--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

a16let Wymiana szklanek. Ktoś wymieniał?

ODPOWIEDZ
Mowca
Forumowicz
Auto: Insignia ST 1.6T
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: FZG
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

a16let Wymiana szklanek. Ktoś wymieniał?

Post autor: Mowca » 22 lip 2022, o 17:53

Witam
a16let, 1.6T, 180km, LPG.
Wymieniał ktoś u siebie szklanki w a16let? Jak to wychodzi mniej wiejącej cenowo? Jakiej firmy polecacie poza tymi od GM?
Ostatnio przy okazji wymiany membrany odmy na pokrywie, zmierzyłem luzy zaworowe i wyszło, że kilka szklanek jest do wymiany.
Obrazek

Szwagier
Użytkownik
Auto: Opel insignia A
Rok produkcji: 2011
Miasto: Łuków
Otrzymał  piwo: 9 razy

Re: a16let Wymiana szklanek. Ktoś wymieniał?

Post autor: Szwagier » 23 lip 2022, o 08:05

Nie wymieniałem ale szlifowałem. Jeżeli regulacja jest robiona po raz pierwszy spokojnie można je zeszlifować do odpowiedniej wartości. U mnie w mieście szlif 1 szklanki kosztował 5 zł ale to było jakiś czas temu. Robota taka sama bo i tak szklanki trzeba wyciągać a wychodzi chyba taniej. Należy przeliczyć sobie ile trzeba zeszlifować.
Ps. 13 szklanka mieści się w odpowiednim zakresie.

Mowca
Forumowicz

Post autor: Mowca » 23 lip 2022, o 20:36

W moim przypadku to raczej wymiana, bo nie ma co szlifować... A jak wymianamto, to bym już wymienił te co na czerwono zaznaczyłem.

Szwagier
Użytkownik

Post autor: Szwagier » 24 lip 2022, o 05:21

W tym silniku luzy zaworów rozlegulowują się chyba tylko podczas jazdy na LPG. Raczej nikt nie zgłasza tego problemu gdy jeździ wyłącznie na pb więc też nikt nie robi wtedy regulacji. Pytanie, ile zrobione masz kilometrów na gazie? Bo jak pisałem wcześniej: jeśli to pierwsza regulacja to spokojnie można je szlifować. Widziałem, że największa wartość do zeszlifowania u Ciebie to 0,15 na 9 i 10 i to też tak na wyrost żeby było na dłużej bo 0,10 też by wystarczyło w obydwu wypadkach. Nie wiem czy widziałeś już te szklanki bo może przestraszyleś się, że są one bardzo cienkie ale one po prostu takie są i pierwszy szlif na pewno ich nie "przetrze". Ale to tylko moja rada żeby było taniej i szybciej a decyzja należy do Ciebie. Nie bój się, że ktoś to będzie szlifował pilnikiem i za mocno mu się przydusi :) Szlifierz zamocuje po prostu na szlifierce, nastawi żądaną wartość i będzie git. Tylko zleć tę robotę w normalnej firmie a nie gdzieś u p. Mietka w stodole. Ja u siebie szlifowałem chyba wszystkie bo żadna nie mieściła się w tolerancji. Jak znajdę gdzieś u siebie karteczkę z zapisanymi pomiarami to dla Twojego spokoju napiszę jaką grubość u mnie trzeba było szlifować.

Znalazłem: 6 szklanek trzeba było zeszlifować aż o 0,25.

Mowca
Forumowicz

Post autor: Mowca » 28 lip 2022, o 15:29

Na gazie mam zrobione juz 31k. Szklanek nie widziałem wzrokowo, tylko je mierzyłem szczelinomierzem.
Widziałem, że największa wartość do zeszlifowania u Ciebie to 0,15 na 9 i 10 i to też tak na wyrost żeby było na dłużej bo 0,10 też by wystarczyło w obydwu wypadkach
Czegoś tu nie rozumiem. Skoro np. na 9 zaworze jest wartość 0,22 a minimum to 0,30, to chyba trzeba wymienić na nowe grubsze? Szlifowanie będzie jeszcze pomniejszało ta wartość?

Bheren
Nowicjusz
Auto: @16let
Rok produkcji: 2010
Miasto: Nakło

Post autor: Bheren » 28 lip 2022, o 20:48

Proszę, 0,3 to większą szczelina.

Szwagier
Użytkownik

Post autor: Szwagier » 28 lip 2022, o 22:28

No właśnie chyba odwrotnie to rozumiesz. Teraz masz za małą szczelinę 0,22. Jak zeszlifujesz o 0,10 zrobi się większa tzn. 0,32 i będzie w normie czyli pomiędzy 0,30 a 0,38 :) Jeżeli dałbyś nawet grubsze szklanki, szczelina byłaby jeszcze mniejsza czyli jeszcze bardziej odbiegała by od normy.
Tu nie chodzi o grubość szklanki tylko o wielkość szczeliny.

kupier
Nowicjusz
Auto: vc 1.8
Miasto: Lubelskie
Postawił piwo: 4 razy

Post autor: kupier » 8 sie 2022, o 08:16

Polecam szlifować zamiast wymieniać, bo:
-Jest dość ciężko dobrać nowe.
-Jeżeli ktoś szlifuje sam, czasowo powinno wyjść szybciej niż wymiana na nowe. Bo nie trzeba czekać na zamówienie.
-Szlifowanie jest bardziej prepozycje, bo w przepadku zakupu nowej może nie być dostępny wymiar który akurat nas interesuje, a może się zdarzyć że nową też będzie trzeba szlifować.
-Wychodzi taniej. Koszt nowej to 35-45zł. A jest ich 16...
Minusy szlifowania:
-Jeżeli ktoś to robi sam, i nie specjalnego sprzętu jest to bardzo żmudna robota.

Słyszałem opinie, że szlifowanie osłabia materiał, raczej nie zgadzam się z tym. Szlifuje się od dołu, taki grzybek, a nie od góry. Powierzchnia jest mała, materiału do zebrania tez mało. Nie powinno się nic rozhartować.

U mnie najmniejszy luz po stronie wydechowej wynosił 0.16 W Ciebie to jest 0,22. Moim zdaniem można jeszcze trochę poczekać z robotą, aby zrobić wszystkie na raz.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”