarować, ale nie wiem na ile ta metoda jest dobra.

jacek83

Post autor: jacek83 » 5 mar 2014, o 11:02

Grzegorz ja rozrząd zrobiłem zaraz po zakupie czyli rok temu przy przebiegu 130 tyś km, wymieniony też wtedy był wieloklin. Dźwięk i tak występował i jak już pisałem teraz jest głośniejszy więc proces postępuje. W sumie to pierwsza z najdroższych wymian w silniku. Zostały jeszcze wtryski i turbo ale mam nadzieje, że przynajmniej to wytrzyma dłużej.

Pozdrawiam

rAFAL9205

Post autor: rAFAL9205 » 5 mar 2014, o 11:43

chodzi o to ze tak sie sprawdza dwumase, i jasne ze tak nie jeżdze, ale jak tak zrobilem to były mocne drgania i nie wiem czy tylko ja tak mam czy ogolnie insignie tak maja. Jeśli tylko ja to mam dwumase do wymiany przy 55tys

jacek83

Post autor: jacek83 » 5 mar 2014, o 12:18

Nie jestem ekspertem ale zawsze każdy podaje jeden z objawów jako silne drgania na pedale sprzęgła w momencie kiedy dwumasa już się "kończy". Wydaje mi się, że objawy, które opisujesz to dławienie silnika tym bardziej, że na 5-tym biegu i tak niskiej prędkości obrotowej obciążenie jest ogromne.

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 5 mar 2014, o 14:17

Kolega ostatnio wymieniał dwumase niby jak się gasi silnik to słychać stuki ale u niego nic niby jak się dodaje gazu to coś tam ale tez nic dopóki silnik mu się nie rozgrzal to na biegu jałowym autem nagle całe auto się trzęsie a jak dodał gazu to już w ogóle masakra takie drgania. I okazało się ze dwumasa skrzynia m32 130 ps

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

marcinsobi

Post autor: marcinsobi » 15 mar 2014, o 19:16

przy okazji dzisiejszej wymiany paska rozrządu znalazłem winowajce dziwnych dźwięków,
wszystko przez rolkę prowadzącą paska klinowego (ona sobie grzechotała, wyła,jęczała itp.)
nr SKF VKM 35332
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”