--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA16XHT 1.6 wymiana rozrządu
-
Kuba0293
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1,6 SIDI
- Kod silnika: A16XHT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gdynia
A16XHT 1.6 wymiana rozrządu
Witam, nie znalazłem odpowiedzi na pytanie odnośnie wymiany rozrządu na łańcuchu i wymiany pompy wody. A mianowicie czy wymienia się rozrząd na łańcuchu i czy wymienia się pompę wody. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania co do właśnie silnika na łańcuchu rozrządu. Pozdrawiam
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Re: A16XHT 1.6 wymiana rozrządu
Nie ma zaleceń co do wymiany rozrządu w tym silniku.
Z reguły łańcuchów się nie wymienia dopóki nie hałasują, to samo z pompą wody (lub gdy podcieka)
Z reguły łańcuchów się nie wymienia dopóki nie hałasują, to samo z pompą wody (lub gdy podcieka)
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Najszybsze zalecenia dla łańcuchowców to 250k kkm. Ale trzeba słuchać jak te serce bije, w mojej łańcuch wymieniałam w połowie tego interwału, czyli przy około 115k km -dokładnie 2 lata temu 
Radio 357 :)
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Pomijając wady konstrukcyjne zaryzykuję stwierdzenie, że przy wymianie oleju co 10-15 tys. km i dbaniu o wysoki stan oleju rozrząd na łańcuchu jest bezobsługowy.
Tryb long life jest główną przyczyną degradacji rozrządów na łańcuchu.
Na przykładzie Insigni 2.0T:
- dół łańcucha pracuje w szlamie zamiast oleju nadmiernie się zużywając,
- zawieszają się napinacze hydrauliczne(pękające ślizgi),
- jeśli silnik bierze olej, a kierowca nie praktykuje dolewek to po 30 tys. z max. na bagnecie robi się min. Stan oleju również ma wpływ na smarowanie łańcucha w dolnej jego części.
Wracając do 1.6T, należy kontrolować, nie robić nic na zapas, a w przypadku nadmiernego zużycia interweniować.
Tryb long life jest główną przyczyną degradacji rozrządów na łańcuchu.
Na przykładzie Insigni 2.0T:
- dół łańcucha pracuje w szlamie zamiast oleju nadmiernie się zużywając,
- zawieszają się napinacze hydrauliczne(pękające ślizgi),
- jeśli silnik bierze olej, a kierowca nie praktykuje dolewek to po 30 tys. z max. na bagnecie robi się min. Stan oleju również ma wpływ na smarowanie łańcucha w dolnej jego części.
Wracając do 1.6T, należy kontrolować, nie robić nic na zapas, a w przypadku nadmiernego zużycia interweniować.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Nie zgodzę się z Tobą. W moim benzynowym nie ma żadnego szlamu, zresztą wszystkie zaułki są czyste, bez nagarów- kiedyś wrzucałam fotkę otwartego silnika podczas wymiany rozrządu. Mój nie bierze też ani mililitra oleju pomiędzy wymianami, wymieniam co 10tys, i moja koleżanka też tak wymieniała, a rozrząd wymagał wymiany mimo to
Wg mnie z powodu mocy auta rozrząd porwał ten ślizg w kawałki, a ślizg jest plastikowy, poza tym ten łańcuch to jet śmieszny - on jest delikatniejszy niż łańcuch rowerowy w wyglądzie. 
Czasem na zimnym trochę hałasują koła ZFR, szczególnie jak wsteczny wrzucony, bo zanim ten olej prawidłowo zaniosą to tak mają. Tzn ja słyszę, ale więcej nikt
więc to może ja mam jakieś fazy 
Czasem na zimnym trochę hałasują koła ZFR, szczególnie jak wsteczny wrzucony, bo zanim ten olej prawidłowo zaniosą to tak mają. Tzn ja słyszę, ale więcej nikt
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Rozpadł się plastikowy ślizg ponieważ napinacz sterowany(wypychany) olejem nie działał prawidłowo. Skutkiem tego był luz łańcucha, których uderzając w ślizg połamał go. Z mocą auta nie ma to nic wspólnego 
Pierwsze efekty niedomagania napinacza słychać w trakcie odpalania zimnego silnika. Zanim pompa wtłoczy olej uruchamiając hydrauliczne napinacze słychać chrobotanie. To luźny łańcuch uderza w ślizg z biegiem czasu uszkadzając go. Być może jest to kolejna niedoskonałość silników Opla. Również w 1.8 zanim pompa wtłoczy olej chroboczą koła zfr.
Dodano po 2 minutach 29 sekundach:
Opel powinien dołożyć elektryczną pompę oleju włączającą się po przekręceniu zapłonu
Pierwsze efekty niedomagania napinacza słychać w trakcie odpalania zimnego silnika. Zanim pompa wtłoczy olej uruchamiając hydrauliczne napinacze słychać chrobotanie. To luźny łańcuch uderza w ślizg z biegiem czasu uszkadzając go. Być może jest to kolejna niedoskonałość silników Opla. Również w 1.8 zanim pompa wtłoczy olej chroboczą koła zfr.
Dodano po 2 minutach 29 sekundach:
Opel powinien dołożyć elektryczną pompę oleju włączającą się po przekręceniu zapłonu
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Zapewne masz rację. Mimo to nie przekonują mnie te plastiki i cienkie łańcuchy, wygląda to tak jakby mało poważnie. W rowerze naprawdę mam porządniejszy łańcuch, z tego od GM mogłam sobie zrobić ładną bransoletkę.
-
jbszczepaniak
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Miasto: Poznan
Szanowni Państwo
ostatnimi czasy zdarza się że silnik po jego włączeniu hałasuje. Po lekkim dodaniu gazu - zazwyczaj cichnie, ale przez tę chwilę pracuje jak traktor. Zdarza się to sporadycznie. Udało mi się to nagrać. Czy to brzmi jak rozrząd do wymiany?
(To jest Opel Insignia z silnikiem A16XHT, dlatego pytam w tym wątku, i też słyszałem od Opla, że łańcucha się nie wymienia)
ostatnimi czasy zdarza się że silnik po jego włączeniu hałasuje. Po lekkim dodaniu gazu - zazwyczaj cichnie, ale przez tę chwilę pracuje jak traktor. Zdarza się to sporadycznie. Udało mi się to nagrać. Czy to brzmi jak rozrząd do wymiany?
(To jest Opel Insignia z silnikiem A16XHT, dlatego pytam w tym wątku, i też słyszałem od Opla, że łańcucha się nie wymienia)
-
jbszczepaniak
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Miasto: Poznan
-
Ireneusz 890
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Małogoszcz
Witam. A ja zadam takie pytanie. Przy jakim przebiegu wymienialiscie u siebie koło dwumasowe wraz ze sprzęgłem i biedy padło wam turbo?