--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------

A18XER 1.8 Rozrząd
- lcr
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ruda Śląska
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: A18XER 1.8 Rozrząd
Ja też się dałem “nabrać” i w swoim wymieniłem po 6 latach i 64tys km. Cena nie była jakaś kosmiczna, bo ok 1300zl z pompą wody. Ale nie żałuję, mam święty spokój.
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia exclusive
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Witam. Pozwolę się podłączyć. Mam isię z końca 2011 roku. Przebieg 36000 mil - niecałe 57000 km. Na stronie my opel wyskakuje że rozrząd do wymiany w październiku. Tak samo na serwisie w styczniu przypominali. I teraz pytanie, robić? Dzięki bardzo.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
-
- Nowicjusz
- Auto: VAUXHALL INSIGNIA
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Witam wymiana rozrządu w silniku A 1,8 XER insigni jest przewidziana co 6 lat lub 150 000 tys.w zależności co nastąpi pierwsze.
Natomiast ciekawostką jest to że przy systemie start/stop jeśli go używamy wymianę rozrządu przewiduje się przy 65 000 tys.lub 4 lata
Natomiast ciekawostką jest to że przy systemie start/stop jeśli go używamy wymianę rozrządu przewiduje się przy 65 000 tys.lub 4 lata
-
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 25 razy
Kolega chyba z ASO się zalogował, żeby nakręcić sprzedaż
Informacje uzyskane w ASO dotyczące wymiany rozrządu dla roczników 2008-2011 to 10 lat lub 150 tys. km natomiast od roku 2011 to 6 lat lub 150 tys. km., do potwierdzenia po numerze vin. Z tego powodu opinie są podzielone...
Wg mnie jeśli byłyby przesłanki, że rozrząd w Insigni nie wytrzyma 10 lat to zalecenia zostały bo zmienione również dla roczników poniżej 2011. Natomiast początkowe wytyczne dla tych roczników tj. 10 lat zostały podtrzymane.
Niedawno pytałem o to w ASO. Pasek, rolka, napinacz nie zmieniły się i są takie same, a zalecenia różne

Informacje uzyskane w ASO dotyczące wymiany rozrządu dla roczników 2008-2011 to 10 lat lub 150 tys. km natomiast od roku 2011 to 6 lat lub 150 tys. km., do potwierdzenia po numerze vin. Z tego powodu opinie są podzielone...
Wg mnie jeśli byłyby przesłanki, że rozrząd w Insigni nie wytrzyma 10 lat to zalecenia zostały bo zmienione również dla roczników poniżej 2011. Natomiast początkowe wytyczne dla tych roczników tj. 10 lat zostały podtrzymane.
Niedawno pytałem o to w ASO. Pasek, rolka, napinacz nie zmieniły się i są takie same, a zalecenia różne

Witam wszystkich, jestem nowy, zaznaczam że szukałem tematu.
Jestem przed wymiana rozrządu 1.8t 140Km 2011r. Chciałbym się dowiedzieć co dokładnie wymienić jakie częśći oprócz pasek pompa itp. Co należy jeszcze wymienić, czy przeczyscic aby wszystko dzialało jak powinno, zaznaczam jestem laikiem, i zamierzam oddać auto do serwisu. Jednak boję się ze prócz wymiany podstawowych rzeczy, należy coś jeszcze wykonać, Prosze o porady. Autko mialo wymieniany rozrząd 3 lata temu Nakulane 240tyś, od poprzedniej wymiany 35tyś (zrobiono). No i ile pieniążków przeznaczyć tak aby wszystko bylo ok. Pozdrawiam
Jestem przed wymiana rozrządu 1.8t 140Km 2011r. Chciałbym się dowiedzieć co dokładnie wymienić jakie częśći oprócz pasek pompa itp. Co należy jeszcze wymienić, czy przeczyscic aby wszystko dzialało jak powinno, zaznaczam jestem laikiem, i zamierzam oddać auto do serwisu. Jednak boję się ze prócz wymiany podstawowych rzeczy, należy coś jeszcze wykonać, Prosze o porady. Autko mialo wymieniany rozrząd 3 lata temu Nakulane 240tyś, od poprzedniej wymiany 35tyś (zrobiono). No i ile pieniążków przeznaczyć tak aby wszystko bylo ok. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 maja 2018, o 23:51 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.
Powód: Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Słabo szukałeś. Post przeniesiony. Popraw opis w profilu, bo w tej chwili wygląda na to, że masz diesla (A20DTH).
Panie Moderatorze dziękuję za przeniesienie tematu, faktycznie zle szukałem..
Wracając do tematu co jeszcze warto wymienić przy wymianie rozrzadu lub przeczyscic?Nie chodzi o filtry, paski, czy pompe.. itp. Na co zwracać uwagę. (Bo takowej odp tu nie uzyskałem..)
Wracając do tematu co jeszcze warto wymienić przy wymianie rozrzadu lub przeczyscic?Nie chodzi o filtry, paski, czy pompe.. itp. Na co zwracać uwagę. (Bo takowej odp tu nie uzyskałem..)
-
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Ożarów Mazowiecki
- Otrzymał piwo: 5 razy
sprawdź stan kół Zfr, bo jeżeli mają już symptomy zużycia to warto je od razu robić, 70% roboty do ich wymiany to zwalenie rozrządu
-
- Zapaleniec
- Miasto:
Insignia po wymianie rozrządu przy przebiegu 123 tys. km.

Tak wygląda oryginalny pasek rozrządu.

Napinacz sprawny, rolka prowadząca delikatnie spocona. Wg mnie do 150 tys. spokojnie można było śmigać. Wymienione to głowa spokojna.

Tak wygląda oryginalny pasek rozrządu.

Napinacz sprawny, rolka prowadząca delikatnie spocona. Wg mnie do 150 tys. spokojnie można było śmigać. Wymienione to głowa spokojna.
- Piotr
- Nowicjusz
- Auto: Top-Cosmo/SE/Elite
- Miasto: Warmińsko-Mazurskie
Witam,
Mam pytanie do Szanownych Klubowiczów/Forumowiczów odnośnie rozrządu jak polecacie ? Obecnie mam na liczniku 114600 km,ale mimo to chce go wymienić wraz z pompą i nie czekać do 150 tys. bo różnie to bywa :-)Założony jest jeszcze oryginalny rozrząd nie wymieniany.Silnik A18XER 1.8 benzyna 2010 r./model 2011 r.
Z góry Dziękuję za Pomoc
Pozdrawiam
Mam pytanie do Szanownych Klubowiczów/Forumowiczów odnośnie rozrządu jak polecacie ? Obecnie mam na liczniku 114600 km,ale mimo to chce go wymienić wraz z pompą i nie czekać do 150 tys. bo różnie to bywa :-)Założony jest jeszcze oryginalny rozrząd nie wymieniany.Silnik A18XER 1.8 benzyna 2010 r./model 2011 r.
Z góry Dziękuję za Pomoc
Pozdrawiam
- GRZEGOR
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: NEWCASTLE
U mnie rozrząd wymieniony przy 147tys. km. Trochę przeciągnięty interwał wymiany, ale wszystko działa. Ja użyłem blokady dedykowanej do tego silnika. Blokadę ta ciężko ustawić, ale przynajmniej mamy pewność, że rozrząd nie jest przestawiony. Przy wymianie warto sprawdzić luzy zaworowe.
PS
Robiłem to pierwszy raz w życiu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
PS
Robiłem to pierwszy raz w życiu

-
- Zapaleniec
- Miasto:
Dokładnie widać prawidłowe ustawienie kół i to że znaki się nie licują.
Niektórzy mają co do tego wątpliwości łącznie z mechanikami.
Dodano po 2 minutach 29 sekundach:
Jakie luzy przy tym przebiegu?
Niektórzy mają co do tego wątpliwości łącznie z mechanikami.
Dodano po 2 minutach 29 sekundach:
Jakie luzy przy tym przebiegu?
- GRZEGOR
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: NEWCASTLE
Przy tej metodzie blokowania rozrządu, wydaje mi się, że nie da się inaczej ustawić. Te blokady naprawdę ciężko spasować. Myślałem na początku, że są wadliwe.
Luzy mierzyłem i mam nominały.
Luzy mierzyłem i mam nominały.
-
- Zapaleniec
- Miasto:
Oryginalna pompa wody wytrzymuje bez problemu 200 000 km, więc jej wymianę możesz przełożyć na kolejną wymianę rozrządu.
Poza tym pompa jest na wierzchu, bardzo łatwo dostępna i w przypadku awarii wystarczy spuścić płyn chłodniczy, odkręcić koło pasowe pompy, zdjąć dwa paski wielorowkowe(przy wspomaganiu elektrycznym jeden).
Ja przy przebiegu 125 000 km wymieniłem rozrząd i pompy nie ruszałem, ale zaznaczam, że płyn chłodniczy wymieniam regularnie, więc nie ma mowy o nadmiernej korozji czy zanieczyszczeniach w układzie chłodzenia.
Dodano po 3 minutach 30 sekundach:
Mimo niższego przebiegu, niż zalecany do wymiany rozrządu tj. 150 000 km mija w twoim przypadku termin czasowy 10 lat, więc nie ma na co czekać.
-
- Zapaleniec
- Miasto:
Silnik na wierzchu, więc wszystko ładnie i przejrzyście pokazane.
Wału korbowego nie zablokował, ale wystarczy pilnować żeby koło ustawione było na znak. Pokrywę zaworów ściągamy i blokujemy wałki tylko do wymiany kół lub regulacji zaworów.
Dodano po 3 minutach 54 sekundach:
Zwróćcie uwagę w jakim stanie jest pasek rozrządu. Druty wystają, wiec spory przebieg musiał się kręcić.
Wału korbowego nie zablokował, ale wystarczy pilnować żeby koło ustawione było na znak. Pokrywę zaworów ściągamy i blokujemy wałki tylko do wymiany kół lub regulacji zaworów.
Dodano po 3 minutach 54 sekundach:
Zwróćcie uwagę w jakim stanie jest pasek rozrządu. Druty wystają, wiec spory przebieg musiał się kręcić.
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Liftback1.8
- Miasto: Warszawa
Witam Panowie, aktualnie przymierzam się do wymiany rozrządu w mojej Insigni 2014 rok - 1.8 A18XER (83000 przebiegu). Czy ktoś może mi potwierdzić jakie dokładnie części wymienić.
Z informacji jakie uzyskałem należy wymienić:
- pasek zębaty
- napinacz paska rozrządu
- jałowe koło pasowe paska rozrządu
oraz przy okazji:
- pasek wielorowkowy
bez pompy wody, która napędzana jest oddzielne i nie ma konieczności wymiany.
Takie informacje uzyskałem w ASO. Czy rolki prowadzące nie podlegają wymianie ?
Z informacji jakie uzyskałem należy wymienić:
- pasek zębaty
- napinacz paska rozrządu
- jałowe koło pasowe paska rozrządu
oraz przy okazji:
- pasek wielorowkowy
bez pompy wody, która napędzana jest oddzielne i nie ma konieczności wymiany.
Takie informacje uzyskałem w ASO. Czy rolki prowadzące nie podlegają wymianie ?
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Liftback1.8
- Miasto: Warszawa
Panowie i Panie, ponawiam pytanie, minęło sporo czasu od zapytania i nie uzyskałem odpowiedzi. Czy może mi ktoś napisać, jakie dokładnie części należy wymienić przy wymianie rozrządu w Insigni 1.8 - A18XER ?
-
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: KIELCE
- Postawił piwo: 2 razy
Rozrząd wymieniałem w Signum o oznaczeniu silnika Z18XER i chyba jest to ten sam silnik co A18XER tyle że A jest nowszy.
Potrzebujesz:
-pasek zębaty
-napinacz
-rolkę prowadzącą
Pompa wody według uznania, aczkolwiek osobiście bym wymienił razem z paskiem wielorowkowym.
Dodatkowo polecam kupno blokady jak i weryfikację stanu simeringów wałków rozrządu. Możesz również sprawdzić stan sitek na zaworach zmiennych faz.
Jeśli ustawienie punktów na kołach zmiennych faz jest takie samo jak signum to będziesz mieć przesunięcie. (punkty nie zgrywają się ze sobą)
Ostatnio zmieniony 1 paź 2021, o 22:38 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.