Witam
Od dłuższego czasu pokazuje mi się olej w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego.
Wymieniona została uszczelka pod głowicą oraz chłodniczka oleju. Zauważyłem również że węże chłodnicy są mocno skorodowane od wewnątrz. Gdzie jeszcze moge szukać przyczyny oleju w płynie?
Podrawiam
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOlej w płynie chłodniczym
-
krajsik
- Nowicjusz
- Auto: A16let
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Częstochowa
Re: Olej w płynie chłodniczym
Witam. Trafiłem tutaj po przeszukaniu forum Astry.
Mam J-tke z silnikiem A16LET, pojawił się problem z olejem w płynie chłodniczym. Olej dostaje się do płynu chłodniczego ale płyn nie dostaje się do oleju. W zbiorniczku wyrównawczym musztarda a bagnet czyściutki. Została wymieniona chłodniczka oleju + uszczelka, niestety to nie rozwiązało problemu więc wymieniono uszczelkę pod głowicą. Problem jest w dalszym ciągu i nie jest to jakiś mały wyciek. Po złożeniu samochodu na odcinku 30km znów olej przedostał się do płynu chłodniczego w takiej ilości że pojawił się CODE 79. Może ktoś z kolegów miał podobny problem w A16LET i jakoś go rozwiązał.
@batmancom Na forum Astry kilkukrotnie czytałem o przypadku przedostania się oleju do płynu chłodniczego poprzez wadliwą uszczelkę pompy oleju, problem występował w silniku A16XER.
Pozdrawiam
Mam J-tke z silnikiem A16LET, pojawił się problem z olejem w płynie chłodniczym. Olej dostaje się do płynu chłodniczego ale płyn nie dostaje się do oleju. W zbiorniczku wyrównawczym musztarda a bagnet czyściutki. Została wymieniona chłodniczka oleju + uszczelka, niestety to nie rozwiązało problemu więc wymieniono uszczelkę pod głowicą. Problem jest w dalszym ciągu i nie jest to jakiś mały wyciek. Po złożeniu samochodu na odcinku 30km znów olej przedostał się do płynu chłodniczego w takiej ilości że pojawił się CODE 79. Może ktoś z kolegów miał podobny problem w A16LET i jakoś go rozwiązał.
@batmancom Na forum Astry kilkukrotnie czytałem o przypadku przedostania się oleju do płynu chłodniczego poprzez wadliwą uszczelkę pompy oleju, problem występował w silniku A16XER.
Pozdrawiam
-
Pawel_wro
A sama głowica była sprawdzana na szczelność, ewentualne pęknięcia itd?
Auto nie było nigdy przegrzane?
Auto nie było nigdy przegrzane?
-
WłaścicielInsigni
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kutno
Witam
Przyłączę się do tematu jeżeli można
Jestem użytkownikiem moje insigni A sport turnier 1.8 140 km benzyna 2009 r krótko bo tydzień ale mam podobny problem w zbiorniczku płynu pokazał się olej który jest nie zmieszany z płynem tylko poprostu jest na płynie . Poprzedni właściciel wymienił chłodniczkę oleju i wypłukał układ . Idąc tropem i poradami osób z forum zdjąłem zbiorniczek płynu i go wymyłem i po 300 kilometrach oleju było na grubość paznokcia ale ponowiłem procedurę mycia zbiorniczka i po następnych 300 km pojawiła się kontrolka małej ilości płynu w układzie i po otworzeniu maski okazało się że w zbiorniczku jest ponad połowa oleju . Dolałem płynu i po powrocie do domu znów wyczyściłem zbiorniczek i zalałem nowym płynem i tu moje pytanie czy to jeszcze olej który został po awarii chłodniczki czy szykować się na głowicę ? . Dodam że olej w silniku nie rośnie jest czysty , pod korkiem oleju też czyściutko tak samo pod korkiem zbiorniczka płynu , oraz auto nie kopci oraz się nie przegrzewa .
Przyłączę się do tematu jeżeli można
Jestem użytkownikiem moje insigni A sport turnier 1.8 140 km benzyna 2009 r krótko bo tydzień ale mam podobny problem w zbiorniczku płynu pokazał się olej który jest nie zmieszany z płynem tylko poprostu jest na płynie . Poprzedni właściciel wymienił chłodniczkę oleju i wypłukał układ . Idąc tropem i poradami osób z forum zdjąłem zbiorniczek płynu i go wymyłem i po 300 kilometrach oleju było na grubość paznokcia ale ponowiłem procedurę mycia zbiorniczka i po następnych 300 km pojawiła się kontrolka małej ilości płynu w układzie i po otworzeniu maski okazało się że w zbiorniczku jest ponad połowa oleju . Dolałem płynu i po powrocie do domu znów wyczyściłem zbiorniczek i zalałem nowym płynem i tu moje pytanie czy to jeszcze olej który został po awarii chłodniczki czy szykować się na głowicę ? . Dodam że olej w silniku nie rośnie jest czysty , pod korkiem oleju też czyściutko tak samo pod korkiem zbiorniczka płynu , oraz auto nie kopci oraz się nie przegrzewa .
-
ps366
- Nowicjusz
- Auto: Opel
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Augustów
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja też ciągle miałem olej w zbiorniczku płynu chłodzącego. Najpierw wymiana chłodniczki oleju, chociaż nie wyglądała na uszkodzoną i raczej nie mieszał się tam olej z płynem. Nic nie pomogło. Następnie regeneracja głowicy i wymiana uszczelki. Też nic nie pomogło. Następnie wymiana turbiny na nową, także nic nie pomogło. Aż gdzieś tam znalazłem w czeluściach internetu, że winą jest uszczelka pod pompą oleju. Bingo! Uszczelka wyglądała, a raczej nie wyglądała jak uszczelka tylko jej kawałki, bo nic więcej z niej nie zostało. Tam mieszał się olej z płynem. Po wymianie i wielokrotnym płukaniu układu, plus wymiana tych najgrubszych węży od chłodnicy, wymiana samej chłodnicy, wymiana któregoś z kolei zbiorniczka wyrównawczego, obniżenie temperatury pracy silnika, poprzez wgranie softu do sterownika silnika i problem zniknął. Oczywiście wydana kupa kasy. Plus inne mniejsze i większe naprawy, które już w sumie przekroczyły wartość auta. Silnik A16LET Astra J.