--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuUszczelka pod głowicą
-
czaryna23
- Nowicjusz
- Auto: OPEL Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LUBLIN
Uszczelka pod głowicą
Witam posiadam opla Insignia 1.8 benzyna 140km przebieg 74tys od czerwca wolałem 100ml płynu chłodniczego dziś zapaliła się kontrolka że mało płynu chłodniczego wolałem 150ml zagzalem go odkrecilem korek i zaczęło wywalac płyn i się uspokoiło czy to może być uszczelka pod głowicą przy takim przebiegu ?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Re: Uszczelka pod głowicą
100ml od czerwca to równie dobrze może być nieszczelność w układzie. Korka się nie odkręca, gdy silnik jest mocno nagrzany, bo po co? Idąc tym tropem to po nagrzaniu można również odkręcić korek spustowy oleju 
Był na forum przypadek remontu głowicy, ale większość to trudne do zlokalizowania nieszczelności. Jest kilka tematów, więc proponuję zapoznanie się z nimi.
Był na forum przypadek remontu głowicy, ale większość to trudne do zlokalizowania nieszczelności. Jest kilka tematów, więc proponuję zapoznanie się z nimi.
-
czaryna23
- Nowicjusz
Może byc nie szczelny korek wyrównawczy? Aha sprawdzałem weze też są twarde?
-
Buluś
- Klubowicz
- Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Ożarów Mazowiecki
- Otrzymał piwo: 5 razy
zobacz jak zachowuje się przewód idący na chłodnicę wody, dwa odpowietrz chłodnicę bo dużo osób tego nie robi przy ingerencji w układ.. a insignia nie ma przewodu odpowietrzającego z chłodnicy na zbiornik. Objaw który podałeś jest znany w tych silnikach
Posiadam części do Insigni, wykonuje dokładanie wyposażenia: grzane fotele, lusterka składane itp
Sprzedam Insignie 1.6Turbo moja prywatna 76 tys km przebiegu
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Wymieniałem płyn dwa razy i nie miałem problemów z odpowietrzeniem. Po pierwszej zmianie i jeździe zrobiłem 2-3 dolewki natomiast przy drugiej nalałem ponad zgrzew, trochę spadło i od kilku miesięcy jest bez zmian.
Być może te dolewki świadczą o tym niby problemie z odpowietrzaniem, ale uznałem to za normalną kolej rzeczy, dolałem i nie przejmowałem się tym zbytnio.
Być może te dolewki świadczą o tym niby problemie z odpowietrzaniem, ale uznałem to za normalną kolej rzeczy, dolałem i nie przejmowałem się tym zbytnio.
-
czaryna23
- Nowicjusz
Węże sprawdzone wszystkie są ciepłe po 3 krotnym grzaniu auta i odkrecania korka zrobiło się chyba ok za 4 razem poszedł tylko gaz i już nie wywaliło płynu chłodniczego myślę że układ był zalowierzony jak kolega Pisał wyżej pojezdze i zobaczmy co będzie się działo przewody zrobiły się miękkie!
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Syczenie po odkręceniu korka zupełnie nie ma nic wspólnego z zapowietrzonym układem. Od czerwca wlałeś łącznie 250ml, bo przez kilka miesięcy jazdy nie odpowietrzył się układ? Nie chcę mi się w to wierzyć 
Zapoznaj się układem chłodzenia(zbiorniczek, chłodnica i wszystkie węże przy nich) i przeglądaj go po każdej jeździe, szczególnie połączenia.
Dodatkowo sprawdź czy tunel środkowy w kabinie nie jest wilgotny głęboko w nogach kierowcy lub pasażera. Przy dużym rozszczelnieniu nagrzewnicy potrafią być mokre dywaniki. Nie zwróciłeś uwagi na mocniej parujące szyby? Mogą być objawem rozszczelnienia nagrzewnicy i nadmiernej wilgoci w kabinie.
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
Sprawdź czy nie masz suchej plamy na górze skrzyni biegów obok wybieraka oraz zacieków na dole termostatu.
Zapoznaj się układem chłodzenia(zbiorniczek, chłodnica i wszystkie węże przy nich) i przeglądaj go po każdej jeździe, szczególnie połączenia.
Dodatkowo sprawdź czy tunel środkowy w kabinie nie jest wilgotny głęboko w nogach kierowcy lub pasażera. Przy dużym rozszczelnieniu nagrzewnicy potrafią być mokre dywaniki. Nie zwróciłeś uwagi na mocniej parujące szyby? Mogą być objawem rozszczelnienia nagrzewnicy i nadmiernej wilgoci w kabinie.
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
Sprawdź czy nie masz suchej plamy na górze skrzyni biegów obok wybieraka oraz zacieków na dole termostatu.
-
CODY
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA automat 4x4
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tak , na dole dermostatu ? Odpowietrzanie jest automatyczne przez zbiornik wyrównawczy ( ma specjalny kanał ), jak będzie za duże ciśnienie to kortek otworzy się na "przelew" i powiterze sobie ujdzie . Wymieniałem właśnie termostat i mam zawilgocony jeden z króćców , więc 100 czy 250 ml to nie wyciek lecz ubytek . gdyby to była większa sprawa , typu uszczelka to ubytek byłby większy i korek wlewu oleju miałby osad koloru mlecznego (osad olejowy ) . Gdyby ubywało ci tyle na 100 km to trzeba się temu przyjrzeć dokładniej .
-
Buluś
- Klubowicz
- Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Ożarów Mazowiecki
- Otrzymał piwo: 5 razy
osad lub syf w zbiorniku to w przypadku 1.8 nie uszczelka głowicy tylko chłodnica oleju to raz.
co do automatycznego odpowietrzania.. 1.6, 1.6T, 1.8, 1.4T są wyjątkowo ciulowe w odpowietrzaniu.. procedura przewiduje w tych silnikach najpierw odpowietrzenie chłodnicy. w Prawym górnym rogu na wysokości filtra jest plastikowy korek do jej odpowietrzania. Na zimnym należy go poluzować aż wyleci powietrze i zacznie lecieć płyn. Dopiero potem robimy normalne odpowietrzenie, nawiew na gorąco do środka, i na 1 bieg wentylatora i grzejemy aż załączy się wentylator, jak się wyłączy gasimy i po 2-3 godzinach dolewamy do poziomu płynu i finisz. Wierzcie mi ale przez brak odpowietrzenia chłodnicy te silniki potrafiły się odpowietrzać normalnym sposobem i do godziny.. w poprzedniej generacji czyli Vectrze C był mały przewodzik idący od góry chłodnicy do zbiorniczka w iśce tego już nie ma i trzeba sobie chłodnicę odpowietrzyć solo.
Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
do do wycieków w tym silniku bardzo często lubi pocić się uszczelka termostatu na łączeniu termostatu z dalszą obudową. w Aso koszt około 30-40 zł za oring, drugie miejsce to pompa wody. No chyba że auto ma LPG to już inna bajka trójniki na wężach i wejście na reduktory
co do automatycznego odpowietrzania.. 1.6, 1.6T, 1.8, 1.4T są wyjątkowo ciulowe w odpowietrzaniu.. procedura przewiduje w tych silnikach najpierw odpowietrzenie chłodnicy. w Prawym górnym rogu na wysokości filtra jest plastikowy korek do jej odpowietrzania. Na zimnym należy go poluzować aż wyleci powietrze i zacznie lecieć płyn. Dopiero potem robimy normalne odpowietrzenie, nawiew na gorąco do środka, i na 1 bieg wentylatora i grzejemy aż załączy się wentylator, jak się wyłączy gasimy i po 2-3 godzinach dolewamy do poziomu płynu i finisz. Wierzcie mi ale przez brak odpowietrzenia chłodnicy te silniki potrafiły się odpowietrzać normalnym sposobem i do godziny.. w poprzedniej generacji czyli Vectrze C był mały przewodzik idący od góry chłodnicy do zbiorniczka w iśce tego już nie ma i trzeba sobie chłodnicę odpowietrzyć solo.
Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
do do wycieków w tym silniku bardzo często lubi pocić się uszczelka termostatu na łączeniu termostatu z dalszą obudową. w Aso koszt około 30-40 zł za oring, drugie miejsce to pompa wody. No chyba że auto ma LPG to już inna bajka trójniki na wężach i wejście na reduktory
Posiadam części do Insigni, wykonuje dokładanie wyposażenia: grzane fotele, lusterka składane itp
-
czaryna23
- Nowicjusz
Szyby troszkę mi paruja zrobię co opisaliacie i zobaczymy bo narazie jest ok rzeczywiście troszkę czuje płynem jak włączę ogrzewanie ? Ale popatrzę
-
czaryna23
- Nowicjusz
Narazie temat zamykam byłem u mechanika i stwierdził jak kolega wyżej aby niczym się nie przejmować bo nic nie jest uszkodzone wszystko jest ok