--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA18XER gaśnie na biegu jałowym
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Re: A18XER gaśnie na biegu jałowym
Nie do wiary, że tak zawory załatwione. Ciekaw jestem czy to przez jazdę na gazie.
-
Buxton
Gaz nie jest od nowości dokładamy był w 2015 więc 3 lata to nie wiem tylko pytanie czy czasami ci wcześniejsi powiedzmy mechanicy mi ich nie załatwili
Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
Tylko czy to szarpanie może być przez to że katalizatora nie ma..?
Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
Tylko czy to szarpanie może być przez to że katalizatora nie ma..?
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Może być przyczyna braku katalizatora ponieważ auto ma robione mapy fabrycznie pod wydech z katem i usuniecie go zaburza wymianę gazów wylotowych
-
czapeczka50
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Łódź
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 3 razy
Może po założeniu instalacji gazowej miałeś za ubogi skład mieszanki i dlatego poszły Ci zawory.70000tys.mil to gdzieś ok.110 000tkm.u mnie instalacja była zakładana przy 31tkm,teraz ma 138tkm i głowica jeszcze zipie,aczkolwiek już się szykuję na regulacje zaworów.16atm.na tych dwóch to coś duże cisnienie.u mnie w zeszłym roku mierzył gazownik było na wszystkich jednakowe po 10,5atm.ile Cię wyniosła naprawa głowicy?
-
Buxton
230 wymiana wszystkich zaworów i planowanie głowicy plus 400 robocizna u mechanika oczywiście funtów:/:/ mechanik też twierdzi że te poszarpywania to przez katalizator i trzeba kupić więc znowu wydatek... Chyba sprzedam ten samochód bo szczerze mówiąc mam go już dość... Na gazie chodzi tak samo jak na benzynie nie ma różnicy w mocy ale co wystarczy poprostu gaz wyregulowac I będzie dobrze??
-
Buluś
- Klubowicz
- Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Ożarów Mazowiecki
- Otrzymał piwo: 5 razy
a co ma kat do szarpania.. jeżeli katalizator jest wypalony to nie ma to wpływu na pracę silnika !!!
insignia jak większość nowych aut ma 2 sondy lamda, pierwsza to sonda tzw regulacyjna - i ma ona wpływ na skład mieszanki (sonda ta jest przed katalizatorem), sonda druga która jest za katem to sonda informacyjna jedynie.. mówi nam o tym jaki jest stan katalizatora i w przypadku insigni 1.8 w której sonda ma zakres pracy 0 - 1 V gdy katalizator będzie zapchany np w wyniku nadmiernego przepalania oleju przez silnika będzie pokazywała bardzo niskie napięcie rzędu 100-200 mv, natomiast jeżeli katalizator będzie wypalony a więc nie będzie spełniał swojej roli to będzie pokazywała dokładnie to co pierwsza sonda - a więc będzie oscylowała od dołu do góry (od okolic 100mv do 900 mv)
podsumowując wypalony kat może jedynie wywalić błąd niskiej sprawności katalizatora lub słabej przemiany katalitycznej i nic po za tym, druga sonda nie ma wpływu na skład mieszanki
natomiast zapchany kat to słaby przepływ gazów a więc problemy z jazdą.
a co do zaworów. Jeżeli zawory były pokrzywione to na pewno nie przez lpg, pokrzywienie mogło być jedynie przez kolizję, np przez źle ustawiony rozrząd i to nawet pół roku wcześniej. Samo pokrzywienie zaworów nie miało dużego wpływu na kompresję, ale przez nie domknięte zawory dochodziło do wypalania gniazd i to po kilku miesiącach doprowadziło do utraty kompresji i wypadania zapłonu na tych cylindrach
insignia jak większość nowych aut ma 2 sondy lamda, pierwsza to sonda tzw regulacyjna - i ma ona wpływ na skład mieszanki (sonda ta jest przed katalizatorem), sonda druga która jest za katem to sonda informacyjna jedynie.. mówi nam o tym jaki jest stan katalizatora i w przypadku insigni 1.8 w której sonda ma zakres pracy 0 - 1 V gdy katalizator będzie zapchany np w wyniku nadmiernego przepalania oleju przez silnika będzie pokazywała bardzo niskie napięcie rzędu 100-200 mv, natomiast jeżeli katalizator będzie wypalony a więc nie będzie spełniał swojej roli to będzie pokazywała dokładnie to co pierwsza sonda - a więc będzie oscylowała od dołu do góry (od okolic 100mv do 900 mv)
podsumowując wypalony kat może jedynie wywalić błąd niskiej sprawności katalizatora lub słabej przemiany katalitycznej i nic po za tym, druga sonda nie ma wpływu na skład mieszanki
natomiast zapchany kat to słaby przepływ gazów a więc problemy z jazdą.
a co do zaworów. Jeżeli zawory były pokrzywione to na pewno nie przez lpg, pokrzywienie mogło być jedynie przez kolizję, np przez źle ustawiony rozrząd i to nawet pół roku wcześniej. Samo pokrzywienie zaworów nie miało dużego wpływu na kompresję, ale przez nie domknięte zawory dochodziło do wypalania gniazd i to po kilku miesiącach doprowadziło do utraty kompresji i wypadania zapłonu na tych cylindrach
-
Buxton
Ja w ogóle katalizatora nie mam bo mi debile poprzedni wycieli.... A z tego co słyszałem to właśnie do szarpania ma sporo..
-
Buluś
- Klubowicz
z tego co słyszałem - to połowa wywodów na forum się opiera i potem ludzie przyjeżdżają na warsztaty i opowiadają bajki.. jak kata całego wywalili to powinni na drugą sondę dać tulejkę dystansową w celu oszukania sondy (żeby błędu nie wywalała)
-
Buxton
W ogóle go wywalać nie powinni bo po jaką cholere jak przyczyną były zawory na głowicya przynajmniej powinni mnie zapytać o zdanie a nie zadzwonić i powiedzieć że kat wycięty ale nie pomoglo. Żadnych wywodów na forum nie mam tylko mnie wku... że ludzie którzy podają się za mechaników nie mają zielonego pojęcia o jakiej kolwiek robocie jak byś zobaczył w jakim stanie odebrałem samochod od pierwszego mechanika a w jakim od drugiego to też byś się wkur...
-
Buluś
- Klubowicz
cóż ja mogę powiedzieć.. do dobrego warsztatu ciężko się dostać... do nas jest miesiąc oczekiwania na termin..
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Z zapchanym katem nie będzie auto miało mocy z powodów braku przepływu gazów spalinowych a jego brak spowoduje zachwianie tej wymiany w drugą stronę i błędy drugiej sondy nic do tego nie mają ponieważ problem leży po stronie mechanicznej !
-
Buluś
- Klubowicz
jakie zachwianie w drugą stronę ? Co niby ma powodować brak kata ? Nie tak dawno większość aut miała jedynie pierwszą sondę która była przed katem a jeszcze wcześniej katów nie było w ogóle i auta jeździły bez zaburzeń.. co więcej obecnie bardzo dużo aut zwłaszcza japońskich w których wypalanie kata jest nagminne (Yarisy, Corolle itp) jeździ i ma się tak samo dobrze jak gdy miało sprawny katalizator - wywalają jedynie błąd wydajności systemu katalitycznego na co lekarstwem jest emulator sondy drugiej.
Jedynie zapchany kat powoduje zaburzenie pracy silnika ale przez nie ogarniętych mechaniorów którzy nie umieją czyta wskazań pomiarowych sond auta są źle diagnozowane.. przy zapchanym kacie auta wywalają błąd ubogiej mieszanki na 2 banku ale nie zawsze, często zdarza się wypadanie zapłonów którego powodem jest zapchany katalizator.. trafiały do nas auta po wymianie świec cewek i dalej zapłon wypadał a wystarczyło zobaczyć że druga sonda leży na dole praktycznie..
to nie są żadne wymysły.. wystarczy zobaczyć jak wyglądają korekty paliwowe w aucie z wywalonym katem - brak zmian w stosunku do wersji z dobrym katalizatorem.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2018, o 13:52 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
Buxton
A jednak ktoś po coś ten katalizator wymyślił... Gdyby nie był do niczego potrzebny to po co on tam w ogóle jest
a to że miesiąc się czeka na dostanie do warsztatu to w cale nie znaczy że jest on dobry
moje auto stało u mechanikow ponad 3 tygodnie i inni klienci też czekali a jak się okazało to mechanikami ich nazwać nie można ![Zły ]:-<](./images/smilies/icon_evil.gif)
-
Buluś
- Klubowicz
masz chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem... czy ja gdzieś piszę że jest on nie potrzebny ? pleciecie głupoty że przez brak kata falują obroty itp - g. prawda.. ktoś coś powiedział ktoś to powiela tu.. tu czyta to kolejne 200 osób i powieli dalej taką bzdurę.
brak kata nie spowoduje żadnych problemów z autem po za błędem niskiej sprawności który można ominąć oszukując sondę emulatorem
zapchany kat spowoduje spadki mocy/ wypadanie zapłonu
a kat jest po to żeby uzyskać wyższą normę czystości spalin - w teori bo na testach z dymomierzem różnicy w silniku benzynowym bez kata nie ma praktycznie żadnych..
-
Buxton
Problemow z czytaniem nie mam w pierwszej części twojej odpowiedzi piszesz, że brak kata wywala tylko błąd który można oszukać więc wnioskując wychodzi na to że jednak nie jest on potrzebny bo tylko teoretycznie czyści spaliny. Ale ilu ludzi tyle opinii... Tak czy siak dzięki za wszystkie odpowiedzi samochód puki co jeździ bez problemów nie szarpie nie gaśnie moc ma odpowiednią. Katalizator założyłem i wystawiam na sprzedaż
pozdrawiam