--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuLuzy na wale korbowym B20NHT
- THOR78
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia 2.0 T
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Reda
Luzy na wale korbowym B20NHT
Dzisiaj sprawdzone w ASO Opel. Luzy na wale. Opel robi silniki. Brawo
W Oplu po diagnozie ,powiedzieli że póki nie dowiedzą się co robić mogę spokojnie jeździć. Nie jestem taki pwien czy to dobry pomysł. Ktoś coś podpowie
W Oplu po diagnozie ,powiedzieli że póki nie dowiedzą się co robić mogę spokojnie jeździć. Nie jestem taki pwien czy to dobry pomysł. Ktoś coś podpowie
Ostatnio zmieniony 10 sty 2019, o 11:48 przez THOR78, łącznie zmieniany 2 razy.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Luzy na wale korbowym B20NHT
Hmmm. Coś więcej?
Robiłeś testy z przeciążeniem w ciasnym prawym łuku zanim pojechałeś, jak się domyślam, na Osowę (gdzie obsłużyli pierwszy przypadek, tzn. mój)?
Jeśli na co dzień to nie występuje w sposób uniemożliwiający jazdę, to jeździj. Ja jeździłem rok / 20 tys.km od pierwszych objawów - i dojeździłem. Choć irytowało okrutnie, zwłaszcza gdy jeszcze nie wiedziałem (ani ja, ani ASO) jaki czynnik wywołuje to zjawisko. Silnik pracował bez zarzutu, pięknie rozwijał moc. Tylko pedał sprzęgła dawał znać, że coś nie gra.
U mnie powiedzieli, jak pamiętam, chyba 1.7 mm. Dopuszczalny jest 0.25 mm bodajże. Z tym że zbadanie tego luzu łatwe nie jest.
M.
Robiłeś testy z przeciążeniem w ciasnym prawym łuku zanim pojechałeś, jak się domyślam, na Osowę (gdzie obsłużyli pierwszy przypadek, tzn. mój)?
Jeśli na co dzień to nie występuje w sposób uniemożliwiający jazdę, to jeździj. Ja jeździłem rok / 20 tys.km od pierwszych objawów - i dojeździłem. Choć irytowało okrutnie, zwłaszcza gdy jeszcze nie wiedziałem (ani ja, ani ASO) jaki czynnik wywołuje to zjawisko. Silnik pracował bez zarzutu, pięknie rozwijał moc. Tylko pedał sprzęgła dawał znać, że coś nie gra.
U mnie powiedzieli, jak pamiętam, chyba 1.7 mm. Dopuszczalny jest 0.25 mm bodajże. Z tym że zbadanie tego luzu łatwe nie jest.
M.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Powiedzieli czy napisali, że możesz spokojnie jeździć? Ja bym się domagał wszystkie go na papierze, bo później się mogą wyłgać... Jeśli nie oni sami, to im centrala nakaże...
- wassermann
- Zapaleniec
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Twój temat widziałem i czytałem. Myślałem ,że może są jakieś inne jeszcze objawy.
- THOR78
- Nowicjusz
Ja stwierdziłem jednak ,że nie będę jeździł, taki luz na wale może zrobić bardzo duże spustoszenie i szybsze zużywanie się elementów. Jeżeli będą to tylko panewki a nie uszkodzi się na przykład wał korbowy to nie są to aż takie duże pieniądze. Kolega mechanik powiedział -- luzy na wale samochód stoi pod domem.
Dodano po 9 minutach 52 sekundach:
Kolego Wasserman, tylko mnie to dziwi jak oni to sprawdzili bo samochód był na serwisie godzinę a nawet miski nie ściągali nie wiem czy szarpali za koło pasowe. I też dziwnie diagnoza 4 mm!!! to by przecież coś stukało tak że to wszystko takie trochę grubymi nićmi, może wiedzieli o co chodzi i po prostu stwierdzili luz nawet tego nie sprawdzając, bo znali twój przypadek.
Ja słyszę jeszcze stukanie w czasie wciskania sprzęgła i to też nie zawsze przeważnie jak to sprzęgło wciskam na postoju kilka razy pod rząd ale podobno to jest normalne
Dodano po 9 minutach 52 sekundach:
Kolego Wasserman, tylko mnie to dziwi jak oni to sprawdzili bo samochód był na serwisie godzinę a nawet miski nie ściągali nie wiem czy szarpali za koło pasowe. I też dziwnie diagnoza 4 mm!!! to by przecież coś stukało tak że to wszystko takie trochę grubymi nićmi, może wiedzieli o co chodzi i po prostu stwierdzili luz nawet tego nie sprawdzając, bo znali twój przypadek.
Ja słyszę jeszcze stukanie w czasie wciskania sprzęgła i to też nie zawsze przeważnie jak to sprzęgło wciskam na postoju kilka razy pod rząd ale podobno to jest normalne
Ostatnio zmieniony 11 sty 2019, o 12:39 przez THOR78, łącznie zmieniany 1 raz.
- wassermann
- Zapaleniec
Nie miałem żadnych innych objawów poza blokującym się i "miękkim" sprzęgłem. Może raz czy dwa przy ruszaniu sprzęgło się przywiesiło. Ale _poza sprzęgłem_ absolutnie nic nie dawało znać, że jest problem. I, jak wspominałem, auto jeździło pięknie, a silnik kręcił się ochoczo do góry, bardzo do góry 
Potwierdzam, że sprzęgło (a raczej dwumasa) stuka, nawet od nowości. Słychać to właśnie na postoju lub podczas manewrowania na parkingu, ew. jeździe w korku. Najbardziej słychać gdy ruszysz i zaraz po odklejeniu się od ziemi z powrotem szybko wciśniesz sprzęgło (przerwane ruszanie). Wówczas jest "dy dy dydydy"
Trzeba nauczyć się czuć to sprzęgło i operować nim płynnie, żeby nie stukać (lub stukać jak najmniej). Tak było od nowości i ten typ tak ma. W biuletynie jest napisane, że nie podlega to reklamacjom
Po wstawieniu nowego silnika sprzęgło stukało tak samo.
M.
Potwierdzam, że sprzęgło (a raczej dwumasa) stuka, nawet od nowości. Słychać to właśnie na postoju lub podczas manewrowania na parkingu, ew. jeździe w korku. Najbardziej słychać gdy ruszysz i zaraz po odklejeniu się od ziemi z powrotem szybko wciśniesz sprzęgło (przerwane ruszanie). Wówczas jest "dy dy dydydy"
M.
- THOR78
- Nowicjusz