--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

Post autor: Bodex » 15 cze 2017, o 21:46

Dan pisze:To u mnie jeszcze lepiej było panewy naparzją że 3 skrzyżowania dalej słychać

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
A to moze dwumasa klepała już dawno aż rozbiła panewki , bardzo często tak jest .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 15 cze 2017, o 21:50

No jest to możliwe, chociaż na budzie wibracji jakichś nie czuć czy podczas przyśpieszania ale kto wie...

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2014
Miasto: DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: takisobie » 15 cze 2017, o 22:00

Bodex pisze:[quote="gongi]

współczuję sam przez to przechodziłem, też wymieniałem uszczelkę kilkanaście tys przed zatarciem.. to nie jest wina uszczelki, w tym silniku są za słabe panewki, w dodatku obciążone dużym momentem obrotowym. Każdemu radzę sprawdzić panewki i je wymienić.
może zróbmy ranking tych co już padły panewki.
Prosze podać
Jaka skrzynia , automat czy maniak
Jaki olej GM , inny 5w30, 5w40
Jak czesto wymieniany.
Jakie filtry , krajowe czy Mann , Knecht
Jaki przebieg na liczniku
Komunikt ciśnienie był , czy nie.
Dwumasa była wymieniana , jaki przebieg
Na te panewki ma duży wpływ jakość dwumasy i technika jazdy , tzw siły skrętne wału i drgania , bardzo duży też ma stan wtryskiwaczy
Napiszcie , to może bedziemy mieli jakieś poszlaki.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka[/quote][/quote]

to dorzuć jeszcze rodzaj pompy oleju zębata czy łopatkowa

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 16 cze 2017, o 07:40

Nie ukrywam pomysł dobry

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 16 cze 2017, o 08:30

Wielu właścicieli takich aut nawet nie wie, czy przebieg jaki ma na liczniku jest oryginalny. A wy się chcecie pytać o dwumasę, która nie ma żadnego wpływu na panewki. Bo w automatach nie ma dwumasy i panewki się też zacierają. Jeśli faktycznie panewki się zacierają to z powodu wad materiałowych o czym pisał tu kiedyś @auto-pasja. Pytanie czy wszystkie panewki się zacierają, czy określone serie, partie produkcji, czy może z danych roczników. Tak jak miało to miejsce w grupie vag w 1,9 tdi BXE. Gdzie panewki zacierały się powszechnie z powodu wad materiałowych. A i to nie wszystkie bo miałem ten silnik z przebiegiem 315 tys i znaną mi od nowości historią i nic się nie zatarło.
Ranking można robić. Ale tego czy wszystkie panewki we wszystkich insigniach czy tam oplach są objęte wadą materiałową nie ustalicie. Tak samo jak nie ustalicie czy silniki zacierają się ze względu na wadę materiałową czy problemy ze smarowaniem.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 16 cze 2017, o 08:45

byłem swego czasu u ''swojego mechanika'' do którego jeździłem VC w sprawie wymiany uszczelki smoka i powiedział mi że te silniki są ogólnie nie dosmarowane i ponoć to jest ich duża wada i tu właśnie może leżeć problem z zacieraniem i dlatego tak ważne jest stosowanie właściwego oleju

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 16 cze 2017, o 08:54

Jako efekt placebo zadziała na pewno. Bo w realu tym co stosowali nawet te lepsze oleje też się zaciera. Już jakiś czas jestem na tym forum. I czytałem o różnych przypadkach.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 16 cze 2017, o 09:19

zgadza się ale nawet jak zalejesz super olej a silnik będziesz źle eksploatował to i tak się wysypie , bo niektórzy myślą że jak wleją super olej to po sprawie i nic się nie ma prawa stać

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 16 cze 2017, o 09:27

Już była wina uszczelki lecz były przypadki zatarcia po wymianie uszczelki. Jeżeli będziemy udowadniać że wina jest wszystkiego to nigdy nie dojdziemy co może być przyczyną. Dlatego czym więcej informacji będą pisać osoby co miały problem tym lepiej. Może w końcu uda się teoretycznie znaleźć przyczynę ale nie musimy. Nawet jeżeli nie są do końca pewni przebiegu bądź wymiany innych podzespołów niech to napiszą. Już kiedyś starałem się szukać fabryki które produkują auta i tu znaleźć przyczynę lecz reszta temat zlala i woli pisać jak to się nie da i nie ma sensu. Jeżeli nie będziemy pisać konkretnych faktów to możemy długo tak siedzieć i zdzierac litery z klawiatury i niczego się nie dowiemy.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 16 cze 2017, o 09:54

Oczywiście, że pisać można. Tylko prawda jest taka, że każdy po naprawie w przypadku zatarcia powinien oddawać zniszczone panewki do oceny jakiemuś rzeczoznawcy ekspertowi. Powinna być weryfikowana pompa oleju i uszczelka. Bo tak to nie ma sensu takie dochodzenie na forum. Będą się mnożyć teorie tak jak ta, że turbo po regeneracji nie działa jak trzeba. Ale co to ma wspólnego z prawdą?
Nawet pojawienie się choćby raz komunikatu o braku ciśnienia nie musi wykluczać wad materiałowych. Jak dla mnie to nic w ten sposób się nie wyjaśni. Będzie tylko dyskusja na forum tak jak jest do tej pory. A przecież przez te parę lat zatarła się cała masa silników. I co wiemy więcej? A sprawa nawet medialnie nie jest tak głośna jak wady panewek w 1,9 tdi BXE.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 16 cze 2017, o 10:23

myślę że osoby co wymieniały uszczelkę smoka powinny od razu sprawdzać panewki i byłby to jakiś trop , tak chcę zrobić przy okazji profilaktycznej wymiany tej uszczelki bo koszt nie współmierny jeśli okazałoby się że panewki byłyby na wykończeniu .Tylko jest jeden problem , znajdź uczciwego mechanika który nie naciągnie Cię na wymianę sprawnych panewek , chociaż z drugiej strony można tez profilaktycznie tez od razu wymienić panewki

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 16 cze 2017, o 11:32

A co to za problem. Niech ci pokarze panewki z twojego auta i sam je ocenisz. Jeśli są jednolitej barwy bez żadnych zmian kolorystycznych, rys i tym podobnych to są dobre. W necie jest cała masa fot panewek bez trudu podszkolisz się w kilka minut jak wyglądają te zacierające się i te dobre. Tylko weź pod uwagę, że ludziom zacierały się i te główne i korbowodowe. Jeśli są dobre to w żadnym wypadku nie ma potrzeby wymiany.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 16 cze 2017, o 11:43

ale pisałem o uczciwym mechaniku po pokazać to Ci może stare jakieś .

Awatar użytkownika
Martinim
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Miasto:

Post autor: Martinim » 16 cze 2017, o 11:51

Ja wymieniałem niedawno olej w silniku a przy tym uszczelkę smoka... mój kolega, który zaraz jest mechanikiem stwierdził ze panewki sa czyste i nic nie wskazuje na jakakolwiek przyszła awarie. Jak na razie jezdze i wszystko działa ;-) Takze moze to partia silników, które wyszły a moze fabryka gdzieś na Węgrzech spartolila robotę. Po nr Vin wiem, ze mojego produkcja odbyła sie w Niemczech i poki co remont przeszła turbina. Autko dalej śmiga i oby jak najdłużej ObrazekObrazek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 16 cze 2017, o 12:07

a jak po VIN doszedłeś gdzie był produkowany silnik ? ,tam masz tylko gdzie było wyprodukowane auto a nie gdzie silnik

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 16 cze 2017, o 12:46

Po VIN ie nie da się dojść gdzie wyprodukowano silnik a tym bardziej jakie panewki do niego włożono. A co do uczciwości mechaników no cóż. Nie znam aż tak nie uczciwych więc doświadczenia nie mam. Moi mogli by się pogniewać gdybym sam osobiście oglądać chciał i o to pytał. A pewnie sami by mi pokazali gdyby było źle. Ja zmieniałem uszczelkę przy chyba 117 tys km. Panewek nie kontrolowano, komunikat się nie pojawił.

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Miasto:

Post autor: michalm83 » 16 cze 2017, o 13:17

Gdyby centrala GM uznała problem była by w stanie dojść czy problem dotyczy konkretnej serii wyprodukowanych podzespołów. Niestety maja to w doopie i pozostaje gdybanie.

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2014
Miasto: DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: takisobie » 16 cze 2017, o 15:25

podobno w 2012 powiększyli niektóre kanały olejowe , a w silnikach z łopatkową pompą i elektrycznym zaworem regulacji ciśnienia problem wystąpuje rzadziej

Bodex

Post autor: Bodex » 17 cze 2017, o 06:18

Hubertus.
Oczywiste jest że automat nie ma dwumasy , ale manual już ma i dlatego wyszczególniłem jaką skrzynia.
Uważam , że wiekszość awarii jest w manualu i jazd miejska wpływa na zużycie panele , niskie obroty i deptnie momentem od dołu , automat to zaraz redukuje i obroty rosną do 2500 tom do tego olej 5w30 o łatwym do zerwania filmie olejowym.

Myślę , że winne nie są tylko wadliwe panewki które nikt nie zbadał , czy są .

Czysto teoretycznie czop wału w łożysku ślizgowym poza startem nigdy nie dotyka panewki , czop dosłownie pływa urodziny klinem olejowym , a im większa lepkość oleju i ciśnienie tym klin olejowy mocniejszy .

Kiedyś montowano korek olejowy z magnesem ... to był taki wskaźnik informujący przed czasem .

Chyba przy następnej wymianie oleju zabiorę stary filtr do wypłuknia i zobaczę co tam zobaczę.

Bodex

Post autor: Bodex » 17 cze 2017, o 06:31

Dan pisze:No jest to możliwe, chociaż na budzie wibracji jakichś nie czuć czy podczas przyśpieszania ale kto wie...

Uszkodzona dwumasa poważnie przeciaża układ korbowy i olej o słabym filmie olejowym , lepkośćą i rozszerzony ON jest głonym czynnikiem awarii.

Drgnia dwumasy będą tylko wtedy gdy zużyje się łożysko osiowe , a nie musi , i zrobi się mimośród to bedzie przęsło silnikiem .
A uszkodzony dwumas to luz obrotowy ponad normę , nowe mają luz ok 1 cm , zużyte nawet 10 cm . Zamiast tłumić drgnia skrętne to je pogarszają.

Ten filmik obrazuje drgania , ci praca po drugiej stronie na kole pasowym , ale wyobraźcie sobie jak duże są na zużytej dwumasie
https://youtu.be/EL63sDgmhQY

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”