--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSpalanie zużycie paliwa w silnikach benzynowych
-
PawelSOSNOWIEC
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Sosnowiec
Re: Spalanie zużycie paliwa w silnikach benzynowych
[quote="P405"]Napraw auto i wtedy zobacz.
Faktycznie wymiana sondy pomogła - błąd na tę chwilę się już nie pojawia. Czy Waszym zdaniem spalanie rzędu 13l przy obecnych warunkach w mieście jeżdząc naprawdę delikatnie to normalny wynik, czy powinienem szukać dalej usterki jakiejś?
Faktycznie wymiana sondy pomogła - błąd na tę chwilę się już nie pojawia. Czy Waszym zdaniem spalanie rzędu 13l przy obecnych warunkach w mieście jeżdząc naprawdę delikatnie to normalny wynik, czy powinienem szukać dalej usterki jakiejś?
- huciap
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice
- Otrzymał piwo: 1 raz
Również mam 1.6T ale nigdy spalania 13l nie miałem, kiedyś stałem dość w korku w Katowicach to mi wskoczylo na 10.5L a tak ogólnie średnie mam na poziomie 9L.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Jak dla mnie to normalne. Miałem Astrę z tym silnikiem i bez kłopotów potrafiła tyle spalać
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Spalanie w mieście zależy głównie od tego jakie to naprawdę miasto, ponieważ jazda po obwodnicach miast czy też tam gdzie mało świateł będzie generować inne zużycie
po drugie po wymianie sondy sinik potrzebuje czasu by od nowa ustawić mapy i najlepiej odłączyć akumulator by ten proces przyspieszyć
po trzecie mimo iż miałeś błąd sondy to nie koniecznie ona była winna ponieważ często przy tym błędzie winna jest przepływka a silnik wyrzuca błąd sondy
moim zdaniem 13 w mieście przy tym silniku to dużo
zauważ też iż często delikatna jazda generuje większe zużycie paliwa gdyż utrzymujesz auto długo na niższych biegach poczytaj o zasadach eco driving i o ile gaszenie sinika to przesada to już szybka zmiana biegów przy odpowiednich nie za wysokich obrotach już skutkuje obniżeniem zużycia paliwa
po drugie po wymianie sondy sinik potrzebuje czasu by od nowa ustawić mapy i najlepiej odłączyć akumulator by ten proces przyspieszyć
po trzecie mimo iż miałeś błąd sondy to nie koniecznie ona była winna ponieważ często przy tym błędzie winna jest przepływka a silnik wyrzuca błąd sondy
moim zdaniem 13 w mieście przy tym silniku to dużo
zauważ też iż często delikatna jazda generuje większe zużycie paliwa gdyż utrzymujesz auto długo na niższych biegach poczytaj o zasadach eco driving i o ile gaszenie sinika to przesada to już szybka zmiana biegów przy odpowiednich nie za wysokich obrotach już skutkuje obniżeniem zużycia paliwa
- altru
- Użytkownik
- Auto: Insignia 4x4 V6
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
- Kontakt:
Przejmować się tym wskazaniem zasięgu?
Zatankowałem 40L 95 i pokazuje zasięg 250km
Zatankowałem 40L 95 i pokazuje zasięg 250km
- grzegorz13
- Zapaleniec
Ja tankuje 98 ponieważ jak już sprawdziłem na poprzednich autach na 98 mniej mi pali
drożej przy tankowaniu lecz w sumie jak wyliczyłem wychodzi taniej
średnia zgadza się z wskazaniami kompa lecz sprawdziłem to kilka razy tankując pod korek przy jeździe w mieście jak i na trasie lecz opieranie się na wskazaniach z kompa może być mylące tym bardziej po tym jak mapy silnika się rozjechały po awarii np. sondy jak wyżej u kolegi
drożej przy tankowaniu lecz w sumie jak wyliczyłem wychodzi taniej
średnia zgadza się z wskazaniami kompa lecz sprawdziłem to kilka razy tankując pod korek przy jeździe w mieście jak i na trasie lecz opieranie się na wskazaniach z kompa może być mylące tym bardziej po tym jak mapy silnika się rozjechały po awarii np. sondy jak wyżej u kolegi
-
atmosfear
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto:
Na dzień dzisiejszy ok 18-19l / 100 km... A wszystko przez bardzo krótkie dojazdy do pracy - ok 4 km.
2.0 turbo 4x4 aut
Długie trasy ze znacznymi prędkościami to spalanie 9-11 l
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
2.0 turbo 4x4 aut
Długie trasy ze znacznymi prędkościami to spalanie 9-11 l
Ostatnio zmieniony 31 sty 2018, o 22:13 przez atmosfear, łącznie zmieniany 1 raz.
- arielku
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 T
- Miasto: Nowy Sącz
Mam pytanie jako świeży użytkownik 2.0T. Tankujecie 95 czy 98? czy bez znaczenia? ja dotąd wszystkie benzyny (zarówno wolnossaka jak i turbo) jakie miałem starałem się zalewać 98 ale to chyba raczej z przyzwyczajenia. z góry dzięki za odpowiedź.
-
atmosfear
- Nowicjusz
- Miasto:
Tylko 95, z tego względu że instrukcja tak podaje...
Jednak biorąc pod uwagę jakość naszych paliw, wartości oktanowe mogą lekko odbiegać od tych deklarowanych
i wtedy się okaże że 98-ka ma bliżej 95 oktanow
Jednak biorąc pod uwagę jakość naszych paliw, wartości oktanowe mogą lekko odbiegać od tych deklarowanych
i wtedy się okaże że 98-ka ma bliżej 95 oktanow Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
- grzegorz13
- Zapaleniec
Instrukcja mówi iż zalecana to 95 a dopuszczalna to 98 i nawet 91
osobiście w każdym aucie dotąd używałem 98 i na każdym było czuć różnicę
zatankuj cały zbiornik i wyjedź do końca na każdej a sam ocenisz czy warto i jakie są różnice w dynamice i spalaniu
osobiście w każdym aucie dotąd używałem 98 i na każdym było czuć różnicę
zatankuj cały zbiornik i wyjedź do końca na każdej a sam ocenisz czy warto i jakie są różnice w dynamice i spalaniu
- UTK2011
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS260KM 4x4
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: z centrum
Wczoraj trasa do Poznania i trochę jazdy po mieście w sumie około 680 kilometrów i spalanie wyszło delikatnie poniżej 10 litrów. Tankuje tylko benzynę 98 zauważyłem że na 95 spala trochę więcej.
- grzegorz13
- Zapaleniec
Nie sprawdzałem i nie przeliczałem ile więcej wychodzi na insignii jak i też czy czuć różnicę w mocy
lecz jak kiedyś sprawdziłem na astrze 1.6 to wyszło mi około 0.9 litra i wyczuwalny wzrost mocy,
odczuwalny głównie na elastyczności. Dlatego od tamtego czasu kupuje tylko 98.
Nie my pierwsi przekonaliśmy się iż na 98 pali mniej a na zagranicznych wojażach różnica jest większa,
tam się czuje wzrost mocy prawie natychmiast.
lecz jak kiedyś sprawdziłem na astrze 1.6 to wyszło mi około 0.9 litra i wyczuwalny wzrost mocy,
odczuwalny głównie na elastyczności. Dlatego od tamtego czasu kupuje tylko 98.
Nie my pierwsi przekonaliśmy się iż na 98 pali mniej a na zagranicznych wojażach różnica jest większa,
tam się czuje wzrost mocy prawie natychmiast.
-
norbi333
- Ekspert
Nie wiem jak w B, ale w a na pewno nie przybywa mocy od Pb 98. Nawet sprawdzane na hamowni.
Kiedyś zatankowałem racing i wydawało mi się, że lepiej jeździ. Tylko czy podejrzewam, że pewnie autosugestia.Niby spalanie spadło o 0.5 litra,ale też nie powiem, że dokładnie takie same warunki. Bardziej błąd pomiaru
Kiedyś zatankowałem racing i wydawało mi się, że lepiej jeździ. Tylko czy podejrzewam, że pewnie autosugestia.Niby spalanie spadło o 0.5 litra,ale też nie powiem, że dokładnie takie same warunki. Bardziej błąd pomiaru
- grzegorz13
- Zapaleniec
Zdajmy sobie sprawę iż spadek zużycia paliwa to efekt lepszego paliwa dlatego silnik spala go mniej. W starszych silnikach był możliwy do odczucia wzrost mocy a przy obecnych silnik ma osiągnąć określone parametry i zużyje do tego tyle paliwa ile mu potrzebne. Dlatego jeśli ktoś kupuje złej jakości paliwo to i będzie mu więcej palić, a wielu się skusi na zakup paliw o złej jakości ze względu na niższą cenę co finalnie wyjdzie drożej.
-
myk6414
To ja jakiś dziwny jestem. Czy zatankuje 95 czy 98 czy Verve czy z Auchan, samochód tak samo jeździ. Nie widzę absolutnie żadnej różnicy. Silnik 1.6t
-
norbi333
- Ekspert
Starsze nie miały czujnika spalania stukowego ,więc na pewno PB98 nic nie dawało,a mogło nawet pogarszać.grzegorz13 pisze: W starszych silnikach był możliwy do odczucia wzrost mocy
A co to ma wspólnego z niby przyrostem mocy w Insigni na Pb 98? Instrukcja wyraźnie pisze,że zalecane jest 95,a dopuszczone 98. Chyba wyjątkiem było któreś opcgrzegorz13 pisze: przy obecnych silnik ma osiągnąć określone parametry i zużyje do tego tyle paliwa ile mu potrzebne. Dlatego jeśli ktoś kupuje złej jakości paliwo to i będzie mu więcej palić, a wielu się skusi na zakup paliw o złej jakości ze względu na niższą cenę co finalnie wyjdzie drożej.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Wszystkie Insi benzynowe maja jeździć na 95. Dopiero 2.8 ma jeździć na 98.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
myk6414
I 1.6t poliftowe. W instrukcji pisze że zalecane 98 a dopuszczone 95 i 91. Ale jak pisałem - nie widzę żadnej różnicy w pracy silnika czy spalaniu.
-
myk6414
No nie...kuba89 pisze:Wszystkie Insi benzynowe maja jeździć na 95. Dopiero 2.8 ma jeździć na 98.
-
norbi333
- Ekspert
Z tego co pamiętam to 2.8 zwykły również na 95kuba89 pisze:Wszystkie Insi benzynowe maja jeździć na 95. Dopiero 2.8 ma jeździć na 98
Ostatnio zmieniony 1 lut 2018, o 22:22 przez norbi333, łącznie zmieniany 1 raz.