--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Drgania na wolnych obrotach 1.6SIDI

ODPOWIEDZ
IvAnSHL
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: B16SHL
Rok produkcji: 2015
Miasto: Warszawa

Drgania na wolnych obrotach 1.6SIDI

Post autor: IvAnSHL » 3 lis 2020, o 19:49

Cześć i czołem!

Od jakichś 2 tygodni jestem właścicielem Insigni 1.6Sidi z 2015r.
Auto kupiłem od pierwszego właściciela, pochodzi z Polskiego salonu, aktualny przebieg to 140 tyś.
Na kilka dni po zakupie, zauważyłem że na wolnych obrotach samochód drży.
Drgania są niejednostajne, obroty nie falują i siedząc na fotelu kierowcy są bardzo słabo odczuwalne.
Natomiast gdy usiądzie się na fotelu pasażera, czuje się je znacznie bardziej.
Dzisiaj wymieniłem świece gdyż, zrobiłem już serwis olejowo filtrowy, a chciałem też mieć spokój ze świecami na najbliższy czas.

Jak myślicie co może być przyczyną ?
Samochód nie wyrzuca żadnego błędu.

Pozdrawiam,
Kamil

CODY
Forumowicz
Auto: INSIGNIA automat 4x4
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Drgania na wolnych obrotach 1.6SIDI

Post autor: CODY » 4 lis 2020, o 17:47

W twoim aucie chyba reguluje się luzy zaworowe , świece dokręcałeś kluczem dynamometrycznym ? Jeśli nie to mogłeś je uszkodzić , sprawdź czy sprzedali ci właściwe świece , mi sprzedali o 1 stopień za zimnie z cyfrą 7 w oznaczeniu a chyba powinny być z 8 .

myk6414

Post autor: myk6414 » 4 lis 2020, o 21:19

Ten typ tak ma. Też mam SIDI 1.6 z 2015 i mam te drgania od samego początku (auto mam od nowości).
Zgłaszałem w serwisie na gwarancji, to mnie w inną wsadzili żeby pokazać że taki jej urok. Wg serwisu po to.jest start/stop żeby auto zgasło i żebyś tego nie czuł.
Zresztą, jak poszukasz dobrze, zobaczysz że już o to pytałem i jeden z kolegów co ma/miał ten silnik też potwierdził że TTTM

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

IvAnSHL
Nowicjusz
Kod silnika: B16SHL
Rok produkcji: 2015

Post autor: IvAnSHL » 5 lis 2020, o 00:52

CODY pisze:
4 lis 2020, o 17:47
W twoim aucie chyba reguluje się luzy zaworowe , świece dokręcałeś kluczem dynamometrycznym ? Jeśli nie to mogłeś je uszkodzić , sprawdź czy sprzedali ci właściwe świece , mi sprzedali o 1 stopień za zimnie z cyfrą 7 w oznaczeniu a chyba powinny być z 8 .
Co do regulacji luzów zaworowych to nie mam akurat w tym temacie zielonego pojęcia, a w zasadzie to nie wiem czy się reguluje czy nie, bo jak to się reguluje to owszem.
Świece kupiłem w ASO po numerze vin, i ciepłota świec jest oznaczona cyferką 6. Takie też świece były zamontowane.
Nie dokręcałem ich dynamometrycznym kluczem bo takowego się jeszcze nie dorobiłem 😀
myk6414 pisze:
4 lis 2020, o 21:19
Ten typ tak ma. Też mam SIDI 1.6 z 2015 i mam te drgania od samego początku (auto mam od nowości).
Zgłaszałem w serwisie na gwarancji, to mnie w inną wsadzili żeby pokazać że taki jej urok. Wg serwisu po to.jest start/stop żeby auto zgasło i żebyś tego nie czuł.
Zresztą, jak poszukasz dobrze, zobaczysz że już o to pytałem i jeden z kolegów co ma/miał ten silnik też potwierdził że TTTM

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Serio? Sądziłem że tu coś nie gra z którąś z cewek i dlatego jest takie zachowanie :-/

dedevil
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A16XHT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Włocławek
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: dedevil » 21 sty 2021, o 17:34

U mnie też jest to samo. Chyba faktycznie taki jest urok tych silników. IvAnSHL możesz mi podać nr świec zapłonowych?

dkooo
Nowicjusz
Kod silnika: A16XHT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Skórzewo

Post autor: dkooo » 24 sty 2021, o 21:35

U mnie też tak samo. Wymieniłem świece i olej teraz mniejsze są te drgania.

Bing19
Nowicjusz
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011

Post autor: Bing19 » 24 lip 2024, o 15:38

Witajcie, mam podobny problem. Lekkie drgania i falowanie wyczuwam jedynie po odpaleniu samochodu po dłuższym postoju np po nocy. W innych przypadkach nie, przyspiesza też bardzo dobrze bez szarpania. Czy ktoś zna numer katalogowy oryginalnych świec zapłonowych?:) nie wiem kiedy i czy w ogóle swiece byly wymieniane - auto ma obecnie ponad 10 lat i 88 tys przebiegu, więc wymiana nie zaszkodzi:)

Pawel_xx
Nowicjusz
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Kraków

Post autor: Pawel_xx » 22 gru 2025, o 19:49

Cześć,
Udało się komuś rozwiązać problem drgań na wolnych obrotach? Mam to samo u siebie i zastanawiam się czy można coś z tym zrobić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”