--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Silnik nie daje się uruchomić - ścięte koło zębate na wale korbowym

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Silnik nie daje się uruchomić - ścięte koło zębate na wale korbowym

Post autor: rataj73 » 11 sty 2021, o 15:37

Cześć.
Opiszę całą sytuację od początku, może ktoś zauważy coś co przeoczyłem.
Iśka miała lekką kolizję ( delikatne uderzenie z tyłu) . Naprawiana z OC sprawcy w ASO opla, przy odbiorze po ok 2 tygodniach padł akumulator.
Samochód odpalony z kabli w serwisie pojechał do garażu jakieś 30 km. Rano rozrusznik tylko raz zakręcił i koniec. Po naładowaniu akumulatora odpalił od strzała i po 2 s zgasł, dalsze kręcenie rozrusznikiem - nie odpala - błąd czujnika wałka rozrządu ( no trudno czasami tak jest).
Czujnik wymieniony na nowy i samochód pali od strzała ale 50 km i 2 dni później pod sklepem znowu nie odpala i błąd czujnika wałka rozrządu. Ok, laweta i do mechanika gdzie został podmieniony czujnik wałka rozrządu jak i wału korbowego ze sprawnego, jeżdżącego samochodu, dalej to samo ( czasami odpali na 1-2 s i chodzi wtedy idealnie). Sprawdzony rozrząd czy się nie przestawił w czasie kolizji, chociaż to automat więc nie było opcji, ale... pół ząbka więc to nie to. Przedzwonione kable z czujnika wałka rozrządu i korbowego do ecu pod obciążeniem żarówką i wszystko ok.
Diagnoza - uszkodzone ecu, no dobra kupione używane na alledrogo, zrobiony klon z oryginału i dalej to samo kręci i odpala losowo na 1-2 s.
Jeżeli ma ktoś jakiś sensowny pomysł co jeszcze sprawdzić to proszę o pomoc.
Oczywiście ciśnienie paliwa na listwie CR jest prawie 300Mpa, jak odpali to komputer widzi obroty i obrotomierz wskazuje obroty, paliwo zatankowane 50 km przed awarią ( oczywiście ON sprawdzone na fakturze) i żadnych wcześniejszych objawów.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Silnik nie daje się uruchomić - ścięte koło zębate na wale korbowym

Post autor: Fede » 12 sty 2021, o 10:03

Kiedyś koleżka miał podobne objawy w Mondeo po dzwonie, tyle, że przodem - winna okazała się klapa gasząca. Auto tak samo odpalało i gasło po kilku sek., albo nie chciało odpalić wcale. Może coś w tą stronę?

kizior11
Użytkownik
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2015
Miasto: Raszówka
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: kizior11 » 12 sty 2021, o 10:56

Nie wiem czemu nie atakowałeś serwis opla jak było auto tam robione, zapewne lub może by odgadli usterkę. Ale sprawa jest ciekawa i współczuję problemu.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 12 sty 2021, o 11:07

Serwisu opla nie atakowałem bo samochód przejechał ok 50 km więc wyparli by się że od nich wyjechał sprawny a oni robili tylko blacharkę.
O klapie gaszącej też pomyślałem ale wtedy teoretycznie powinien odpalać za każdym razem i od razu gasnąć z powodu braku powietrza, no i ten błąd wałka rozrządu.
Może coś się wyjasni po południu bo mechanik sprawdzał klin na kole rozrządu a nie sprawdził na kole zębatym na wale korbowym a to tam bywały przypadki ściętego klina( swoją drogą jak rozmawiałem z nim wcześniej o ściętym klinie to myślałem właśnie o tym na wale korbowym a nie na rozrządzie no ale tak to jest jak się telefonicznie pewne rzeczy konsultuje :D )
Czekam na telefon od mechanika, jeżeli to nie ten dolny klin to już brak mi pomysłów.

Dodano po 5 godzinach 48 minutach 41 sekundach:
Edit.

No i sprawa rozwiązana ścięte koło zębate na wale korbowym.
Jutro wpada nowe wraz z nowym rozrządem , tylko mam nadzieję że nie było kolizji z zaworami. Silnik odpalał co jakiś czas na 1-2 s i pracował równo więc teoretycznie kolizji nie było ale będzie wiadomo po odpaleniu. Zastanawia jedynie fakt że cały czas był błąd wałka rozrządu a nie braku synchronizacji.
Ciekawe czy zmielenie wpustu w kole nie było spowodowane uderzeniem w tyl na światłach czy to tylko zbieg okoliczności , ale to już zostanie niewyjaśnione.
Czekam na wiadomość od mechanika i mam nadzieje że to koniec awarii.

kizior11
Użytkownik
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2015
Miasto: Raszówka
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: kizior11 » 12 sty 2021, o 21:05

Super, aby to było tylko to.

carvertical VIN check