Ostatnio wymieniłem rozrząd i po przejechaniu ponad 1000 km wyskoczył mi check engine. Jako, że samochód kupiłem niedawno to w standardzie człowiek przerażony szczególnie, że byłem w trasie do Holandii. Zajechałem do mechanika na granicy Polsko-Niemieckiej i po sprawdzeniu błędu okazało się, że krzyczy "złe położenie wału rozrządu". Mechanik stwierdził, że to najprawdopodobniej czujnik gdyż silnik pracuje normalnie, nie ma żadnych objawów żeby rozrząd się przestawił.
Można jakoś samemu wymienić czujnik czy trzeba jechać do mechaniora? Ktoś go wymieniał?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZłe położenie wału rozrządu A18XER 1.8 140 KM
-
eN2E
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Kętrzyn
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Re: Złe położenie wału rozrządu A18XER 1.8 140 KM
Wielokrotnie czytałem o w/w problemie po wymianie rozrządu w A18XER. Również przymierzam się do wymiany i zastanawiam się z czego to wynika.
Sam wymieniałeś czy robił to mechanik? Czy wymieniłeś również koła zfr?
Czy możesz odkręcić plastikową osłonę kół zębatych i zobaczyć jak są ustawione znaki?
Sam wymieniałeś czy robił to mechanik? Czy wymieniłeś również koła zfr?
Czy możesz odkręcić plastikową osłonę kół zębatych i zobaczyć jak są ustawione znaki?
-
eN2E
- Nowicjusz
Mechanik mi wymieniał rozrząd zaś kół zfr nie wymieniłem, bo mechanik stwierdził, że jeszcze nie trzeba. Co prawda zgrzyta przy uruchamianiu, ale nie zawsze. Jak to powiedział, że jak już zacznie zgrzytać za każdym razem to wtedy wymiana mnie czeka. Ostatnio robił to samo w astrze i po wymianie zfr już nie było zgrzytów. Na granicy gadałem z mechanikiem to mówił, że czujniki wału rozrządu w tym silniku są strasznie czułe i podatne na uszkodzenia, ale ile w tym prawdy to nie powiem Ci, bo nie wiem.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Jeśli po wymianie rozrządu auto jeździło bez błędów to powinno być dobrze złożone. Ja w takim razie nic nie podpowiem, ale jeśli uda ci się naprawić to daj znać.
-
eN2E
- Nowicjusz
Byłem z tym w ASO. Wymienili siatkę na elektrozaworze i teraz jest dobrze. Dzięki temu silnik odzyskał trochę mocy. Koszt naprawy to niecałe 220 zł.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
W takim razie zbieg okoliczności. Dzięki za informację.