--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Dziwny dźwięk - trzeszczenie w prawej stronie komory silnika

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mrex
Forumowicz
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Radomsko

Dziwny dźwięk - trzeszczenie w prawej stronie komory silnika

Post autor: mrex » 17 sie 2016, o 22:22

Chłopaki,
wiem że temat dziwnych odgłosów naszych pociech był/jest wałkowany często ale nie znalazłem sprawy podobnej do mojej więc piszę osobnego posta. Postaram się w miarę zwięźle:

Problem: dziwne metaliczne odgłosy w komorze silnika - wiem że to zabrzmi śmiesznie ale ten dźwięk jest identyczny z odgłosem trzeszczącej i naprężającej się metalowej konstrukcji (np. starego mostu). Nawet ostatnio mój syn wypalił mi - ojciec, twoje auto zaraz pęknie na pół bo tak trzeszczy. Trzeszczenie od naprężeń pomieszane z chrobotaniem - to chyba najlepszy opis tego czegoś :)

Miejsce występowania: prawa strona komory silnika (od pasażera)

Okoliczności występowania: podczas jazdy, jak przez zagapienie lub przypadek za szybko wrzucę wyższy bieg lub jak przyśpieszam na biegach 1-2-3 (na wyższych biegach jak już "zasuwam" nie słychać tego dźwięku). W drugim przypadku ważne jest to że odgłos dochodzi jak przyspieszanie jest "wolne" - jak depnę w pedał (wiem wiem, nie powinno się tak robić) to dźwięku nie słychać lub jest ledwo słyszalny.
Powstawanie tego odgłosu nie ma nic wspólnego z hamowaniem, wciskaniem sprzęgła, jeździe na luzie, pracy silnika podczas parkowania auta - to już przetestowałem. Jedyne sytuacje w których występuje dźwięk to te jakie opisałem powyżej.

Informacje dodatkowe: auto u mnie od roku, pieszczone, chuchane, na tarczy 150K, kompletny rozrząd wymieniony około 4K temu, z "grubszych" napraw w lutym bodajże uszczelka smoka i to wszystko.

Spróbuję nagrać ten dźwięk to wrzucę go do posta - może coś pomoże w diagnozie.
Czy macie może jakieś pomysły co powoduje to trzeszczenie? Ostatnio zostawiałem auto u mechanika i nic nie znaleźli. Będę wdzięczny za pomoc bo przyznam że głowa już boli od tego trzeszczenia.

-- 24 sie 2016, o 21:27 --

Chłopaki, nic? :(
Przewaliłem internet i znalazłem prawdopodobne przyczyny: przegub wewnętrzny, EGR, turbina, przeniesienie napędu, łożysko podpory prawej półosi, zmienne fazy rozrządu, rura doprowadzająca powietrze do filtra.

Pomijam że nie rozumiem większości z tego ale przecież jak miałbym po kolei sprawdzać wszystko to z torbami pójdę :(
Poratujcie koledzy

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”