--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
zradzio
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
witam,
Wczoraj gdy jechałem po mieście zapalił mi się komunikat na wyświetlaczu, że zakochany filtr cząstek stałych -> sprawdź instrukcje.
Zajrzałem do instrukcji gdzie napisano że w takim przypadku nie nastąpi już automatyczne wypalanie filtra tylko należy się zgłosić w ASO na stacjonarne wypalanie filtra.
Dobrze ze mam kolegę w ASO wiec zadzwoniłem do niego i powiedział mi żebym przegonił swoją Isię na obrotach 2,5 tyś. obrotów przez 30 km i powinno pomóc. Tak też dzisiaj zrobiłem i pomogło ☺ juz po 20 km komunikat zniknął (wcześniej cały czas się palił i nie można go było wyłączyć).
Wniosek: w instrukcji nie zawsze piszą prawdę.
-- 9 paź 2014, o 19:54 --
Jeszcze jedno: w mojej Isi nie mam podgrzewanych lusterek. Gdzie zamontować diodę żeby pokazywała wypalanie DPF-a ?
Wczoraj gdy jechałem po mieście zapalił mi się komunikat na wyświetlaczu, że zakochany filtr cząstek stałych -> sprawdź instrukcje.
Zajrzałem do instrukcji gdzie napisano że w takim przypadku nie nastąpi już automatyczne wypalanie filtra tylko należy się zgłosić w ASO na stacjonarne wypalanie filtra.
Dobrze ze mam kolegę w ASO wiec zadzwoniłem do niego i powiedział mi żebym przegonił swoją Isię na obrotach 2,5 tyś. obrotów przez 30 km i powinno pomóc. Tak też dzisiaj zrobiłem i pomogło ☺ juz po 20 km komunikat zniknął (wcześniej cały czas się palił i nie można go było wyłączyć).
Wniosek: w instrukcji nie zawsze piszą prawdę.
-- 9 paź 2014, o 19:54 --
Jeszcze jedno: w mojej Isi nie mam podgrzewanych lusterek. Gdzie zamontować diodę żeby pokazywała wypalanie DPF-a ?
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
dioda-informuj-ca-o-wypalaniu-dpf-t421.htmlzradzio pisze:Jeszcze jedno: w mojej Isi nie mam podgrzewanych lusterek. Gdzie zamontować diodę żeby pokazywała wypalanie DPF-a ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- Casimir
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Tarnów/Frankfurt am Main
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ciekawe w czym (kim) ten filtr się zakochał:Dzradzio pisze:witam,
Wczoraj gdy jechałem po mieście zapalił mi się komunikat na wyświetlaczu, że zakochany filtr cząstek stałych ->
Lusterka masz na bank podgrzewane razem z tylną szybą
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
To jak wyskoczył Ci komunikat to znaczy, że kilka razy przerwałeś wypalanie. W takiej sytuacji montuj diodę pod ogrzewanie szyby.
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
oraz sprawdź stan oleju na bagnecie
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
P405
- Zapaleniec
To już nie ma co sprawdzać tylko trzeba wymieniać. A najgorsze jeżeli to jest wersja ecoflex, bo to te silniki się zacierają.
-
Niedzwiedz
Czemu zacierająP405 pisze:To już nie ma co sprawdzać tylko trzeba wymieniać. A najgorsze jeżeli to jest wersja ecoflex, bo to te silniki się zacierają.
Może się nie, znam ale to jest ten sam silnik co cdti tylko ecoflex ma zmienione przełożenia w f40 na długie.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
P405
- Zapaleniec
Ma inny soft, który leje strasznie dużo ropy w czasie wypalania dpf. I z zaufanego źródła wiem, że na 8 zatartych to 8 ecoflex.
-
Niedzwiedz
To dobrze że mam diodę i często takie rzeczy kontroluje.
-
Andrzej
mam diodę, wypalanie po mieście co 350 - 450 km w trasie 700 - 800 km, jest kontrola,
DPF - najgorzej jak się zgasi silnik podczas wypalania w ASO powiedzieli że wystarczy trzy razy popełnić ten błąd aby filtr uszkodzić.
DPF - najgorzej jak się zgasi silnik podczas wypalania w ASO powiedzieli że wystarczy trzy razy popełnić ten błąd aby filtr uszkodzić.
-
luki21
Od wczoraj mam diodę.Dziś zrobiłem prawie 800km autostradą ale dioda się nie zapaliła. Możliwe,że została źle podłączona? Jak włączę podgrzewanie szyby to się pali.
-
P405
- Zapaleniec
To jeszcze poczekaj, na autostradzie to możesz nawet 1300 przejechać bez wypalania. Jeżeli działa z szybą to masz dobrze podlaczoną
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
U mnie jak jeździłem więcej po autostradzie to wypalanie bylo po ok 1500 km a teraz tylko miasto i po 500 musicalem siedzieć i czekać aż skończy bo do roboty jechałem. Do tego w mieście śmierdzi jak się nie jedzie albo stoi na światłach i ogólnie lipa. Żeby tylko w DE nie było takich uregulowań prawnych to od razu wyciąłbym chwasta.
-
piki
Witajcie, u mnie w dniu dzisiejszym - jest w granicach 2 stopni na plusie, po przejechaniu jak co dzień odcinka 7 km ( praca dom) - po zaparkowaniu w garażu słyszę działający "wiatrak". Nie stałem w korku- raczej jazda -zero komunikatów na desce- a wiatrak śmiga jak w lecie. Klima wyłączona, temperatura na 21. Do tego jak podniosłem maskę - dość dziwny zapach- jakby cos się przegrzało- ale nic nie widać. Wcześniej zobaczyłem na chwilowe spalania na postoju i widzę 2 litry/h.
Podpowiedzcie dobrzy ludzie - co Waszym zdaniem może być.
Filtry wszystkie zmienione w sierpniu tego roku, Klima wyczyszczona. Zobaczę go jeszcze jutro czy sytuacja się pojawi ponownie.
Jak macie jakieś sugestie - podzielcie się.
Dzieki
Filtry wszystkie zmienione w sierpniu tego roku, Klima wyczyszczona. Zobaczę go jeszcze jutro czy sytuacja się pojawi ponownie.
Dzieki
- peja-1991
- Kontakt:
jaki motor ? może to wypalanie filtra cząstek stałych ?piki pisze:Witajcie, u mnie w dniu dzisiejszym - jest w granicach 2 stopni na plusie, po przejechaniu jak co dzień odcinka 7 km ( praca dom) - po zaparkowaniu w garażu słyszę działający "wiatrak". Nie stałem w korku- raczej jazda -zero komunikatów na desce- a wiatrak śmiga jak w lecie. Klima wyłączona, temperatura na 21. Do tego jak podniosłem maskę - dość dziwny zapach- jakby cos się przegrzało- ale nic nie widać. Wcześniej zobaczyłem na chwilowe spalania na postoju i widzę 2 litry/h.
Dzieki
-
piki
- peja-1991
- Kontakt:
proponuję przeczytać temat dotyczący filtra cząstek stałych - tam są wszelki informacje na ten temat.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
piki
przeczytałem go wcześniej- naprawdę. u mnie nic nie dymi, nic nie faluje- zachowuje się normalniepeja-1991 pisze:proponuję przeczytać temat dotyczący filtra cząstek stałych - tam są wszelki informacje na ten temat.
pozdrawiam
dzięki za informację
- peja-1991
- Kontakt:
widocznie słabo przeczytałeś :
jeżeli masz obroty na poziomie +/- 2 tysiące obrotów - to może oznaczać wypalanie filtra cząstek stałych,
wcale nie musi kopcić, może być odczuwalny nieprzyjemny zapach, zależy od rocznika i wyświetlacza czy będziesz miał pokazane "wypalanie dpf'a", - proponuję założyć diodę i sprawdzić czy zapach jest odczuwalny przy wypalaniu dpfa czy przy codziennym użytkowaniu
jeżeli masz obroty na poziomie +/- 2 tysiące obrotów - to może oznaczać wypalanie filtra cząstek stałych,
wcale nie musi kopcić, może być odczuwalny nieprzyjemny zapach, zależy od rocznika i wyświetlacza czy będziesz miał pokazane "wypalanie dpf'a", - proponuję założyć diodę i sprawdzić czy zapach jest odczuwalny przy wypalaniu dpfa czy przy codziennym użytkowaniu
-
piki
Doczytałem teraz wszystkie posty na ten temat. Obroty miałem w granicach 1k- nie wyższe- uwierz- stąd mój post. Co do zapachu- fakt - piszą ,że może się pojawić. U mnie pierwszy raz- a przejechałem nią już 8 tys, w 5 miesięcy. przebieg 96 tyś. Podpowiedz mi jeszcze proszę- wiatrak w takim przypadku jest jak najbardziej na miejscu? rozumiem że musi chłodzić?peja-1991 pisze:widocznie słabo przeczytałeś :
Dzięki raz jeszcze za podpowiedź. Co do diody będę szukał jak najlepiej to zrobić