--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuObracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
-
2nec
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
Tydzien temu podczas jazdy 180 km/h z Łodzi do Poznania autostrada A2 jechałem sobie na lotnisko w połowie drogi postanowiłem z żona zjechac sobie do McDonalda na kawe podczas zwalniania już na stacji slyszałem walenie w silniku cos takiego jak na tym filmiku tylko troszke ciszej
https://m.youtube.com/watch?v=SPUcaxgZxPs
Także przypuszczam że silnik do remontu tyle w kwestii Opla
https://m.youtube.com/watch?v=SPUcaxgZxPs
Także przypuszczam że silnik do remontu tyle w kwestii Opla
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Te silniki są wrażliwe na punkcie smarowania co zostało napisane w tym wątku wielokrotnie. Profilaktyczna wymiana uszczelki i regularna wymiana oleju dobrej jakości to podstawa. Jak się zapala kontrolka to może już przytrzeć panewki i tak na dobrą sprawę nawet jak wymienimy uszczelkę ale zaświeciła nam się wcześniej kontrolka to powinniśmy sprawdzić stan panewek bo to wg. praktyków jest loteria i tak naprawdę nie wiadomo czy silnik ucierpiał czy nie. Ja ze swojej strony mogę polecić oprócz stosowania dobrego oleju, robienia płukanek (polecam Archoila AR2300 - preparat do długodystansowego czyszczenia silników) w celu poprawy i utrzymania pełnej drożności kanałów olejowych i czystości silnika także stosowanie dobrego modyfikatora tarcia, który może być pomocny w sytuacjach "granicznych". Nie wiem czy Opel coś poprawił w 2012 roku ale podobno zmieniali oprogramowanie tak aby komunikat o niskim ciśnieniu oleju nie pokazywał się zbyt wcześnie ![Szalony ]:->](./images/smilies/icon_twisted.gif)
- michalm83
- Użytkownik
- Miasto:
Niestety żadne cuda w płynie tu nie pomagają . Niby na filmach silniki pracują bez oleju a w przypadku A20DTH silniki stają dęba beż żadnego ostrzeżenia.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
Bo jeśli panewki mają faktycznie jakieś wady to najlepsze oleje i najlepsze płukanki nie pomogą. Jeśli panewka ma wadę materiałową to jak ma się zatrzeć i tak się zatrze choć byście złoto czy jakieś inne cud specyfiki do silnika leli. Płukanka ma wypłukać portfel właściciela a dodatkowo podczas płukania na starym oleju pogarsza dodatkowo jego właściwości smarne. To po prostu zwykły marketing jest. Tak jak w wielu innych przypadkach sprzedawcy starają się wmówić klientowi, że jest mu to do czegoś potrzebne by po prostu zarobić.
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
Też tak uważam to jest poprostu wada konstrukcyjna do której GM sie nie przyzna bo musieli by zrobić kampanie na wszystkie silniki 2.0 cdti od 2008 do 2012 roku minimum a to zniszczy koncern i tyle dlategobuwazam ze każdy silnik 2.0 cdti sie zatrze poprostu kwestia czasu
-
Bodex
Wy dalej swoje.
Zacierają sie panewki bo jest utrata klina olejowego , czyli czop przestaje pływać i dotyka panewki .
Winą jest słaby olej rozrzedzony ON , słabe ciśnienie smarowania np uszczelka smoka.
Panewki dotykają tylko przy rozruchu .
Dlatego ja świadomie zalałem olej o większej lepkości w celu podniesienia bezpiecznego progu w razie ekstremalnych temperatur.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Zacierają sie panewki bo jest utrata klina olejowego , czyli czop przestaje pływać i dotyka panewki .
Winą jest słaby olej rozrzedzony ON , słabe ciśnienie smarowania np uszczelka smoka.
Panewki dotykają tylko przy rozruchu .
Dlatego ja świadomie zalałem olej o większej lepkości w celu podniesienia bezpiecznego progu w razie ekstremalnych temperatur.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 23 cze 2017, o 06:31 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.
- michalm83
- Użytkownik
- Miasto:
Bodex możesz zalać złotem w płynie do tego 10 cerateków i tak to nic nie da.
Jak ma sie zatrzeć to sie zatrze.
Jak ma sie zatrzeć to sie zatrze.
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
Bodex zmienisz zdanie jak uslyszysz klekot panewek oczywiscie Ci tego nie życze ale do momentu kiedy nie padły mi panewki też sądziłem że mój egzemlarz jest najlepszy w cudzysłowie rzecz jasna ... wiem że wypiernicze kupe chajsu na silnik ale wiem też że powinienem nią pojeździc pare dobrych kilometrów
-- 22 cze 2017, o 10:46 --
A z ciekawości jaki olej zalewasz Bodex?
-- 22 cze 2017, o 10:48 --
A jeszcze mam takie pytanie czy jak posiadam webasto i zawsze przed odpaleniem podgrzewamnolej zimą to ma to jakieś znaczenie na jakoś smarowania po rozruchu?
-- 22 cze 2017, o 10:46 --
A z ciekawości jaki olej zalewasz Bodex?
-- 22 cze 2017, o 10:48 --
A jeszcze mam takie pytanie czy jak posiadam webasto i zawsze przed odpaleniem podgrzewamnolej zimą to ma to jakieś znaczenie na jakoś smarowania po rozruchu?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Webasto ogrzewa raczej blok i głowicę. Bo tylko tam krąży ciecz. Co prawda jest jeszcze chodniczka oleju/wymiennik ciepła. Ale olej przez nią nie idzie chyba na panewki. Nie wiem jak to jest. Ktoś analizował jak ten obieg działa? Bo ewentualnie tylko tam olej może być podgrzany. Przy dużym mrozie olej w misce nie nagrzeje się nam tak łato od płynu krążącego w bloku i głowicy. Jak pisałem tylko chłodniczka ewentualnie.
Najlepiej trzymać auto w ogrzewanym garażu wtedy olej będzie trzymał temperaturę otoczenia. Nawet 0 będzie ok. Zresztą widać, że w twoim przypadku webasto nie pomogło za bardzo. Lałeś jakieś płukanki czy cudowne oleje? Ile przebiegu ma auto? Automat czy manual? Dwumasa była w porządku czy nie? To jest już któryś przypadek na tym forum zatarcia na autostradzie.
-- 22 cze 2017, o 12:25 --
Znalazłem, że ma 210 tys km i wymieniana była uszczelka smoka. Tak sobie myślę, że te komunikaty (ci zapalił się dwa razy) to może nie sygnał, że uszczelka nie trzyma podciśnienia. Ale może sygnał, że coś złego zaczyna dziać się z panewkami. Sprawdzali ci je podczas wymiany uszczelki? Czy tylko korbowodowe czy główne też? Jeśli zatarła ci się na głównych to bezdyskusyjnie jest wina jakości panewek. Bo na nie pierwszy dociera olej. I jak one się pierwsze zacierają a korbowodowe gdzie oleju dociera mniej nie. To bez dwóch zdań wada materiałowa panewek. I żadne cudne oleje nie pomogą.
Najlepiej trzymać auto w ogrzewanym garażu wtedy olej będzie trzymał temperaturę otoczenia. Nawet 0 będzie ok. Zresztą widać, że w twoim przypadku webasto nie pomogło za bardzo. Lałeś jakieś płukanki czy cudowne oleje? Ile przebiegu ma auto? Automat czy manual? Dwumasa była w porządku czy nie? To jest już któryś przypadek na tym forum zatarcia na autostradzie.
-- 22 cze 2017, o 12:25 --
Znalazłem, że ma 210 tys km i wymieniana była uszczelka smoka. Tak sobie myślę, że te komunikaty (ci zapalił się dwa razy) to może nie sygnał, że uszczelka nie trzyma podciśnienia. Ale może sygnał, że coś złego zaczyna dziać się z panewkami. Sprawdzali ci je podczas wymiany uszczelki? Czy tylko korbowodowe czy główne też? Jeśli zatarła ci się na głównych to bezdyskusyjnie jest wina jakości panewek. Bo na nie pierwszy dociera olej. I jak one się pierwsze zacierają a korbowodowe gdzie oleju dociera mniej nie. To bez dwóch zdań wada materiałowa panewek. I żadne cudne oleje nie pomogą.
-
kjk12
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
a ja miałem tak: autostrada 150km/h zatelepotało autem i zaczął chodzić jak stary traktor, wszyscy mówili że to dwumasa, przejeździłem tak ze 200 km i nagle silnik zgasł - zatarty, olej wymieniany co rok w aso od nowości i dupa.
te silniki to wadliwe jednostki chyba że ktoś będzie tym jeździł jak z jajkiem ale zawsze można dać 1,9 i mieć spokój
trzymam kciuki
te silniki to wadliwe jednostki chyba że ktoś będzie tym jeździł jak z jajkiem ale zawsze można dać 1,9 i mieć spokój
trzymam kciuki
-
gostek_71
- Forumowicz
- Miasto: Gostynin
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
za zbyt póżne rozpoznywanie niskiego ciśnienia oleju jest winien poczęści Opel stosując czujnik który działa już przy 0,3 atm
przy ciśnieniu na wolnych obrotach min 1,3atm to śmiech na sali. Można by zastosować czujnik w granicach 1 atm co ułatwiłoby szybsze rozpozanie problemu.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Ciekawe czy te czujniki stosowane we włoskich autach jak alfa i fiat też tak samo działają?
- pjoter1
- Użytkownik
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
A czy profilaktyczna wymiana panewek przy powiedzmy 180 tys km miałaby sens?
Orientuje się ktoś jaki to koszt?
Orientuje się ktoś jaki to koszt?
- michalm83
- Użytkownik
- Miasto:
Na allegro panewki ok 700-800 pln + robocizna a roboty trochę jest.
A jak już robić panewki to może i warto pompę zmienić skoro pól auta rozebrane. Tylko koszta już znaczne .
A jak już robić panewki to może i warto pompę zmienić skoro pól auta rozebrane. Tylko koszta już znaczne .
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Miasto:
No cóż każdy ma swoje zdanie ale radzę abyś poczytał sobie co piszę na forach ludzie obeznani z tematem bo piszesz po prostu niczym niepoparte bzdury. Jak chcesz utrzymać na dłuższą metę czystość w silniku diesla bez stosowania płukanki w dodatku w trybie wymiany co 30 tys. i to na przeciętnej jakości oleju? Nie ma szans każdy silnik się zasyfi a brudny silnik to mniejsza drożność kanałów olejowych i kłopoty z ciśnieniem oleju przy takiej konstrukcji silnika gotowe. Wada materiałowa to jedna sprawa ale konstrukcyjnie wiele współczesnych silników wymaga dobrego smarowania a aby silnik był dobrze smarowany to powinien być czysty. Tak się składa, że w Motorze ostatnio testowali płukankę silnika i jakoś nie doszli do wniosku, że to wyrzucanie pieniędzy. Proponuje zdobyć trochę wiedzy przed udzielaniem złotych porad na forum motoryzacyjnym. Jak ktoś nie chce zadbać o silnik to jego sprawa ale stosunkowo niedużym kosztem można znacząco zminimalizować ryzyko wystąpienia awarii. Kolega ma pod opieką jeden egzemplarz, który ma już 450 tys. nalatane i nic się nie dzieje ale wymiana uszczelki profilaktycznie co 70-80 tys., wymiana oleju do 15 tys. a co 2-3 wymiana płukanka a do tego dobry olej wcześniej z ceratec-iem teraz z ar9100. Może właściciel ma szczęście ale stara się przynajmniej temu szczęściu pomóc a ktoś inny będzie jeździł aż mu się kontrolka zapali (bo tak mu powiedział Pan z ASO) i wtedy dopiero może być płacz.hubertus pisze:Bo jeśli panewki mają faktycznie jakieś wady to najlepsze oleje i najlepsze płukanki nie pomogą. Jeśli panewka ma wadę materiałową to jak ma się zatrzeć i tak się zatrze choć byście złoto czy jakieś inne cud specyfiki do silnika leli. Płukanka ma wypłukać portfel właściciela a dodatkowo podczas płukania na starym oleju pogarsza dodatkowo jego właściwości smarne. To po prostu zwykły marketing jest. Tak jak w wielu innych przypadkach sprzedawcy starają się wmówić klientowi, że jest mu to do czegoś potrzebne by po prostu zarobić.
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
Hubertus przebieg w momencie zatarcia mialem 210 tyś uszczelki nie zdążyłem wymienić miałem to zrobić po urlopie informacje o niskim cisnieniu mialem tylko dwa razy srednio co 2 tygodnie silnik musiał się zacierać od jakiegoś czasu poprostu info o isnieniu to już była faza koncowa żywotu panewek może jak bym odrazu dał do mechanika wymianauszczelki oleju panewek itp to jeszcze bym pojezdził cholera wie, bedę miałwstaeiany nowy słupek podzespoły moje ... pytasz o silnik 2.0cdti 130km z chipem podobno nie zweryfikowałem tego automat ...