--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia a18xer problemy po wymianie silnika

ODPOWIEDZ
pawel145999
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2014
Miasto: Kępno

Insignia a18xer problemy po wymianie silnika

Post autor: pawel145999 » 1 kwie 2025, o 08:33

Witam, wszystkich
Pacjent to insignia 2014 FL, silnik 1.8 + gaz LPG, przebieg 183tkm, raczej realny bo auto krajowe :)
kupiłem z uszkodzonymi gniazdami zaworów. Wymieniłem cały silnik z niskim przebiegiem - oczywiście wałki były inne ale nauczony doświadczeniem kolegów z tego forum :) przerzuciłem wałki w głowicy i czujnik wraz z kołem impulsów na dole na wale przy skrzyni biegów. Oczywiście przerzucone wszystkie czujniki, wrzucony nowy rozrząd na blokadach, nowe KZFR...
No i problem... błąd wypadanie zapłonów, auto nierówno chodzi na wolnych obrotach, gaśnie gdy jest zimny, wyczuwalne jakby źle chodził przy około 1200rpm. Po odpaleniu gdy zimny zdecydowanie lepiej przyspiesza niż po osiągnięciu temperatury 90 - wtedy jakby zaczyna się mulić. Ciśnienie na tłokach zmierzone - 14 na każdym, wymienione 2 komplety świec, cewka - nic nie pomogło. Odłączany aku na godzinę - nie pomogło... poza błędem wypadania zapłonów raz wywaliło błąd P0106 - czujnik ciśnienia MAP.
Przed wymiana silnika oprócz nierównej pracy na 3 cylindry tez występował problem z gaśnięciem ale wtedy obwiniałem zajechaną głowicę. Ma ktoś jakieś rady, bo mi się juz kończa pomysły o:o :?

pawel145999
Nowicjusz

Re: Insignia a18xer problemy po wymianie silnika

Post autor: pawel145999 » 1 kwie 2025, o 18:42

Dodam jeszcze tylko że właśnie sprawdziłem luz zaworowy i wszystkie zawory są za ciasne.. ssące mają 0,20 a nawet 0,15 a wydechowe 0,25
Czy to mogłoby powodować wypadanie zapłonów?

marekomarek
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Rok produkcji: 2009
Miasto: Opole
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: marekomarek » 13 kwie 2025, o 21:59

Hej
A jakie jest prawidłowa kompresja w A18XER ?
Bo według Haynes'a między 14 a 16 bar !
Czy to prawidłowe czy błąd w dokumentacji ? (bo normalnie w benzynowych było zawsze około 12 bar)

Ktoś ma może dane serwisowe z Opla?

Jeśli ktoś mierzył w swoim to proszę o info.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pawel145999
Nowicjusz

Post autor: pawel145999 » 23 kwie 2025, o 09:32

Witam ponownie,
zapomniałem tu zajrzeć ale już jakiś czas temu uporałem się z z moim problemem. Winne okazały sie KZFR... przy okazji wymiany silnika wymieniłem wałki rozrządu na moje bo po FL są inne, tak jak i czujniki. Zresztą przerzuciłem całą elektronikę i czujniki z mojego silnika do nowego.. oczywiście rozrząd nowy no i przy okazji te nieszczęsne koła zmiennych faz rozrządu.. kupione nowe zamienniki z firmy ESEN SKV.. odradzam zakup wszystkim!! Po założeniu moich starych oryginalnych kół INA auto przeżywa druga młodość.. chodzi idealnie.. żadnych szarpnięć błędów itp itd... przejechane juz ponad 1000km beż żądnych problemów.
Tak więc reasumując dla potomnych :) SWAP silnika A18XER ze starszą głowicą z silnika Z18ZER u mnie jak najbardziej ale z wymianą wszystkich czujników, szczególnie na wale oraz wałków na głowicy i kół KZFR

Dodano po 1 minucie 18 sekundach:
A co do ciśnienia / kompresji - u mnie mierzone po 14 bar na każdym cylindrze i auto chodzi bardzo dobrze :)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”