--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Dymi po odpaleniu na zimnym 16alet

ODPOWIEDZ
Dywanus

Dymi po odpaleniu na zimnym 16alet

Post autor: Dywanus » 17 kwie 2022, o 20:06

Dzień dobry,
Obczytałem całe forum i chciałbym zebrać wszystkie informacje do kupy mianowicie.
Ostatnio usłyszałem dziwne piszczenie na biegu jałowym, które wydobywało się z okolicy korka do wlewu oleju, przy próbie odkręcenia mocno zassany, analiza tematów na forum i poleciała pokrywa zaworów do wymiany,
Problem znikł a pojawił się drugi po obyciu drogi minimum 10km po odpaleniu z rana bardzo dymi na niebiesko 5-15 sekund i dalej nic. można przygazowywać i dymka nie puści, jak zrobie drogę 2-4km nic nie dymi z rana. I nie mam pojęcia czy pokrywa nowa założona ma wadliwą odme czy to już chodzi o coś innego.
Korek jest bardzo delikatnie przysysany, ale delikatnie mozna go podniesc, a wtedy silnik reaguje przydławieniem sie.
Na co zwrócić uwagę, czy ktoś miał już podobnie? i czy może już komuś udało się rozwiązać ten problem? zastanawiam się nad zakupem kolejnej pokrywy, ale może źle celuje nie wiem, Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Dywanus

Awatar użytkownika
Crazy383
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 13 razy

Re: Dymi po odpaleniu na zimnym 16alet

Post autor: Crazy383 » 18 kwie 2022, o 14:59

Jakiej marki pokrywe kupiles ?

Dywanus

Post autor: Dywanus » 18 kwie 2022, o 18:43

nie pamiętam dokładnie nazwy, kosztowała ok.250zł czyli jakaś chyba nisko budżetowa.
Jakiej firmy zamiennik polecacie? czy ma wjechać oryginał
Pobawiłem się dzisiaj i tak jest wyciek z okolicy odmy.
Rrura dolotowa ... jakaś masakra wszystko uwalone olejem
ułamał mi się wężyk przy samym wyjściu z odmy nie mam niestety zdjęcia ale też ubadźgany w oleju i ostro zasysał powietrze tak ma być ?
Pozdrawiam,
Dywanus
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Crazy383
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Crazy383 » 19 kwie 2022, o 06:44

No i niestety tak jest z tymi zamiennikami, jeżdżą ludzie na tym ale do poprawnego dzialania i pewności ze nie bedzie ciekło to lepiej ori GM założyć. Koszt +/- 680zl

Dywanus

Post autor: Dywanus » 21 kwie 2022, o 11:18

Oryginały pozamawiane auto idzie we wtorek do mechanika jeszcze na wymianę tarcz i klocków przód tył, więc dam znać czy się problem rozwiązał.
Pozdrawiam,

Dywanus

Post autor: Dywanus » 20 maja 2022, o 20:20

Cześć.
Zgodnie z podejrzeniami po wymianie pokrywy na oryginał po postoju nawet dymka nie puszcza :))
Pozdrawiam serdecznie
Dywanus

styczeń
Nowicjusz
Auto: opel insignia
Rok produkcji: 2009
Miasto: białystok

Post autor: styczeń » 11 cze 2022, o 18:05

Witam . Kupiłem jakoś 3 tygodnie temu Insignie 1.6 115 km benzyna 2009r . Wydawało się że wszystko jest okej ale od paru dni po odpaleniu zaczął się pojawiać biały dymek . Nie zawsze się on pojawia i jest czasem większy a czasem taki że prawie go nie widać. Wymieniłem w środę olej ,filtry i rozrząd .Wczoraj pojawił się komunikat że jest niski poziom oleju chociaż na bagnecie było tyle ile na zdjęciu . Dziś rano sprawdzałem i pokazywało ponad dwie i pół kratki .Zrobiłem około 35 km auto podczas podróży trzy razy tak jakby się dławił i puszczało dym z rury przy dodawaniu gazu . Na gorącym silniku wyjąłem bagnet a tam sucho jakby nie było kropli oleju . Po jakiejś godzinie na bagnecie znowu pojawił się olej . W czy może być problem ? Dzięki za jakiekolwiek sugestie .
Ostatnio zmieniony 11 cze 2022, o 22:39 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie dubluj postów. Regulamin Forum!

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”