--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
- seburaj
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: śląsk
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
błąd ze świec - nawet aktualny - nie ma nic do gaśnięcia w trakcie jazdy
zgaśnięcie w podczas jazdy (nie mówię, że podczas wypalania!) zostawia najczęściej błędy z ciśnienia paliwa i wtedy tam należy szukać... jeżeli dzieje sie to tylko podczas regeneracji dynamicznej (i nie ma błędów) to sytuacja jest bardzo dziwna, pierwszy raz o czymś takim słyszę
zgaśnięcie w podczas jazdy (nie mówię, że podczas wypalania!) zostawia najczęściej błędy z ciśnienia paliwa i wtedy tam należy szukać... jeżeli dzieje sie to tylko podczas regeneracji dynamicznej (i nie ma błędów) to sytuacja jest bardzo dziwna, pierwszy raz o czymś takim słyszę
-
nowak16051990@wp.pl
- Nowicjusz
- Miasto: Krzemieniewo
Wyskoczył jeszcze błąd (nie znam kodu) coś z wtryskami. Zrobił test przelewowy i trochę "leją" ale tragedii nie ma. Chwilowo żona wyjechała autem więc w przyszłym tygodniu wrócę do tematu. Zadzwoniła że znowu jej samochód zgasł podczas wypalania DPF więc jak wróci sprawdzę błędy i wszystko dokładnie opiszę. Słyszałem gdzieś że teoretycznie sprawny (nie pokazujący błędów) czujnik temperatury spalin wariuje tylko podczas wypalania i wyłącza silnik. Jest coś takiego możliwe?
- Bogoes
- Użytkownik
- Auto: Corsa D A13DTC
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bydgoszcz
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 17 razy
Może to i dobry trop z tym czujnikiem temperatury spalin... wprawdzie o "wariowaniu" samochodowych czujników przy wyższych temperaturach nie słyszałem, ale kiedyś pracowałem w drukarni przy takich "DPFach" przemysłowych wielkości ciężarówki i faktycznie dość często padały czujniki temperatury i właśnie zawsze zaczynały wariować przy wyższych temperaturach (powyżej 400st., a do procesu dopalania spalin z pieca maszyny drukującej potrzebne był 500-520st.) i odczyt skakał nawet do powyżej 1000st., a przy niższych wskazywały poprawnie. A może problemem jest niedrożność (lub niewydolność) układu podawania paliwa, co przy zwiększonym zapotrzebowaniu w trakcie wypalania może też zgasić silnik, choć na pewno byłyby błędy zanotowane w aucie.
Warto byłoby monitorować temperaturę spalin i funkcje związane z DPFem na stałe za pomocą choćby Torque Pro (interfejs typu ELM327) z dodanymi PIDami niestandardowymi (na forum było to opisywane), albo z apką @Pinga OPL DPF Monitor... dodatkowo wgrać jakiś program do screenów i nagrywania ekranu i nagrać filmik w trakcie wypalania (ja używam apki "Łatwy Zrzut Ekranu"). Przy monitorowaniu i nagraniu filmiku od razu byś widział, czy odczyt temperatury działa prawidłowo. A do szybkiego odczytu błędów w oplu (kiedy opcoma nie ma się pod ręką) inna apka @Pinga- OPL DTC Reader (zdecydowanie najlepsza dla opli).
Na koniec kilka przykładowych screenów z apek, które mogą Ci pomóc i na pewno się przydadzą. w Torque możesz dowolnie skonfigurować odcztywane parametry (wielkość i rodzaj wskaźników, rozmieszczenie, oraz kolorystykę-tematy) Ja mam tylko wersję ogólniedostępną, ale na forum znajdziesz wątek i screeny apki full z dużo większą ilością parametrów
Warto byłoby monitorować temperaturę spalin i funkcje związane z DPFem na stałe za pomocą choćby Torque Pro (interfejs typu ELM327) z dodanymi PIDami niestandardowymi (na forum było to opisywane), albo z apką @Pinga OPL DPF Monitor... dodatkowo wgrać jakiś program do screenów i nagrywania ekranu i nagrać filmik w trakcie wypalania (ja używam apki "Łatwy Zrzut Ekranu"). Przy monitorowaniu i nagraniu filmiku od razu byś widział, czy odczyt temperatury działa prawidłowo. A do szybkiego odczytu błędów w oplu (kiedy opcoma nie ma się pod ręką) inna apka @Pinga- OPL DTC Reader (zdecydowanie najlepsza dla opli).
Na koniec kilka przykładowych screenów z apek, które mogą Ci pomóc i na pewno się przydadzą. w Torque możesz dowolnie skonfigurować odcztywane parametry (wielkość i rodzaj wskaźników, rozmieszczenie, oraz kolorystykę-tematy) Ja mam tylko wersję ogólniedostępną, ale na forum znajdziesz wątek i screeny apki full z dużo większą ilością parametrów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mcrace
- Użytkownik
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
jakby ECU przerwał wypalanie na wskutek odczytanego zbyt wysokiego EGT (co oczywiście jest możliwe), silnik zacząłby dziwnie pracować -strasznie twardo, nie miałby mocy, a w pamięci ECU pozostałby błąd P2428.
Jeżeli jest problem z wtryskami (błąd w pamięci + przelew) to szedłbym w tym kierunku. Wtryski mają ogromne znaczenie przy procedurze wypalania i jeżeli pracują nieprawidłowo to mogą dziać się różne rzeczy.
Może podczas normalnego podawania paliwa pracują w granicach normy, ale jak trzeba lać więcej, przy regeneracji, to coś z nimi się dzieje.
Jeżeli jest problem z wtryskami (błąd w pamięci + przelew) to szedłbym w tym kierunku. Wtryski mają ogromne znaczenie przy procedurze wypalania i jeżeli pracują nieprawidłowo to mogą dziać się różne rzeczy.
Może podczas normalnego podawania paliwa pracują w granicach normy, ale jak trzeba lać więcej, przy regeneracji, to coś z nimi się dzieje.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Wracając (ponownie, jak bumerang
) do mojego problemu z uzyskaniem temp przy wypalaniu dpf.
Po wskazówkach byłem u elektryka i mechanika, którzy powiedzieli, że jakby było coś z wiązką, to by od razu rzucał błedami (zwarci do masy itp).
Postanowiłem, że podjade do tunera na powrót do serii, żeby wykluczyć błednie zrobionego chipa (bo padły tu na forum takie podejrzenia). Stwierdził, że jego zdaniem będzie gorzej. I miał rację...
Po powrocie do serii pojezdziłem pare dni i zauważyłem, że jednak spalanie jest większe niż gdy był chip! W dodatku zaczeły sie jakby problemy z odpalaniem, dłuzej kręci, a auto stoi w garażu gdzie jest 18stopni.
Jestem także po wypalaniu i jest jeszcze gorzej niż podczas gdy był chip.
Nie mogłem uzyskać temperatury wyższej niż 600stopni. Przy stalej predkosci miałem miedzy 520-580. a jak musiałem zwalnić i zjechac z obwodnicy to gwałtownie spadała do 400stopni. A potem już było miedzy 380-420stopni. Regeneracja zatrzymała się na 46% i nic nie drgnął przez 10min, w końcu przerwał wypalanie i nasycenie wynosiło 64%
Podczas wypalania przy utrzymaniu stałej predkości na tempomacie lub przy moim dodawaniu gazu były drgania auta, jakby brakowało my paliwa.
Błedy tylko takie jak do tej pory (czyli takie same jak rok temu za nim zaczeły sie problemy).
Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy, to sprawdzenie i regeneracja wtrysków. Usunięcie DPF jest prostym rozwiązaniem, ale zakładam ze to nie on jest winowajcą.
Jakieś sugestie, skoro wykluczyliśmy chipa?
Po wskazówkach byłem u elektryka i mechanika, którzy powiedzieli, że jakby było coś z wiązką, to by od razu rzucał błedami (zwarci do masy itp).
Postanowiłem, że podjade do tunera na powrót do serii, żeby wykluczyć błednie zrobionego chipa (bo padły tu na forum takie podejrzenia). Stwierdził, że jego zdaniem będzie gorzej. I miał rację...
Po powrocie do serii pojezdziłem pare dni i zauważyłem, że jednak spalanie jest większe niż gdy był chip! W dodatku zaczeły sie jakby problemy z odpalaniem, dłuzej kręci, a auto stoi w garażu gdzie jest 18stopni.
Jestem także po wypalaniu i jest jeszcze gorzej niż podczas gdy był chip.
Nie mogłem uzyskać temperatury wyższej niż 600stopni. Przy stalej predkosci miałem miedzy 520-580. a jak musiałem zwalnić i zjechac z obwodnicy to gwałtownie spadała do 400stopni. A potem już było miedzy 380-420stopni. Regeneracja zatrzymała się na 46% i nic nie drgnął przez 10min, w końcu przerwał wypalanie i nasycenie wynosiło 64%
Podczas wypalania przy utrzymaniu stałej predkości na tempomacie lub przy moim dodawaniu gazu były drgania auta, jakby brakowało my paliwa.
Błedy tylko takie jak do tej pory (czyli takie same jak rok temu za nim zaczeły sie problemy).
Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy, to sprawdzenie i regeneracja wtrysków. Usunięcie DPF jest prostym rozwiązaniem, ale zakładam ze to nie on jest winowajcą.
Jakieś sugestie, skoro wykluczyliśmy chipa?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Może EGR się nie domyka , a spaliny w dolocie obniżają EGT. Niby podczas wypalania EGR jest zamknięty, ale jak jest mechanicznie zacięty ? Wyczyszczenie EGR to godzinka roboty i można to zrobić ,,pod blokiem" więc warto spróbować.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Dzisiaj wypalanie i skończone na 8%. Przejechane między wypaleniami 630 km i 80% jazdy po mieście
-
pawel_insignia
- Użytkownik
EGR jest zaslepiony od prawie 2lat i nigdy takich jaj nie było. Po chipie tez był zaslepiony i wyprogramowany i działało dobrze przez 5-6miesiecy. Od tego momentu było testowne różnie został ponownie włączony bez odslepiania i dalej problemy. A teraz powrót do serii, EGR włączony ale zaslepiony i też jest źle. Wydaje mi sie jednak, że nawet jakbym odślepił to na niewiele się to zda :/
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
O ile nie wydmuchało zaślepki i/lub nie ma przedmuchów na łączeniu z EGR 
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Może ktoś będzie miał kiedyś podobny problem do mojego opisywanego wcześniej.
Winą braku uzyskania temperatury i co raz większym problemem z wypalaniem były wtryskiwacze. Oddałem na regenerację wtrysków. Jestem po wypalaniu. Lekką ręką osiągnał 550stopni, potem większość czasu trwania regeneracji temperatura powyzej 650stopni. Maks jaką uzyskał przy stałej prędkości to 710stopni. Nie było również żadnych szarpań przy wypalaniu podczas dodawania gazu. Dzięki za wszystkie wskazówki
Winą braku uzyskania temperatury i co raz większym problemem z wypalaniem były wtryskiwacze. Oddałem na regenerację wtrysków. Jestem po wypalaniu. Lekką ręką osiągnał 550stopni, potem większość czasu trwania regeneracji temperatura powyzej 650stopni. Maks jaką uzyskał przy stałej prędkości to 710stopni. Nie było również żadnych szarpań przy wypalaniu podczas dodawania gazu. Dzięki za wszystkie wskazówki
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
A jaki masz przebieg?
Pisał Ci to właściciel niewdzięcznika wcześniej.
Pisał Ci to właściciel niewdzięcznika wcześniej.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
ja myślałem, że to była jego odpowiedź do Bogoes'a.
Przebieg to 237tys
Przebieg to 237tys
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
No tak ale do Twojego przypadku. Trafił w samo sedno . Piwko mu się należy 
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- mcrace
- Użytkownik
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
ważne, że działa. Uwzględnię Twój przypadek w kolejnym update'cie pigułki o DPF 
-
miguelos
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Krakow
Hejka
Dla tych co nie lubią lutowania kabli (montaż LED 12V), bądź oglądania spalania na postoju opracowałem mały poradnik jak zrobić sobie mały czytnik DPF (z alarmem wypalania) na mikrokontrolerze ESP32 + ekranik OLED
koszt to jakies 60zl (20zl najtańszy OBD + 40zl Wemos Lolin32 ESP32), ale możliwa adaptacja rozwiązania tylko z mrugającą diodą (podstawowy ESP32 łącznie za minimum 40zl)
https://www.instructables.com/id/Opel-D ... r-Monitor/
Sprawdzone na silniku B20DTH (Zafira C 2.0/170HP), ale powinno też działać na B16DTH (Zafira C tourer 1.6/136HP, PIDy testowane tylko przez Torque Pro)
Dla tych co nie lubią lutowania kabli (montaż LED 12V), bądź oglądania spalania na postoju opracowałem mały poradnik jak zrobić sobie mały czytnik DPF (z alarmem wypalania) na mikrokontrolerze ESP32 + ekranik OLED
koszt to jakies 60zl (20zl najtańszy OBD + 40zl Wemos Lolin32 ESP32), ale możliwa adaptacja rozwiązania tylko z mrugającą diodą (podstawowy ESP32 łącznie za minimum 40zl)
https://www.instructables.com/id/Opel-D ... r-Monitor/
Sprawdzone na silniku B20DTH (Zafira C 2.0/170HP), ale powinno też działać na B16DTH (Zafira C tourer 1.6/136HP, PIDy testowane tylko przez Torque Pro)
Ostatnio zmieniony 27 mar 2020, o 09:38 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
JaMi
- Użytkownik
- Auto: Insignia B kombi
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 12 razy
bardzo fajny pomysł, chyba skusze się i spróbuję zaaplikować u siebie