--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

ODPOWIEDZ
gucio

Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

Post autor: gucio » 9 paź 2013, o 20:06

Poszperalem dziś trochę i oto co znalazłem..

DTC P2428 00: Exhaust Gas Temperature Sensor 1 - High Temperature

Diagnostic Aids
•  After starting the engine, the exhaust gas temperature sensor temperature should rise steadily, then stabilize after the engine reaches operating temperature.
•  If the vehicle has set overnight, the exhaust gas temperature sensor and the intake air temperature (IAT) sensor values should display within 3°C (5°F).
Reference Information

Schematic Reference

Engine Controls Schematics

Connector End View Reference

Component Connector End Views

Electrical Information Reference

•  Circuit Testing
•  Connector Repairs
•  Testing for Intermittent Conditions and Poor Connections
•  Wiring Repairs

DTC Type Reference

Powertrain Diagnostic Trouble Code (DTC) Type Definitions

Scan Tool Reference

Control Module References for scan tool information

Circuit/System Verification
1. Engine running, observe the DTC information with a scan tool. DTCs P2032, P2033 or P2428 should not set.
2. Operate the vehicle within the Conditions for Running the DTC to verify the DTC does not reset. You may also operate the vehicle within the conditions that you observed from the Freeze Frame/Failure Records data.
Circuit/System Testing
1. Ignition OFF, disconnect the harness connector at the B131 Exhaust Temperature Sensor.
2. Test for less than 5 Ω between the low reference circuit terminal 2 and ground.
⇒ If greater than the specified range, test the low reference circuit for an open/high resistance. If the circuit tests normal, replace the K20 Engine Control Module.
3. Disconnect the harness connector at the cooling fan.
4. Ignition ON, verify the scan tool Exhaust Gas Temperature Sensor 1 parameter is at 5 V.
⇒ If less than the specified range, test the signal circuit for a short to ground. If the circuit tests normal, replace the K20 Engine Control Module.

Note:  If the fuse in the jumper wire opens, the signal circuit is shorted to a voltage and the sensor may be damaged.
5. Install a 1 A fused jumper wire between the signal circuit terminal 1 and ground. Verify the scan tool Exhaust Gas Temperature Sensor 1 parameter is at 0 V.
⇒ If greater than the specified range, test the signal circuit for a short to voltage or an open/high resistance. If the circuit tests normal, replace the K20 Engine Control Module.
6. If all circuits test normal, test or replace the B131 Exhaust Temperature Sensor.

Posprawdzalem wszystkie obwody,pomierzylem rezystancje i wychodzi ze wszytko jest ok tylko że czujnik temperatury spalin nie pokazywał 3stopni a uwaga:60 przy czym silnik nawet jeszcze nie pracował...

Wysłane z HTC ONE X

pawi

Post autor: pawi » 5 lis 2013, o 21:36

Jak poznajecie że zaczyna wypalać ? Wzrasta zużycie na biegu jałowym i oborty. Moje pytanie jakie powinno byc spalanie na jałowym bez wypalania i podczas wypalania oraz jakie powinyy byc przy tym odpowiednio obroty

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 5 lis 2013, o 22:47

Podczas wypalania poniżej tysiąca ok 800 obrotów a podczas wypalania pewnie ok 1 200- 1 500
zużycie bieg jałowy 0,7 - wypalanie 1,5

nie wiem dokładnie ale tak mi się wydaje ;)
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

steq

Post autor: steq » 6 lis 2013, o 08:59

niemieckie łby a jednak nie do końca to przemyśleli - czy nie łatwiej by było walnąć kontrolkę podczas wypalania - i sprawa rozwiązana? tak to człowiek czuje się więźniem własnego auta. Non stop przełączać na chwilowe spalanie i zerkać na obroty - masakra jakaś.

Co do spalania mam jak wyżej

picky

Post autor: picky » 6 lis 2013, o 09:43

Tak jak mówisz, przedłużyło by się wycieczkę i filtr był by w lepszym stanie i miałby dłuższą żywotność. Ja katuje samochód na krótkich odcinkach, jak się nagrzeje to muszę go zgasić. Czuję, że zimy nie przeżyję bez awarii DPF. Może od wiosny dam jej odetchnąć świeżym powietrzem.

bolek

Post autor: bolek » 6 lis 2013, o 14:52

steq pisze:niemieckie łby a jednak nie do końca to przemyśleli - czy nie łatwiej by było walnąć kontrolkę podczas wypalania - i sprawa rozwiązana? tak to człowiek czuje się więźniem własnego auta. Non stop przełączać na chwilowe spalanie i zerkać na obroty - masakra jakaś.

Co do spalania mam jak wyżej
Taka kontrolka nigdy nie zaistnieje ,jest to maksymalnie prosta rzecz ale jest jeden problem.Zapchanie filtra to wizyta w serwisie : Podpięcie pod kompa 150zł,wypalanie wymuszone 200zł jak nie zadziała to czyszczenie mechaniczne filtra 500-600 zł,pasuje też wymienić olej po wypalaniu wymuszonym więc kolejne 300zł = 500 do 800zł. Wiecie jakie to są sumy za naprawy? Ile serwisy by straciły? Nawet nowy CLS nie ma takiej kontrolki :) Kontrolka tylko jest jak sie filter zapcha i potrzeba wymusić wypalanie kompem.Dlatego ja, mimo że nie miałem problemów z dpf-em wywaliłem to ustrojstwo, jeżdze po mieście na krótkich odcinkach,przez dwa miesiące byłem niewolnikiem wskaźnika chwilowego spalania.

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: tomkod » 7 lis 2013, o 17:03

U mnie wypala sie średnio co 400-500km. Zazwyczaj zawsze to zauważam i wtedy próbuje przeganiac isie i jak naraziewszystko ok a auto tez obecnie 90% w mieście

Sent from my HTC One S using Tapatalk
Obrazek

Awatar użytkownika
alex_k
Użytkownik
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Bielsko-Biała
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: alex_k » 7 lis 2013, o 20:19

tomkod pisze:U mnie wypala sie średnio co 400-500km. Zazwyczaj zawsze to zauważam i wtedy próbuje przeganiac isie i jak naraziewszystko ok a auto tez obecnie 90% w mieście

u mnie dokładnie jak u Ciebie: co 400 km, głównie miasto i tak samo staram się nie przerywać wypalania

jak wcześniej pisałem wywalę tego pdf-a po gwarancji. to szkodliwe urządzenie i jeden z największych bubli-skandali w historii!!!
Krzysztof Opel Insignia Sports Tourer Cosmo 2.0 CDTI
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca LIPIEC

pawi

Post autor: pawi » 10 lis 2013, o 05:34

Doświadczony poprzednim francuzem konkretnie C5 proponuje montaż samemu diody informującej o wypalaniu. Opatentowano diode w lewym bocznym lusterku. Odsyłam do forum Peugeota lub Citroena tam opisano montaż. Dioda zapala się podczas wypalania, a związane jest to z cichym włączeniem grzania lusterek i tylnej szyby podczas wypalania bez sygnalizacji o tym podświetleniem przycisku.

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Miasto: Belgia, czasami Katowice
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: Cinek » 10 lis 2013, o 07:26

tomkod pisze:U mnie wypala sie średnio co 400-500km. Zazwyczaj zawsze to zauważam i wtedy próbuje przeganiac isie i jak naraziewszystko ok a auto tez obecnie 90% w mieście

U mnie rowniez co 400-500km, rowniez teraz 90% miasta, ale nie zdarzylo mi sie wypalania jeszcze przerwac, ale tak jak kolega wyzej napisal, po gwaranacji dpf out.

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik

Post autor: Cinek » 10 lis 2013, o 14:54

wojtassss pisze:Kolego a masz pewność, że grzeją lustra w trakcie wypalania filtra? Wepnę się chyba w lusterko z taką diodą i zobaczymy :) Jeżeli to prawda to byłoby idealnie.

Wojtek napewno grzeja, bo silnik musi miec jak najwieksze obciazenie w trakcie wypalania ;)

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik

Post autor: Cinek » 10 lis 2013, o 16:03

wojtassss pisze:Aaaaa tego nie wiedziałem :)
We wtorek jadę kupić co potrzeba :P
http://www.akuq.pl/czy_nalezy_bac_sie_dpf_lub_fap

pawi

Post autor: pawi » 11 lis 2013, o 05:43

wojtassss pisze:Kolego a masz pewność, że grzeją lustra w trakcie wypalania filtra? Wepnę się chyba w lusterko z taką diodą i zobaczymy :) Jeżeli to prawda to byłoby idealnie.
jestem pewny bo u mnie wczoraj grzalo

-- 11 lis 2013, o 05:43 --

zamieszczam link z forum Peugeota gdzie koledzy opatentowali diodę sygnalizująca wypalanko filtra
dioda

ery_kris

Post autor: ery_kris » 19 lis 2013, o 18:08

co ciekawe w instrukcji do Isi ściągniętej ze strony opla ver. 2009.pl jest informacja że podczas wypalania powinna się zapalić kontrolka - symbol świecy żarowej - i gasnąć po jego zakończeniu. Niestety nie zapala się :(

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 19 lis 2013, o 18:34

pewnie Opel o tym zapomniał przy produkcji :lol:
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

szwagier

Post autor: szwagier » 20 lis 2013, o 11:12

Ja miałem wczoraj wypalanie, doskonale widać po chwilowym zużyciu paliwa ale przydałaby się kontrolka... ]:-<

Awatar użytkownika
alex_k
Użytkownik

Post autor: alex_k » 20 lis 2013, o 22:19

Jeszcze można poznać po dymieniu, przynajmniej u mnie, szczególnie np. Na światłach, kiedy auto stoi.

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
alex_k
Użytkownik

Post autor: alex_k » 21 lis 2013, o 05:27

U mnie dymi! Ale ostatnio kazałem to w serwisie sprawdzić i powiedzieli że wszystko ok?

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: tomkod » 21 lis 2013, o 08:19

U mnie to bardzo roznie, ale generalnie nie dymi. Ze dwa razy zauwazylem ze np filtr sie wypalal 5 min na drodze pozniej swiatla - ruszam i nagle za mna chmura siwego dymu :P dwa razy tylko takie cos zauwazylem. Obecnie jakbym sie staral to dymu nie ma nawet na postoju sprawdzalem i nic nie leci ::)
Obrazek

Awatar użytkownika
alex_k
Użytkownik

Post autor: alex_k » 4 gru 2013, o 20:11

Mój dpf zaczyna dawać czadu... na serio. Wg. kompa wypala się średnio co 44 km!!! W poniedziałek zdarzyło się to 2 razy w ciągu jednego dnia? Niestety oprócz stwierdzenia, że to fakt, serwis na razie nie pomógł. Nie mówię, ze nie chcą - poprosili aby podjeżdżał co 2-3 dni na podpięcie do kompa.

Czy ktoś miał już coś takiego? Zaczyna się sypać, czy to może być cos innego?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”