--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Klapy w kolektorze ssącym

ODPOWIEDZ
kjk12
Użytkownik
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 7 razy

Re: Klapy w kolektorze ssącym

Post autor: kjk12 » 9 kwie 2017, o 06:29

a tych klap nie można wyciąć tylko trzeba nowy kolektor kupować

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 9 kwie 2017, o 11:49

Jak wytniesz? Gdy zdemontujesz mechanizm to ci dziury po nim zostaną. Jak będziesz z tym jeździł? Można się bawić w jakieś tam zaklejanie tych dziur. Ale chyba łatwiej kupić drugi kolektor tym bardziej, że bez klap pewnie drogi nie jest.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 9 kwie 2017, o 12:26

Jak bez klapek pasuje ? sam kolektor rozumiem a co z elektroniką ? ktoś musi to wyprogramować rozumiem.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 9 kwie 2017, o 12:43

Możesz sobie zostawić ten sterownik/silnik, który porusza klapkami. Będzie sobie się poruszał. Sterownik silnika będzie go widział. I będzie wszystko ok. Poza samym dpf em jak pisałem stronę czy dwie temu. Bo nawet fachowcy co usuwają kolektory twierdzą, że dpf może się szybciej zapełniać.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 9 kwie 2017, o 15:04

Napiszę po raz kolejny, klapy się demontuje z osiek do których są zgrzane i tylko tyle, reszta mechanizmu zostaje. Ja już mam 1,5roku bez klap kolektor, błędów brak, dpf ma się ok (co 600-700km wypalanie-jeżdżę tylko po mieście) dynamika też ok w sumie jakiejś większej różnicy nie odczułem po usunięciu klap.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Andrzej

Post autor: Andrzej » 10 kwie 2017, o 07:20

Trzeba czytać posty od początku, jest wszystko opisane na temat czy to wyjęcia klapek czy wymiany kolektora.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 10 kwie 2017, o 09:25

Pany powiem tak chodzi o to że jak pasuje kolektor od fiata który jest bez klapek oryginalnie to nie ma mechanizmu raczej itp więc co masz zostawić ? , co innego oryginał insigni tu wiadomo dlatego to mnie interesuje ?

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 10 kwie 2017, o 10:18

Musisz zostawić silnik, który tym steruje. Bo gdy go odłączysz wywali błędy. Jak chcesz się pozbyć również silnika to trzeba przeprogramować elektronikę. Nie bawiłem się w to, ale gdzieś czytałem, że odłączenie tego silnika sterującego mechanizmem a przez niego klapkami powoduje właśnie wywalanie błędów. Co w sumie jest dość logiczne.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 10 kwie 2017, o 11:10

Tak jak pisze hubertus, wymienisz kolektor bez klapkowy a pozostawiasz silniczek lub wymieniasz kolektor na bez klapkowy demontujesz silniczek i przeprogramowujesz komputer koszt przeprogramowania 300-500zł
lub demontujesz własny kolektor zaślepiasz otwory po klapkach ( zaślepki do kupienia na allegro) pozostawiasz silniczek
Ja tak zrobiłem i jeżdżę od 1,5 roku i jest ok. po demontażu klapek nie zauważyłem żadnych zmian czy to w DPF-ie czy w osiągach a wręcz bym powiedział że auto ma lepsze przyspieszenie.

kjk12
Użytkownik
Auto: insignia
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: kjk12 » 11 kwie 2017, o 05:07

demontujesz kolektor, wycinasz same blaszki klapy pozostawiając cały mechanizm i nic nie zaślepiasz, nic nie musisz przeprogramować, nic nie kupujesz, oszczędzasz kasę 8-)

Damianq

Post autor: Damianq » 11 kwie 2017, o 07:09

Andrzej pisze:demontujesz własny kolektor zaślepiasz otwory po klapkach ( zaślepki do kupienia na allegro) pozostawiasz silniczek
Ja tak zrobiłem i jeżdżę od 1,5 roku i jest ok. po demontażu klapek nie zauważyłem żadnych zmian czy to w DPF-ie czy w osiągach a wręcz bym powiedział że auto ma lepsze przyspieszenie.
Andrzej w jakim celu zaślepiłeś otwory?

Andrzej

Post autor: Andrzej » 11 kwie 2017, o 07:36

zdementowałem też ośki wraz z cięgnem sterowania, może byłem nadgorliwy.
Lubię ład i porządek.

Damianq

Post autor: Damianq » 11 kwie 2017, o 11:10

Nie bardzo rozumiem. Z reguły wywala się klapki i zostawia mechanizm żeby nie sypało błędami lub wywala wszystko i wyprogramowuje. Otwory w obu przypadkach zostają otwarte, a Ty dodatkowo zaślepiłeś otwory? Dobrze to rozumiem? W jakim celu?

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Gregs » 11 kwie 2017, o 11:27

Chodzi o zaślepienie otworów po sterowaniu i po ośkach klap wirowych. Otwory dolotowe kolektora są oczywiście bez klap i otwarte :D

Andrzej

Post autor: Andrzej » 11 kwie 2017, o 11:55

Jak wyjmiesz klapki wraz z ośkami to masz otwory na zewnątrz i kolektor będzie zaciągał fałszywa powietrze, po zdemontowaniu osiek otwory muszą zostać zaślepione na allegro masz dedykowane zaślepki bodajże w cenie 150zł, ja wykonałem je samodzielnie. Jeżeli zdemontujesz same klapki to ośki pozostają i wówczas nie musisz niczego zaślepiać, będą one nadal się obracać ale bez klapek. Nie chciałem pozostawiać nic w kolektorze aby nie miał na czym osadzać się nagar a po drugie cięgno sterujące na ośkach miało luz i powodowało metaliczne brzęczenie, też zdemontowałem pozostawiając tylko silniczek. Oczywiście uszczelki nowe zamontowano.

Damianq

Post autor: Damianq » 11 kwie 2017, o 12:31

No to teraz wszystko rozumiem :) Dzięki chłopaki, muszę troszkę kaski odłożyć i w końcu się za to zabrać ;)

Leszczu91
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Nederland

Post autor: Leszczu91 » 30 kwie 2017, o 16:42

Witam Panowie,

Mnie też dopadł problem kolektora, samochód z 2011r i przebiegu 228tys. Kolektor usyfiony na maxa, już wyczyściłem ale ale, zastanawiam się nad klapkami... właściwie wyglądają ok, lekki luz na ośkach i to wszystko w sumie. Usuwać ? Nie chcę za bardzo aby auto straciło na dynamice... W sumie mam wszystko wyciągnięte i szkoda później znów rozbierać w razie awarii...

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 30 kwie 2017, o 16:59

A kto ci to powie? Ktoś ci powie nie usuwaj a klapka się urwie i będzie pretensja. Twoje ryzyko i twoja decyzja. Nie wiem czy oski powinny mieć luz w obudowie? Chyba raczej nie. No i jaki to jest ten lekki luz? Musisz poszukać informacji na ten temat. Jeśli klapki trzymają się osiek porządnie, mechanizm pracuje luźno. A luz jaki masz tam gdzie ośki się obracają w obudowie może być to można zostawić. Jak w syfie się nie urwało to i tym bardziej po wyczyszczeniu się nie urwie.

Leszczu91
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Nederland

Post autor: Leszczu91 » 30 kwie 2017, o 17:18

No właśnie klapki trzymają się bardzo dobrze na ośkach. Ośki mają w obudowie delikatny luz, nie umiem wytłumaczyć dokładnie ale luz jest na prawdę nie wielki. Raczej wolę nie usuwać, aczkolwiek widzę bardzo dużo tematów w których ludzie skarżą się na urwane klapki i zniszczenia. A przy okazji wymiany obudowy chłodniczki EGR, wymontowałem EGR, rurę od EGR do kolektora, kolektor i przepustnicę. Wszystko usmalcowane na maxa.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 30 kwie 2017, o 17:49

Upewnij się co do tego luzu. Co do urywania to urywały się bardziej w kolektorach z pierwszego etapu produkcji. na forum było pisane o tych numerach. Masz 2011 powinieneś mieć ten poprawiony kolektor. Sam musisz zdecydować.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”