Cześć i czołem!
Od jakichś 2 tygodni jestem właścicielem Insigni 1.6Sidi z 2015r.
Auto kupiłem od pierwszego właściciela, pochodzi z Polskiego salonu, aktualny przebieg to 140 tyś.
Na kilka dni po zakupie, zauważyłem że na wolnych obrotach samochód drży.
Drgania są niejednostajne, obroty nie falują i siedząc na fotelu kierowcy są bardzo słabo odczuwalne.
Natomiast gdy usiądzie się na fotelu pasażera, czuje się je znacznie bardziej.
Dzisiaj wymieniłem świece gdyż, zrobiłem już serwis olejowo filtrowy, a chciałem też mieć spokój ze świecami na najbliższy czas.
Jak myślicie co może być przyczyną ?
Samochód nie wyrzuca żadnego błędu.
Pozdrawiam,
Kamil
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDrgania na wolnych obrotach 1.6SIDI
-
IvAnSHL
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B16SHL
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Warszawa
-
CODY
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA automat 4x4
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Drgania na wolnych obrotach 1.6SIDI
W twoim aucie chyba reguluje się luzy zaworowe , świece dokręcałeś kluczem dynamometrycznym ? Jeśli nie to mogłeś je uszkodzić , sprawdź czy sprzedali ci właściwe świece , mi sprzedali o 1 stopień za zimnie z cyfrą 7 w oznaczeniu a chyba powinny być z 8 .
-
myk6414
Ten typ tak ma. Też mam SIDI 1.6 z 2015 i mam te drgania od samego początku (auto mam od nowości).
Zgłaszałem w serwisie na gwarancji, to mnie w inną wsadzili żeby pokazać że taki jej urok. Wg serwisu po to.jest start/stop żeby auto zgasło i żebyś tego nie czuł.
Zresztą, jak poszukasz dobrze, zobaczysz że już o to pytałem i jeden z kolegów co ma/miał ten silnik też potwierdził że TTTM
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Zgłaszałem w serwisie na gwarancji, to mnie w inną wsadzili żeby pokazać że taki jej urok. Wg serwisu po to.jest start/stop żeby auto zgasło i żebyś tego nie czuł.
Zresztą, jak poszukasz dobrze, zobaczysz że już o to pytałem i jeden z kolegów co ma/miał ten silnik też potwierdził że TTTM
-
IvAnSHL
- Nowicjusz
- Kod silnika: B16SHL
- Rok produkcji: 2015
Co do regulacji luzów zaworowych to nie mam akurat w tym temacie zielonego pojęcia, a w zasadzie to nie wiem czy się reguluje czy nie, bo jak to się reguluje to owszem.
Świece kupiłem w ASO po numerze vin, i ciepłota świec jest oznaczona cyferką 6. Takie też świece były zamontowane.
Nie dokręcałem ich dynamometrycznym kluczem bo takowego się jeszcze nie dorobiłem
Serio? Sądziłem że tu coś nie gra z którąś z cewek i dlatego jest takie zachowanie :-/myk6414 pisze: ↑4 lis 2020, o 21:19Ten typ tak ma. Też mam SIDI 1.6 z 2015 i mam te drgania od samego początku (auto mam od nowości).
-
dedevil
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16XHT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Włocławek
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
U mnie też jest to samo. Chyba faktycznie taki jest urok tych silników. IvAnSHL możesz mi podać nr świec zapłonowych?
-
dkooo
- Nowicjusz
- Kod silnika: A16XHT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Skórzewo
U mnie też tak samo. Wymieniłem świece i olej teraz mniejsze są te drgania.
-
Bing19
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
Witajcie, mam podobny problem. Lekkie drgania i falowanie wyczuwam jedynie po odpaleniu samochodu po dłuższym postoju np po nocy. W innych przypadkach nie, przyspiesza też bardzo dobrze bez szarpania. Czy ktoś zna numer katalogowy oryginalnych świec zapłonowych?:) nie wiem kiedy i czy w ogóle swiece byly wymieniane - auto ma obecnie ponad 10 lat i 88 tys przebiegu, więc wymiana nie zaszkodzi:)
-
Pawel_xx
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Kraków
Cześć,
Udało się komuś rozwiązać problem drgań na wolnych obrotach? Mam to samo u siebie i zastanawiam się czy można coś z tym zrobić.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Udało się komuś rozwiązać problem drgań na wolnych obrotach? Mam to samo u siebie i zastanawiam się czy można coś z tym zrobić.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk