--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Kolego dexos2 to nie jest oznaczenie że można lać do silników z DPF tylko jest to nazwa normy GM ."Dexos 2 to norma (wymagania) General Motors wobec oleju stosowanego do samochodów marki Opel. ". Olej do silników z DPF ma dodatkowe oznaczenia C1,C2,C3 lub C4. Np Castrol edge nie ma dexos2 a jest niskopopiołowy jak i wiele innych .
-
jaromat
dobrze ze mam w domu castrola edge z oznaczeniem dexos2 ,a tu link http://www.ebay.de/itm/Castrol-EDGE-TIT ... 540c496ccdrataj73 pisze:Kolego dexos2 to nie jest oznaczenie że można lać do silników z DPF tylko jest to nazwa normy GM ."Dexos 2 to norma (wymagania) General Motors wobec oleju stosowanego do samochodów marki Opel. ". Olej do silników z DPF ma dodatkowe oznaczenia C1,C2,C3 lub C4. Np Castrol edge nie ma dexos2 a jest niskopopiołowy jak i wiele innych .
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Czyli masz ten sam olej http://galonoleje.pl/sklep/40-castrol-e ... 40-1l.html
tylko w nowym opakowaniu i z parę złotych droższy bo ma dopisane nowe normy.
-
jaromat
ten olej stoi juz u mnie 4 lata,dostalem go do pakietu jak kupilem iskeP405 pisze:Czyli masz ten sam olej http://galonoleje.pl/sklep/40-castrol-e ... 40-1l.html
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
heheheh a ja od zawsze leję co jest pod ręką:
- castrol 5w30 do isi wymiany co 15tyś
- wsześniej do siga 3.0cdti elf 5w40 (miska 8L) zrobione 100tys wymiany co 15-22tyś i wszystko ok
- bmw e61 2,0d ASO oliwa chyba castrol long.... 5w30 zrobione 20tyś i "zniknęło"
- jeszcze wcześniej alfa 156 2,4 jtd mobil1 5w30 zrobione 90tys i wszystko ok
Nie przykładam zbytniej uwago do tego co leje, ma mniej więcej spełniać normy producenta i wymieniam z nalotem km. Nie ma co sie spuszczać nad oliwami, takie jest moje zdanie. Auto jeździ cywilnie a nie wyczynowo....
- castrol 5w30 do isi wymiany co 15tyś
- wsześniej do siga 3.0cdti elf 5w40 (miska 8L) zrobione 100tys wymiany co 15-22tyś i wszystko ok
- bmw e61 2,0d ASO oliwa chyba castrol long.... 5w30 zrobione 20tyś i "zniknęło"
- jeszcze wcześniej alfa 156 2,4 jtd mobil1 5w30 zrobione 90tys i wszystko ok
Nie przykładam zbytniej uwago do tego co leje, ma mniej więcej spełniać normy producenta i wymieniam z nalotem km. Nie ma co sie spuszczać nad oliwami, takie jest moje zdanie. Auto jeździ cywilnie a nie wyczynowo....
-
Adam10
to jeszcze zależy jak długo chcesz użytkować autonika84-24 pisze:Nie przykładam zbytniej uwago do tego co leje, ma mniej więcej spełniać normy producenta i wymieniam z nalotem km. Nie ma co sie spuszczać nad oliwami, takie jest moje zdanie. Auto jeździ cywilnie a nie wyczynowo....
Olej ma znaczenia, a żeby zobaczyć namiastkę tego to wystarczy ściągnąć w kliku autach miski olejowe i zobaczyć ile tam jest nagaru
- nika84-24
- Użytkownik
Pewnie masz trochę racji, w sumie co za problem co 3 zmianę oleju wyrwac miche i umyć
Resztę wyłapie filtr..
-
Adam10
To nic nie da.... zdjęcie miski olejowej tylko pokazuje co się dzieje w całym silniku. Ten nagar odkłada Ci się w innych miejscach również. Warto stosować dobre oleje nawet do cywilnych autnika84-24 pisze:Pewnie masz trochę racji, w sumie co za problem co 3 zmianę oleju wyrwac miche i umyćResztę wyłapie filtr..
- nika84-24
- Użytkownik
Fajnie, że masz takie zdanie i pewnie masz dużo racji
Ja mam swoje i póki co problemów z tego powodu nie miałem.
-
Bero
Który olej wybrać? 5W30, 5W40 czy może 0W40?
Różnica w cenie w sumie mała, tylko czy taki np. 0W40 nie okaże się "za dobry" dla 2.0 CDTI 160KM (z chipem na 200KM)? Czy stosowanie takiego oleju (0W40) w naszych silnikach może mieć jakieś ujemne skutki?
.

Różnica w cenie w sumie mała, tylko czy taki np. 0W40 nie okaże się "za dobry" dla 2.0 CDTI 160KM (z chipem na 200KM)? Czy stosowanie takiego oleju (0W40) w naszych silnikach może mieć jakieś ujemne skutki?
.

-
Maximus37
Ja dzisiaj wymieniłem na Millers Oils EE Longlife C3 5W30, czyli ten u Ciebie nr 1. Weszło 4l. Szczerze mówiąc, to nie zauważyłem żadnej różnicy w pracy silnika. Wcześniej miałem GM dexos 2.
- wojciechhh
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2022
- Miasto: Niemcy NRW
Pamiętam jak 2 lata temu zmieniłem olej na castrol, praktycznie od wyjechała z garażu różnice było można dostrzec gołym uchem. Przedtem był GM jeszcze w fabryce nalany. Ostatnia wymiana była na 0w30, trochę jakby szybciej rozrusznik kręcił i trochę lepiej na zimnym motorze. Chociaż to i tak hałas w porównaniu z benzynowymi jednostkami.
Bazgrane na compakcie Z1
Bazgrane na compakcie Z1
-
lgruszkos
Ja standardowo cały czas jeżdzę na GM Detox, wczoraj była kolejna wymiana po 24 tyś i jeżdzimy dalej. Myślę że nie najgorszy ten olej jest skoro auto dalej zmiga i nic się z silnikiem nie dzieje, poza normalnymi bolączkami Opla 
-
Maximus37
Mam pytanie związane z wymiana oleju, ale trochę z innej beczki 
Jak skasować licznik żywotności oleju? Próbowałem przyciskiem CTRL, nie pomogło. Próbowałem jak ktoś tu napisał przycisk CTRL + pedał hamulca - też nie pomogło...
Czy to tylko komputerowo można wykasować?
Jak skasować licznik żywotności oleju? Próbowałem przyciskiem CTRL, nie pomogło. Próbowałem jak ktoś tu napisał przycisk CTRL + pedał hamulca - też nie pomogło...
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Bez kompa idzie to zrobić. Nie poddawaj się u mnie wchodziło za x razem!!!
-
jaromat
trzymaj guzik ctrl i nacisnij pedal hamulcaMaximus37 pisze:Mam pytanie związane z wymiana oleju, ale trochę z innej beczki
-
Maximus37
Tak jak pisałem wyżej już tak robiłem. Nic nie pomogło.jaromat pisze: trzymaj guzik ctrl i nacisnij pedal hamulca
Wczoraj ponownie chyba z 15 razy wciskałem Ctrl + pedał hamulca. Żywotność pozostaje jak była, nie kasuje się.
-
Maximus37
Kurcze faktycznie. Robiłem błąd bo uruchamiałem silnik. A to tylko zapłon sam należny przekręcić, bez uruchamiania silnika.
-
Grzegorz
Jest jakaś różnica pomiędzy olejami?
Millers Oils XF LONGLIFE C3 5w30 a
Millers Oils XF Longlife Eco 5W-30
Millers Oils XF LONGLIFE C3 5w30 a
Millers Oils XF Longlife Eco 5W-30
-
maciej87-m1
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA 2.0 131KM H
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: okolice Kartuz (Pomorskie)
Witam
Mam mały dylemat, wymieniłem olej GM (taki był zalany jak kupiłem Isie) na Castrol edge 5w30. A dopiero teraz przeczytałem, że Millers jest dużo lepszy. Czy mogę tego nieszczęsnego Castrola wymienić przy następnej wymianie, czy muszę go wymienić jak najszybciej? Olej wymieniam zawsze po maksymalnie 10,000 km.
Mam mały dylemat, wymieniłem olej GM (taki był zalany jak kupiłem Isie) na Castrol edge 5w30. A dopiero teraz przeczytałem, że Millers jest dużo lepszy. Czy mogę tego nieszczęsnego Castrola wymienić przy następnej wymianie, czy muszę go wymienić jak najszybciej? Olej wymieniam zawsze po maksymalnie 10,000 km.