Witam Wszystkich,
Mam taki problem. Od kilku dni zauważyłem, że silnik (1,8 140KM) na biegu jałowym (bez względu na to czy silnik zimny czy ciepły) wpada w dziwne wibracje (nierówna praca silnika) przenoszące się na całą karoserię, przy czym chciałbym zaznaczyć, że nie zawsze wpada w te wibracje. Na desce rozdzielczej nie zapalają się żadne kontrolki (błędy) świadczące o jakiejś usterce. Zauważyłem ze wibracje jakby ustępowały (słabły) po przejechaniu około 20-50 kilometrów. Czasem zdarza się, że przy wibracjach tych wskazówka obrotomierza "skoczy" na chwilkę (1-2 sekundy) na wyższe obroty, ale zazwyczaj nie widać żadnych ruchów tej wskazówki. W czasie jazdy nie odczuwam żadnej zmiany w pracy silnika (pracuje równo i moc jest normalna). Jest to denerwujące z uwagi na to, że zaczyna się zaraz po zatrzymaniu pojazdu i włączeniu biegu jałowego - zwłaszcza przed światłami. Silnik wówczas pracuje przez chwile normalnie, po czym raz lub dwa razy zadrży i znowu na chwile normalnie pracuje po czym znowu zadrży. Mam zainstalowaną instalację gazową i myślałem, że spowodowane jest to nieprawidłowa jej pracą. Wobec powyższego udałem się do serwisu montującego gaz, gdzie stwierdzono, że z instalacją jest wszystko w porządku (sprawdzono mapy spalania oraz same wtryski, każdy z osobna i wszystko było OK). Wobec powyższego udałem się do serwisu tej marki pojazdu, gdzie po diagnostyce silnika nic nie stwierdzono. Na nowo wgrano ustawienia biegu jałowego, ale problem wrócił już w drodze powrotnej do domu.Dodam ze wibracje te występują zarówno na gazie jak i benzynie (przy czym na benzynie dużo słabiej - prawie niezauważenie). Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tego problemu (może ktoś z Was miał taki problem)...
Dodane 26.11.2015 r.
Zauważyłem kolejny objaw, kiedy dochodzi do drgania silnika na biegu jałowym. Mianowicie drgania silnika nasilają się wówczas, gdy zwiększę obroty nawiewu lub włączę klimatyzację, albo ogrzewanie tylnej szyby - obciążę dodatkowo alternator. Wówczas równocześnie (nie zawsze) światła pojazdu tak jakby na chwile słabiej świeciły. Dotyczy to tylko pracy silnika na gazie. Czy mogą to być symptomy niepoprawnie działającego regulatora napięcia? Czy w ogóle regulator napięcia może mieć wpływ na pracę silnika na biegu jałowym?
Pozdrawiam, Piotr
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuNierówna praca silnika na biegu jałowym 1.8 A18XER
-
colbot
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
-
bassi
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Radom
Re: Nierowna praca silnika na biegu jałowym
Witam ja to już przerabialem tez mam w gazie 1.8xer podejdź do dobrego serwisu i niech sprawdza ci luzy na zawodach szczelinomierzem gdyż te motory 1.8xer mają mechaniczna regulacje zaworów za pomocą szklanek i co 100tys wg książki serwisowej należy sprawdzać luzy. W moim przypadku wymienili mi 8szt szklanek i objawy ustały a samochód dostał lepszego wigoru lepiej przyspiesza. Pozdrasiam
Ostatnio zmieniony 22 gru 2015, o 01:02 przez Engine, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Polska pisownia - regulamin $5 pkt 8
Powód: Polska pisownia - regulamin $5 pkt 8
-
colbot
- Nowicjusz
- Miasto:
Nierówna praca silnika na biegu jałowym 1.8 A18XER
Witam, problem w końcu rozwiązany. Okazało się, że przyczyną drgania silnika na jałowym była jedna ze świec, która miała przebicie (na szczęście, jak na razie, wykluczono awarię cewki). Po wymianie świec problem z drganiem silnika ustąpił...ciekawe na jak długo...
-
oszczepnik
- Nowicjusz
- Auto: insignia 1.8 cosmo
- Kod silnika: A16XER
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Nierówna praca silnika na biegu jałowym 1.8 A18XER
Tez mam to samo dodatkowo mam zapalone kontrolki silnika i ESP, jutro bede chyba zakładał nowy komplet świec na probe i zoabczę co i jakcolbot pisze:edit ...
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2016, o 10:32 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
Got2BKrizz
- Nowicjusz
- Auto: insignia 1.8 lpg
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
Dołączę się do tematu, u mnie problem występował przed wymianą paska rozrządu, auto czasem nawet gasło.
Teraz po wymianie jest lepiej, miała być głowica planowana ale skończyło się na ustawieniu rozrządu.
Moje pytanie :czy ktoś z Was spotkał się przy tym silniku z sytuacją że auto gasło po odkręceniu korka oleju?
Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka
Teraz po wymianie jest lepiej, miała być głowica planowana ale skończyło się na ustawieniu rozrządu.
Moje pytanie :czy ktoś z Was spotkał się przy tym silniku z sytuacją że auto gasło po odkręceniu korka oleju?
Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka
-
colbot
- Nowicjusz
- Miasto:
Po 3 miesiącach po wymianie świec problem powrócił.okazało się, że jednak cewka padła.wymiana na nową. Jak na razie drgań silnika nie ma
Ostatnio zmieniony 9 sie 2016, o 23:34 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par. 5 pkt. 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par. 5 pkt. 8
-
Deyo77
Praca silnika?
Witam. Wiem że ciagle tylko pytam ale nie mam drygu do samochodów. Mam problem. Moja isia ma nierówne obroty na jałowym. Dzisiaj zauważyłem że co jakieś kilkadziesiąt sekun włącza się wiatrak od chłodnicy. Dodatkowo jak silnik jest zimny to biegi w miare cieżko wchodzą i szarpie przy zmianie biegów. Problem znika gdy silnik jest już nagrzany. Niebwiem czy tak ma być czy to coś w miare poważne więc postanowiłem zapytać bo jakoś nie wierze mechanikom. Dzięki za odpowiedzi.