--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuElektrozawór turbiny
- Silv3r
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wałbrzych
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Elektrozawór turbiny
Czym różnią się poszczególne numery części i czy faktycznie można je zamieniać?
- Silv3r
- Użytkownik
Kupiłem zawór od firmy OPLEX, oczywiście nowy (tak przynajmniej twierdzą na aukcji) a oto co otrzymałem, brak słów...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- morfeo11
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Miasto: Kraków
Reklamuj. Powinieneś dostać nówkę sztukę a nie używkę. Rozumiem że kupiłeś na tej aukcji co podałem? Do mnie przyszła nóweczka.
- Silv3r
- Użytkownik
Dokładnie z tej aukcji.
Zawor wyprodukowano w 2010r, 134 dnia roku do tego załączony uchwyt jest z innego samochodu, bo na pewno nie od Insigni
Właśnie jestem w trakcie pisania maila... Brak słów...
Zawor wyprodukowano w 2010r, 134 dnia roku do tego załączony uchwyt jest z innego samochodu, bo na pewno nie od Insigni
Właśnie jestem w trakcie pisania maila... Brak słów...
- morfeo11
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
Mój jest z polowy 2014 a kupowałem jakoś na początku roku.
@Yakub - oznaczenie daty produkcji jest w prawym górnym rogu jak patrzysz na stronę z oznaczeniami. Np. ja mam 14T185, czyli 185 dzień 2014 roku.
@Yakub - oznaczenie daty produkcji jest w prawym górnym rogu jak patrzysz na stronę z oznaczeniami. Np. ja mam 14T185, czyli 185 dzień 2014 roku.
-
psajtex
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Miasto: Głogówek / opolskie
- Kontakt:
Witajcie.
Chyba też mnie dopadł ten zawór.
U mnie zauważyłem, że strasznie późno wstaje turbina - od około 2,5 tysiąca obrotów. Wcześniej było ok. Buczenia w czasie jazdy nie zauważyłem, tylko po wyłączeniu silnika jak uderzyłem obok zaworu to było takie tąpnięcie buczenia, które czasami pojawiło sie w czasie podróży. Założyłem filterek, buczenie po uderzeniu ustało, z tym że turbo dalej późno wstaje. Możliwe jest, że zawór jest już tak padnięty, że filterek nic nie daje?
Edit :
Zawór wymieniony, turbo dalej późno wstaje.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Chyba też mnie dopadł ten zawór.
U mnie zauważyłem, że strasznie późno wstaje turbina - od około 2,5 tysiąca obrotów. Wcześniej było ok. Buczenia w czasie jazdy nie zauważyłem, tylko po wyłączeniu silnika jak uderzyłem obok zaworu to było takie tąpnięcie buczenia, które czasami pojawiło sie w czasie podróży. Założyłem filterek, buczenie po uderzeniu ustało, z tym że turbo dalej późno wstaje. Możliwe jest, że zawór jest już tak padnięty, że filterek nic nie daje?
Edit :
Zawór wymieniony, turbo dalej późno wstaje.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
- Silv3r
- Użytkownik
Nie polecam zakupu zaworów z firmy OPLEX.
Sprzedają stare i używane zawory (sprzedawca nawet tego nie krył).
Twierdzą, że zawory są po pseudo testach i stąd posiadają czasami dodatkowe elementy (jak blacha mocujaca), a to że są brudne, oblocone i całe podrapane to wynik składowania w pudłach...
Bzdura, mój ewidentnie jeździł w samochodzie przez dłuższy czas i wyprodukowano go w 2010.
Polecam za to tego sprzedawcę:
http://allegro.pl/pdc-czujnik-cofania-g ... 88180.html
Mają nowe zawory i wiedzą co sprzedają (brałem już u nich wcześniej).
To tak ku przestrodze...
Sprzedają stare i używane zawory (sprzedawca nawet tego nie krył).
Twierdzą, że zawory są po pseudo testach i stąd posiadają czasami dodatkowe elementy (jak blacha mocujaca), a to że są brudne, oblocone i całe podrapane to wynik składowania w pudłach...
Bzdura, mój ewidentnie jeździł w samochodzie przez dłuższy czas i wyprodukowano go w 2010.
Polecam za to tego sprzedawcę:
http://allegro.pl/pdc-czujnik-cofania-g ... 88180.html
Mają nowe zawory i wiedzą co sprzedają (brałem już u nich wcześniej).
To tak ku przestrodze...
-
pavloos
Witam Panowie,
mam problem prawdopodobnie z turbiną bądź zaworem DV przy turbinie. Przy dodawaniu gazu na postoju słychać buczenie przy schodzeniu z obrotów, podczas jazdy objawia się to jakimś dziwnym świstem, chrobotaniem czy szumem, jak zwał tak zwał. Pomóżcie mi jak samodzielnie sprawdzić zawór turbiny i samą turbinę??
Wyczytałem na forum, żeby sprawdzić turbinę od zimnej strony ? Przepraszam ze pytam , ale nie wiem jak to zrobić. No i dodatkowo jak dobrać się do tego zaworu ? Zznalałem filmik na youtube i właśnie ten dźwięk mam - narazie mniej słyszalny na postoju ale podczas jazdy denerwuje
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-A36y1uY7r4[/youtube]
Poniżej dodaje zdjęcia silnika. Pomożecie ? Jak dostać się do tych rzeczy i je sprawdzić ?
mam problem prawdopodobnie z turbiną bądź zaworem DV przy turbinie. Przy dodawaniu gazu na postoju słychać buczenie przy schodzeniu z obrotów, podczas jazdy objawia się to jakimś dziwnym świstem, chrobotaniem czy szumem, jak zwał tak zwał. Pomóżcie mi jak samodzielnie sprawdzić zawór turbiny i samą turbinę??
Wyczytałem na forum, żeby sprawdzić turbinę od zimnej strony ? Przepraszam ze pytam , ale nie wiem jak to zrobić. No i dodatkowo jak dobrać się do tego zaworu ? Zznalałem filmik na youtube i właśnie ten dźwięk mam - narazie mniej słyszalny na postoju ale podczas jazdy denerwuje
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-A36y1uY7r4[/youtube]
Poniżej dodaje zdjęcia silnika. Pomożecie ? Jak dostać się do tych rzeczy i je sprawdzić ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ten dźwięk to nadmiar powietrza jakie tłoczy turbina. Prawdopodobnie samo turbo jest dobre. Wyświetla ci jakieś błędy pod komputerem. Od tego trzeba by zacząć. Samochód jeździ normalnie, są jakieś problemy?
-
pavloos
Błędów nie wyświetla. Ostatnio wpadł mi w tryb awaryjny przy ruszaniu po podłączeniu pod kompa - wypadanie zapłonu na 4 cylindrze. Wymieniłem świece i ok. Czasem mam wrażenie że auto wpada w jakąś dziurę powietrza. Jakby straciło trochę mocy z początku łapania turbiny, ale wg mnie turbo działa prawidłowo bo potem fajnie ciągnie. Przy zrzucaniu z obrotów słychać dziwne szuranie, bzyczenie. Słychać nadmiar powietrza czyli zawór upustowy?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tak miałem w octavii tdi podobnie. Chociaż może mniej szumiało. Generalnie musiał byś popytać użytkowników tego silnika czy też tak mają. Ale po odjęciu gazu turbo ma jeszcze na tyle duża bezwładność (wirnik sie kręci), że tłoczy powietrze, którego silnik już nie potrzebuje. Zamknięta przepustnica hamuje jego przepływ i nadmiar ucieka przez zawór upustowy stąd świst.
-
pavloos
No właśnie kontaktowałem się z chłopakiem który dodał filmik( ten co umieściłem w poprzednim poście) to rzeczywiście u niego był to zawór upustowy, dokładnie jakąś tam uszczelka i sprężyna do wymiany. Zalecił zamontować cały wzmocniony z aluminium. Jak sprawdzić sama turbinę od zimnej strony?
- Maddox
- Użytkownik
- Auto: BiTurbo 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Piaseczno
psiakrew, od wymiany mineło nieco ponad 2 miesiące i niecałe 4000km i znów sie odzywa.
Tym razem kupie na portalu aukcyjnym i sam wymienie.
Tym razem kupie na portalu aukcyjnym i sam wymienie.
- SoulfirE
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
Jeżeli wcześniej nie kupowałeś na portalu aukcyjnym i nie wymieniałeś sam, to może warto wrócić do serwisu na gwarancje?
- Maddox
- Użytkownik
- Auto: BiTurbo 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Piaseczno
właśnie wróciłem z garażu, i okazuje się, że mam dwa takie elektrozawory.
Jutro będę badał, który zachowuje się zbyt głośno.
Jutro będę badał, który zachowuje się zbyt głośno.
-
pwolak
Witam,
mam podobne objawy (buczenie) jak te opisane w tym wątku.
Zakupiłem już zawór i chciałbym zabrać się za jego wymianę. Nie jestem żadnym specem, a nie chciałbym czegoś uszkodzić, zrobić niepoprawnie. Czy mógłbym prosić o jakiś tutorial/porady jak znaleźć i wymienić ten zawór oraz czy potrzebne są jakieś dodatkowe kroki, podpięcie komputera itp.?
Jest link do tutoriala w tym wątku, ale niestety nie działa.
Z góry dziękuję za pomoc.
mam podobne objawy (buczenie) jak te opisane w tym wątku.
Zakupiłem już zawór i chciałbym zabrać się za jego wymianę. Nie jestem żadnym specem, a nie chciałbym czegoś uszkodzić, zrobić niepoprawnie. Czy mógłbym prosić o jakiś tutorial/porady jak znaleźć i wymienić ten zawór oraz czy potrzebne są jakieś dodatkowe kroki, podpięcie komputera itp.?
Jest link do tutoriala w tym wątku, ale niestety nie działa.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
MichalNottingham
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0CDTI SRI
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Nottingham/Bytom
Po otwarciu maski po prawej stronie na pasie przednim masz ten zawòr.Odpinasz wężyki i kostke odkręcasz 2 nakrętki M6(czytaj klucz 10mm)
Składasz w odwrotnej kolejności
Składasz w odwrotnej kolejności