--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Elektrozawór turbiny

ODPOWIEDZ
krajes

Re: Elektrozawór turbiny

Post autor: krajes » 14 gru 2015, o 19:48

O jakim fi trzeba kupić wężyk, wiecie?

-- 16 gru 2015, o 11:01 --

Odpowie ktoś na temat wężyka? Trzeba kupować go oprócz filtra czy wystarczy przeciąć stary wężyk i założyc w środek filtr?

-- 16 gru 2015, o 20:32 --

Zmieniłem elektrozawór. Niestety nie dołożyłem filtra, ponieważ wężyk miał za szeroką średnicę do metalowej rurki od turbiny i byłaby nieszczelna.

Czy ktoś może napisać jakiego dokładnie użył filterka i jakiego wężyka żeby pasował na tą metalową rurkę do turbiny?

Oczywiście już teraz buczenia brak :)

-- 17 gru 2015, o 21:00 --

Ok zrobiłem.

Jeśli ktoś miałby się za to brać to potrzebny jest filtr paliwa o oznaczeniu WP 143 lub Filtron PS 842 + przewód podciśnieniowy 5mm. Jak będzie ciężko nachodził to podgrzać, ewentualnie potem ścisnąć małymi opaskami metalowymi na rurce do turbiny i filtrze. Nowy elektrozawór można kupić na allegro za 118zł z wysyłką - oryginał Pierburg'a.

radekinsi

Post autor: radekinsi » 29 lut 2016, o 08:45

Witam.
Czytam tak tu te wasze posty i mam też mały problem, ale u mnie nic nie buczy,nic nie warczy czy rezonuje, ale spada wężyk z metalowej rurki umieszczonej na chłodnicy i wtedy auto traci moc 80km/h i komunikat skontaktuj sie z serwisem. Auto mam 3mc i nierozgryzłem wszystkiego.
Silnik 2.0cdti 160km automat 4x4.
W chwili obecnej zacisnołem trytytke na wężyku ,z tym że zastanawiam się czy nie robi się tam jakieś ciśnienie ,które może rozerwać wężyk?

Bart

Post autor: Bart » 13 mar 2016, o 10:42

Witam,

proszę o potwierdzenie mojej / waszej diagnozy.
Sytuacja - samochód zimny - wciskam gaz i oczywiście spadek mocy i komunikat Awaria Pojazdu Skontaktuj się z serwisem.
Problem w tym, że nie zawsze ten błąd się pojawia. Jak ruszam spokojnie do lekkiego rozgrzania silnika, problemu nie ma. Co prawda mam wrażenie, że Isia nie idzie tak jak powinna ale... spadku mocy i komunikatu nie ma.
Podpiąłem OP-COM jedyny błąd - P0234-11 ENGINE OVERRBOOST HIGH INPUT. Czyli elektrozawór turbiny.
I teraz pytanie czy to już pora na wymianę, czy też pora na filterek od malucha, który załatwi sprawę (choć z tego o wyczytałem to bardziej chodzi i wyciszenie układu).

Pozdrawiam
Bartek

okube

Post autor: okube » 29 mar 2016, o 09:31

Witam Panowie,

Po przejrzeniu tego wątku jestem już pewien, że i u mnie przyszedł już czas na wymianę elektrozaworu. Objawy identyczne, jak opisywane przez wielu uczestników dyskusji - buczenie, jakby rezonansowe, najczęściej na 3 i 4 biegu, po zdjęciu zwolnieniu gazu przy obrotach +/- 2 tys. Chciałbym zabrać się za wymianę samemu, zwłaszcza że nie wydaje się to żadną skomplikowaną czynnością bazując na wypowiedziach tutaj. Natknąłem się w temacie na wątek tutoriala zamieszczonego na tym forum, który opisuje całą czynność, został podrzucony link:
Niestety po skorzystaniu z linka wyświetlany jest komunikat, że wątek nie istnieje. Szukałem po forum, zrewidowałem dział "Zrób to sam", niestety nie widzę nigdzie omawianego tutoriala. Czy mógłbym prosić o jakiś reupload wątku? Myślę, że z uwagi na swoją "aktualność" temat cieszyłby się niesłabnącym powodzeniem w dziale "Zrób to sam".

Pozdrawiam, Kuba

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: lubelskie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: SAFIK » 29 mar 2016, o 10:35

Dasz radę sam wymienić w 5 minut. Mocowany jest na 2 śrubki, podłączona wtyczka elektryczna i 2 wężyki.

okube

Post autor: okube » 31 mar 2016, o 11:29

Uporałem się z tym w końcu.

W moim przypadku nowy elektrozawór załatwił sprawę, nie było konieczności montowania dodatkowo filtra paliwa. Niemniej co nerwów mnie to kosztowało... Żeby sobie trochę ułatwić wymianę zaworu odkręciłem całą kieszeń z zaworem, żeby nie gimnastykować się kluczem między przewodami, dzięki temu miałem komfortowe dojście do obu śrubek mocujących zawór do kieszeni. Poszło by jak po maśle, gdyby nie to, że jedna z zakrętek totalnie niemal skorodowała i za nic nie dało jej się odkręcić - znaczy może by się dało, tylko sprawę ogromnie komplikowało gumowe "gniazdo" (ktoś wie, jak to się fachowo nazywa?), w którym osadzona była śruba. Nawet mały opór nakrętki przy odkręcaniu powodował wykręcanie się gumy razem z gwintem, miejsca żeby czymś ten gwint z jednej strony przytrzymać zero, koniec końców musiałem poprosić drugą osobę o pomoc, żeby kombinerkami z całej siły przytrzymała gniazdo (nieco je nadwątlając), kiedy ja w końcu ruszyłem tę diabelną, przerdzewiałą nakrętkę.

Kurde, podejrzewam, że te gumowe gniazda, w których osadzane są gwinty mają z jakichś powodów praktycznie zastosowanie (nie wiem, może poza faktem, że z nimi, nie sposób przekręcić gwintu, czynią montowane układy bardziej elastycznymi i nie narażonymi aż tak na wibracje silnika/wstrząsy w czasie jazdy) - ale kiedy na tak zamontowanym gwincie "zapiecze" się śruba, ba ktoś ją po prostu mocniej przykręci, to jej odkręcenie staje się nie lada wyzwaniem :roll: A z tego co widzę, w silniku Isi tak montowanych śrub nie brakuje...

Awatar użytkownika
enga
Nowicjusz
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Kraków

Post autor: enga » 6 kwie 2016, o 19:12

Witam,
mam pytanie - w dniu dzisiejszym wymieniłem elektrozawór w silniku A20DTH na 55 579 900. Wcześniej miałem 55 573 362 ale firma która mi taki przysłała twierdzi, że niczym się to nie różni w zakresie działania i parametrów. Czy to prawda i czy mogę to tak zostawić?

Awatar użytkownika
Maddox
Użytkownik
Auto: BiTurbo 4x4
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Piaseczno

Post autor: Maddox » 8 kwie 2016, o 13:13

hej, czy ten elektrozawór "buczy" tylko przy ujmowaniu gazu czy również przy dodawaniu?

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 8 kwie 2016, o 16:56

U mnie przy odejmowaniu gazu nic nie buczało. Przy dodawaniu gazu koło może 2 tys był taki jak by rezonans jak gdyby poduszka pod silnikiem była uszkodzona, lub coś w tym stylu. Czasami wywalało błąd przeładowania. Raz po dopaleniu zauważyłem, że cięgło regulacji zmiennej geometrii nie opadło do samego końca. Dotknąłem palcem i opadło jeszcze ze 2 - 3 milimetry. Pomyślałem kierownice zmiennej geometrii się zapiekły. Zamiast zdjąć cięgiełko i sprawdzić na samochodzie czy lekko chodzi. Nie potrzebnie wyjąłem turbo. Ale przejrzałem je, kumpel sprawdził podciśnieniowo gruszkę i zamontowałem. Po zamontowaniu cięgiełko już w ogóle nie opadało. Wtedy postanowiłem zamówić zawór z allegro. Pierburg za 170 zł z przesyłką. Zrobione 400 km i na razie ok. Więc chyba trafiłem. U mnie przed awarią żadnych odgłosów nie było poza tym co napisałem.

MariuszS
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto: Szczecin

Post autor: MariuszS » 21 kwie 2016, o 07:55

Wczoraj ASO wymieniło w moim aucie (2,0 CDTI 160KM) ten zawór. Widzę, że to wersja z filtrem - taki czarny w kształcie podobnym do filtru paliwa z malucha. Problem uboczny jest taki, że auto straciło na mocy w pewnych momentach - szczególnie, gdy zmieniam bieg (najbardziej 1->2, 2->3) i wciskam gaz dość dynamicznie, w ciągu sekundy czuję sporą dziurę w mocy, po chwili jest już normalnie gdy wejdzie na obroty. Dodatkowo odczułem zmianę gdy robię nagłe odpuszczenia pedału gazu przy obrotach >3000. Wcześniej czuć było wyraźnie szarpnięcie auta "do tyłu", teraz jest dzieje się to łagodniej. Czyli, mówiąc językiem technicznym, charakterystyka silnika jest bardziej wygładzona.

Ten spadek mocy jest jednak za bardzo odczuwalny, chyba do nich wrócę, żeby coś zaradzili. Jak myślicie czy można coś zrobić oprócz wstawienia zaworu klasycznego bez filtra?

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 21 kwie 2016, o 13:50

Nie wiem czy to filtr jest winny. U mnie ten niby filterek był przed wymianą i jest po. Zmian nie było żadnych. Przyczyny mogą być dwie.
1 to faktycznie inna objętość układu podciśnienia spowodowana zamontowaniem "filtra". Powoduje to zmianę momentów poruszania się cięgiełka a przez to zmianę momentu przestawienia kierownic w turbinie.
2 to inna charakterystyka samego zaworu. Co tez powoduje zmianę momentów przestawienia kierownic w turbinie. Stary zawór był już w jakimś stopniu zużyty. A więc sterował turbiną trochę inaczej. Specjalistą nie jestem ale jeśli na cięgle łączącym turbinę z gruszką jest regulacja to można by to podregulować. Ale nie wiem czy w aso zechcą się bawić.

Awatar użytkownika
Maddox
Użytkownik

Post autor: Maddox » 25 kwie 2016, o 12:39

Jestem właśnie po wymianie tegoż elektrozaworu w ASO.
Pan praktycznie od razu zapowiedział, że to będzie to. W sumie, żadnych błędów mi nie wyrzucało, silnik nie tracił mocy, ale już zaczęło mi to buczenie działać na nerwy. Na początku tylko na rozgrzanym silniku od czasu do czasu przy dodawaniu gazu od 1500 rpm, później już nawet po przejechaniu kilkunastu metrów od odpalenia, i tylko przy dodawaniu gazu. Kilka razy buczało po wyłączeniu motoru, raz około 10 sekund, raz około 2, a czasami wcale.
Po wydaniu 430 PLN buczenie zniknęło.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 25 kwie 2016, o 16:17

Trzeba było kupić na allegro za 150 zł i wymienić samemu. Kilka minut (kilkanaście - jeśli śruby zardzewiały) i prawie 300 zł w kieszeni. Albo wstawić filtr z malucha za 5 zł. Efekt podobny :D

Awatar użytkownika
Maddox
Użytkownik

Post autor: Maddox » 25 kwie 2016, o 20:40

Następnym razem tak zrobię.
Ale z tym filtrem od malucha, to nie wiem gdzie go wcisnąć, tu jest na prawdę mało miejsca.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 25 kwie 2016, o 23:33

Awatar użytkownika
Maddox
Użytkownik

Post autor: Maddox » 26 kwie 2016, o 07:48

widziałem ten obrazek, ale odnosze nieodparte wrażenie, że u mnie jest mniej miejsca - a może zbyt krótko się przyglądałem :lol:

sebcio1980
Nowicjusz
Auto: Insignia 4x4
Rok produkcji: 2011
Miasto: 3M

Post autor: sebcio1980 » 10 maja 2016, o 11:58

Jak odpiąć wtyczkę na elektrozaworze?
Widzę że jest tam drucik - czy wystarczy wkrętakiem podważyć i wyskoczy?
Nie chcę ciągnąć na siłę...

Awatar użytkownika
ICEMANIK
Użytkownik
Auto: Ins OPC Line AiR/KW
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań

Post autor: ICEMANIK » 10 maja 2016, o 19:44

Naciskamy na wtyczkę z drucikiem i ciągniemy w stronę reflektora pasazera. Nic nie urwiesz :-)

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 10 maja 2016, o 20:52

Tego drucika czasami nie wysuwa się do góry? Ja go wysunąłem do góry w wtyczka wyszła leciutko.

Awatar użytkownika
Silv3r
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto: Wałbrzych

Post autor: Silv3r » 6 cze 2016, o 08:08

U kogo na alledrogo kupowaliscie elektrozawory?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”