--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

A20NFT Losowy brak mocy, brak błędów

ODPOWIEDZ
Dr Fu
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Łódź

A20NFT Losowy brak mocy, brak błędów

Post autor: Dr Fu » 24 lip 2025, o 09:12

Witam.
Walczymy z moim mechanikiem z dziwną przypadłością ale po krótce...
Jakieś 3 tyg temu wywalił mi błąd P0014-00 Wydajność położenia wałka rozrządu wydechowego, a co za tym idzie check na desce i brak mocy czyli 2.0 Turbo bez turbo. Wstawiłem do mechanika ulicę obok ale jak większość "mechaników" już jak zobaczył Insignię i jeszcze usłyszał jaki silnik to dostał drgawek i rozwolnienia ale kompa podłączył, ten sam błąd zdiagnozował, wyjął zawór z pokrywy, wyczyścił po czym padła diagnoza - nie wiem. Zacząłem szukać sam, miałem spory ubytek oleju (przez turbo, o tym dalej...), a co ciekawe info o niskim poziomie oleju miałem tylko raz, a potem cisza. Kupiłem, zmieniłem zawory ZFR i po odpaleniu check zgasł sam po kilku sekundach. Sukces pomyślałem po jeździe próbnej ale Insignia myślała inaczej już następnego dnia, bo problem wrócił ale bez błędu czyli brak mocy ale bez komunikatu i ograniczeń. Co ciekawe, przypadkowo zupełnie zauważyłem, że po zgaszeniu silnika nawet na chwilę, moc potrafi magicznie wrócić lecz zdarza się to losowo bez żadnych objawów, warunków. Insignia trafiła do znajomego pod Konin, podpięty komp i diagnoza P0033 Elektrozawór obejścia turbosprężarki i turbo szrot o czym wiedziałem wcześniej więc winę na spadki mocy zrzucił na to co było sensownym spostrzeżeniem jeśli auto nie miało mocy i jechało jak bez turbo. Turbo zamówione regenerowane niestety w Turbinysklep.pl albo Autocentrum jak kto woli, zmienione, odma sprawdzona, zawór zmieniony, odma sprawdzona, szczelność sprawdzona, odpalenie, jazda, sukces - a Insignia mówi nie...nadal losowy brak mocy i bez błędu. Zaczyna padać podejrzenie na sterownik silnika i próba wgrania oryginalnego softu (za mojej kadencji nie było nic modzone ale...) Gdzie szukać co tej krowie może dolegać ? Może kogoś już ten silnik zaskoczył taką ciekawostką ?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”