--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSpalanie zużycie paliwa w silnikach benzynowych
-
Marcin6
- Nowicjusz
- Auto: Insi
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kaa
Re: Spalanie zużycie paliwa w silnikach benzynowych
Niestety, żeby 2.0t paliło mało to najlepiej muskać, a nawet delikatnie muskać pedał gazu.
A i tak będzie palić dużo:)
-
. Chudy.
- Forumowicz
- Auto: Buick Regal GS
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Piła
Duży silnik jest do ganiania po trasach, autostradach. Jeśli chcemy jeździć po mieście to kupujemy małe autko z małym silnikiem i wtedy mało nam spali. Nie oczekujcie że duży motor spali w mieście mało.
Wysłane z mojego HTC Desire 20 Pro przy użyciu Tapatalka
-
Mrcin
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Bydgoszcz
- Postawił piwo: 1 raz
Po prostu lekko się zdziwiłem tym spalaniem przy silniku 2.0.
Kilka lat temu jeździłem fordem mondeo ST220 z silnikiem 3.0 V6 i nie pamiętam czy udało mi się przekroczyć 15l/100km po mieście.
Po kolejnym tankowaniu starałem się jeździć delikatniej, ale wynik się poprawił na 23l/100km
.
Aż dałem samochód do serwisu na sprawdzenie, ale wszystko jest ok.
Insignia to będzie dobre przygotowanie psychologiczne przed amerykańskim V8
Kilka lat temu jeździłem fordem mondeo ST220 z silnikiem 3.0 V6 i nie pamiętam czy udało mi się przekroczyć 15l/100km po mieście.
Po kolejnym tankowaniu starałem się jeździć delikatniej, ale wynik się poprawił na 23l/100km
Aż dałem samochód do serwisu na sprawdzenie, ale wszystko jest ok.
Insignia to będzie dobre przygotowanie psychologiczne przed amerykańskim V8
-
. Chudy.
- Forumowicz
- Auto: Buick Regal GS
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Piła
Wszystko zależy od wielu czynników. Pogoda,natężenie ruchu, opony a przede wszystkim noga kierowcy. Najprostsze porównanie: mi po mieście pali około 13 litrów a mojej około 15.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Sprawdź czy masz od trubo do silnika wszystko szczelne. Kumplowi Corsa (1.6T) żarła niemiłosiernie paliwo i się okazało, że za turbo miał małą dziurkę, która dawała o sobie znać tylko pod obciążeniem. Wymienił i spalanie wróciło do normy.
23 to jednak zacny wynik, chyba, że jesteś pierwszy na każdych światłach.
23 to jednak zacny wynik, chyba, że jesteś pierwszy na każdych światłach.
-
MazurPl
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Zduńska Wola
Jestem od niedawna posiadaczem Isi 1.6 turbo, 180 km, 120 tyś przebiegu. Pali w mieście ponad 15 litrów. Czy to norma?
Dodatkowo ma dziwne zachowanie przy zimnym silniku, przy ruszaniu i na dwójce, przy nawet delikatnym naciśnięciu na gaz jest strasznie "wyrywna", jak się silnik rozgrzeje albo pocisnę ją mocniej, objaw znika. Podłączałem komputer, pokazało tylko czujnik przepływu powietrza, po wymnianie, bez zmian. Miał ktoś coś podobnego, czy to może być przyczyna takiego spalania?
Dodatkowo ma dziwne zachowanie przy zimnym silniku, przy ruszaniu i na dwójce, przy nawet delikatnym naciśnięciu na gaz jest strasznie "wyrywna", jak się silnik rozgrzeje albo pocisnę ją mocniej, objaw znika. Podłączałem komputer, pokazało tylko czujnik przepływu powietrza, po wymnianie, bez zmian. Miał ktoś coś podobnego, czy to może być przyczyna takiego spalania?
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Opel nie jest ekonomicznym autem. Benzyny tam palą niemiłosiernie w mieście. W trasie oddają.
O Twoim silniku mówi się że pali tak samo jak wolnossące 1,8 ale lepiej ciągnie te prawie dwie tony masy. To bardzo ciężkie auto i musi swoje spalić
O Twoim silniku mówi się że pali tak samo jak wolnossące 1,8 ale lepiej ciągnie te prawie dwie tony masy. To bardzo ciężkie auto i musi swoje spalić
-
Szwagier
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia A
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Łuków
- Otrzymał piwo: 9 razy
Kolego MazurPl, pojeździsz trochę i noga się "wyrobi" to spalanie powinno spaść. Mi na LPG po mieście udaje się zejść do 13,5 l. Co do tego "wyrywania" na zimnym to mam podobnie. A jak wcisnę mocniej gaz na dwójce z niskich obrotów to jest jakby chwilka zawahania jakby łapał zadyszkę po czym "rwie" do przodu. Jak się trochę rozgrzeje to już jest wszystko płynnie. Co do podobnego spalania 1.6T i wolnossącego 1.8 o czym pisze Dokia, to pierwsze słyszę. A wcześniej miałem vectre c w kombi z silnikiem 1.8 bez turbiny i paliła mi średnio o 2 litry mniej. I nie ma co składać na masę pojazdu, bo insignia z silnikiem 1.6T z manualną skrzynią biegów bez panoramicznego dachu i szyberdachu (bo to chyba też dodatkowe kilogramy?) waży chyba nieco 1600 kg. Po prostu ma ponadprzeciętny apetyt jak na tę pojemność.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Szwagier, napisałam że tu tak się twierdzi. Ci co użytkują te silniki tak twierdzą. Ja sama nigdy nie miałam żadnego auta z tak małym silnikiem. Nigdy nie zeszłam poniżej 2 litrów z pojemnością silnika ale też spalać potrafię więcej. Dwie tony to nie jest mało, ale faktem jest że masa zależy od wyposażenia, być może te golasy ważą 100kg mniej. Dodać jednak kierowcę i może pasażerów oraz paliwo w baku i naprawdę silnik ciągnie dwie tony.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Wg instrukcji, goły 1.6T przedlift 1.5/1.6 tony (sedna, kombi) + do około 200 kg za dodatkowe wyposażenie. VC 1.8 to jest 1.4/1.5T + do niecałych 100 kg przy full opcji. Do tego IA ma chyba standardowo szersze opony niż VC i większą średnicę koło, co się przekłada na większe opory i potrzebny moment obrotowy. No i sporo elektroniki, której też trzeba skądś zapewnić zasilanie. Tu trochę więcej, tam trochę więcej i swoje musi spalić (w porównaniu do VC).
A poza tym: turbo żyje, turbo pije
A poza tym: turbo żyje, turbo pije
-
Szwagier
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia A
- Miasto: Łuków
- Otrzymał piwo: 9 razy
Turbo żyje, turbo pije. Coś w tym jest. Ja spotkałem się z innym tłumaczeniem: są konie to trzeba je karmić. Ale. W pracy mamy skodę superb 1.8 180 KM 4×4 , kierowców jest do niej można powiedzieć ponad 30 bo jeździ nią prawie każdy. Nikt tam pedału gazu nie głaszcze a spalanie wg kompa 8,9l a przy dystrybutorze wychodzi niecałe 9,5l piszę o pb. Jest różnica? Tam elektroniki jest podobnie. Można powiedzieć że nowocześniejszy silnik, na bezpośrednim wtrysku itp. itd. ale mogę też napisać że stare audi A6 z silnikiem chyba 2.8 193KM, ważące więcej, pali tylko 1 litr więcej LPG od mojej insigni na tej samej trasie a tam jest nawet 5-cio biegowa skrzynia, bo szwagier na szybko tylko taką znalazł używkę gdy padł mu tam automat. Co do spalania 1.6 vs 1.8 napisałem jako użytkownik a nie że coś tam słyszałem, że ktoś coś powiedział (napisał). A w tych tematach, które czytałem, opinia głosi że zarówno 1.6t, jak i 2.0t są bardzo paliwożerne co o 1.6t sam potwierdzam. W 1.8 o paliwożerności cisza, ewentualnie wzmianki że po prostu nie ma siły. Ale może po prostu nie "latam" po całym forum i nie wiem wszystkiego.
Tak jeszcze uściśle że w Vectrze miałem najpierw opony 225/45/17, później zmieniłem na 215/50/17 także owszem - średnica koła była nieco mniejsza elektroniki też pewnie było mniej. Skrzynią była 5-cio biegowa (przedlift) ale w sumie już w którymś temacie pisałem o obrotach i pojemności przy prędkości 180 względem spalania w insi i vectrze c.
Tak jeszcze uściśle że w Vectrze miałem najpierw opony 225/45/17, później zmieniłem na 215/50/17 także owszem - średnica koła była nieco mniejsza elektroniki też pewnie było mniej. Skrzynią była 5-cio biegowa (przedlift) ale w sumie już w którymś temacie pisałem o obrotach i pojemności przy prędkości 180 względem spalania w insi i vectrze c.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Szwagier, tu jest o Insigni, więc słabo z tą Vectrą. Natomiast wcześniej w tym właśnie temacie ludzie pisali o tym ile palą te silniki, zarówno 1,6t jak 1,8. Tylko nie chce się czytać, nie? Trzeba wpaść i nie zgodzić się z podanym skrótem informacji z owego tematu i napisać jak to jest w Vectrze i Superb czy w starym audi. Ja już ponad cztery lata jestem na tym forum i czytam co piszecie. Więc trzymajmy się tematu Insigni i proszę przeczytać te 29stron od początku i tam będzie kto co napisał o 1,6t i 1,8 i zapewniam że to byli właściciele owych pojazdów
To nie jest tak, że usłyszałam o tym w markecie czy u fryzjera, tylko czytam co tu pisze się o Insigni, szczególnie w benzynie. Nie obchodzą mnie natomiast Vectry, superby czy stare audi. Każdy kierowca ma też inną nogę. Jak ja jeździłam to każde auto spalało mniej niż gdy je prowadził mój mąż. On jeździ agresywniej po prostu.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Miałem astrę z tym silnikiem po programie na 213 koni i jak pamiętam na R19 po mieście paliła w granicach 13 litrów. Ale jednak mniejsze i ciut lżejsze auto. Co do zachowania silnika to nie pamiętam czy miałem coś takiego.MazurPl pisze: ↑27 mar 2022, o 20:10Jestem od niedawna posiadaczem Isi 1.6 turbo, 180 km, 120 tyś przebiegu. Pali w mieście ponad 15 litrów. Czy to norma?
Ale to o insigni,a więc słabo z astrą
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Koniec "prywatnych wycieczek" i postów nie na temat.
Spalanie zużycie paliwa w silnikach benzynowych w INSIGNII - o tym tutaj piszemy.
Jest temat luźnych pogaduch - tam możecie się "przekomarzać".
Spalanie zużycie paliwa w silnikach benzynowych w INSIGNII - o tym tutaj piszemy.
Jest temat luźnych pogaduch - tam możecie się "przekomarzać".
-
Hermi
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Warszawa
1,8 140KM trasa Kochcice - Warszawa dystans 266km, opony zimowe.
V śr. na ekspresówce 110
spalanie 6,3l
W Warszawie pali 10 litrów.
V śr. na ekspresówce 110
spalanie 6,3l
W Warszawie pali 10 litrów.
-
BARTOL1N1
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia OPC
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Radom
Dzień dobry, jestem nowym forumowiczem I nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie dlatego piszę w tym temacie. Zakupiłem miesiąc temu Isie OPC I jej spalanie po mieście przy spokojne jeździe wyniosło 25 L czy to jest normalne spalanie. Później odkryłem że silnik w ustawieniach miał włączony tryb sportowy. Przy wyłączonym trybie sportowy spalił 23 litry na 100. Drugie pytanie to co robią włączniki takie jak OPC i SPORT jeżeli w systemie jest tryb sportowy czy to czymś się różni? Dzięki z góry za odp.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Te tryby są do zawieszenia adaptacyjnego flexride. Tak, może tyle palić, to v6 i prawie 3 litry.
-
maciekpkow
- Użytkownik
- Auto: Insignia opc
- Miasto: Pruszków
- Otrzymał piwo: 5 razy
Zdecydowanie za duże masz spalanie. Mam średnie 16.5 jazda 90% po mieście. Manual. Mam ciężką nogę