Witam!
Posiadam Insignie 2011 rok silnik 2.0 Turbo 250km 4x4 Salon Polska.
Rozrząd zrobiony, olej zmieniany co 8-10 tyś.
Zacznę od tego że przez kupnem i po kupnie, świecił się Check Engine. Problem z drugą sondą, były właściciel twierdzi, że był zmieniany środek katalizatora na sportowy (Przedstawił i przekazał także fakturę), nie wnikam czy to prawda czy nie. Zamierzał i zrobiłem małego moda, usunięcie Katalizatora pierwszego z samochodu i wstawienie DP, bo wydech będzie i tak szedł cały do przeróbki. Jak się okazuję, po wycięciu Katalizatora pierwszego i wstawieniu DP, auto przy schodzeniu z obrotów rzędu 4-5 tyś gdy przykładowo dam mu buta i zechce hamować silnikiem dymi na niebiesko trochę, raz bardziej raz rzadziej, check ciągle nie jestem wyprogramowany gdyż nie ma mnie w Polsce. Dodam też że miałem dwie sytuację, kiedy to nie umyślnie przez swoją głupotę dałem mu raz razy gwałtownie tzw "buta" raz jak mu dałem z jedynki do max obrotów to za mną tylko niebieski dym został, i w zasadzie potem dwa razy jak mu dałem, to dymu nie było, a rozłączyło mi turbinę aż do ponownego odpalenia samochodu. Płyn chłodniczy stan jest, olej nie dolewam, i tak jakby nie ubywa, bo od tego incydentu jest już ponad miesiąc lekko, a jeżdzę codziennie trasy do pracy 75km w dwie strony (ruch autostrada/miejski). I zaznaczam, że dymi tylko przy hamowaniu silnikiem/schodzeniu z obrotów. Nie sprawdzałem czy ciepły czy zimny, żadnych mazi itd nie mam po korkami, płyn chłodniczy nie bulgocze itd. Obstawiam turbie, mimo że normalnie działa, i żadnego błędu od niej nie wali. Ale słyszałem także, o uszczelniaczach zaworowych i chciałbym posłuchać waszego zdania.
A i kolejna kwestia to na filmikach załączonych, przed wycięciem katalizatora tego nie było, pojawiło się to dopiero po wycięciu i wstawieniu DP. Na maksymalnie rozgrzanym silniku tego nie ma(ale ręki uciąć sobie nie dam)
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku2.0 Turbo 250km - Dymienie
-
Gozdzio
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Biłgoraj
2.0 Turbo 250km - Dymienie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Pawel_wro
Re: 2.0 Turbo 250km - Dymienie
Przy schodzeniu z obrotów w dolocie robi się największe podciśnienie i na ogół w tym właśnie momencie olej z nieszczelnego turbo przedostaje się do cylindrów, gdzie jest spalany,
Gdy padają uszczelniacze zaworowe, to auto dymi zaraz po odpaleniu rano, już nawet na wolnych obrotach, by po paru kilometrach dym zniknął,
Obstawiam zdecydowanie turbosprężarkę.
Gdy padają uszczelniacze zaworowe, to auto dymi zaraz po odpaleniu rano, już nawet na wolnych obrotach, by po paru kilometrach dym zniknął,
Obstawiam zdecydowanie turbosprężarkę.
-
Gozdzio
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Biłgoraj
Słyszałem że jak będzie kopcił nawet na postoju to pierścienie, a jak przy schodzeniu z obrotów to uszczelniacze
Ostatnio zmieniony 9 sie 2021, o 19:27 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
Pawel_wro
Szukałeś rady, to poradziłem, a co zrobisz, to zrobisz,
Pierścienie tłokowe, te zbierające dają o sobie znać, gdy silnik jest rozgrzany, przy dodawaniu gazu, w momencie gdy olej robi się rzadki.
Pierścienie tłokowe, te zbierające dają o sobie znać, gdy silnik jest rozgrzany, przy dodawaniu gazu, w momencie gdy olej robi się rzadki.