--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Brak mocy po wymianie elektrozaworu turbiny ( podcićnienia)

ODPOWIEDZ
mrgod
Nowicjusz
Auto: insignia a
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Lublin

Brak mocy po wymianie elektrozaworu turbiny ( podcićnienia)

Post autor: mrgod » 15 lis 2020, o 22:10

Cześć, mam problem z mocą po wymianie wspomnianego w temacie zaworu. Samochód jest po kapitalnym remoncie silnika ( od mechanika odebrałem w lutym 2020 - powodem było niewymienienie na czas uszczelki smoka pompy za 80 zł z robocizną ) było robione dosłownie wszystko ( blok silnia, głowica, tłoki, panewki itd)oprócz osprzętu silnika i ukł paliwowego. Przed oddaniem samochodu do naprawy miałem buczący zawór podciśnienia i mechanik wymienił go na nowy - już wcześniej dowiedziałem się na forum że to w zasadzie zabieg bez sensu bo to na " chwilę " a później od nowa buczy - tak też się stało po przejechaniu o 8000 km . Postanowiłem kupić nowy zawór i wymienić, bo jednak jak nie buczał to jakoś tak przyjemniej :)

Zamontowałem nowy zawór , samochód odpalił bez problemu, żadnych błędów itp, zawór nie buczy.

Zrobiłem trasę 160 km w jedną stronę i wszystko ok ale jak wracałem to w pewnym momencie gdy chciałem wyprzedzić i dodałem gazu to poczułem, że jakoś słabo się zbiera i nie chce się wkręcać na obroty. Dodam że jadąc na obojętnie którym biegu na wyświetlaczu nie pojawiała się informacja o zmianie biegu na wyższy.

Zajechałem na stację benzynową, zgasiłem samochód, odpaliłem po krótkiej chwili - żadnych błędów nie pokazało na desce, samochód odpalił normalnie i po ruszeniu od razu wyczuwalne było że ma on moc jak wcześniej, nawet zaczął pokazywać że " należy " zmienić bieg na wyższy.

W moim odczuciu wyglądało to tak jakbym jechał samochodem bez turbiny.

Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem ?

bartekb14
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy

Re: Brak mocy po wymianie elektrozaworu turbiny ( podcićnienia)

Post autor: bartekb14 » 15 lis 2020, o 22:22

Możeb być zmienna geometria w turbo, miałem tak w popszednim aucie, ale nie Opel.
Bardziej na to bym stawiał. Niż zawór.

mrgod
Nowicjusz
Auto: insignia a
Rok produkcji: 2010
Miasto: Lublin

Post autor: mrgod » 16 lis 2020, o 00:16

Ja mam tylko podejrzenie że jest to spowodowane przez wymianę zaworu bo na wcześniejszym - tym który zaczął buczeć nie miałem takich akcji. Na razie zostawię i będę obserwował , jak się to powtórzy to spróbuję podmienić na stary zawór

Awatar użytkownika
philipeq
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Białystok

Post autor: philipeq » 16 lis 2020, o 01:51

Miałem podobnie w przypadku gdy podmieniłem zawór na taki, który miał rzekomo pasować do mojego auta ale jednak różnił się nr części od aktualnie zamontowanego. Rzeczywiście buczenie ustało ale silnik wszedł tryb awaryjny po krótkiej jeździe. Powrót do starego zaworu przywrócił buczenie oraz moc. pozostało kupić identyczny zawór firmy pierburg (160 zł) i wszystko OK (bez buczenia i problemów z mocą).

Jeśli jednak nr części są takie same to może poluzowała się któraś z rurek lub nowy zawór jest wadliwy.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”