--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
---------------- Zobacz nasz portal klubowy --------------- Polub naszą stronę na Facebooku --------------- Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
---------------- Zobacz nasz portal klubowy --------------- Polub naszą stronę na Facebooku --------------- Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
Wypadanie zapłonu 1.6 Sidi 170KM
-
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C
- Kod silnika: B16SHL
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Augustów
Wypadanie zapłonu 1.6 Sidi 170KM
Witam wszystkich,
Koledzy potrzebuje pomocy z moją Zosia 1.6T 170KM (benzyna), otóż 15k temu zmieniłem świece zapłonowe (NGK91970), ale od ok. miesiąca (jakieś 1k km) zauważyłem, że na zimnym silniku strasznie nią trzęsie. Po podłączeniu kompa błędów brak, ale pojeździłem trochę z odpaloną diagnostyką i wyszło, że na 1 i 4 cylindrze pojawia się wypadanie zapłonu na wolnych obrotach. Zmieniłem cewkę na obydwu (na Hella 5DA 358 168-371) ale niestety problem nie ustał do końca, tzn. już tak jej nie trzęsie ale wciąż zapłon wypada (na pierwszym trochę mniej) ale na czwartym dość mocno (potrafi nawet 10-14 razy raz za razem), więc wymieniłem jeszcze raz świecę na ostatnim cylindrze ale mimo to problem nie ustał.
Problem występuje tylko na wolnych obrotach, w trakcie jazdy jest ok.
Czy macie jakieś pomysły co to może być? Bo przyznam szczerze, że brakuje mi już koncepcji.
Z góry dziękuję za podpowiedzi i pomoc.
Koledzy potrzebuje pomocy z moją Zosia 1.6T 170KM (benzyna), otóż 15k temu zmieniłem świece zapłonowe (NGK91970), ale od ok. miesiąca (jakieś 1k km) zauważyłem, że na zimnym silniku strasznie nią trzęsie. Po podłączeniu kompa błędów brak, ale pojeździłem trochę z odpaloną diagnostyką i wyszło, że na 1 i 4 cylindrze pojawia się wypadanie zapłonu na wolnych obrotach. Zmieniłem cewkę na obydwu (na Hella 5DA 358 168-371) ale niestety problem nie ustał do końca, tzn. już tak jej nie trzęsie ale wciąż zapłon wypada (na pierwszym trochę mniej) ale na czwartym dość mocno (potrafi nawet 10-14 razy raz za razem), więc wymieniłem jeszcze raz świecę na ostatnim cylindrze ale mimo to problem nie ustał.
Problem występuje tylko na wolnych obrotach, w trakcie jazdy jest ok.
Czy macie jakieś pomysły co to może być? Bo przyznam szczerze, że brakuje mi już koncepcji.
Z góry dziękuję za podpowiedzi i pomoc.
-
- Nowicjusz
Re: Wypadanie zapłonu 1.6 Sidi 170KM
Witam,
Kompresja zmierzona: na wszystkich cylindrach wynosi 10 Bar. Nie za mało?
A odnośnie wypadania zapłonu jeszcze jakieś pomysły?
Kompresja zmierzona: na wszystkich cylindrach wynosi 10 Bar. Nie za mało?
A odnośnie wypadania zapłonu jeszcze jakieś pomysły?
-
- Nowicjusz
Wtryski zamienione, sprawdzony dolot i kolektor ssący,robiony test szczelności i nic nie wyszło:/
Dodatkowo zauważyłem,że po dodaniu gazu na luzie obroty np.od 2 do 1 tys spadają płynnie,a poniżej 1 tys spadają jakby skokowo.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2024, o 14:07 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 19 razy
Teoretycznie wszystko jest OK.
Powiedz ile auto ma przebiegu oraz ile zjada oleju.
Rurka odmy przy dolocie jest sucha czy mokra?
Wiesz może czy widać gdzieś nagar?
Powiedz ile auto ma przebiegu oraz ile zjada oleju.
Rurka odmy przy dolocie jest sucha czy mokra?
Wiesz może czy widać gdzieś nagar?
-
- Nowicjusz
Teraz przelotu mam lekko ponad 123 tys km, przy 89 tys była wymieniana odma.Mechanik zdejmował kolektor to powiedział,że jest czysto, wtryski też czyste.
Oleju na 10 tys dolewam ok. 300-350ml
Oleju na 10 tys dolewam ok. 300-350ml
-
- Użytkownik
Co było powodem wymiany odmy?-to jest jakiś trop...
Czy przed wymianą odmy brał oleǰ?
Czy przed wymianą odmy brał oleǰ?
-
- Nowicjusz
Powodem wymiany odmy było piszczenie na wolnych obrotach i przy gaszeniu,oleju nie brała. Samochód ma 7 lat,a odma wytrzymuje 5-6 lat i trzeba ją tak czy siak wymienić bez względu na przebieg,a że objawy były ewidentne to cóż było robić...
-
- Użytkownik
Na odmę nie ma normy.Miałem przypadek ,że trzy zakupione w necie były do śmieci,dopiero zakupiona w ASO rozwiązała problem.
Nie masz błędów,więc nie ma punktu zaczepienia.Proponuję Ci zatem wyczyścić pierścienie tłokowe, bo coś tam zużywa oleju...
Ja robię tak.Kupuję Valve Cleaner,ustawiam tłoki tak aby wszystkie były na równo,nastepnie aplikuję preparat przykrywając nim tłoki i pozostawiam na kilka dni-nie przekraczam tygodnia.
Po tym czsie tłoki w GMP i odciągam pozostałości strzykawką z wężykiem,następnie kręcę rozrusznikiem.
Teraz montaż świec i dynamiczna jazda celem wypłukania nagarowej galarety...
Nie masz błędów,więc nie ma punktu zaczepienia.Proponuję Ci zatem wyczyścić pierścienie tłokowe, bo coś tam zużywa oleju...
Ja robię tak.Kupuję Valve Cleaner,ustawiam tłoki tak aby wszystkie były na równo,nastepnie aplikuję preparat przykrywając nim tłoki i pozostawiam na kilka dni-nie przekraczam tygodnia.
Po tym czsie tłoki w GMP i odciągam pozostałości strzykawką z wężykiem,następnie kręcę rozrusznikiem.
Teraz montaż świec i dynamiczna jazda celem wypłukania nagarowej galarety...
-
- Nowicjusz
Odma była regenerowana w Kunowie, więc pokrywa została ta sama.Oleju od nowości bierze tyle samo mniej więcej,więc to się nie zmieniło.
-
- Użytkownik
Skoro odma była regenerowana to ściągnij jej rurkę z dolotu,lub rurę z turbiny-jeśli będzie mokro od oleju to wruć do tematu odmy...
-
- Nowicjusz
A możesz bardziej obrazowo,która rurka dokładnie?rura od turbiny to rozumiem,że ta która idzie od filtra powietrza?
-
- Użytkownik
Jak chcesz bardziej obrazowo to daj nr tel na PW ,to wyślę Ci foto.
Rurka musi łączyć odmę(dekiel zaworów) oraz dolot ,powinna wchodzić w rurę turbiny w jej okolicach
Rurka musi łączyć odmę(dekiel zaworów) oraz dolot ,powinna wchodzić w rurę turbiny w jej okolicach