--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Nieznany błąd silnika A28NET 2.8 v6 260km

ODPOWIEDZ
JaroC
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 2.8 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2010
Miasto: Uscie Gorlickie/Gorlice
Postawił piwo: 1 raz

Nieznany błąd silnika A28NET 2.8 v6 260km

Post autor: JaroC » 16 lut 2020, o 00:21

Witam Was serdecznie!

Postanowiłem napisać ten post ponieważ, potrzebuje pomocy kogokolwiek z was. Mam nadzieję, że w kręgu ludzi lubujących swoje Insignie znajdą się fachowcy chcący pomóc. Przeszukując forum nie natknąłem się na żaden pasujący problem. Jeśli jednak źle wstawiłem temat to proszę moderację o przeniesienie. A więc do rzeczy...
Problem który dotyczy mojej insignii trwa już dobre pół roku. Do tego czasu odwiedziłem 3 mechaników i niestety żadnych konkretów nie otrzymałem.
Napiszę w paru punktach jak zachowuje się samochód.
1. Zacznę od tego że kontrolka CHECK ENGINE świeci się cały czas choć było tak że błąd znikał by po połowie dnia się pojawić na nowo. Po porannym odpaleniu obroty dochodzą grubo powyżej 10.000. Po chwili spadają poniżej ale nie na 5000 tak jak to było wcześniej.
2. Samochód rusza normalnie i po dodaniu gazu biegi przerzucane są normalnie. Jak dodaje trochę wiecej gazu przy około 25000 obrotów załącza się turbo i czuć moc do 3go biegu. Później ujmując gaz samochód wrzuca sobie reszte biegów.
3. Po zatrzymaniu się chcący ponownie ruszyć auto obroty lecą do 3500 jest lekkie przeciągniecie i wpada 2gi bieg. Auto staje się mulaste i w tym momencie przestaje czuć moc tak jakby turbina nie biła (to tylko moja teoria) i czuć jakby auto miało 130km a nie 260km. Po prostu nie ma czym "uderzyć" Oczywiście jeśli jadę spokojnie to nie czuć tego że mocy brakuje.
4. Chcący wyprzedzić będąc na 5 biegu auto fajnie zbija się na 3ci bieg po czym wciskając gaz auto znów przeciąga obroty i nie czuć mocy :/

Pierwszy mechanik powiedział, że uwalona jest sonda lambda i coś z rozżądem....
Jadąc do drugiego po pewnym sprawdził sondy i okazalo się że parametry są poprawne a robił to na postoju i nie wiem czy to akurat poprawne. Wymieniłem za jego stwierdzeniem czujnik ciśnienia doładowania i niestety nic się nie zmieniło...
Trzeci mechanik po odczycie błedów wskazał na przepływomierz masowy powietrza który znajduje się przy filtrze.
Nie wiele myśląc podziękowałem i jadąc do domu zakupiłem sprey do czyszczenia styków i przewodów. Rozebralem układ powietrza idący do turbo by dostac się do wiekszej ilosci czujników. Na wierzchniej stronie turbo byla niewielka ilość oleju w jednym miejscu.
Wyczyściłem każdy jeden styk z sensorami i zaintrygowal mnie jeden który był w zaworze obejscia powietrza pod wlotem turbiny.
Po ściągnięciu styku okazało się że w środku był olej o:o
Czy to może być przyczyną mojej bolączki?
Oczywiście dodam że jestem w Niemczech i możecie mi wierzyć lub nie tu gdzie obecnie jestem ciężko o dobrego fachowca nawet w Serwisie Opla :o
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc. Być może ktoś z was przerabiał już coś takiego :/ Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Nieznany błąd silnika A28NET 2.8 v6 260km

Post autor: dokia » 16 lut 2020, o 00:28

A podasz nam kody błędów? Bo zgadnąć co jest powodem to raczej ciężko, jak błędy nie są podane. Sprawdź też najlepiej jaki masz soft silnika i skrzyni, tj czy identyczny z wiekiem auta czy nowszy i podaj nam takie informacje.

JaroC
Nowicjusz

Post autor: JaroC » 16 lut 2020, o 00:47

Dokia masz rację tyle tylko, że kodów błedów nie posiadam, ponieważ żaden z wykonujących zabieg sprawdzania nie był na tyle kompetentny by je podać. Kiedy poprosiłem o wydanie dokumentacji dotyczącej odczytu błedów uslyszalem że papiery niestety muszą zostać u nich a informacji odnośnie kodów błedów nie podają... Coś czuję że zostalem zrobiony w balona ale większość firm tutaj tak robi :/ Będę musiał wybrać się na odczyt do A.T.U. Słyszałem że tam aydają ponieważ mają taki obowiązek. W jaki sposób mógłbym sprawdzić softy obydwu rzeczy?

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 16 lut 2020, o 00:55

A jak kwestia rozrządu?
W 2.8T lubią rozciągać się łańcuchy i auto wyrzuca check, traci moc. Jak jeszcze delikatnie to może to być raz na kilka dni. Gasisz i odpalasz i auto normalnie chodzi do kolejnego razu

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Re:

Post autor: dokia » 16 lut 2020, o 01:10

JaroC pisze:
16 lut 2020, o 00:47
... Coś czuję że zostalem zrobiony w balona ale większość firm tutaj tak robi :/ Będę musiał wybrać się na odczyt do A.T.U. Słyszałem że tam aydają ponieważ mają taki obowiązek. W jaki sposób mógłbym sprawdzić softy obydwu rzeczy?
Być może zauważyli że jesteś Polakiem i dlatego tak Cię traktowali.
Tu sprawdzisz czy są nowsze softy dla twojego nr Vin i jakie niwelują problemy:
https://tis2web.service.opel.com/tis2web/

Co do błędów to sprawdzisz je sam, kup sobie jakikolwiek interface po wpisaniu w znany portal aukcyjny frazy "iCar2" , wepniesz go w gniazdo obd pod kierownicą i smartfonem odczytasz błędy po zainstalowaniu odpowiedniej apki. Ale najpierw kup interface 👍 Datę instalacji każdego z softów też sprawdzisz przez ten interface.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 16 lut 2020, o 07:28

Dobrze by było jakbyś następnym razem podał więcej szczegółów dot. auta np. typ skrzyni biegów :P Bo dopiero po przeczytaniu całego posta można dojść do wniosku, że to automat ;)
Ja bym nie wykluczał skrzyni, ale może być gdzieś nieszczelność w dolocie. Albo w gorszym przypadku - tak jak pisał @norbi333 - rozrząd.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 16 lut 2020, o 08:48

Podstawa to podanie kodu błędu, bo w tej chwili tytuł tematu "nieznany błąd" jest jak najbardziej trafny, ale oprócz tego nic więcej nie wiemy.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 lut 2020, o 09:10

Dokładnie 🤗 temat zatrzymany❕ bez kodów błędów dalej nie pójdziemy. Może podjedź na diagnostykę błędów tylko. U nas w PL taka usługa to chyba 50zł. Ja już z 10 lat nie robiłam sama takiej odpłatnie w serwisach, bo osobiście czytam błędy moich aut.

JaroC
Nowicjusz

Post autor: JaroC » 16 lut 2020, o 11:47

A więc Panowie przepraszam za niepodanie szczegółów. Jest to mój pierwszy post poważniejszy post i jakoś zapomniałem o tak ważnej rzeczy.
Odnośnie kodów błedu to podjadę w tym tygodniu do konkretniejszego mechanika i pierwsze co to spytam o kody błędów wtedy będzie można ruszyć dalej.
Jeśli chodzi o interfejs obd to chcę zakupić tylko mam dylemat ponieważ mam dwa na oku. Czy mógłbym się od was dowiedzieć który lepszy?
Tak jak napisał Rooff_ iCar Pro z programem sdprog PL obd2 na wifi czy xtool obd mini? Słyszałem że lepszy jest iCar Pro.
Dodam jeszcze iż przez czas użytkowania w samochodzie nie było nic aktualizowane odnośnie softu podzespołów.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 16 lut 2020, o 13:36

Tu by się musiał wypowiedzieć ktoś, kto posiada A28NET i robił prostą diagnostykę za pomocą ELM. Jaka wersja lepsza i który program. SDPROG nie korzystałem. U mnie dobrze sprawdza się ScanMyOpelCAN. Natomiast kiepsko działa OPL DTC Reader.
Co do interface to mam iCar Pro i zwykłego iCar2 oba na BT i działają ok. Przy czym Pro działa lepiej i stabilniej. Warto pamiętać, że nie wszystkie programy obsługują interface na WiFi. Dodatkowo jeśli masz telefon 'nie-android' to wybór będzie jeden - BT (ale niech to ktoś zweyfikuje, bo pamiętam że jedno działa, drugie nie).

JaroC
Nowicjusz

Post autor: JaroC » 16 lut 2020, o 15:06

Napisałem właśnie pytanie do sprzedawcy iCar Pro jak interfejs funkcjonuje przez WIFI i czy nie lepiej byłoby kupić wersję z bluetooth.

MostBlackSheep
Nowicjusz
Auto: Insignia ST
Miasto: Katowice
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: MostBlackSheep » 16 lut 2020, o 19:10

Maska w górę. Popatrz na turbinę i sprawdź wszystkie przewody gumowe i wtyczki. Potem po lewej stronie(koło filtra powietrza) sprawdź dwie wtyczki elektryczne w rurze która wychodzi od filtra powietrza w kierunku chłodnicy czyli przodu samochodu(tam gdzie są światła i rejestracja przednia). Prościej się nie dało:). Nie kombinuj z interfejsami diagnostycznymi tylko do mechanika do POLSKI jedź przy okazji. Wiedza Twoja raczej nie pozwala "powalczyć" z tym samemu. Problem może być z zaworem spustowym turbo, podciśnieniem, elektryką a nawet przepustnicą lub potencjometrem pedału gazu. Więc temat rozległy. Rozrząd wykluczam, nastawniki i cewki sterujące też. Może być drobnostka ale raczej nie ogarniesz. Musisz zrobić test drogowy z wpiętym testerem np kts itp. Czasami taki objaw nie skutkuje zapaleniem się kontrolki silnika.

MostBlackSheep
Nowicjusz

Post autor: MostBlackSheep » 9 mar 2020, o 14:41

Temat ogarnięty???

Robakkk
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Kalisz/ Wlkp. płd.

Post autor: Robakkk » 9 mar 2020, o 15:34

Opcji faktycznie jest dużo, więc wymagana diagnostyka.
U mnie podobne objawy dawał zawór upustu Pierburg.
Sam zawór jest dość powszechnie stosowany.
Najprościej znaleźć kogoś znajomego z autem z turbo i zrobić szybką podmianę na test.

MostBlackSheep
Nowicjusz

Post autor: MostBlackSheep » 10 mar 2020, o 13:52

skutek wolnej pracy obrotowej silnika. Nie oszczędzajcie na obrotach i butujcie te benzyny! Zawór turbo można "rozruszać" w czasie jazdy. Długa prosta 2 bieg i pedał w podłogę do 4500-6000obr potem prawanoga do góry do 1500obr i znów 6000... parę razy na rozgrzanym silniku. Sprawdzony patent!!!

Dodano po 18 minutach 23 sekundach:
w sensie nie namawiam ale silniki o 4 zaworach na cylinder lubią wysokie obroty. Jazda na wysokich obrotach to nie jest katowanie silnika! Wręcz przeciwnie bo np panewki, wał, i inne rzeczy łożyskowane tocznie lub ślizgowo otrzymują wtedy mniejsze obciążenie w stosunku na jeden obrót. Oczywiście olej dobry i układ chłodzenia sprawny ma być. Trzeba też wiedzieć iż po mocnym rozgrzaniu silnika trzeba go ochłodzić np jazdą na niskich obrotach lub pozostawić na minutkę może dwie przed zgaszeniem naszego wspaniałego Australijskiego dozbrojonego przez szwedów silnika:)

Robakkk
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Kalisz/ Wlkp. płd.

Post autor: Robakkk » 10 mar 2020, o 15:28

Ze wszystkim się zgadzam i stosuję w praktyce.
U mnie konie muszą na siebie pracować.
Co nie zmienia faktu, że zawór padł,dającniepokojące objawy.
Szczęśliwie skończyło się na niewielkim koszcie zakupu nowego Pierburga.

JaroC
Nowicjusz

Post autor: JaroC » 2 cze 2020, o 08:13

Cześć Chłopaki. Wybaczcie za tak długą nieobecność w temacie. Problem nie rozwiązany niestety.
Kod błedu to "008"
Dowiedziałem się że przy wymianie rozrządu nie były wymieniane wałki rozrzadu i być może to też może działać na całość...
Jadąc do pracy dziś auto jechało gładko i czułem że ma pełną moc :o Kuknąłem na zawór upustowy tak jak pisał MostBlackSheep i okazało się że po wyjeciu wtyczki znalazłem w niej olej! :o W miejscu wpięcia wtyczki również :o Marka Tilburg oczywiście :o

Piatek10006
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Miasto: Chojnice

Post autor: Piatek10006 » 17 paź 2020, o 15:04

witam, problem rozwiązany? u mnie zaczeło się dziac podobnie, lecz z tym, ze nie zapala sie check... Juz nie mam pomysłow
Ostatnio zmieniony 17 paź 2020, o 15:37 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”