--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

EGR

ODPOWIEDZ
kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Re: EGR

Post autor: kecraminsignia » 23 kwie 2018, o 06:08

@zeniu69 nic dodać nic ująć. Wszystko dla kasy. Tak jak opisales o pralkach, telewizorach i autach czy @bodex z drukarką. Wszystko jest "zaprogramowane" i ma się popsuć. Wszystko aby kupić nowe. Tak więc jak to już opisywałem wielokrotnie. Wszystko współczesne jest robione "gorsze" po to aby sie popsulo aby kupić nowe, a nie po to aby dbać o środowisko. Dbanie o środowisko jest to najlepsze hasło wszystkich marketingowców, producentów, korporacji, polityków... Aby zbić na nas kasę.

zeniu69

Post autor: zeniu69 » 23 kwie 2018, o 06:37

kecraminsignia pisze:@zeniu69 nic dodać nic ująć. Wszystko dla kasy. Tak jak opisales o pralkach, telewizorach i autach czy @bodex z drukarką. Wszystko jest "zaprogramowane" i ma się popsuć. Wszystko aby kupić nowe. Tak więc jak to już opisywałem wielokrotnie. Wszystko współczesne jest robione "gorsze" po to aby sie popsulo aby kupić nowe, a nie po to aby dbać o środowisko. Dbanie o środowisko jest to najlepsze hasło wszystkich marketingowców, producentów, korporacji, polityków... Aby zbić na nas kasę.
Apropos ekologii: Slowo, ktore wprowadza ekoterrorystow w orgazm to ekobilans.
Jak jawnie przyznasz, ze kupiles nowy telewizor pomimo, ze stary jeszcze dzialal to zakrzycza cie, ze jestes debilem i niszczycielem planety bo kupno nowego telewizora dodalo do ekobilansu 100kg CO2.
Ale jak im powiesz, ze zezlomowales twojego 4 letniego diesla i kupiles nowy samochod (ktory dodal do ekobilansu 8 ton CO2) to bija ci brawo. A jak im powiesz, ze kupiles auto elektryczne (ktore juz na start dodalo 16 ton CO2) to dostaja multiorgazmu. Debile a nie ekolodzy.

A co do nowego sprzetu: od paru ladnych lat najwazniejszym celem prawie kazdej firmy i korporacji jest nie tyle zarobek co wzrost zarobku. Jesli zysk nie bedzie rosl rok co roku to jest placz, zgrzytanie zebami i szukanie winnego dlaczego zamiast zaplanowanej zwyzki o 10% bylo tylo 9%.
I dlatego planowana obsolescencja jest aktualnie najwazniejszym celem kazdej firmy.

Dlaczego w pralkach zawieszenia silnika sa teraz z plastiku a nie metalu? Ekologia? Bullshit. Metalowe czesci sa bardziej ekologiczne niz plastik. Dlaczego silniki maszynek do mielenia miesa, mikserow czy inych urzadzen sa z plastiku? Ekologia? Bullshit.

Dlaczego rozruszniki sa tak skonstruowane, ze szczotek w nich nie wymienisz? Ekologia? Bullshit. Gdyby ekologia byla wazna to by byly tak skonstruowane zeby mozna bylo czesci tanim kosztem (czytaj jak najlepszym ekobilansem) do usranej smierci wymieniac.

Dlaczego swiec w nowych samochodach nie wymienisz sam (bo po samodzielnej wymianie auto nie odpali. Dopiero po podlaczeniu do kumputera w ASO)? Ekologia? Dbanie o klienta? Bullshit.

Dlaczego hamulcow w nowych samochodach sam nie wymienisz sam bo sa pod cisnieniem, ktore tylko ASO moze deaktywowac? Ekologia? Dbanie o klienta? Bullshit.

Mozna wymieniac godzinami.
Wszystko jest tak skonstruowane zeby makymalnie zwiekszac zyski. A zyskow nie zwiekszysz produkujac towar na 15, 20 czy 25 lat.

Czysta logika i obserwacja.

Po czesci sami jestesmy sobie winni. Wystarczy spojrzec na rynek smartfonow. Bez potrzeby i bez naciskow kupujemy rok w rok nowy model. Nowy model, ktorego w ogole nie potrzebujemy. 99% uzytkownikow nawet w promilu nie wykorzystuje smartfona z 2008 roku ale krzyczy, ze potrzebuje najnowszy model :)

Gesendet von meinem SM-T815 mit Tapatalk

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 23 kwie 2018, o 06:39

Hamulce pod ciśnieniem? To raczej auto nie ruszy bo klocki są dociskane do tarczy. Możesz rozwinąć ten jakże ciekawy wątek.
Nie wiem gdzie wy żyjecie i co kupujecie. U rodziców lodówka ponad 10 lat, zmywarka miała 15, pralka dobiega 18 jak nie 20. Telewizor ponad 10 już ma. U mnie telewizor ponad 5 lat, nokia lumnia 3,5 roku i bateria trzyma 6 - 7 dni. laptop z którego to piszę też koło 5 lat. Crafter 500 tys km (zawór n 75 i rolki paska) Jetta ojca 250 prawie i padł tylko czujnik położenia wałka rozrządu i kabelek od niego. Dwumasa przy 230 tys km. Części eksploatacyjnych jak rozrządy czy klocki nie liczę. Naprawdę nie wiem co mam jeszcze wyliczać. Opel się lekko wyłamuje z tego wszystkiego to fakt. Ale jakiejś wielkiej tragedii nie ma. Chociaż na tle jetty to faktycznie porażka. Może faktycznie zawiązali na mnie jakiś spisek. Ale części do napraw nie kupiłem w aso więc na mnie nie zarobili. A opla też raczej już więcej nie kupię. Czas wracać do niezniszczalnego vag a gdzie nawet 2,0 tdi w busie wytrzyma po 600 - 700 tys km.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 23 kwie 2018, o 06:43

Pozostaje wstawić kolejny raz dla współczesnej ekologii:
http://www.ekologia.pl/styl-zycia/eko-a ... 13091.html
@hubertus myślisz że jak na tobie nie zarobią to już na nikim nie zarobia? Zarabiają tylko nawet nie jesteś tego świadomy...
Masz sprzęt 15, 18 czy 20 letni? Kup nowy.
Telefony? Standardem już jest że ostatnie aktualizacje telefonów spowalniaja go specjalnie po to aby...kupić nowy. Takich przykładów można mnożyć jak napisał zeniu

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 23 kwie 2018, o 06:51

A niech zarabiają na kim chcą. Zresztą po to są by zarabiali. Po to ktoś inwestuje olbrzymie pieniądze w fabryki by na nich zarabiać. Tylko tyle, że ja sam po sobie nie doświadczam jakiegoś programowanego osłabiania produktów. Nie trafiam na jakieś buble, które po roku muszę wywalić bo się zepsuły a gwarancja właśnie się skończyła. A jeśli coś takiego się trafi to sa to rzeczy raczej drobne nie wiele warte i nie jest tego jakoś dużo.
Co z tego, że w rozruszniku szczotek nie da się wymienić. Choć nie wiem czy to prawda skoro auto ojca ma 250 tys km i do rozrusznika nikt nie zaglądał i nie widać by chciał się popsuć. A auto na autostradzie nie jeździło gdzie raz odpalone jedzie cały dzień.

zeniu69

Post autor: zeniu69 » 23 kwie 2018, o 06:55

hubertus pisze:Hamulce pod ciśnieniem? To raczej auto nie ruszy bo klocki są dociskane do tarczy. Możesz rozwinąć ten jakże ciekawy wątek.
Audi B8 na przyklad. Bez VCDS nie bedziesz mogl ruszyc tloczkow.

W ogole w wielu autach z elektrycznym hamulcem recznym nie wymienisz klockow bez urzadzenia diagnostycznego.
A w tak zwanej klasie luksusowej nie wymienisz sam rowniez przednich hamulcow.

Na pewno nie jest to wynik ekologicznego myslenia lub troski o dobro klienta.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 23 kwie 2018, o 07:03

hubertus pisze:Tylko tyle, że ja sam po sobie nie doświadczam jakiegoś programowanego osłabiania produktów. Nie trafiam na jakieś buble, które po roku muszę wywalić bo się zepsuły a gwarancja właśnie się skończyła.
Myślisz że przy zakupie np. telefonu będą Cię informować że za dwa lata będzie wolniejszy?
Aple samo się przyznało że programuje tak telefony aby po pewnym okresie spowalniał go. Najciekawsze jest oczywiście tłumaczenia: dla naszego dobra aby dłużej trzymała bateria. Co za shit! Ja też mam telefon już kilka lat ale nie mogę na nim zainstalować pewnych aplikacji bo nie ma wsparcia. To dla naszego dobra?
Przykłady można mnożyć na każdej płaszczyźnie.

Myślisz że jak Ty nie widzisz problemu to go nie ma? Ludzie mają jeszcze stacjonarne telefony i też sobie chwalą !

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 23 kwie 2018, o 07:35

Przy zakupie telefonu nawet takiej informacji nie oczekiwałem. Telefon ma już ponad dwa lata. Mogę instalować co chcę i nawet bateria trzyma bardzo długo. Jak mówiłem kwestia tego co się wybiera. Bo to my decydujemy jak, kto i ile na nas zarobi.
@zeniu69 jesteś kolejną osobą, która lekko mówiąc dość średnio orientuje się w mechanice. Ale za to spiskowe teorie dziejów znasz doskonale. Elektromechaniczny hamulec ręczny montowany w autach dużo wcześniej zanim wyszło audi b8 nie ma nic wspólnego z hamulcami pod ciśnieniem. VCDS to dzisiaj żaden problem. Tak samo jak jakieś Op Com y i tym podobne. Sądząc po tym co piszesz nigdy nie próbowałeś wymienić klocków z tyłu w sytuacjach, gdzie we dwóch trzeba się męczyć by wkręcić zapieczony tłoczek. Bo z tyłu nie jest tak łatwo jak z przodu. A dzięki komputerowi jedno kliknięcie i masz zacisk gotowy pod nowe klocki. VCDS na OLX to 300 zł. Przyda się w wielu innych sytuacjach.
Dzisiaj dzięki komputerom i tym złym korporacjom, które umieściły w autach gniazda OBD i nie zakodowały ECU tylko dla komputerów aso przeciętny kierowca może zdiagnozować i naprawić sam auto. Przy pomocy oprogramowania na którym nie zarobił producent auta oraz przy pomocy części zamienników na których producent również nie zarobił.

zeniu69

Post autor: zeniu69 » 23 kwie 2018, o 07:45

hubertus pisze: Dzisiaj dzięki komputerom i tym złym korporacjom, które umieściły w autach gniazda OBD i nie zakodowały ECU tylko dla komputerów aso przeciętny kierowca może zdiagnozować i naprawić sam auto. Przy pomocy oprogramowania na którym nie zarobił producent auta oraz przy pomocy części zamienników na których producent również nie zarobił.
Ilu jest takich, ktorzy wiedza co to OBD lub opcom? Tu na forum wszyscy. Ale jaki to % wszystkich posiadaczy aut, ktorzy potrafia mechanicznie grzebac ale nie maja zielonego pojecia o OBD?

A dlatego, ze producent o nas dba, nie pozwala na przyklad na dodanie navi900 do astry z 2011 bo takiej opcji w 2011 nie bylo. Wszystko dlatego bo chce dla nas wszystkiego najlepszego :)

A reasumujac: tak hubertus. Masz jak zwykle racje. :)
Nie ma tematu, na ktorym bys sie nie znal. Jestem pewien, ze na skokach narciarskich rpwnoez znasz sie lepiej niz Malysz i Stoch :)

mirpo
Użytkownik
Auto: Astra 2.0 cdti ST
Rok produkcji: 2011
Miasto: WPR

Post autor: mirpo » 23 kwie 2018, o 10:05

hubertus pisze:plusy
- minimalna poprawa dynamiki w dolnym zakresie obrotów, łatwiejsze ruszanie aczkolwiek bez przesady
- czystszy kolektor zwłaszcza odczuwalne przy jeździe miejskiej i na krótkich odcinkach
- lepsza kultura pracy. Choć wg mnie tragedii nie ma i silnik nawet z egr chodzi latem przyzwoicie.
- szybsze dogrzewanie silnika zimą
minusy
- jeśli po prostu odłączymy wtyczkę lub zaślepimy pojawią się błędy
- ktoś pisał o wyższym spalaniu
- dłuższe rozgrzewanie silnika zimą
To jak w końcu jest z rozgrzewaniem silnika w zimie? Dłuższe czy szybsze?

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 23 kwie 2018, o 10:37

Nie zweryfikowane, bo teoretycznie w zimie egr jest zamknięty więc nie dogrzewa szybciej. Może po zagrzaniu otwiera tylko.
U mnie w zime na odcinku 4.5 km (tyle mam z pracy do domu) temperatura osiagała 60-80 st.C gdy parkowalem auto pod blokiem. Egr off by zaślepka systems.

Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka

pawel_insignia
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Miasto: Gdańsk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: pawel_insignia » 23 kwie 2018, o 11:25

Wydaje mi się że przy dogrzaniu mimo wszystko lekko się otwiera (6-9%), ale już jak dogrzeje zimną, to jest cały czas na 0%. Ja coś takiego zauważyłem u siebie.
Bardziej mnie martwi to twarde gaszenie, u mnie 3 na 4 gaszenia czasem załomocze lekko. Nie chciałbym dojechać dwumasy, ale z drugiej strony dużo plusów. Mam tez zaślepkę, ale zamontuję w majówkę jak pogoda pozwoli i wtedy zobacze jak będzie gasił.
A przypomnijcie co będzie jak zaślepię, ale wtyczkę zostawie podłączoną?
Pewnie bedzie się bardziej otwierał i po jakimś czasie wywali bład. Pytanie czy tylko checkengine, czy może coś jeszcze?

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 23 kwie 2018, o 11:50

Koledzy wyżej pisali ze wywali błąd który po jakimś czasie przestanie wywalać ,Zaślepkę masz z dziurką czy bez ? bo widzę ze są takie i bez dziurki

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 23 kwie 2018, o 12:27

Opisywali również że większe problemy zaczynają się w momencie usunięcia blaszki (uruchomienia egr). Zastanawiam się czy wtedy nie będzie konieczny tylko serwis.

pawel_insignia
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Miasto: Gdańsk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: pawel_insignia » 23 kwie 2018, o 12:39

Zaślepkę mam bez dziurki.
Dlaczego mają się zacząć później problemy gdy jednak zdecyduje się usunąć blaszkę lub podłączyć EGR?
Jeżeli bedzie konieczny serwis, to juz chyba wtedy na wyprogramowanie podjade :P
Generalnie nie ruszałbym tego ustrojstwa, ale obrywa dynamika, klapy w kolektorze i dpf gdy EGR jest włączony...

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 23 kwie 2018, o 13:12

Ktoś pisał że po aktywowania egr jest problem z zapaleniem czy jazdą. Już nie pamiętam. Trzeba poszukać lub ktoś kompetentny to jeszcze raz opisze.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 23 kwie 2018, o 14:52

kecraminsignia pisze:Ktoś pisał że po aktywowania egr jest problem z zapaleniem czy jazdą. Już nie pamiętam. Trzeba poszukać lub ktoś kompetentny to jeszcze raz opisze.
Ja pisałem ale chodziło o to że ecu u mnie tak sie wyuczylo że dostaje tylko świeże powietrze ze po zdjęciu zaslepki zgasł mi dwa razy w ciągu dnia (ruszanie bez gazu w korku) samo ponowne aktywowane egr (po zdjęciu zaslepki) bez problemów, check zniknął egr sie otwierał wsio ok.

Sprawdziłem tą klapę gaszącą po zasiepienu egr i normalnie działa, gasze auto klapa sie zamyka.

Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 23 kwie 2018, o 15:03

Dan. Ty zaślepiłeś egr. Ciekawe czy tak samo będzie jak odłączy się wtyczkę. Ktoś ją odłączał i jak wtedy wygląda sytuacja? Jest tak samo jak w przypadku zaślepienia?

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 23 kwie 2018, o 15:39

przecież wyżej pisaliśmy jakie są objawy , twarde gaszenie , święcący się czek i później same zalety , po podpięciu wtyczki z powrotem normalnie działa

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 23 kwie 2018, o 16:19

Czyli dobrze rozumiem że klapa gaszącą po usunięciu wtyczki od egr nie działa?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”