--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCheck Engine i błąd P000A
-
asieprawski
Check Engine i błąd P000A
Panowie, pojawiła mi się kontrolka check. Po podpięciu komputera znalazłem 3 błędy:
http://i60.tinypic.com/2wn7ajk.jpg
Po rozmowie w serwisie otrzymałem informację, że należy wymienić rozrząd, z tym że oni mi tego nie zrobią ponieważ nie mają odpowiedniego sprzętu do zrobienia tego.
Ponadto po nocy, przy odpalaniu samochodu czuje szarpnięcie silnika, oraz obroty nieregularnie podskakują, po ruszeniu się uspokaja.
Pytania mam dwa:
- Czy faktycznie powinienem wymienić rozrząd?
- Czy znacie jakiś sprawdzony serwis, który dobrze to zrobi? Jak najbliżej Krakowa/Katowic?
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
http://i60.tinypic.com/2wn7ajk.jpg
Po rozmowie w serwisie otrzymałem informację, że należy wymienić rozrząd, z tym że oni mi tego nie zrobią ponieważ nie mają odpowiedniego sprzętu do zrobienia tego.
Ponadto po nocy, przy odpalaniu samochodu czuje szarpnięcie silnika, oraz obroty nieregularnie podskakują, po ruszeniu się uspokaja.
Pytania mam dwa:
- Czy faktycznie powinienem wymienić rozrząd?
- Czy znacie jakiś sprawdzony serwis, który dobrze to zrobi? Jak najbliżej Krakowa/Katowic?
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Re: Check Engine, błąd P000A
Rozrząd zrobi ci każde ASO, w Krakowie na przykład Euromarket lub Marimex.
Wysłane z Xperii Z2
Wysłane z Xperii Z2
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
-
asieprawski
Tak wiem, ale pytam o nie autoryzowany serwis, bo różnica w cenie jest zasadnicza, macie jakiś godny polecenia? I czy ktoś może się zna i może powiedzieć z całą pewnością, że te błędy wynikają z konieczności wymiany rozrządu?
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Zadzwoń do JA-RO i zapytaj czy robią. Ja nie wiem ale jeśli miałbym polecać kogoś to tylko ich. Nadmiar masz w tym wątku viewtopic.php?t=583
Wysłane z Xperii Z2
Wysłane z Xperii Z2
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
-
Daniel81
Re: Check Engine i błąd P000A
kolego jak skończyła się ta historia.? Mam podobne objawy z błędem p000a i kontrolką check engine. Auto postawiłem do mechanika ale oni stawiają na czujnik wałka. No i jeszcze wysłuchali to cykanie pod maską i w związku z tym chcą zdjąć pokrywę i zajrzeć do silnika.
-- 10 lut 2016, o 13:34 --
A może ktoś jeszcze miał taką sytuację i coś poradzi?
-- 11 lut 2016, o 10:24 --
Odpowiedzi brak więc ja coś dodam. Odebrałem auto. Przeczyścili mi dwa zawory od faz rozrządu i błąd zniknął bez kasowania. Trzymam kciuki ze to było powodem i jeżdżę dalej.
-- 11 lut 2016, o 16:34 --
No i chack angine Znów się pojawił. Co radzicie?
-- 11 lut 2016, o 22:00 --
Mechanik doradza mi wymianę oleju, poprzednio wymieniałem w ASO nie cale 2000 km temu. Sugerują, że mogli mi wlać jakieś zlewki. Czy to może być powodem????????????
-- 16 lut 2016, o 14:43 --
Nikt nie poratuje?
-- 19 lut 2016, o 14:09 --
Olej wymieniony. Zawory przeczyszczone. Po kilkuset km znów chack się zaświecił.
HELP
a może to po prostu czujnik położenia wału? Tylko czy wtedy błąd nie był by stały? ??????
-- 10 lut 2016, o 13:34 --
A może ktoś jeszcze miał taką sytuację i coś poradzi?
-- 11 lut 2016, o 10:24 --
Odpowiedzi brak więc ja coś dodam. Odebrałem auto. Przeczyścili mi dwa zawory od faz rozrządu i błąd zniknął bez kasowania. Trzymam kciuki ze to było powodem i jeżdżę dalej.
-- 11 lut 2016, o 16:34 --
No i chack angine Znów się pojawił. Co radzicie?
-- 11 lut 2016, o 22:00 --
Mechanik doradza mi wymianę oleju, poprzednio wymieniałem w ASO nie cale 2000 km temu. Sugerują, że mogli mi wlać jakieś zlewki. Czy to może być powodem????????????
-- 16 lut 2016, o 14:43 --
Nikt nie poratuje?
-- 19 lut 2016, o 14:09 --
Olej wymieniony. Zawory przeczyszczone. Po kilkuset km znów chack się zaświecił.
HELP
a może to po prostu czujnik położenia wału? Tylko czy wtedy błąd nie był by stały? ??????
-
pagong
miałem podobny problem (ten sam kod błędu)wymiana czujnika wałka rozrządu (wygląda na to że pomogła):) póki co kontrolka się nie zapaliła. Jeśli po skasowaniu błędu od razu się ten błąd z powrotem nie pojawia to problem tkwi w czujniku
silnik mam ten sam co u ciebie i też napęd na 4 koła. Kontrolka paliła się praktycznie cały czas
proponuję zamawiać na ebayu z usa tą część wychodzi o połowę taniej niż w ASO:) na forum były namiary na sprzedawcę z USA. Zamówiłem tę część z USA i w niecałe 2 tygodnie dojechała do mnie całkowity koszt 260zł:)
silnik mam ten sam co u ciebie i też napęd na 4 koła. Kontrolka paliła się praktycznie cały czas
proponuję zamawiać na ebayu z usa tą część wychodzi o połowę taniej niż w ASO:) na forum były namiary na sprzedawcę z USA. Zamówiłem tę część z USA i w niecałe 2 tygodnie dojechała do mnie całkowity koszt 260zł:)
-
zajjar
Błąd P000A - Insignia 2.0 Turbo (220 KM)
Koledzy,
Jeżdżę samochodem Insignia Sports Tourer 2.0 Turbo 220 KM. Samochód jest z 2010 roku i ma przejechane niecałe 95 tys. km.
Nic się z nim do tej pory złego nie działo. Dopiero kilka miesięcy temu, zaczął się pojawiać, dość sporadczynie, "błąd silnika" (check engine). Pojawiał się i znikał.
Ostatnio jednak zaczął się pojawiać coraz częściej. Na początku, byłem z tym błędem kilka razy w ASO, ale zawsze mówili, że wszytko jest OK i go resetowali.
Dopiero ostatnio, kiedy prawie cały czas się świeci i po dzisiejszej wizycie w ASO okazało się, że już nie jest tak różowo.
Diagnoza jaką postawili w ASO, po kilkunastu minutach, to:
Konieczność wymiany łańcucha rozrządu. Koszt ok 3500 PLN.
Symbol błędu, odczytany przez interfejs ODB, to: P000A.
Może dodam, że samochód generalnie nie zachowuje się jakoś bardzo dziwnie, może poza odrobinę, tylko czasami, nierówną pracą, ale również wyraźnym "tyrkotaniem", na wolnych obrotach, w momencie gdy włączę klimatyzację.
Mam, w związku z powyższym, pytania:
1. Czy diagnoza, którą postawił ASO, przy tym silniku i błędzie P00A jest słuszna (wymiana łańcucha rozrządu)? Jeżeli tak, to dlaczego?
2. Czy koszt wymiany łańcucha rozrządu nie jest wygórowany?
Dziękuję za pomoc.
Jeżdżę samochodem Insignia Sports Tourer 2.0 Turbo 220 KM. Samochód jest z 2010 roku i ma przejechane niecałe 95 tys. km.
Nic się z nim do tej pory złego nie działo. Dopiero kilka miesięcy temu, zaczął się pojawiać, dość sporadczynie, "błąd silnika" (check engine). Pojawiał się i znikał.
Ostatnio jednak zaczął się pojawiać coraz częściej. Na początku, byłem z tym błędem kilka razy w ASO, ale zawsze mówili, że wszytko jest OK i go resetowali.
Dopiero ostatnio, kiedy prawie cały czas się świeci i po dzisiejszej wizycie w ASO okazało się, że już nie jest tak różowo.
Diagnoza jaką postawili w ASO, po kilkunastu minutach, to:
Konieczność wymiany łańcucha rozrządu. Koszt ok 3500 PLN.
Symbol błędu, odczytany przez interfejs ODB, to: P000A.
Może dodam, że samochód generalnie nie zachowuje się jakoś bardzo dziwnie, może poza odrobinę, tylko czasami, nierówną pracą, ale również wyraźnym "tyrkotaniem", na wolnych obrotach, w momencie gdy włączę klimatyzację.
Mam, w związku z powyższym, pytania:
1. Czy diagnoza, którą postawił ASO, przy tym silniku i błędzie P00A jest słuszna (wymiana łańcucha rozrządu)? Jeżeli tak, to dlaczego?
2. Czy koszt wymiany łańcucha rozrządu nie jest wygórowany?
Dziękuję za pomoc.
-
Daniel81
Czy wymiana zaworu sterującego fanami rozrządu-dotot to skomplikowana sprawa? Trzeba coś ustawiać.,nastawić czy programować?
-
pagong
to nic skomplikowanego trzeba zdjąć osłonę z silnika i go po prostu wykręcić
-
Daniel81
-
pagong
jedyne co było trzeba to skasować błąd silniczka ale to każdy kto ma dostęp do kompa zrobi i tyle nic programować nie było trzeba zajedź do innego mechanika;)
-
arturkrz
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16XHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Mińsk Mazowiecki
Większość błędów chwilowych można skasować odłączając akumulator na 5 minut.
(po ponownym podłączeniu akumulatora trzeba otworzyć i zamknąć szyby - kolejność jest podawana na ekranie między zegarami)
(po ponownym podłączeniu akumulatora trzeba otworzyć i zamknąć szyby - kolejność jest podawana na ekranie między zegarami)