--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSilnik 2.8T A28NET i A28NER różnice
-
spriter
Silnik 2.8T A28NET i A28NER różnice
Witam, mam pytanko, czy silniki 2.8 roznią sie czyms oprocz osprzetu silnika? np tloki korby, glowice z jednego na drugi motor nie siadaja itd? mialem silnik 28ner a chce wsadzic a28net na osprzecie ner-a ,bo korbowod wyszedl sie przewietrzyc
pzdr dzieki za podpowiedzi 
Ostatnio zmieniony 31 lip 2017, o 23:27 przez yerry, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
wojtas69
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.8T 4x4
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Silnik 2.8T A28NET i A28NER różnice
To są te same silniki, różnica tylko w postaci innego wydechu i oprogramowania. Wszystkie elementy dla obu silników mają te same numery części, w katalogu części oba silniki są ujęte razem.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Z tego co kiedyś sprawdzałem to na pewno nie wszystkie mają te same numery. I o ile kojarzę to jest w 2.8 net do któregoś roku różni się również turbiną
-
wojtas69
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.8T 4x4
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 8 razy
Właśnie przeglądnąłem ponownie katalog EPC i co do turbiny masz rację są podane dwa różne numery katalogowe ale już osprzęt dla obu turbin jest ten sam, nie wiem na czym polegają różnice w budowie obu turbin. Jest tylko jeszcze jedna różnica, są podane dwa różne numery katalogowe dla wtryskiwaczy, poszukałem je i oba produkuje Bosch, oba mają identyczny wydatek oraz rezystencję,wniosek jest taki, że to jeden i ten sam element. Wał, wałki, korbowody tłoki, pierścienie, panewki, głowice i cała reszta w obu silnikach ma te same numery. Czyli różnią się turbiną (chyba że jest tak samo jak z wtryskiwaczami) oraz wydechem.
-
spriter
Dobra dzieki panowie, od srody biore sie za robiorke A28NER czyli OPC bo korbowod poszedl na spacer przy przbiegu 98tys
, a zakupilem silnik A28NET z VC , z rozciagnietym, i przeskoczonym rozrzadem wiec , chodzi mi czy czapki z NERa siada na NETa, jezeli tak to spoko, mam nadzieje ze z 2 jeden zloze , pozdr, turbo i wtryski i tak nie ma problemu bo na serii sie nie skonczy a turbo poleci HYbryda na 23T
dzieki za podpowiedzi
-- 27 wrz 2017, o 22:21 --
siema,dla tych co by kiedys chcieli dlubac przy 2.8T z vectry,siga,czy insignii odrazu mowie ze dol silnika jest prawie taki sam, prawie
brakuje jednej dziury w bloku na plaszczyznie, do przykrecenia glowicy
gora silnika rozni sie diametralnie, silnik z vectry czy siga, jest ja jednej zmiennej fazie rozrzadu na walku ssacym, a w insigni zmiennych faz jest 4 a nie dwie, wiec tez na wydechowych, i ni jak nie da rady pokrywe rozrzadu z insigni upachac na blok i glowice z vectry , o rozrzadzie nie wspomne, calkiem inny , lancuchy grubsze itd, wiec ja u siebie zrobilem tak, blok z vc tloki i korby czyli dol seria vectra oczywiscie honowanie nowe pierscienie wal polerka i nowe panewki, po zlozeniu i przymierzeniu jednej glowicy, nawert na jedna szpilke
dwie glowice z insigni zregenerowane poskrecane do kupy i rozrzadz ori z A28NER insignia, siadlo pali jezdzi, dzieki za uwage pzdr
-- 27 wrz 2017, o 22:21 --
siema,dla tych co by kiedys chcieli dlubac przy 2.8T z vectry,siga,czy insignii odrazu mowie ze dol silnika jest prawie taki sam, prawie
Ostatnio zmieniony 19 sie 2017, o 00:20 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gepardo
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia FL OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Poznan
Dobra robota bo ja sam byłem przekonany że to identyczne silniki są.
Masz jakiś program zrobiony
Masz jakiś program zrobiony