--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSzum przy przyśpieszaniu 1.6T A16LET
-
pavloos
Szum przy przyśpieszaniu 1.6T A16LET
Witam,
mam problem. Kupiłem niedawno Insignię 1.6 turbo 180 km z 2009 r z przebiegiem 92000. Obecnie auto ma 94000 przebiegu i pojawiły się dziwne odgłosy.
Przy przyśpieszaniu słychać wyraźny szum , delikatne bzyczenie (jakby silniczek elektryczny - początkowo myślałem że odgłos dochodzi z kabiny jednak myliłem się) natomiast przy spuszczeniu nogi z gazu słychać zupełnie inny dźwięk jakby chrobotanie. Auto nie straciło na mocy. Wymieniałem rozrząd, pompę wody, pasek alternatora (ale bez rolki) olej Liqui Molly.
Łożyska kół objawiałyby się przy zakrętach jednak nie słychać nic poza tym szumem- nie nasila się . Jak myślicie czy to coś może wychodzić od silnika czy może opony , łożyska ? Wyskoczył mi błąd na prawym zegarze Kółeczko z małym kkluczykiem pod spodem , który znika przy wrzuceniu biegu wstecznego.
Miał ktoś podobną sytuację?
mam problem. Kupiłem niedawno Insignię 1.6 turbo 180 km z 2009 r z przebiegiem 92000. Obecnie auto ma 94000 przebiegu i pojawiły się dziwne odgłosy.
Przy przyśpieszaniu słychać wyraźny szum , delikatne bzyczenie (jakby silniczek elektryczny - początkowo myślałem że odgłos dochodzi z kabiny jednak myliłem się) natomiast przy spuszczeniu nogi z gazu słychać zupełnie inny dźwięk jakby chrobotanie. Auto nie straciło na mocy. Wymieniałem rozrząd, pompę wody, pasek alternatora (ale bez rolki) olej Liqui Molly.
Łożyska kół objawiałyby się przy zakrętach jednak nie słychać nic poza tym szumem- nie nasila się . Jak myślicie czy to coś może wychodzić od silnika czy może opony , łożyska ? Wyskoczył mi błąd na prawym zegarze Kółeczko z małym kkluczykiem pod spodem , który znika przy wrzuceniu biegu wstecznego.
Miał ktoś podobną sytuację?
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Re: 1.6 TURBO Szum przy przyśpieszaniu
Kółeczko z kluczykiem?
Przysłuchaj się skrzyni biegów - może to ona
Przysłuchaj się skrzyni biegów - może to ona
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
pavloos
Wydaje mi się że to nie skrzynia, biegi wchodzą płynnie auto nie straciło na mocy. Skrzynia ma charakterystyczne wycie a ten dźwięk jest jakby pracował silniczek elektryczny. w kabinie wyłączone radio nawiewy itd.
https://zapodaj.net/058acf44b8801.jpg.html
ta kontrolka na prawym zegarze
https://zapodaj.net/058acf44b8801.jpg.html
ta kontrolka na prawym zegarze
-
psajtex
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Głogówek / opolskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Kontrolka oznacza problem z hamulcem postojowym
http://dixi-car.pl/kontrolka.htm
Nie wiem, jaki dokładnie masz ten dźwięk, ale napiszę, co przydarzyło się koledze w Astrze J.
Ma tam silnik ale 1.4 turbo benzyna i słyszał też ale tylko takie delikatne syczenie, szum nie wiem, jak to nazwać bo tego nie słyszałem.
Samochód jeździł normalnie, żadnych niepokojących objawów poza tym dźwiękiem.
Okazało się, że pękł kolektor wydechowy - miał mikropęknięcie i to powodowało ten dźwięk. Jako że w jego silniku turbina jest zespolona z kolektorem i nie można kupić samego kolektora (cena z turbiną w ASO ponad 4000 - znalazł magika, który mu to jakimś cudem pospawał i teraz ma ciszę. To tylko z jego opowieści.
Note 4 & Tapatalk
http://dixi-car.pl/kontrolka.htm
Nie wiem, jaki dokładnie masz ten dźwięk, ale napiszę, co przydarzyło się koledze w Astrze J.
Ma tam silnik ale 1.4 turbo benzyna i słyszał też ale tylko takie delikatne syczenie, szum nie wiem, jak to nazwać bo tego nie słyszałem.
Samochód jeździł normalnie, żadnych niepokojących objawów poza tym dźwiękiem.
Okazało się, że pękł kolektor wydechowy - miał mikropęknięcie i to powodowało ten dźwięk. Jako że w jego silniku turbina jest zespolona z kolektorem i nie można kupić samego kolektora (cena z turbiną w ASO ponad 4000 - znalazł magika, który mu to jakimś cudem pospawał i teraz ma ciszę. To tylko z jego opowieści.
Note 4 & Tapatalk
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Zobacz turbinę, ośka może ma luz i łopatki mogą opierać. Zdejmij wąż od zimnej strony i zobacz.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
pavloos
Re: Szum przy przyśpieszaniu 1.6T A16LET
Witam,
udało mi się uchwycić dźwięk przy przyśpieszaniu. Oczywiście na filmie jest przytłumiony w rzeczywistości jest dużo bardziej słyszalny.
Podaję link : [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1_TIHws ... e=youtu.be[/youtube]
Jeden mechanik mówi , że prawdopodobnie skrzynia , łożysko półosi a drugi podejrzewa turbinę . Olej w skrzyni wymieniony na nowy zapobiegawczo. Spotkał się ktoś z takim objawem ? Dźwięku na postoju nie ma. Bzyczy na każdym biegu przy przyśpieszaniu, puszczaniu gazu, dopóki nie dojdzie do ok. 1100 obr. Przy zrzuceniu na luz również słychać.
Bardzo proszę o pomoc...
udało mi się uchwycić dźwięk przy przyśpieszaniu. Oczywiście na filmie jest przytłumiony w rzeczywistości jest dużo bardziej słyszalny.
Podaję link : [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1_TIHws ... e=youtu.be[/youtube]
Jeden mechanik mówi , że prawdopodobnie skrzynia , łożysko półosi a drugi podejrzewa turbinę . Olej w skrzyni wymieniony na nowy zapobiegawczo. Spotkał się ktoś z takim objawem ? Dźwięku na postoju nie ma. Bzyczy na każdym biegu przy przyśpieszaniu, puszczaniu gazu, dopóki nie dojdzie do ok. 1100 obr. Przy zrzuceniu na luz również słychać.
Bardzo proszę o pomoc...
-
misztech
- Nowicjusz
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: radom
Witam,
Ja mam natomiast problem z dźwiękiem, lekkim hałasem, szumem dobiegającym zza kokpitu. zza podszybia. Podczas postoju przy "gazowaniu" cisza, natomiast podczas jazdy gdy przyspieszam, dźwięk ten nasila się, zwalniam, dźwięk cichnie. Zaznaczę, że świst ten słychać również przy jeździe z prędkością równą np 60km/h,
Ja mam natomiast problem z dźwiękiem, lekkim hałasem, szumem dobiegającym zza kokpitu. zza podszybia. Podczas postoju przy "gazowaniu" cisza, natomiast podczas jazdy gdy przyspieszam, dźwięk ten nasila się, zwalniam, dźwięk cichnie. Zaznaczę, że świst ten słychać również przy jeździe z prędkością równą np 60km/h,
-
misztech
- Nowicjusz
- pawel794032032
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Warszawa
- Kontakt:
Trochę słabo słychać ale dźwięk raczej jak uszkodzone łożysko, chyba rzeczywiście trzeba by osłuchać skrzynię i piasty na podnośniku.
-
misztech
- Nowicjusz
ale centralnie na środku słychać gdyby było łożysko to by albo z jednej strony albo z drugiej było bardziej słychać. Samochód nie wibruje nie ściąga na boki zachowuje się ok, nie wyje.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Ja kojarzę taki dźwięk z uszkodzonym łożyskiem piasty lub bardzo mocno wyząbkowaną oponą. Nie zaczęło się to po zmianie opon na zimowe?
Dodano po 2 minutach 14 sekundach:
..., a że kierowca to słyszy z konsoli to inna sprawa
Czasami coś buczy na 100% z przodu, a gdy przejedzie się drugi kierowca to okazuje się, że jednak z tyłu
Dodano po 2 minutach 14 sekundach:
..., a że kierowca to słyszy z konsoli to inna sprawa
Czasami coś buczy na 100% z przodu, a gdy przejedzie się drugi kierowca to okazuje się, że jednak z tyłu
-
misztech
- Nowicjusz
Nie, po zmianie opon to samo... Mechanik również powiedział, że może być łożysko półosi piasty. W poniedziałek mam jechać na sprawdzenie ....
-
misztech
- Nowicjusz
Tak, skrzynia we wstępnej fazie ... więc czeka mnie naprawa