--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuMigająca kontrolka check engine + sprawdź system stabilitrak
-
karczes816
Migająca kontrolka check engine + sprawdź system stabilitrak
Do dzisiaj nie miałem żadnego problemu z moją Insignią 1.8 benzyna, lecz niestety dzisiaj po półgodzinnym spacerze z psem i odpaleniu auta zaczęło się dziać coś dziwnego.
Auto zaczęło drgać , oraz pojawiły się dwie kontrolki check engine i kontrolka trakcji oraz wiadomość z komputera sprawdź system stabilitrak. Podczas drogi powrotnej do domu wyczułem że auto nie ma wgl mocy , był problem z podjechaniem pod górkę i raz mi sam zgasł. Wydaje mi się że nie pracuje na wszystkie gary. Odłączyłem akumulator na jakiś czas lecz nie pomogło. Nadal wywala kontrolki i telepie autem jak nigdy dotąd. Ma ktoś pomysł co mogło się stać ? Czy to może być coś poważnego ?
Auto zaczęło drgać , oraz pojawiły się dwie kontrolki check engine i kontrolka trakcji oraz wiadomość z komputera sprawdź system stabilitrak. Podczas drogi powrotnej do domu wyczułem że auto nie ma wgl mocy , był problem z podjechaniem pod górkę i raz mi sam zgasł. Wydaje mi się że nie pracuje na wszystkie gary. Odłączyłem akumulator na jakiś czas lecz nie pomogło. Nadal wywala kontrolki i telepie autem jak nigdy dotąd. Ma ktoś pomysł co mogło się stać ? Czy to może być coś poważnego ?
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Migająca kontrolka check engine + sprawdź system stabili
Tu masz opisany podobny problem.
viewtopic.php?f=15&t=2432#p72656
viewtopic.php?f=15&t=2432#p72656
-
karczes816
Dzięki ale czytałem ten temat zanim założyłem swój , lecz niestety myślę że to nie to. Nie pali mi sie kontrolka od ABS i tam nikt nie pisze o telepaniu silnikiem które przechodzi na całe auto i na dodatek u mnie słychać dziwny odgłos z wydechu takiego buchającego powietrza
- Gregs
- Użytkownik
Ale ja Ci wskazałem konkretny post w którym winą było uszkodzenie zaworu zmiennych faz rozrządu. Czasem takie głupoty wyskakują. Np w Skodzie uszkodzenie wyłącznika świateł stop wyświetla kontrolkę świec żarowych.
Prawdopodobnie ABS masz sprawny, a uszkodził się w/w zawór i silnik "głupieje".
Prawdopodobnie ABS masz sprawny, a uszkodził się w/w zawór i silnik "głupieje".
-
karczes816
Ok dzięki , a czy powinno pokazać to uszkodzenie po podłączeniu do kompa ? Druga sprawa czy znasz może jakiś numer części zaworu zmiennych faz rozrządu bo mieszkam w UK i niestety nie mogę znaleźć .
- Gregs
- Użytkownik
Oczywiście, że po podłączeniu wyskoczy błąd. Najpierw trzeba podłączyć i sprawdzić co jest uszkodzone.
Na angielskim Forum znalazłem również uszkodzenie cewki, które objawiało się wyskakiwaniem tego komunikatu.
Możesz poczytać tu:
http://www.vauxhallownersnetwork.co.uk/ ... em.327007/
Na angielskim Forum znalazłem również uszkodzenie cewki, które objawiało się wyskakiwaniem tego komunikatu.
Możesz poczytać tu:
http://www.vauxhallownersnetwork.co.uk/ ... em.327007/
- Putridum
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Otrzymał piwo: 2 razy
Mi to wygląda na "walniętą" cewkę - podobną sytuację miałem w ferie, żeby być pewnym musisz sprawdzić kody błędów komputera.karczes816 pisze:Do dzisiaj nie miałem żadnego problemu z moją Insignią 1.8 benzyna, lecz niestety dzisiaj po półgodzinnym spacerze z psem i odpaleniu auta zaczęło się dziać coś dziwnego.
Palnięte z mojego BlackBerry Classic za pomocą Tapatalka
-
karczes816
Faktycznie winna była uszkodzona cewka , problem już rozwiązany 
- Putridum
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Otrzymał piwo: 2 razy
Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka
- hazy666
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B 1.6T GS
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
Re: Migająca kontrolka check engine + sprawdź system stabilitrak
Też mam podobny problem, ale tylko na LPG słychać od czasu do czasu takie bulgotniecie z wydechu i na ułamek sekundy silnik się zadławi. Na benzynie chodzi idealnie. Świece wymienione na nowe GM. Może ma ktoś z Wawy lub okolic cewkę na podmianę do sprawdzenia?
-
dragon
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: ŻORY
Putridum pisze: ↑9 kwie 2017, o 13:23Mi to wygląda na "walniętą" cewkę - podobną sytuację miałem w ferie, żeby być pewnym musisz sprawdzić kody błędów komputera.karczes816 pisze:Do dzisiaj nie miałem żadnego problemu z moją Insignią 1.8 benzyna, lecz niestety dzisiaj po półgodzinnym spacerze z psem i odpaleniu auta zaczęło się dziać coś dziwnego.
Miałem ten sam problem w 1.8 to cewka.
Dodano po 55 sekundach:
To na pewno cewka miałem to samo w mojej isi 1,8
-
Dr Fu
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Łódź
Opel Insignia 2.0 Turbo 220 km.
To teraz my potrzebujemy pomocy w podobnym temacie... to samo się dzieje.. lecz przy zapaleniu się błedu stabilitrak + mrugająca kontrolka check engine i kodzie błedu p300 - stwierdzono wypadanie zapłonów w dowolnym/wielu cylindrach.
dodatkowo w tym samym momecie skrzynia automatyczna AF40-6 bardzo mocnym i głośnym szarpnięciem przerzuca się na drugi bieg ala tryb awaryjny. Rusza z 2 biegu i cały czas na nim jedzie. Po przełączeniu na tiptronic jedzie na 2 i wyskakuje komunikat "zmiana biegu niemożliwa". Po 2-3 min kontrolka trakcji potrafi zgasnąć, check engine również sam gaśnie lecz zostaje skrzynia na drugim biegu. Po zgaszeniu auta i odpaleniu ponownym wraca do normy. Dodam tylko, że skrzynia właśnie wróciła z trzykrotnej statyczniej wymiany oleju, temperatura sprawdzana w skrzyni podczas tej całej sytuacji ze stabilitrak to 83 stopnie. Błędów brak w skrzyni. Sterownik skrzyni sprawdzany, wszystko ok. Wręcz kiedy nie dzieje się cała sytuacja skrzynia teraz po wymianie chodzi jak nówka. Więc teraz moje pytanie brzmi... jeśli uszkodzona jest cewka to czy ma to jakieś połączenie ze skrzynią automatyczną? Wszystko dzieje się razem. Za tydzień mamy wyjazd, musimy to ogarnąć.
To teraz my potrzebujemy pomocy w podobnym temacie... to samo się dzieje.. lecz przy zapaleniu się błedu stabilitrak + mrugająca kontrolka check engine i kodzie błedu p300 - stwierdzono wypadanie zapłonów w dowolnym/wielu cylindrach.
dodatkowo w tym samym momecie skrzynia automatyczna AF40-6 bardzo mocnym i głośnym szarpnięciem przerzuca się na drugi bieg ala tryb awaryjny. Rusza z 2 biegu i cały czas na nim jedzie. Po przełączeniu na tiptronic jedzie na 2 i wyskakuje komunikat "zmiana biegu niemożliwa". Po 2-3 min kontrolka trakcji potrafi zgasnąć, check engine również sam gaśnie lecz zostaje skrzynia na drugim biegu. Po zgaszeniu auta i odpaleniu ponownym wraca do normy. Dodam tylko, że skrzynia właśnie wróciła z trzykrotnej statyczniej wymiany oleju, temperatura sprawdzana w skrzyni podczas tej całej sytuacji ze stabilitrak to 83 stopnie. Błędów brak w skrzyni. Sterownik skrzyni sprawdzany, wszystko ok. Wręcz kiedy nie dzieje się cała sytuacja skrzynia teraz po wymianie chodzi jak nówka. Więc teraz moje pytanie brzmi... jeśli uszkodzona jest cewka to czy ma to jakieś połączenie ze skrzynią automatyczną? Wszystko dzieje się razem. Za tydzień mamy wyjazd, musimy to ogarnąć.