--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wyłączenie silnika przy wyprzedzaniu

ODPOWIEDZ
loko31

Wyłączenie silnika przy wyprzedzaniu

Post autor: loko31 » 23 mar 2018, o 20:11

Witam, okolo tydzień temu w trasie przy okolo 160km/h i na 6biegu jak wcisnąłem mocno gaz żeby wyprzedzić to nagle,,szarpnięcie,, brak mocy i silnik zgasł. Zapaliłem samochód od nowa(jeszcze się toczył) i wszystko ok,przyspiesza normalnie itd. Ost to samo mi się zrobiło na 3biegu przy gwałtownym wyprzedzaniu.

Na kompie wyskoczył błąd: P0087,rampa wtrysku paliwa,zbyt niskie ciśnienie,nieciągłe.

Przepatrzyłem wtyczki od wtrysków,później zrobił to mechanik i wszystko wygląda ok,nic się nie wypięło itd. Co może być przyczyną? gruszka od turbo? wtryskiwacze? pompa paliwa? Pół roku temu robiony program,klapy,dpf. Jakieś 1.5roku temu wymieniona uszczelka na smoku.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Re: Wyłączenie silnika przy wyprzedzaniu

Post autor: norbi333 » 23 mar 2018, o 20:19

Pompa paliwa nie wyrabia?

loko31

Post autor: loko31 » 23 mar 2018, o 20:27

w sierpniu 2017 robiony program,dpf i klapy w Auto Krak i było wszystko ok aż do tamtego tygodnia.

Bodex

Post autor: Bodex » 23 mar 2018, o 21:31

To samo miałem w innym aucie , opiłki z pompy w rampie , gość jeździl ze mną z podpiętym laptopem , 4 bieg, gaz i ciśnienie spadało do 400 bar po czym rozłaczenie.
Po naprawach jeszcze sie okazał ECU do wymiany bo zanikało napięcie do pompy.

Czeka cie kosztowna zabawa .

Pompiarz potrzebny z głową

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

loko31

Post autor: loko31 » 23 mar 2018, o 22:52

Właśnie rozmawiałem z gościem co trochę orientuje się w temacie i powiedział żeby wyciągnąć i przeczyścić czujnik który jest na listwie od wytryskiwaczy że prawdopodobnie to będzie przyczyna, a jak to nie pomoże to właśnie z kompem podpiętym i patrzeć dawki paliwa itd. Kosztowna naprawa tzn?

Bodex

Post autor: Bodex » 24 mar 2018, o 03:41

Ja bym zaczą od sprawdzenia zawartości filtra paliwa , ja tam znalazłem czarną maź i opiłki , które na powrocie dostały się z pompy .
Oczywiście każdy przypadek jest inny .
Niskie ciśnienie na rampie oznacza dwie rzeczy .
1. Coś jest zużyte : pompa, wtryskiwacze, zawór ciśnienia / zaworki przelewowe
2. Coś jest zepsute z elektroniki , czujniki, kable , Sam sterownik, lub nie kontaktuje.
Gdy programował to wyciągał komputer na stół ? Może cos nie zapięte jak trzeba .

Sprawdź przeczyść wtyczki na rampie , czyjniku ciśnienia i zrób test :
4 bieg 1,5 tyś obr i pedał w bodłogę rozpędzaj i zobacz czy odetnie paliwo na wskutek spadku ciśnienia , bo wtedy jest najbardziej obciążony.

Jeśli odetnie , to pompiarz i elektronik z kompem potrzebny .

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 24 mar 2018, o 10:01

Ja bym radził wyciągnąć zawór dozujący, który jest na pompie CR. Tam jest filterek siateczkowy - może być tak, że jest zapaprany czymś i wystarczy go wyczyścić. Jak wyjmiesz zawór popatrz też do wnętrza pompy - tam gdzie on siedział. Tam też warto wyczyścić.

loko31

Post autor: loko31 » 24 mar 2018, o 10:27

ok dzięki za podpowiedzi. Dzwoniłem do mechanika bo samochód na warsztacie z inna /cenzura/ i odrazu popatrzy z tą listwą,pompą itd

tetar
Użytkownik
Auto: Ins ST Sport
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: tetar » 24 mar 2018, o 11:14

Kiedyś na autostradzie miałem podobną sytuację przy wyprzedzaniu.
Była mała dziura w gumowej rurze intercoolera, która przy spokojnej jeździe nie ujawniła się dopiero przy depnięciu na gaz.

I jeszcze jedna sytuacja, którą miałem z podobnym objawem..
przeładowanie turbiny, na skutek prawdopodobnego uszkodzenia przez urwaną klapę kolektora dolotowego.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 24 mar 2018, o 14:57

Tylko że dziura w rurach nie powoduje wyłączenia silnika, może przyciąć moc i wyświetlić 'check engine'

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 24 mar 2018, o 16:03

I błąd będzie inny.

loko31

Post autor: loko31 » 25 mar 2018, o 01:07

Gruszka turbo chodzi ok, czujnik z listwy wtrysków wyciągnięty,wyczyszczony(nie było syfu ale profilaktycznie), filtr paliwa czysty(nie bylo syfu,opiłków itd.) Jazda testowa dynamiczna,chodzi wszystko elegancko,zero odcięcia itd. Teraz wracałem i przy wyprzedzaniu na 4biegu odcięcie,brak mocy,silnik wyłączony i awaria samochodu skontaktuj się...,odpalam od nowa i ok, i takie pytanie możliwe że przez niską temperaturę tak się dzieje? Jak odbieralem samochód to było 5stopni a teraz -3 i tak się zastanawiam czy coś ma z tym wspólnego temperatura. Zostaje jeszcze podmienić czunik ten na listwie na nowy żeby go całkowicie wyelminować i jazda z podpiętym kompem i sprawdzanie parametrów w czasie jazdy.

Bodex

Post autor: Bodex » 25 mar 2018, o 06:14

To jest 100 % coś ze sterownikiem ECU , gość wgrywał program i tam szukaj .

Wnioskuje , tak bo przed wirusem nie zgłaszaieś problemu .

Albo soft , albo mechanicznie uwalił .

W moim gdy tak odcinało to wzięli go z kompem na testy i wykrył, że w momencie odcięcia nie było napięcia między sterownikiem , a pompą wtrysku ,wymienił ECU (900zł)i śmigało bangla , nawet zaczą mniej palić i równiej pracować . Nigdy wiecej nie zgasną , a przy butowaniu ciśnienie trzymał 800 Bar.

tetar
Użytkownik
Auto: Ins ST Sport
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: tetar » 25 mar 2018, o 09:51

Rooff_ pisze:Tylko że dziura w rurach nie powoduje wyłączenia silnika, może przyciąć moc i wyświetlić 'check engine'
Tak to prawda o czym piszesz - mam już 3 rurę intercoolera. Tak zazwyczaj jest, ale mi raz silnik wyłączyło a późniejsza diagnoza przyczyny w serwisie padło na rurę. Z tym, że być może był to już problem skojarzony i nakładający się z późniejszą awarią kolektora następnie turbo. Po wymianie kolektora ASO przez 2 dni jeździli z kompem podpiętym bo nie mogli zainicjować tej awarii, która pojawiała się przy depnieciu i nie zawsze - ostatecznie wymiana turbo i programowanie.

loko31

Post autor: loko31 » 25 mar 2018, o 12:10

Program był robiony w sierpniu to już ponad pół roku temu i nie było takiego problemu odrazu po programie a zrobiłem od tego czasu około 12tys. km. Przepatrzyłem rury od filtra powietrza itd i nie widac pęknięć czy dziur i raczej jak by to była tego wina to za każdym razem jak gwałtownie przyspieszam i na każdym biegu by odcinało moc i silnik wyłączało?

Bodex

Post autor: Bodex » 25 mar 2018, o 16:49

To nie znaczy , że sterownik mógł się nie uszkodzić

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”