--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Szarpanie 2.0T A20NHT

ODPOWIEDZ
razor

Szarpanie 2.0T A20NHT

Post autor: razor » 8 kwie 2015, o 16:34

Witam panowie ... Jestem posiadaczem silnika 2.0t 220km i mam problem z szarpaniem ...
Szarpanie wyglada tak ze przy dodaniu gazu i odpuszczeniu go w tym momencie jest szarpnięcie które rusza cała kasta auta ... Przy zmianie biegów wyglada to tak jak bym nigdy nie jeździł samochodem :( jakieś sugestie ?
Z góry dziekuje i pozdrawiam ...

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Szarpanie 2,0 T A20NHT

Post autor: norbi333 » 8 kwie 2015, o 17:54

Świece ,któraś cewka?

razor

Szarpanie 2,0 T A20NHT

Post autor: razor » 8 kwie 2015, o 18:45

a jak ja moge to sprawdzic ?
a nie czasem czujnik polozenia walu?

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Szarpanie 2,0 T A20NHT

Post autor: norbi333 » 8 kwie 2015, o 21:00

Przyczyn może być wiele.Ale czujnik raczej wyrzuciłby błąd. Cewka raczej też,przynajmniej u mnie jeszcze w vectrze wyrzuciła. Świece nic nie pokażą .Ale generalnie szarpanie najczęściej występuje przez słaby układ zapłonowy

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Re: Szarpanie 2,0 T A20NHT

Post autor: peja-1991 » 8 kwie 2015, o 21:00

a jakieś błędy wyrzuca ? ja obstawiałbym dwumas lub skrzynię biegów a nie silnik
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

Senderos

Post autor: Senderos » 8 kwie 2015, o 21:17

Kolego mam ten sam samochód i ten sam problem. Sprzęgło do wymiany...

razor

Post autor: razor » 16 kwie 2015, o 18:47

no tak panowie ale jak może być sprzęgło do wymiany skoro na luzie i na postoju dodam gazu i ujmując szarpnie raz albo dwa razy ... auto ma przejechane 35 tys. km to raczej za mały przebieg na dwumasę ...
błędy jeszcze nie wiem, jutro kolega ma podjechać z kompem to zobaczymy...

-- 16 kwi 2015, o 19:47 --

Witam ... Dziwna sprawa bo po podłączeniu auta do kompa żadnych błędów nie ma ... Zrobiło sie cieplej na zewnątrz i szarpanie ustało samo :/
A teraz pytanko ... CZy w modelu 2.0turbo 220kmh są montowane klapy w kolektorze ssącym bo coś mi tam cyka prawie jak hyro popychacze na zaworach ... Z góry dZiekuje...
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2015, o 22:50 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie się do regulaminu forum - Par.5 pkt 8.

vetis

Post autor: vetis » 16 kwie 2015, o 21:23

u mnie jest szarpanie, wprawdzie lekkie podczas dodawania gazu na polsprzegle. jak puszczam sprzeglo do konca i daje gazu szarpania nie ma wcale. mechanik mowil ze to kwestia sprzegla i jego docisku. sprzeglo dziala ok nic sie nie slizga. na szczescie nie jest to uciazliwe
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 21:23 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie się do regulaminu forum - Par.5 pkt 8.

razor

Post autor: razor » 19 kwie 2015, o 09:24

witam panowie mam znalazlem ta chalasliwa mende ... to regulator paliwa ktory jest przykrecony do kolektora ssacego z gory po prawej stronie .
czy ktos sie z was orientuje czy to mozna dac do regeneracji czy trzeba nowy regulator ? pozdrawiam i milego dnia zycze.

edit/ Proszę o publikację zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

mavic

Re: Szarpanie 2.0T A20NHT

Post autor: mavic » 13 maja 2015, o 13:51

To cykanie to normalna sprawa w tym silniku.
Szarpanie to pewnie wadliwa cewka, problem z wtyczką na cewce lub świece.

U mnie w ciągu 3 miesięcy auto szarpnęło może 2 razy ale dzisiaj silnik zaczął dłużej się telepać i pojawił się silniczek na desce. Po zgaszaniu i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy a błędu w kompie nie ma (przynajmniej opcom nie pokazuje).

Kiedyś w BMW serwis mi diagnozował cewki oscyloskopem - zapytałem czy mają oscyloskop w ASO Opel to zrobili wielkie oczy...

MaNiEk91

Świece czy cewki ?

Post autor: MaNiEk91 » 29 mar 2016, o 11:35

Witajcie mam pytanko otóż przy dodawaniu gazu do 3-4 tyś obrotów auto kilkukrotnie szarpnie. Mam zamiar wymienić świece profilaktycznie ale jak sprawdzić cewkę ? Da się miernikiem elektrycznym zbadać taką cewkę ? W kompie dopiero sprawdzę pod koniec tyg. jak przyjdzie kabelek od naszego kolegi :) Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik
Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: radkor » 31 mar 2016, o 20:27

Cewkę to raczej sprawdzić przez podmiankę na sprawną lub ewentualne ustalenie za pomocą komputera na którym cylindrze wypada zapłon, podmienić cewkę z innym cylindrem i ponownie sprawdzić wypadanie zapłonu.

kirske
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0T HB
Kod silnika: A16XHT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: kirske » 18 maja 2016, o 16:29

Miałem podobny problem, kilka razy zdarzyło się szarpnięcie przy wkręceniu na obroty. Po czym spokojnie kilkaset kilometrów przejechane bez najmniejszych problemów. Ostatnio po wkręceniu na 4tys. obrotów zaczęło się dość mocne szarpanie. Zapalił się check. Zgaszenie i ponowne odpalenie silnika pomogło. Potem wszystko było ok. Komp pokazał błąd na 3 cylindrze (dodam, że tydzień wcześniej wymieniane świece), przełożyłem cewkę z 3 na 2 cylinder. Wykasowałem błąd. Po kilku kilometrach agresywnej jazdy znów się zaświecił check. Ponowne podpięcie pod kompa i błąd na 2 cylindrze.
Czekam na nową cewkę. Znając, życie jeżeli wszystko będzie dobrze to nie napiszę tego tutaj :D
Pozdrawiam,

michalcw

Post autor: michalcw » 12 lip 2016, o 21:42

No wlasnie, chyba nikt nie ma jednoznacznej odpowiedzi o co chodzi, prawda?
Ja mialem ostatnio przygode. Zrobilem trase po autostradzie w koszmarny upał. Kiedy stanąłem w korku, samochód zaczął trząść się jak galareta. Faktycznie, zgaszenie silnika i odpalenie na nowo pomoglo ale na moment. Check mrygał jak oszalały. Na kompie wyszło wypadanie zapłonu na wszystkich cylindrach... Odstawiłem na noc, wsiadłem i po zrobieniu 300 km podobna sytuacja, tylko że lżej. Mechanik wymienił wyjarane do granic świece i git. Jednak, jak odpuszczam gaz to mam problem jak przedmówcy, delikatne szarpanie które doprowadza mnie do szału. Mechanik twierdzi, że to raczej nic takiego, bo błędów też nie pokazuje. Mam 2.0 benzyne 220km z automatem i szukam pomocy. Wtryski? Cewki? Sprzęgło?

MaNiEk91

Post autor: MaNiEk91 » 30 gru 2016, o 16:08

Koledzy sam mam taki problem choć od niedawna znacznie mniejszy :) mam 2.0t 4x4 po zakupie auta z przbiegiem 98tyś zdecydowałem się na wymianę oleju w haldexie(tylnim moście). Po zmianie jak i przed auto szarpało jak by dwumasa wysiadła biegi ciężko wchodziły szczególnie 1-2. Pewnego pięknego dnia pojechałem na przegląd roczny wlazłem pod auto i zacząłem trząchać wszystkim co się okazało... tylni most zaraz przy wale napędowym miał luz ok 5cm a może i więcej... oczywiście kolejna wizyta w serwisie OPLA - zrypka mechanika. Ten powiedział że most montował zgodnie z instrukcją (więc myślałem że poduszki do wymiany) co się okazało Pan podniósł podnośnikiem przód mostu i dokręcił teraz śmiga aż miło. Teraz żona może wieść z imprezy bez problemów :D szarpie coś dalej ale mini mini malnie na wolnych obrotach jak by się dławił... świece wymienione cewki raczej ok po prostu chyba... Opel i to wszystko....

-- 2 mar 2017, o 18:52 --

Kolejny raz problem się pojawia... tym razem na zimnym silniku czasem cieplym przy przyspiecieplym... cewki wymienilem na nowe i nic... dodam ze auto od jakiegos czasu nie dogrzewa sie do max temperatury dopiero jak przegazuje to zalapie co to moze byc ? Moze ktos polecic jakies ASO na podkarpaciu i malopolsce ? Albo dobrego szpeca co rozgryzie moje auto...

-- 13 kwi 2017, o 21:37 --

Obrazek

Dziś byłem podkręcić moją Iśię i co widać szarpanko nie ustało. Błędów w kompie nie ma. Coś tylko Pan stwierdził że jest z zapłonem... tylko właśnie co ? miał ktoś taki problem przypominam że cewki i świece są wymienione

MaNiEk91

Mała moc i szarpanie 2.0T a20nht

Post autor: MaNiEk91 » 13 kwie 2017, o 19:42

Witajcie ponownie
dziś byłem podkręcić moją maszynę i co się okazuje na starcie 13koni mniej od fabryki plus szarpanie o którym pisałem już kiedyś... Pan mechanik powiedział tylko że coś z zapłonem... świece wymienione na ngk (na oryginalnych to samo) cewki również wymienione na nowe i problem dalej jest o co chodzi ??!! Błędów nie ma w kompie niby wszystko ok Proszę o pomoc albo o namiar do jakiegoś czarodzieja z okolic Mielca (podkarpacie)
Obrazek

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: Mała moc i szarpanie 2.0T a20nht

Post autor: kuba89 » 14 kwie 2017, o 06:23

Maniek jak wychodzi po przeczytaniu forum i z doświadczenia tunerów, a20nht nigdy nie trzyma serii :( a co do szarpania...? Wyjaśnisz o co chodzi?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

MaNiEk91

Post autor: MaNiEk91 » 14 kwie 2017, o 07:04

Ale aż 13 koni ??? Pół z tego to rozumiem tym bardziej że auto ma przejechane 120tyś. Szarpanie jest takie jak by była uszkodzona cewka albo paliwo strasznie kiepskie... wciskasz a deskę na wolnych raz ciągnie a raz zacina i nie może się zebrać... tak jest do załączenia turbo prawie zawsze ! Przy działającym już turbo czasami... tak samo przy manewrowaniu po parkingu czasem trzeba manewrować na wyższych obrotach bo dławi się jak by miał pod górkę.. w kompie według mechaników jest wszystko ok... dziwi mnie jeszcze jedna rzecz potem wstawie fotki otóż świece zmieniłem z powrotem na oryginalne a te nowe są opalone jak by się paliły mają przejechane 20tyś a wyglądają na stare może tu jest jakiś problem ?

-- 14 kwi 2017, o 10:51 --

Obrazek
Tak wyglądają nowe świece po przebiegu 20tyś to normalne ? Stare wyglądają tak samo, chodzi mi o te przepalenia przy gwincie

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Holios » 14 kwie 2017, o 09:11

z tym szarpaniem to na moje może brakować jednej świecy :D

a tak na poważnie to jakim komputerem sprawdzałeś błędy ? możliwe że trzeba by zrobić diagnostykę w czasie jazdy i obserwować parametry z odczytów podczas występowania przerywania. Jeśli były by problemy z elektroniką to na bank walił by błędy. Bardziej bym obstawiał paliwo, spróbować można wyjeździć do minimum i zalać np. shell 99. Kiedyś miałem alfe 146 i ona była bardzo wrażliwa na paliwo i np. na shell 95racing chodziła super a na orlenie czkało.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 14 kwie 2017, o 10:08

Zalej dobre paliwo, wlej cos na przeczyszczenie układu paliwowego z LM... kurde ciężki przypadek :(

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”