--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
krajes

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: krajes » 30 mar 2017, o 08:44

michalm83 pisze:Leje ten sam i moim zdaniem silnik pracuje lepiej niż na millers C3 ff 5w/30

Wysłane z mojego Redmi Note 3
Przede wszystkim taniej niż na millersie. Oleje są podobnej klasy a ten silnik to zwykły fiatowski klekot z common railem a nie lambo kręcone do 8 tys. obrotów :)

Co do 5W40 i 30:
"Olej o lepkości letniej „30” podczas normalnej pracy silnika wytwarza cieńszy film olejowy niż olej o lepkości „40”.
W efekcie olej „30” wytwarza mniejsze opory i pozwala zaoszczędzić minimalną ilość paliwa, ale jego wadą jest to, że silnik jest gorzej chroniony przed przeciążeniami niż w przypadku użycia oleju „40”. Wielu mechaników postawionych przed takim dylematem radzi, aby wlać do silnika olej 5W-40. Dzięki temu posłuży dłużej."

Bodex

Post autor: Bodex » 30 mar 2017, o 13:15

Zamieniłem Liqui Molly 5w30 Top Tec 4600 na Milleres EE 5w40 C3 , jutro zmieniam w Aso

Jesli większość jadę trasę 160 180 i czasem 200 gdzie obroty silnika to 2,5 do 3,5 tyś to zależy mi na ochronie silnika głównie , a ekologia i ekonomia jest na innym miejscu.
Weoke zmieniać drogi olej niż drogi silnik.

Jesli ktoś jeździ emerycko i mało kilometrów to może śmiało GM 5w30.

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: michalm83 » 30 mar 2017, o 15:20

Stosuje motula od 7 lat i na jakość nie narzekam. Miałem chwile Millersa i szkoda kasy na tak drogi olej.
A czy właścicielem jest Włoch czy Francuz nie sądzę że jakość poleci w dól.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 31 mar 2017, o 00:25

Racja.
Jeśli merytorycznie, to może ja zacznę i wrzucę link do testów olei. Co prawda po rosyjsku, jeśli ktoś nie zna są translatory, no i obrazki pooglądać można ;) . Nie komentuję wyników, umieszczam w celach porównawczych i poznawczych, zapraszam do rzeczowej dyskusji.
http://bmwservice.livejournal.com/27699.html

gzandar
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: gzandar » 31 mar 2017, o 06:58

Do Corsy C leje Dexos 2 GM , do Insigni zalałem LM TopTec 4600 ... mam wrażenie że w temp pokojowej GM jest rzadszy. Co mnie zdziwiło że mimo że to diesel to po 3000 km olej jest wciąż stosunkowo jasny. Pamiętam jeszcze z 1.9 Tdi jak lało się nowy i po pierwszym włączniu silnika olej był praktycznie czarny. Teraz wyjąłem bagnet i patrze co jest nie mam oleju... dopiero jak przetrałem wlożyłem i sie przejrzałem to się okazało że jest taki jasny. Bo właśnie oczekiwałem czarnej kreski :) GM był ciemniejszy ale miał nalatane koło 15 tysi. No i poprzedni olej zalałem płukanką może też ma to znaczenie.

Co do samego lepszy gorszy... tez jestem sceptyczny ale jakoś lepiej się czuje psychicznie jak zaleje samochód Motulem czy LM niż Gm po którym wszedzie w necie jadą :) 70 zł na 20 tyś km. to nie majątek...

Z starą Corsą i jej 75km 1.2 nie mam takich problemów, nawet mógłbym lać Lotosa albo Orlen :P ale że GM jest taki tani to ... :)

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: konikkr » 31 mar 2017, o 12:32

Najlepiej zrobić sonde której firmy olej zalewa do siebie. Znając życie olej GM będzie w czołówce.

Wysłane z mojego Samszunga

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Miasto:

Post autor: tomek evo » 4 kwie 2017, o 11:50

Silniki nie padają od oleju tylko od niewłaściwego smarowania. A olej jest jednym z podstawowych czynników zapewniających właściwe smarowanie. Mam możliwość zlecenia badań laboratoryjnych przepracowanego oleju i na tej podstawie określenia kondycji silnika oraz tego jaki jest stopień zużycia silnika na poszczególnym oleju. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zapraszam. Mój znajomy zajmuje się zawodowo badaniami środków smarnych i bierze udział w opracowywaniu nowych produktów i różne ciekawe rzeczy się od niego dowiaduję i mam możliwość wglądu w różne ciekawe wyniki badań. Wiedze czerpie więc m.in z tego źródła - nie z forum zagazowanych BMW.
Pokażcie mi które auta sportowe jeżdżą na olejach budżetowych? W F1 przed wyjazdem bolidu na tor olej nie znajduje się w silniku tylko jest podgrzewany do odpowiedniej temperatury i za pomocą specjalnej instalacji tłoczony do silnika. Po zjeździe do boxów jest odsysany. To pokazuje jak ważne jest smarowanie.
Zapytajcie proszę Michała Sołowowa czemu do wszystkich swoich rajdówek używa produktów Millersa dostępnych z półki? Nie stać go na nic lepszego a może ten Millers jest jednak taki dobry?
Dla jednego marketingiem i wciskaniem kitu przez sprzedawców jest stosowanie kilkadziesiąt złotych droższego oleju a dla drugiego namawianie na wymianę co 10/15 tys. bo przecież w książce pisze 30 tys. a szwagier tak jeździ i nic się nie dzieje. A potem płacz, ze 1.9 dci się zaciera i padają turbiny. Jak ktoś nie chce wydaj tych kilkudziesięciu złoty więcej na olej to niekoniecznie trzeba lać Dexosa bo można w mojej oczywiście opinii dużo lepszego Specola. I warto się tu zastanowić czy upieranie się przy Dexosie to nie jest właśnie nabieranie się na prosty zabieg marketingowy, że za oryginalnym produktem stoi odpowiednio wysoka jakość. jak ktoś uważa, ze jakość oleju w cywilnym aucie nie ma znaczenia dla trwałości jednostki napędowej to jest w dużym błędzie. W motosporcie ma to oczywiście o wiele większe znaczenie ale współczesne konstrukcje są coraz bardziej wymagające i wrażliwe na jakość środków smarnych. Słabej jakości olej szybciej straci swoje właściwości bo często będzie miał po pierwsze gorszą bazę olejową a po drugie mniej dodatków pozwalających dłużej utrzymać odpowiednie parametry. Tego nie pokażą suche dane z karty ale np. można zwrócić uwagę jaki jest NOACK bo to może dać wskazówkę odnoście zastosowanej bazy olejowej. Tani Specol ma ten parametr na poziomie 6,8. Kolega przepracował 7 lat w ASO Opla teraz od kilku lat ma własny warsztat i większość Klientów na gwarancji nie stosowała wcale Dexosa tylko inne oleje m.in dużo Liqui Moly top tec 4600, Motula i niestety Castrola Edga wiec nie jest tak , że wszystkie ASO leją obligatoryjnie Dexosa.
Każdy sam decyduje co stosuje i dlaczego i spłycenie dyskusji do dyrdymałów opowiadanych przez sprzedawców jest błędem bo po to jest ten temat, żeby dzielić się wiedzą a nie sprowadzać wszystkiego do "nie słuchajcie głupot ja wiem lepiej jest dobrze a będzie jeszcze lepiej" 8-)

-- 4 kwi 2017, o 11:56 --

Odnoście Shella z serii Helix Ultra to to, że silniki na tym oleju utrzymują dobrą czystość to jest właśnie dowód na to, że olej ma znaczenie. To potwierdza tylko to co piszę. Seria Helix Ultra to akurat dobre a nawet w niektórych przypadkach (np. professional AV-L 0W30) bardzo dobre oleje wykonane w technologi GTL - może nie ta półka co Millers, Penrite czy Amsoil ale stawiam je wyżej do Elfa czy Castrola a już na pewno od Dexosa. Ale to zapewne kolejny atak marketingowy z mojej strony 8-)

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Miasto: LDZ
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 4 kwie 2017, o 14:05

Jakie to są koszty?

Robert39

Post autor: Robert39 » 6 kwie 2017, o 04:56

A ja Panowie leję do swojego auta Shell Ultra Pro 5W30 cały czas niezmiennie od lat,lecz czytając Wasze opinie,kusi mnie ażeby wypróbować inny lepszy,dodam iż ja wymieniam olej 2 razy do roku-ja wlasnie robię nalot tzw autostradowy

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: hubertus » 6 kwie 2017, o 06:38

Insignia robi rocznie około 15 tys km. I mniej więcej co tyle wymieniany jest olej. Nie wiem jaki filtr wkłada aso.
Jetta jeździ na castrolu wymiana co 15 tys rocznie około 30 - 40 tys robi. Co do filtra pełna zgoda. Lepszy jest Mann i taki jest wkładany. Zrobione już 140 tys km i żadnych negatywnych objawów. Stan licznika to chyba 214 tys km.
Crafter robi u mnie małe przebiegi roczne, ma prawie 500 tys km. Więc olej wymieniam co rok. i tez filtr Mann. Też z tej firmy o której pisałem tylko silnik 2,5 tdi. Też jeździ u mnie i jeździł w firmie na castrolu lanym przez aso. Tylko, że w firmie w trybie LL. Nic złego się z nim nie dzieje. A że miałem crafery i z oryginalnym przebiegiem 200 tys. To wiem jak ten silnik powinien chodzić.
Podsumowując w moim przypadku nie chodzi o oszczędności, że wybieram niby tańszy olej. Po prostu nie mam czasu się bawić w jakieś szukanie rzadko występujących na rynku marek. Jetta czy crafter trafiają do znajomego warsztatu gdzie proszę, aby wymienili olej i wszystko w temacie. A że castrol spełnia normy vw to go leją i ja w to nie wnikam. Tym bardziej, że nigdy nie zatarł mi się żaden samochód. Jak mówiłem ojciec dużo jeździ. W żadnym aucie nie wymieniał turbo, pompowtrysku czy tym podobnych. Nie wspominając o panewkach. A jeździ tdi od 20 lat. Więc po co szukać jakichś Milersów, Motuli ? U nas w domu nikt nie ma czasu na takie zabawy.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 6 kwie 2017, o 08:29

Raczej nie chodzi tu o oszczędności w większości bo olej z filtrem w aso 199 zł z wymianą , tylko u mnie tez to wygląda tak że nie bawię się w w zakupy olei filtrów itp tylko umawiam się w aso jadę czekam pół godziny i zrobione.I jak pisałem od lat w serwisie wymieniam leje gm nic się nie dzieje wiec dlatego nie bawiłem się w szukanie innych producentów filtrów itp bo nie widziałem takiej potrzeby.

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Miasto:

Post autor: tomek evo » 6 kwie 2017, o 08:31

Co do rocznych przebiegów to w klasie średniej w dieslu to na pewno nie jest 10-20 tys. Wystarczy popatrzeć na ogłoszenia. 5 letnie auto klasy średniej ma statystycznie ok. 150-200 tys. km a w wielu przypadkach dużo więcej. Przebieg 40 50 tys. rocznie to można powiedzieć jest często normalka.
Jak się kupuje takie auto z przebiegiem 200 tys. jako używane i nie wiadomo jak auto było traktowane to tym bardziej należy zadbać o nie i dotyczy to i środków smarnych i układu wtryskowego i oczywiście strony czysto mechanicznej. I nie mówcie mi proszę, ze to wtedy nie ma znaczenia bo ma i to bardzo istotne. Zawsze polecam zrobienie porządnej płukani silnika (często samo wyczyszczenie silnika dużo daje), zmianę na możliwie dobry olej, kompleksowe czyszczenie układu wtryskowego oraz wymianę kompletu filtrów, oleju w skrzyni biegów i ewentualnie innych płynów eksploatacyjnych (hamulcowy, chłodniczy). Czy to nam zagwarantuje spokój? Nie ale zwiększa szanse na dłuższą bezproblemową eksploatacje. Dobry środek smarny zwykle nie rozwiąże wszystkich problemów ale ma istotny wpływ na silnik i turbinę więc negowanie stosowania lepszych niż "standardowe" środków smarnych jest nieuzasadnione. Można się spierać który olej jest lepszy i dlaczego ale nie można negować samego wpływu środków smarnych.

Bodex

Post autor: Bodex » 6 kwie 2017, o 08:32

,@ wojtekski , racja , gdybym nie robił tras , a te 10-15 tys rocznie to tez brałbym ofertę GM za,199 olej z filtrem i wymiana i nie zawracal sobie głowy.
PrZeciez ja za olej i 3 filtry zapłaciłem 415 zł ,sam materiał i to po rabatach

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 6 kwie 2017, o 08:36

To nie zmienia faktu, że chyba lepiej lać GM i zmieniać co 10 tyś, niż przykładowo Motula i zmieniać co 15-20 tyś

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 6 kwie 2017, o 08:40

Tyle kosztuje wymiana oleju z filtrem w Aso dodaj inne filtry i też wyjdą okolice 400 zł , nie tyle w auto wsadziłem kasy dla swojej fantazji ;) , tu chodzi o to że nie widzę sensu biegania za innym olejem gdyż jak pisałem miałem trzy ople po chipie każdy na w serwisie olej zmieniałem, nigdy nic z silnikiem się nie działo wiec dlaczego mam zmieniać ?
Dlatego mówimy o faktach a nie teoriach spiskowych. Mogę zalać równie dobrze Tego Millersa co za problem tylko czy normalny użytkownik to zobaczy ? A że ty Bodex zapłaciłeś 400zł to o czym to ma świadczyć ?może ktoś na tobie dobrze zarobił bo miał dobra marże :D .Ale w sumie chyba zaleje skoro twoje auto dopiero na tym oleju jeździ :D jak sam napisałeś.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2017, o 08:47 przez wojtekski, łącznie zmieniany 3 razy.

Bodex

Post autor: Bodex » 6 kwie 2017, o 11:45

Hubertus
Trasa , to przedewszystkim obciażenie silnika i oleju Termiczne , musi mieć na tyle mocny film olejowy , znaczy lepkość by w ekstremalny Upał i załadowany samochód boxami dziećmi i np pod górę drzesz, żeby ten klin olejowy nie przerwał się po rozgrzaniu oleju ponad normę a 5w30 ma cienki i łatwy do zerwania .
To we moim przypadku.
Sa trasy co robią 120 na pusto to faktycznie spacerek.
A ci co jeżdza najczęściej po mieście to suche starty wycieraja kompozyt z panewek zanim utworzy się klin olejowy.

A dodam ciekawostkę , mechanik z ASO co wlewal olej powiedział zdziwiony , że ten olej jest żadszy od GM, a wie bo wlewa codziennie GM .
To byłby dodatkowy plus . Pompowalność oleju . Gęstość oleju nie musi iść w parze z lepkością , bo dobry olej utrzyma lepkość w weysokiej temp. pracy , a kiepski będzie jak woda...

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 7 kwie 2017, o 18:32

No dobrze to teraz ja zastanawiam się nad olejem. Wybór między Liqumoly a Motul. Jakieś doświadczenia?

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 8 kwie 2017, o 06:09

Zastanawiam się już chyba nad 5W40. Już zwiedził troche tego świata więc chyba trzeba zalać troche wyższym parametrem.

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 8 kwie 2017, o 06:39

Ja tak samo ;)

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 10 kwie 2017, o 10:08

Jako ciekawostkę w mojej firmie właśnie sprzedali insignie z przebiegiem 350478 km z 2010. Wyjechała na własnych kołach :) od razu uprzedzę że nikt nie lał super olej i dodatków.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”