--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

ODPOWIEDZ
norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

Post autor: norbi333 » 27 sty 2018, o 23:45

Dzięki

-- 28 sty 2018, o 06:38 --

Dzisiejsze wypalanie dpf przedlift. 100 % miasto :

Obrazek
Wypalanie poza miastem :
Obrazek

Także to potwierdza, że dieslowi czy dpf jazda po mieście w niczym nie przeszkadza. A pisanie, że diesel nie nadaje się do miasta jest jakimś banałem.

Awatar użytkownika
markogl
Użytkownik
Auto: insignia ST
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto: SRC

Post autor: markogl » 28 sty 2018, o 07:11

Nie rozumiem, jak nie przeszkadza jazda po miescie to po co jezdzisz wypalac po za miasto?

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 28 sty 2018, o 07:33

Norbi333 juz daj spokój :) rzeczywiscie nie przeszkadza :) ciekawe czemu filtr zapelnił się do 90%, do tego wypalanie odbyło się poza miastem :) jakoś dziwnie zdarza Ci sìę wypalanie poza miastem, a twierdzisz, że latasz głownie po mieście :) spójrz prawdzie w oczy, i przestań mydlić oczy forumowiczom...
nadaje się, ale nie jest komfortowo i tyle...
Przyjemniej i bezproblemowo użytkuje się PB w mieście, taka prawda

Mój też ostatnio, rozpoczął wypalanie na końcówce obwodnicy, bo dopiero wtedy złapał odpowiednią temperaturę, podjechałem pod przedszkole, wypalał się na postoju i chyba przerwał albo miał nieodpowiednie warunki po zjeździe, bo sprawdziłem zapełnienie na apce i wyskoczyło 43%. Niestety, lepiej dla diesla jak jest są trasy lub jazda przynajmniej bez korków.
Jeszcze duże miasto z długimi przelotami typu warszawa jest ok, ale mniejsze miasto z korkami i jazda tylko po mieście nie pomaga dpfowi.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 28 sty 2018, o 11:15

A z bardzo prostej przyczyny. Wystarczy poczytać wcześniejsze posty.Po to mam aplikacją Pinga, żeby czasami sobie sprawdzić poziom. I najzwyczajniej w świecie jakoś o 6 rano miałem czas, żeby wyjechać za miasto. Kup se automat i nie ma żadnej różnicy w przyjemności jeżdżenia w mieście. I jie muszę nikomu mysleć oczu, bo mam porównanie jak się jezdziło Pb i on.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 28 sty 2018, o 11:59

:) już sam wyjazd za miasto świadczy o tym jak to się ten diesel nadaje do miasta :) jeżdżę czesto automatem skody, i ten automat sprawniej współpracuje z Pb skody ;) diesel ma jedną zaletę... spalanie ... tylko tyle i aż tyle
I tu nie chodzi o to co ja mam sobie kupić, tylko o to, że czytając Twoje posty, ktoś jeszcze pomyśli, że diesel do miasta jest Ok :)
Btw, ja akurat wiem co mam kupić, manual w dieslu nie jest dla mnie problemem...

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 28 sty 2018, o 12:17

Ale ja też uważam że dieslem można jeździć po mieście. Miałem kilka diesli i wszystkimi jeździłem o większości 90% po mieście. Dlatego każdy jeździ czym chce i dla każdego inny będzie lepszy. Dyskusja ta przypominać może polemikę na temat wyższość świat Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 28 sty 2018, o 12:20

A po to się jeździ wypalać poza miasto żeby wypalić do mniejszych procent.
Po to ma się aplikację żeby to kontrolować.
Wtedy się robi większy dystans między wypaleniami.

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 28 sty 2018, o 12:30

No i właśnie chodzi o to, żeby tego nie kontrolować i nie jeździć tam gdzie samochód chce, tylko tam gdzie ja chcę... to są fakty, a nie gadanie na zasadzie bo mam diesla i zawsze jezdzilem dieslem, to inni tez mają sobie zafundować dpf do miasta. Też większość przejeździłem dieslem, ale jeździłem też na gazie i jazda benzyną, szczególnie w zimie jest przyjemniejsza.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 28 sty 2018, o 12:30

No u mnie też jak u norbiego jazda po mieście praca dom czasem market i może ze 2x autostrada 50km do teściów i jest cacy z tym że wypalanie staram się przeprowadzać właśnie na autostradzie ze względu na stworzenie i utrzymanie ciągłych optymalnych warunków do wypalania DPF czyli szósty bieg i 2100 obrotów na minutę No i oczywiście staram się omijać paliwa Premium. I mimo że taki wynik to w dużej mierze zasługa zimowego paliwa to na letnim jest może ten dystans mniejszy o 100 kilometrów co i tak jest dobrym rezultatem w mojej ocenie. Obrazek

Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 28 sty 2018, o 12:37

darek0808 pisze:No i właśnie chodzi o to, żeby tego nie kontrolować i nie jeździć tam gdzie samochód chce, tylko tam gdzie ja chcę... to są fakty, a nie gadanie na zasadzie bo mam diesla i zawsze jezdzilem dieslem, to inni tez mają sobie zafundować dpf do miasta. Też większość przejeździłem dieslem, ale jeździłem też na gazie i jazda benzyną, szczególnie w zimie jest przyjemniejsza.

Nie jadę tam gdzie samochód chce tylko planuję dojazd do miejsca gdzie ja chcę tylko inną trasą.
Ale możemy się tak kłócić i swoje wywody pisać jak w dziale o oleju i innych dodatkach do diesla :D
Każdy kupuje co chce ;D

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 28 sty 2018, o 12:46

darek0808 pisze::) już sam wyjazd za miasto świadczy o tym jak to się ten diesel nadaje do miasta :)
Świadczy tylko i wyłącznie o tym ,że miałem czas i chęci.Nic poza tym
darek0808 pisze::) czytając Twoje posty, ktoś jeszcze pomyśli, że diesel do miasta jest Ok :)
Oczywiście ,bo ja pewnie nie wiem co piszę.Ale czytając Twoje posty mają wiedzieć ,że diesel to zło do miasta :lol:

-- 28 sty 2018, o 12:52 --
darek0808 pisze:No i właśnie chodzi o to, żeby tego nie kontrolować i nie jeździć tam gdzie samochód chce, tylko tam gdzie ja chcę..
Włączenie aplikacji raz na 3 tygodnie nie jest kontrolą.Samochodem również jeżdżę tam gdzie ja chcę.Mam czas to pojadę poza miasto.Nie mam to wypalę w mieście czy na parkingu i nie jest to żaden problem.
darek0808 pisze: a nie gadanie na zasadzie bo mam diesla i zawsze jezdzilem dieslem, to inni tez mają sobie zafundować dpf do miasta.
Piszesz bzdury totalne.Nigdzie czegoś takiego nie pisałem.Ba pisałem wyraźnie ,że miałem i benzyny nawet jednocześnie.Także wiem co piszę.Może czytaj dokładniej posty ,a potem odpisuj.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 28 sty 2018, o 13:10

Nie ma się o co kłócić już niedługo dpf będzie w benzyniakach. A właściwie w jakimś modelu s klasy już jest i chyba w jakimś mniejszym modelu renault chyba clio.

Bodex

Post autor: Bodex » 28 sty 2018, o 15:07

Ping pisze:Nie przesadzal bym że stwierdzeniem że ON nie nadaje się do miasta.
Trzeba być tylko świadomym kilku istotnych spraw dotyczących eksploatacji które trzeba mieć na uwadze.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Dokładnie @Ping wyją mi to z ust. Stare diesle bez egr dpf jeździły , jeżdżą i nic im się nie dzieje, jeżdżą po mieście .
Te nowe ekologiczne , zwłaszcza DPF stawia wymagania . Włączcie sobie apkę i obserwujcie temperaturę dpf w korku , diesel stygnie gdy stoi , a benzyna się grzeje.
Co z tego wynika ? Zimne spaliny zasysa egr i na niedogrzany kolektor z parami oleju dostarcza sądzę i oblepia sukcesywnie w efekcie to prowadzi do urwania klap.
Zaś dpf do wypalenia potrzebuje minimum 580 st C , a w korku mamy 170 st C to ile więcej musi dotryskiwać ON by rozgrzać ten piec ? .
Temp dpf przy 110 km to 270 st C , a autostrada dochodzi do 360 st C.
Raz że w mieście dpf nie wypali się w pełni do 7% tylko 30% to proces powtarza się częściej i dolewa nam częściej tego ON do oleju rozrzedzając go i przy tym szybciej twardnieje uszczelka smoka , nie wspomnę o ile szybciej zużywa się w eksploatacji miejskiej dwumasa , gdy ciągle startuje ze świateł.

Diesel nadaje sie do miasta lecz ma to bardziej kosztowne skutki eksploatacyjne , a przecież diesla kupuje się po to by przynosił oszczędności , a tu liczba potencjalnych awarii nie świadomego użytkownika w wielu przypadkach niesie olbrzymie koszty , zaczynając od zaślepienia egr, klap kolektora , czy wycinania DPF.
Fakt jest taki : konstrukcja i specyfika diesla sprawia , że to koń roboczy i potrzebuje prędkości i obciążenia by się nagrzał do właściwej temperatury , a wtedy ropuszczają się wszelkie osady i nagary , również w kolektorze i egr.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 28 sty 2018, o 20:07 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kubek77
Użytkownik
Auto: Opel Insignia 192KM
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: kubek77 » 28 sty 2018, o 18:13

hubertus pisze:Nie ma się o co kłócić już niedługo dpf będzie w benzyniakach. A właściwie w jakimś modelu s klasy już jest i chyba w jakimś mniejszym modelu renault chyba clio.
A dokładnie GPF :D Gasoline particulate filter

jarekpr
Nowicjusz
Auto: opel insignia
Rok produkcji: 2015
Miasto:

Post autor: jarekpr » 29 sty 2018, o 01:39

Witam

Prosze o informacje czy do aplikacji Opel DPF Monitor Lite z google play będzie dobry interface iCar PRO bluetooth lub wifi?

Bodex

Post autor: Bodex » 29 sty 2018, o 07:50

Elm Icar II , Icar III , Pro będą dobre , ale , np nie każdy będzie włączony i da się wzbudzić guzikiem power , mój nie i muszę wyjąć z gniazda i włożyć dopiero łączy .
To sprawdzisz jak otrzymasz przesyłkę , zawsze masz prawo zwroty do 14 dni bez podania przyczyny , lub wymiany na wolny od wad .
Szerokości

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 29 sty 2018, o 07:52

Ale bluetooth

Wysłane z iPhone 7+
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Bodex

Post autor: Bodex » 29 sty 2018, o 08:07

Tak ,tak , bp są ELM na wifi , My musimy mieć ELM BT!

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 29 sty 2018, o 08:20

Do aplikacji dpf może być WiFi