--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Usterka w układzie kontroli emisji spalin

ODPOWIEDZ
sebek15

Usterka w układzie kontroli emisji spalin

Post autor: sebek15 » 31 paź 2014, o 22:18

Witam serdecznie,

Jestem nowym użytkownikiem i od 3 dni posiadam Opla Insignie. Autko sprowadzone z Niemiec - 2011 rok, 1.8, 140km. Auto ma 158 tysięcy przebiegu.
W dniu dzisiejszym podczas jazdy pojawiła się na desce rozdzielczej kontrolka - usterka w układzie kontroli emisji spalin. Po zgaszeniu i zapaleniu silnika, nadal się świeci. Dodam fakt, że wczoraj wymieniłem akumulator bo stary padł z dnia na dzień.
Jaka może być tego przyczyna?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Re: Usterka w układzie kontroli emisji spalin

Post autor: yerry » 31 paź 2014, o 22:34

Możesz odczytać nr błędu?
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

sebek15

Post autor: sebek15 » 31 paź 2014, o 22:38

Możesz podpowiedzieć w jaki sposób? Jestem zielony :(

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Kontakt:

Post autor: yerry » 31 paź 2014, o 23:00

Przyrządem diagnostycznym, domyślam się że nie masz..?
Numer błędu wskaże miejsce usterki, mogą być różne przyczyny jak sonda, katalizator, jakiś czujnik. Bez konkretnego odczytu to bardziej jak wróżenie z fusów. Jak nie znajdziesz nikogo w okolicy z op-comem to pozostaje wizyta w ASO i podpięcie u nich do komputera.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania

sebek15

Post autor: sebek15 » 31 paź 2014, o 23:06

Dzięki za odpowiedź. W poniedziałek zadzwonię i się popytam.
Dam znać co wyszło.

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Kontakt:

Post autor: yerry » 31 paź 2014, o 23:22

Ewentualnie podaj miasto gdzie mieszkasz, może ktoś się znajdzie w okolicy z op-comem

sebek15

Post autor: sebek15 » 1 lis 2014, o 20:09

Jestem z Warszawy - jutro już się umówiłem na podłączenie komputera. Zobaczymy co ty wyjdzie.

Dzisiaj po przejechaniu kilku kilometrów, jak zatrzymałem się w garażu to po zgaszeniu silnika było słychać takie delikatne pykanie, tak co 3-4 sekundy (trudno opisać dokładny dźwięk). Dochodziło to z tylnej części samochodu, jakby gdzieś w tłumiki. Czy ktoś z takim czymś się spotkał?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Kontakt:

Post autor: yerry » 1 lis 2014, o 20:57

A nie czasem schładzał się nagrzany układ wydechowy i stąd takie skądinąd normalne hałasy..?

marioat
Nowicjusz
Auto: insignia ST
Rok produkcji: 2023
Miasto:

Post autor: marioat » 1 lis 2014, o 22:17

sebek15 pisze:Dzisiaj po przejechaniu kilku kilometrów, jak zatrzymałem się w garażu to po zgaszeniu silnika było słychać takie delikatne pykanie, tak co 3-4 sekundy (trudno opisać dokładny dźwięk). Dochodziło to z tylnej części samochodu, jakby gdzieś w tłumiki. Czy ktoś z takim czymś się spotkał?

Te stuki to prawdopodobnie stygnacy kat. i uklad wydechowy.jezeli posiadasz usterke lub nieszczelnosc w ukladzie podcisnienia (kolektor ssacy,wezyki podcisnienia, kable, swiece itd.)system przechodzi w tryb awaryjny.
kat. dostaje wieksza dawke nie spalonego paliwa w cylindrach i tam go tez spala(kat. ma za wysoka temperature)
Nastepstwem dalszej jazdy z usterka w ukladzie moze byc: awaria katalizatora(stopienie wnetrza) , rozgrzany do czerwonosci kat. moze spowodowac zapalenie!!!!
zagladnij pod maske czy wszystkie kable, przewody podcisnienia sa podlaczone lub nie uszkodzone przez gryzonie(kuny)
dluzsze trasy odradzam

sebek15

Post autor: sebek15 » 2 lis 2014, o 20:23

Mam wynik z komputera. Błąd P0171 - zbyt uboga mieszanka.
Zatankowałem na shellu 95 i ciekawy jestem czy to od tego. Macie jakieś pomysły co może być nie tak?

marioat
Nowicjusz
Auto: insignia ST
Rok produkcji: 2023
Miasto:

Post autor: marioat » 2 lis 2014, o 21:17

zbyt uboga mieszanka - jest to stosunek powietrza do paliwa. 95 nie bedzie miala zadnego wplywu na to.
jesli blad wyskakuje po jakims czasie , moze byc to brudna przepustnica.Jesli pojawia sie od razu to sprawdz te rzeczy o ktorych wczoraj pisalem.

sebek15

Post autor: sebek15 » 2 lis 2014, o 22:16

Czy ktoś poleci dobry warsztat (i w miarę w rozsądnej cenie) w Warszawie? Nie musi być Oplowski ;)

jaromat

Post autor: jaromat » 2 lis 2014, o 22:24

pytaj w oddziale mazowieckim

sebek15

Post autor: sebek15 » 4 gru 2014, o 13:07

Wymieniłem sondę lambda przed katalizatorem (uniwersalna) i po przejechaniu 50km znów błąd się pojawił. Pojechałem do majstra tego co to robił i powiedział, że sonda uniwersalna nie zdaje egzaminu i trzeba sondę wymienić na tą, która działa tylko przed katalizatorem. Obecnie nigdzie nie mogę jej dostać od 3 tygodni (0 258 010 067 - numer Bosch).

Czy to aby na pewno jest sonda? Czy może jednak problem leży gdzie indziej?

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Kontakt:

Post autor: yerry » 4 gru 2014, o 13:33

Możliwe że uszkodzony jest katalizator w środku przy czym trzeba zobaczyć do środka, z zewnątrz jest to niewidoczne.

Awatar użytkownika
nap77
Użytkownik
Auto: OPEL INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2009
Miasto: nysa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: nap77 » 4 gru 2014, o 19:30

Mialem podobny problem http://insignia-club.pl/check-engine-i- ... t1057.html, i taka sama sonde jak ty potrzebowalem masakra ciezko kupic bo Bosch mial jakas przerwe w produkcji i nigdzie jej nie bylo, ale co jakis czas sprawdzalem allegro i udalo mi sie kupic nowke w dobrej cenie, mialem uniwersalna ktora okazala sie uszkodzona, a na komputerze disgnostycznym widac czy sonda dziala czy nie

sebek15

Post autor: sebek15 » 25 sty 2015, o 14:14

Kolejny problem - przy zmianie biegu, jak jest wcisniete sprzeglo w Iśce rosną obroty silnika - tak minimalnie ale coś jest nie tak. Spotkał się ktoś z tym?

jaromat

Post autor: jaromat » 25 sty 2015, o 16:28

to chyba normalne z tymi obrotami

sebek15

Post autor: sebek15 » 2 mar 2015, o 21:15

Sprobuje to opisac tak bardziej - obroty zaczynaja wzrastac jak silnik jest juz rozgrzany (tak po 20km). Podjezdzam do swiatel, wciskam sprzeglo, a obroty z niecalego tysiaca nagle skacza do 2 tysiecy i po 2 sekundach zaczynaja dopiero spadac. To tak wyglada jakbym dodawal gazu i naciskal sprzeglo jednoczesnie.

Ktos sie z tym spotkal?

-- 2 mar 2015, o 22:15 --

W moim przypadku był to błąd czujnika sprzęgła - koszt 200zł z robocizną a więc nie jest źle. Błąd się już nie pojawia - oby jak najdłużej.

ryfus

Post autor: ryfus » 6 cze 2015, o 13:47

Niestety u mnie też pojawiła się kontrolka emisji spalin, czy znacie kogoś w okolicach Dąbrowy Górniczej kto mogłby mi pomóc odczytać błąd

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”