--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia 2.0T 250KM 4x4 - wyciek oleju

ODPOWIEDZ
attila1356
Nowicjusz
Auto: Wkrótce Insignia A
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Poznań

Insignia 2.0T 250KM 4x4 - wyciek oleju

Post autor: attila1356 » 29 sie 2019, o 11:59

Witam!
Wyskoczył mi rano alert o niskim stanie oleju i po otworzeniu maski spotkał mnie przykry widok widoczny na zdjęciu. Mechanika to dla mnie czarna magia także poszukuję informacji z jak poważną sytuacją mam do czynienia. W marcu wymieniłem kompletny rozrząd i od tego czasu nie miałem żadnych problemów. Sytuacja jest o tyle problematyczna że w tej chwili znajduje się zagranicą i nie wiem czy mogę w tym stanie bezpiecznie wrócić autem na kołach. Olej dolałem i po 7 godzinach stania na parkingu stan bez zmian także przypuszczam że wyciek jest niewielki lub nie występuje przy zgaszonym silniku. Na odpalonym nie słychać żadnych niepokojących dźwięków ani nie odczuwam zmian w trakcie jazdy. Od około miesiąca nie zaglądałem pod maskę także nie jestem nawet pewien od kiedy ten wyciek występuje.
Mam nadzieję że mimo zdjęć robionych a szybko widać mniej więcej ogólny zarys sytuacji. Osobiście mam wrażenie że olej wydobywa się spod rolki widocznej w centralnym punkcie drugiego zdjęcia, aczkolwiek nie znam się niestety na tym:/

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i z góry dzięki za zainteresowanie:)

Obrazek

Obrazek

mortoss
Użytkownik
Auto: Insignia AT 4x4
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Insignia 2.0T 250KM 4x4 - wyciek oleju

Post autor: mortoss » 30 sie 2019, o 07:50

Wygląda na problem z uszczelnieniem obudowy rozrządu. Jak pasek nie ślizga to pewnie trochę przejedzie.

Awatar użytkownika
szynok
Nowicjusz
Auto: Insignia sedan 2.0T
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Re: Insignia 2.0T 250KM 4x4 - wyciek oleju

Post autor: szynok » 30 sie 2019, o 22:50

Jak dla mnie to albo cieknie spod pokrywy zaworów, albo napinacza łańcucha rozrządu, chociaż to mniej prawdopodobne. Trzeba najpierw sprawdzić czy dobrze podokręcane wszystko i czy uszczelka pod pokrywą zaworów jest ok. Może jeszcze nie trzymać uszczelka pompy oleju, którą trzeba ściągnąć do wymiany rozrządu, ale to raczej za wysoko jest nachlapane. Myślę, że przy wymianie rozrządu coś po prostu nie podokręcali jak należy, albo nie wymienili uszczelek. Gorszą ewentualnością jest pęknięcie obudowy rozrządu, albo pompy oleju chociaż wtedy pewnie spadło by ciśnienie i zaraz byłby komunikat.
Myślę jednak, że pokrywa zaworów do sprawdzenia.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”