Witajcie po dłuuuugiej przerwie.
Pytanko mam do posiadaczy benzyniaków, czy ktoś miał takową przypadłość :
od czasu do czasu tylko na biegu jałowym słychać dość dokuczliwy pisk - dodam że tylko gdy silnik ciepły i tylko gdy zgaszę i odpalę gorący silnik ponownie. Dodam gazu ustaje, popuszcze wracają obroty jałowe wraca pisk - lub też nie. Różnie.
Dodatkowo gdy gasze silnik pojawia się takie "piskate jęknięcie " w momencie gdy wał, paski, cały silnik staje.
gdy auto postoi tydzien, problem znika na jakies 10 dni... gdy zimno teraz problem pomniejszony troche, rzadziej występuje.
Diagnoza Aso - pompa wspomagania lub wody - nie wiadomo ktora, jeździć, wyciekow nie ma, jak zacznie piszczeć non stop, przyjechać. no... żeby mi tylko np pompa wody nie walnęła gdzie po drodze.
Może to któryś pasek, albo napinacz alternatora? Cięzko stwierdzić. Poczekam jeszcze z miesiąc i dam auto do aso.
Jezeli ktoś miał podobne objawy i uporał się z tym, będę wdzięczny za cynk, może uda się oszczędzić kilka zł w serwisie, zwłaszcza, że ostatnio przy 64 tys cewka umarła i kasa poszła:)
Dzięki z góry
Pozdrawiam
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPisk na biegu jałowym 1.8 A18XER
-
gaz36
Re: 1.8 Benzyna nieznany pisk na biegu jałowym
Mam ten sam objaw w mojej igle 1.8 w poniedziałek jade do mechanika zobaczymy jaka jest przyczyna tych pisków
Dam znać co było jak mechanik usunie usterkę.
- Usterka usunęta wymieniona pompa wody oraz pasek,koszt z robocizną 320 zł.
Dam znać co było jak mechanik usunie usterkę.
- Usterka usunęta wymieniona pompa wody oraz pasek,koszt z robocizną 320 zł.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2016, o 01:09 przez gaz36, łącznie zmieniany 1 raz.
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Sprawdź rolkę pośrednią paska osprzętu oraz rolkę z napinaczem. W najgorszym razie problem może dotyczyć koła pasowego wału korbowego. Ewentualnie popiskiwać może alternator, ale raczej nie powinien.
Ja wczoraj wymieniałem: pasek alternatora (Contitech-66zł), rolka pośrednia (INA-90zł) i napinacz z rolką (Gates-233zł). Tak więc niecałe 400zł za części i 100zł za robociznę "u Mirka". Do diesla mogą być oczywiście inne rolki i napinacze oraz pasek. Wartałoby sprawdzić sobie po VIN numery części GM. Ja sprawdziłem w EPC jakie powinienem mieć numery i zamówiłem części w iparts.
PS. U mnie najbardziej zużyta była rolka pośrednia. Przebieg 98000 km. Popiskiwało rano po odpaleniu.
Ja wczoraj wymieniałem: pasek alternatora (Contitech-66zł), rolka pośrednia (INA-90zł) i napinacz z rolką (Gates-233zł). Tak więc niecałe 400zł za części i 100zł za robociznę "u Mirka". Do diesla mogą być oczywiście inne rolki i napinacze oraz pasek. Wartałoby sprawdzić sobie po VIN numery części GM. Ja sprawdziłem w EPC jakie powinienem mieć numery i zamówiłem części w iparts.
PS. U mnie najbardziej zużyta była rolka pośrednia. Przebieg 98000 km. Popiskiwało rano po odpaleniu.
-
dr_feelgood
Dzięki za sugestie, w marcu zajmę się pewnie tematem, dam znać co u mnie wykryli.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2016, o 20:41 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad poprawnej pisowni - regulamin par. 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad poprawnej pisowni - regulamin par. 5 pkt 8
-
gwaw
Pompa cieczy na 90 %. Można wyeliminować pompę wspomagania poprzez zdjęcie paska klinowego od pompy wspomagania. Pompa cieczy standardowo tak piszczy i pada w tych silnikach, też wymieniałem koszt z wymianą ok 300
-
colbot
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
1.8 Benzyna nieznany pisk na biegu jałowym
Witam, mam podobny problem w Insigni (silnik A18XER).
Od jakiegoś czasu (nie zawsze) przy wyłączaniu ciepłego silnika lub po jeździe na wysokich obrotach, po zatrzymaniu, na biegu jałowym coś zaczyna piszczeć w okolicy prawej strony silnika (tam gdzie paski klinowe). Nagrałem powyższe zjawisko i proszę Was o podpowiedź co może być tego przyczyną.
Link do filmu: http://speedy.sh/hDANt/A18XER-pisk.mp4
Od jakiegoś czasu (nie zawsze) przy wyłączaniu ciepłego silnika lub po jeździe na wysokich obrotach, po zatrzymaniu, na biegu jałowym coś zaczyna piszczeć w okolicy prawej strony silnika (tam gdzie paski klinowe). Nagrałem powyższe zjawisko i proszę Was o podpowiedź co może być tego przyczyną.
Link do filmu: http://speedy.sh/hDANt/A18XER-pisk.mp4
-
dr_feelgood
Re: Pisk na biegu jałowym 1.8 A18XER
Hej, potwierdzam, po wymianie pompy wody cisza. ASO Trax Koszt 500 z paskiem.
-
colbot
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: