--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA18XER 1.8 wycieki oleju z silnika
-
isiek
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Żagań
- Postawił piwo: 2 razy
Re: A18XER 1.8 wycieki oleju z silnika
Dziękuję za konkretną odpowiedź.
W zbiorniczku nie widać oleju, i zastanawiałem się nie wymienić profilaktyczne tej chłodniczki.
Mam jedne pytanie z jakim momentem dokręcać chłodniczke?
W zbiorniczku nie widać oleju, i zastanawiałem się nie wymienić profilaktyczne tej chłodniczki.
Mam jedne pytanie z jakim momentem dokręcać chłodniczke?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Decyzja należy do ciebie. Ja po przebiegu około 125 tys. km zostawiłem oryginalną.
-
isiek
- Nowicjusz
- Miasto: Żagań
- Postawił piwo: 2 razy
Wymieniłem profilaktycznie chłodnice oleju z wszystkimi uszczelkami i origami, okazało się, że ktoś wcześniej wymieniał i krzywo przykręcił przez co puściła uszczelka. Przejechałem ponad 100km i jest ok.
Dziękuję za pomoc.
Dziękuję za pomoc.
-
chmuraro
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Też się przymierzam do wymiany uszczelek chłodnicy oleju,i mam takie pytanie ile czasu wam to zajęło?I może jakieś podpowiedzi na co zwrócić szczególną uwagę i na co uważać.
- GRZEGOR
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: NEWCASTLE
Jedynie na co musisz uważać to na połączenie elastyczne wydechu, można je uszkodzić oraz przewód sondy lambda . Dokładnie odtłuścić wszystkie elementy. Ja sobie wszystkie uszczelki od przewodów chłodziwa posmarowałem płynem do naczyń, wtedy lepiej się wszystko montuje. Dostęp do chłodniczki fajny, dużo miejsca. Trochę cierpliwości.
Co do siły z jaką poszczególne elementy odkręcić pisałem wcześniej.
Nie musisz spuszczać oleju, tylko płyn chłodniczy. Samego bagnetu, tej rurki, też nie trzeba demontować. Wystarczy ja odchylić.
Co do siły z jaką poszczególne elementy odkręcić pisałem wcześniej.
Nie musisz spuszczać oleju, tylko płyn chłodniczy. Samego bagnetu, tej rurki, też nie trzeba demontować. Wystarczy ja odchylić.
-
raknet
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1.8 140Km
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Wrocław
Witam, u mnie od kilu dni po jezdzie pojawiły sie plamy oleju i wyciek z połączenia silnika i skrzyni (chyba? zobaczcie zdjecia)
Co tu jest za uszczelka i co trzeba zrobic zeby to uszczelnic? Oleju w silniku nie ubywa ale nie wiem czy to nie olej ze skrzyni czasem leci tedy. Da sie sprawdzic jakos poziom oleju w skrzyni?
Co tu jest za uszczelka i co trzeba zrobic zeby to uszczelnic? Oleju w silniku nie ubywa ale nie wiem czy to nie olej ze skrzyni czasem leci tedy. Da sie sprawdzic jakos poziom oleju w skrzyni?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Hermi
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
-
chmuraro
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
jeśli masz gdzie,to jest to do ogarnięcia,zawsze zaoszczędzisz parę stówek
-
Hermi
- Nowicjusz
Właśnie nie mam gdzie. Mierzę siły na zamiary. Lepiej niech ktoś zrobi co wie jak.
-
Hermi
- Nowicjusz
Wymiana uszczelki chłodnicy oleju to koszt 750zł.
Już po wymianie.
Już po wymianie.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Jeśli będzie bardzo leciało to trzeba ze skrzyni wyciągnąć półoś, zdemontować skrzynię i wymienić simering na wale.
Przez niego olej wypływa na wał, spływa na połączenie skrzyni z silnikiem, a efektem jest to co widać na twoich zdjęciach.
Chociaż umięjętnie jeżdżąć zrobisz na oryginalnym sprzęgle 300-400 tys. km to każdy mechanik namówi cię na wymianę sprzęgła bo "grzechem jest nie wymienić przy wyciągniętej skrzyni".
-
raknet
- Nowicjusz
Dzięki za porady. Tak było jak Bartol napisał. Do wymiany uszczelniacz wału - a że skrzynie trzeba zdjąć to poszło.. sprzęgło, docisk, dwumasa, i wysprzęglik no i idąc za ciosem olej w skrzyni bo mam na liczniku 220 tys. już. Po wymianie nie cieknie ale zaczęły się inne dziwne objawy. Na luzie na wolnych obrotach mam teraz takie lekkie terkotanie - jak wcisnę sprzęgło to cichnie. Czy to może być dwumasa niesprawna ? Poprzednio tak nie było a teraz niby nowy dwumas. I druga dziwna rzecz - pojawia się dość często błąd P0300 i zapalają się kontrolki trakcji i check engin ale po chwili znikają. Poczytałem trochę i mam dokładnie ten objaw gdzie jak się szybko wejdzie na obroty ok 3500 i potem odpuści gaz to wtedy błąd się pojawia. Mam moduł OBD i aplikację do kasowania błedów i efekt jest powtarzalny tzn. umiem zrobić tak, żeby zawsze ten błąd w tych warunkach powtórzyć. Ale też jak jadę na niższych obrotach i powiedzmy "normalnie" to błedu nie ma i mam kilka tras za sobą po 100 i 200 km gdzie przy takiej jeździe nie ma błędów. Dodam tylko, że nawet jak wyskakuje ten błąd to nie ma żadnej odczuwalnej zmiany w pracy silnika, żadnych drgań czy zmian obrotów. Nie ma też dodatkowych błędów typu P0301-304. Zawsze wyskakują jedynie takie 2: P0300 i U0401. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Dodano po 6 minutach 56 sekundach:
A jeszcze tylko dodam, że nie było tych objawów przed wymianą zestawu dwumas, sprzegło itd. Czy to możliwe, że coś źle zamontowali np. jakiś czujnik położenia wału czy coś ? Przed wymianą sprawdzałem błędy to były jakieś związane z sondami lambda sugerujące kończący się katalizator - może tu gdzieś szukać rozwiązania ?
Dodano po 6 minutach 56 sekundach:
A jeszcze tylko dodam, że nie było tych objawów przed wymianą zestawu dwumas, sprzegło itd. Czy to możliwe, że coś źle zamontowali np. jakiś czujnik położenia wału czy coś ? Przed wymianą sprawdzałem błędy to były jakieś związane z sondami lambda sugerujące kończący się katalizator - może tu gdzieś szukać rozwiązania ?
-
Kacperxdd840
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Miasto: Częstochowa
Witam czy udało ci się rozwiązać problem tego tyrkotania i błędu P0300 ponieważ mam u siebie identyczną sytuację po wyciągnieciu skrzyni i wymianie uszczelniacza z którą walczę od miesiąca wymieniona cewka, świece, czujniki wałków, czujnik wału, czujnik dolotu, kompresja sprawdzana, rozrząd sprawdzany, cała wiazka sprawdzona aż wkońcu przyszła wymiana sterownika która tez nic nie dała.
-
raknet
- Nowicjusz
Witam, niestety cały czas bez zmian - P0300. W międzyczasie kupiłem i wymieniłem świece, cewkę, nowy katalizator, pokrywe zaworów z odmą, czujnik EVAP (bo wcześniej miałem syczenie po odkręceniu wlewu paliwa). Zmierzyłem tez kompresję i mam 12;12,7;13;13 (bar) potem zmierzono luzy zaworowe: ssący--1->0,19 0,20 2->0,23 0,22 3->0,22 0,22 4->0,20 0,22 | wydechowy: 1->0,25 0,26 2->0,28 0,27 3->0,30 0,30 4->0,27 0,27. I dalej to samo czyli wystarczy przytrzymać auto na 3500 obr. i po 10-20 sekundach kontrolki i P0300 (tylko ten błąd, żadnych innych nie ma) ale żadnych odczuwalnych zmian w pracy w silniku. Nie mam już pomysłów i chęci do rozwiązywania tego i po prostu jeżdżę z tym choc ostatnoi na Facebookowej grupie Insignia ktoś napisał że tak miał, śmigał 2 lata ale teraz juz auta do 130km/h sięnie da rozpędzić. Co ciekawe też mu się przypomniało, że to po wymianie dwumasy. Także widzę, że to jest u nas wspólna rzecz i tylko jak to powiązać z tym błędem ? Czy da się dwumasę jakoś źle zamontować, jakieś jej ustawienie może jest ważne ? A może jakas adaptacja ECU jest potrzebna? Musimy chyba zgłosić się do programu "Naprawy nie do naprawy" 
-
Kacperxdd840
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Miasto: Częstochowa