--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuObracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
-
adrevir
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Płock
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
Przy jakim przebiegu byla koniecznosc wymiany panewek? (chodzi tylko o korbowe czy glowne?)pawel_insignia pisze: ↑27 cze 2019, o 20:28Dokładnie tak jak piszesz Peja.
Mam pytanie. Ostatnio pojawił mi się komunikat niskie ciśnienie... Myślałem że to wina czujnika bo działo się to w ponad 30 stopniach, ale dzisiaj też a było 20stopni. Dwa razy rano się tak zadziało i raz po pracy gdzie auto stało 8h w słońcu.
Uszczelka i panewki wymienione w październiku. Dodatkowo założona mosiężna tuleja. Wszystko robione w autopasji. Chce sprawdzić ciśnienie manometrem i wymienić czujnik ciśnienia. Jak znów się powtórzy to zostanie mi pompa do sprawdzenia, bo coś jeszcze?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Aktualizacja oprogramowania nie rozwiązuje problemu. Dodaje tylko opóźnienie w sprawdzaniu ciśnienia. Jeśli wszystko jest OK, to i na starym i na nowym sofcie komunikat nie powinien się pojawiać.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
@adrevir - długa historia.
Auto przy 123tys przyjechało z Belgii z wyciągniętym silnikiem (być może wtedy było pierwsze zatarcie).
kupiłem go w czerwcu 2017 przy 198tys (dwa miesiące wcześniej była wymieniona uszczelka). We wrześniu/październiku 2018 dałem go na kompleksowy przegląd do autopasji. Wymienili uszczelkę, założyli tulejkę i powiedzieli, że warto tez panewki bo były delikatnie przytarte (a że koszt niewielki, to zgodziłem się). Panewki główne. Wtedy auto miało jakieś 216tys. Teraz ma 226tys i taka sytuacja.
No własnie też tak myśle @IBZI. W takim razie nie zawracam sobie głowy nowym softem, zwłaszcza, że kilka dni temu robiłem chipa (ale to nie od tego komunikat, bo ten pierwszy raz pojawił się na 2-3tygodnie przed chipem).
W poniedziałek jadę na sprawdzenie ciśnienia oleju i chyba od razu wymienię ten czujnik.
Auto przy 123tys przyjechało z Belgii z wyciągniętym silnikiem (być może wtedy było pierwsze zatarcie).
kupiłem go w czerwcu 2017 przy 198tys (dwa miesiące wcześniej była wymieniona uszczelka). We wrześniu/październiku 2018 dałem go na kompleksowy przegląd do autopasji. Wymienili uszczelkę, założyli tulejkę i powiedzieli, że warto tez panewki bo były delikatnie przytarte (a że koszt niewielki, to zgodziłem się). Panewki główne. Wtedy auto miało jakieś 216tys. Teraz ma 226tys i taka sytuacja.
No własnie też tak myśle @IBZI. W takim razie nie zawracam sobie głowy nowym softem, zwłaszcza, że kilka dni temu robiłem chipa (ale to nie od tego komunikat, bo ten pierwszy raz pojawił się na 2-3tygodnie przed chipem).
W poniedziałek jadę na sprawdzenie ciśnienia oleju i chyba od razu wymienię ten czujnik.
- mcrace
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Czyli mimo przytartych panewek nie zalecali wymiany pompy oleju?
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Tak. Nie kojarzę żeby sugerowali wymianę pompy. Jeżeli by sugerowali to na pewno bym to zrobił, żeby mieć spokój z całym układem smarującym.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Czyli autopasja nie jest taka idealna... Pominęli taki fakt?
Wysłane z telefonu Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Pominęli fakt wymiany? Być może świadomie, bo może sama pompę sprawdzili i stwierdzili że jest dobra. Nie pamiętam już.
Swoją drogą jak kupie manometr, to mogę się podłączyć do rurki idącej do turbiny na kilka sekund, aby sprawdzić ciśnienie, czy muszę w miejscu czujnika?
Swoją drogą jak kupie manometr, to mogę się podłączyć do rurki idącej do turbiny na kilka sekund, aby sprawdzić ciśnienie, czy muszę w miejscu czujnika?
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Chyba lepiej w miejsce czujnika. Nie jest to jakos strasznie skomplikowane tylko odpowiedni klucz potrzebny.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Miasto: LDZ
- Otrzymał piwo: 17 razy
Musisz w miejsce czujnika.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Ciśnienie sprawdzone, trzyma i na ciepłym i na zimnym.
Serwis twierdził, że mieści się w danych katalogowych producenta. Około 5 na zimnym i 2 na ciepłym.
3x sprawdzali. Dodatkowo zapobiegawczo wymienili czujnik ciśnienia. Będę "jeździł i obserwował".
Serwis twierdził, że mieści się w danych katalogowych producenta. Około 5 na zimnym i 2 na ciepłym.
3x sprawdzali. Dodatkowo zapobiegawczo wymienili czujnik ciśnienia. Będę "jeździł i obserwował".
-
omegarules
- Nowicjusz
- Auto: Opel Zafira Tourer
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Szczecin
Ok, przebrnalem przez 65 stron, ufff.
Jako, że jestem posiadaczem auta z tym silnikiem zainteresowałem się tematem.
Widzę, że sporo osób zapobiegawczo wymieniała uszczelke, większości tych osób silnik padł kilka(nascie/dziesiat) tys km po rej operacji, komuś nawet chciało się skontrolować panewki, a i tak nie pomogło..
A czy ktoś wpadł na pomysł oceny stanu układu smarujacego na podstawie pomiarów ciśnienia oleju zaraz po starcie zimnego motoru? Oczywiście widziałem filmik na yt, gdzie ktoś symulowal zasysa nie powietrza przez twardą uszczelke i nawet kiedy pompa oleju podawała emulsje olejowa na układ, to i tak ciśnienie było ok, ale.....
Jeśli zrobic by prosty test - zostawić auto na dworze i o poranku, gdy temp jest najniższa przy obecnym sezonie, odpalić silnik ze sprawdzeniem ciśnienia oleju (może opcom lub mdi pokaże analogowa wartość ciśnienia) - zostawić silnik na chodzie przez kilka minut, zgasic I spuscic olej z miski...
Po takim teście będzie wiadomo czy ciśnienie na starcie jest ok, oraz czy uszczelka daje radę jeszcze w danej temperaturze - bo jeśli emulsja się wytworzy to będzie to przecież widać po spuszczeniu oleju? Jeśli ok, olej do silnika, mozna rozgrzać auto, pojeździć trochę z pomiarem ciśnienia i znowu olej do wiadra... Czas i koszt operacji żaden a coś tam powie o stanie uszczelki/pompy jak i zachowaniu się ciśnienia...
Jako, że jestem posiadaczem auta z tym silnikiem zainteresowałem się tematem.
Widzę, że sporo osób zapobiegawczo wymieniała uszczelke, większości tych osób silnik padł kilka(nascie/dziesiat) tys km po rej operacji, komuś nawet chciało się skontrolować panewki, a i tak nie pomogło..
A czy ktoś wpadł na pomysł oceny stanu układu smarujacego na podstawie pomiarów ciśnienia oleju zaraz po starcie zimnego motoru? Oczywiście widziałem filmik na yt, gdzie ktoś symulowal zasysa nie powietrza przez twardą uszczelke i nawet kiedy pompa oleju podawała emulsje olejowa na układ, to i tak ciśnienie było ok, ale.....
Jeśli zrobic by prosty test - zostawić auto na dworze i o poranku, gdy temp jest najniższa przy obecnym sezonie, odpalić silnik ze sprawdzeniem ciśnienia oleju (może opcom lub mdi pokaże analogowa wartość ciśnienia) - zostawić silnik na chodzie przez kilka minut, zgasic I spuscic olej z miski...
Po takim teście będzie wiadomo czy ciśnienie na starcie jest ok, oraz czy uszczelka daje radę jeszcze w danej temperaturze - bo jeśli emulsja się wytworzy to będzie to przecież widać po spuszczeniu oleju? Jeśli ok, olej do silnika, mozna rozgrzać auto, pojeździć trochę z pomiarem ciśnienia i znowu olej do wiadra... Czas i koszt operacji żaden a coś tam powie o stanie uszczelki/pompy jak i zachowaniu się ciśnienia...
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Nie słyszałem, aby ktoś robił taki test (ze spuszczaniem oleju, bo pomiary na zimnym już tak).
Jeśli masz pomysł, to go zrealizuj.
Podziel się informacjami z wyników na Forum.
Czekamy na wyniki.
Jeśli masz pomysł, to go zrealizuj.
Podziel się informacjami z wyników na Forum.
Czekamy na wyniki.
-
omegarules
- Nowicjusz
- Auto: Opel Zafira Tourer
- Miasto: Szczecin
I tak zrobię, ale wracam do kraju dopiero za miesiąc, do tego czasu auto postoi w garażu i poczeka 
Tak na chlopski rozum, jeśli chłopaki zrobili doświadczenie z uszkodzona uszczelka smoka I dowiedli, że nie ma ona zbyt wielkiego wpływu na spadek ciśnienia oleju a jedynie na jakość filmu olejowego to w przypadku, gdy ktoś miał już komunikat o niskim ciśnieniu oznaczałby nie tyle uszkodzona uszczelke, co głębokie rysy na panewkach korbowodowych/głównych - bo przecież ciśnienie musiałoby gdzieś uciekać.. Wtedy wymiana samej uszczelki to za mało. Komunikat zapewne znikał, bo przy okazji wymiany, silnik dostawal też nowy olej i filtr, więc przez jakiś czas znowu było dobrze i ciśnienie powyżej granicznego do wyświetlenia kominikatu.. Tylko chyba nie ma osoby na forum, która po dostaniu komunikatu o niskim ciśnieniu oleju zweryfikowala jak niskie było to ciśnienie i po wymianie uszczelki smoka sprawdziła to ciśnienie ponownie, po czym porównała do zdrowego silnika - myślę, że to by rozjasnilo trochę temat..
Tak na chlopski rozum, jeśli chłopaki zrobili doświadczenie z uszkodzona uszczelka smoka I dowiedli, że nie ma ona zbyt wielkiego wpływu na spadek ciśnienia oleju a jedynie na jakość filmu olejowego to w przypadku, gdy ktoś miał już komunikat o niskim ciśnieniu oznaczałby nie tyle uszkodzona uszczelke, co głębokie rysy na panewkach korbowodowych/głównych - bo przecież ciśnienie musiałoby gdzieś uciekać.. Wtedy wymiana samej uszczelki to za mało. Komunikat zapewne znikał, bo przy okazji wymiany, silnik dostawal też nowy olej i filtr, więc przez jakiś czas znowu było dobrze i ciśnienie powyżej granicznego do wyświetlenia kominikatu.. Tylko chyba nie ma osoby na forum, która po dostaniu komunikatu o niskim ciśnieniu oleju zweryfikowala jak niskie było to ciśnienie i po wymianie uszczelki smoka sprawdziła to ciśnienie ponownie, po czym porównała do zdrowego silnika - myślę, że to by rozjasnilo trochę temat..
-
czyrek
- Nowicjusz
- Miasto: Wrocław
- Otrzymał piwo: 1 raz
myślę że nic nie zobaczysz po spuszczeniu oleju ponieważ:
- emulsja to mieszanina wody i oleju - skąd woda w oleju?
- pompa ciągnie olej z powietrzem a jak olej wróci do miski to już raczej nie będzie w nim pęcherzyków powietrza
- emulsja to mieszanina wody i oleju - skąd woda w oleju?
- pompa ciągnie olej z powietrzem a jak olej wróci do miski to już raczej nie będzie w nim pęcherzyków powietrza
Ostatnio zmieniony 12 lip 2019, o 22:11 przez czyrek, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
No właśnie, skąd woda w oleju?omegarules pisze: ↑12 lip 2019, o 04:24(...)
- bo jeśli emulsja się wytworzy to będzie to przecież widać po spuszczeniu oleju? Jeśli ok, olej do silnika, mozna rozgrzać auto, pojeździć trochę z pomiarem ciśnienia i znowu olej do wiadra... Czas i koszt operacji żaden a coś tam powie o stanie uszczelki/pompy jak i zachowaniu się ciśnienia...
Pffff...
Emulsje są dwie, tj dwa rodzaje:
O/W to olej w wodzie
W/O to woda w oleju.
O tym jednakże decyduje zawartość procentowa. Te drugie to smary są.
Olej silnikowy nie powinien być emulsją, bo tak są dobrane składniki aby rozmiary cząsteczek nie tworzyły jakichkolwiek emulsji. To chemia jest
Radio 357 :)
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
To już myślcie sobie sami. Przecież wcale się nie czepiam 
Wszak pod względem fizycznym i chemicznym to miewacie zaskakujące rozkminy, dlatego wrzucę czasem te swoje trzy grosze jak już nie mogę się powstrzymać. Ja wszak tytułu naukowego broniłam ileś lat temu, ale piana z oleju i powietrza?
Majonez robicie? Aby zrobić majonez to trzeba jeszcze alkohol, (może być nawet ten ze spryskiwaczy, inaczej emulsja nie powstanie, a przynajmniej nie będzie trwała - otrzymacie wtedy substancję dwufazową, czyli taką jaką mają wasze kobiety do zmywania tuszu z rzęs- ja też taką mam i to są dwie fazy, którymi trzeba potrząsać aby były przez chwilę mieszaniną - ale nie emulsją)
Przy ciśnieniu atmosferycznym czyli w przemianie izobarycznej, a właściwie adiabatycznej ( ciśnienie nadal atmosferyczne ale zmiana objętości pod tłokiem i substancja niedoskonała) skoro przy sprężaniu, tj na rozruchu czyli w początku procesu spalania??? Ciekawe..
pomyślę sobie jutro o tym w drodze tj siedząc za kierownicą. Dobranoc.
Wszak pod względem fizycznym i chemicznym to miewacie zaskakujące rozkminy, dlatego wrzucę czasem te swoje trzy grosze jak już nie mogę się powstrzymać. Ja wszak tytułu naukowego broniłam ileś lat temu, ale piana z oleju i powietrza?
Radio 357 :)
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 39 razy
Oj Dorota Ty zawsze swoje trzy grosze , słowa emulsja nie jest dosłowne , chodzi o stan jaki opisał kolega wyżej i to jest udowodnione obejrzyj sobie filmik który był wcześniej dołączony jak ładna piana z oleju i powierza idzie z pompy jak rozszczelnimy uszczelkę smoka i to załatwia ten silnik i do tego parę innych zbiegów okoliczności i mamy po panewkach