--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wyciek płynu chłodzącego zaworem bezpieczeństwa w korku.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik
Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Wyciek płynu chłodzącego zaworem bezpieczeństwa w korku.

Post autor: radkor » 25 lis 2015, o 16:34

Dzisiaj postanowiłem przegonić swoje stado 220 koni po autostradzie A2. ;)
Wolno nie jechałem, ale też 210 nie przekraczałem (ze względu na zimowe opony z niskim indeksem prędkości).
W pewnym momencie jazdy na zegarach wyświetlił się komunikat o niskim stanie płynu chłodzącego. Silnik się nie przegrzewał, wskazówka na 90 st. a temperatura silnika (info w komputerze) 94 st.

Zjechałem na najbliższy parking i zajrzałem do zbiorniczka. Okazał się praktycznie pusty. Płynu było z 6cm poniżej znaku MIN. Wyleciało niecały litr.

W pierwszej chwili najczarniejsze myśli - mikropęknięcie w bloku i płyn poszedł w cylindry. Jednak na szczęście tak nie było. Korek od oleju bez mazi, w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego brak zapachu benzyny, spalin i oleju. Oczek oleju na powierzchni brak.

Okazało się, że cały płyn spierdzielił zaworem bezpieczeństwa na górze zbiorniczka. Jest tam taka rurka biegnąca od korka na zewnątrz. To właśnie tą rurką wywaliło cały płyn. Ścianka grodziowa na cała mokra i podwozie również. Kapało z podłużnic i sanek zawieszenia.

Dolałem płynu na max. Dokręciłem korek i wróciłem do domu. 40km jazdy trochę łagodniejszej (max 150km/h), ale po dojechaniu na miejsce widzę, że nie ubyło ani grama płynu ze zbiorniczka, tak więc mikropęknięcie bloku można wykluczyć.

I teraz pytanie. Jak ma działać ten zawór bezpieczeństwa w korku? On wywala płyn na zewnątrz zbiorniczka gdy jest pewnie zbyt duże ciśnienie w zbiorniczku?

Czy może być tak, że zawór w tym korku (podobny z wyglądu do termostatu) mógł być jakoś uszkodzony i otworzył się za wcześnie? Wizualnych uszkodzeń brak.

Jaka może być jeszcze przyczyna wzrostu ciśnienia w zbiorniczku wyrównawczym?

Na wszelki wypadek podjechałem do ASO i kupiłem nowy korek za całe 30zł.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2016, o 21:09 przez radkor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
01jarecki
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Złotoryja
Postawił piwo: 2 razy

Re: Wyciek płynu chłodzącego zaworem bezpieczeństwa w korku.

Post autor: 01jarecki » 12 sty 2016, o 20:55

I co znalazłeś przyczynę? Czy po wymianie korka bez problemów? Bo to co Ci się przydarzyło nie jest raczej naturalne...

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik
Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: radkor » 12 sty 2016, o 21:09

Przyczyny nie ustaliłem.
Po wymianie korka jest OK, ale też od tamtej chwili nie przegoniłem porządnie Iśki na autostradzie - brak warunków.

Wysłane z mojego SM-T800 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 13 sty 2016, o 07:52

nie wiem jak w iśce ale w innych autach te zawory ciśnieniowe czasem się psują i wymiana korka pomaga

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”