------------------------------ Wielkopolskie Spotkania - 19.01 - fotorelacja
---------------------------------------- Śląskie Spoty - 27.01 - szczegóły
--------------------------------------------------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku Obrazek

Auto gaśnie po odpaleniu

xul
Forumowicz
Posty: 204
Rejestracja: 19 kwie 2018, o 06:20
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)

Re: Auto gaśnie po odpaleniu

Post autor: xul » 10 sty 2019, o 09:44

A stan EGR to nie jest przez przypadek wartość jaką sterowany jest EGR (cewka), a nie jego faktyczne położenie?

Awatar użytkownika
mcrace
Klubowicz
Posty: 609
Rejestracja: 9 sty 2018, o 11:32
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy
Kontakt:

Re: Auto gaśnie po odpaleniu

Post autor: mcrace » 10 sty 2019, o 12:48

Holios pisze:
10 sty 2019, o 09:06
Bo mi tu bardziej śmierdzi "zapchanym" wydechem.
może być to trop -> pęknięty wąż -> dymienie na czarno -> zapchany DPF.

sprawdź w komputerze diagnostycznym parametr "różnica ciśnień".
The history of hysteria
Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!

jar-231
Nowicjusz
Posty: 72
Rejestracja: 26 wrz 2017, o 22:13
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Białystok

Re: Auto gaśnie po odpaleniu

Post autor: jar-231 » 10 sty 2019, o 14:05

Ja tak miałem w zeszłym roku. Nagle zaczął mi się dławić obroty spadały i podbijało potem załapywał i gasł. Podpiąłem kompa błędy te same co u kolegi i patrzę a EGR cały czas na 56 % otwarty. Tak jak napisał mcrace za dużo spalin dostawał i go dławiło. Do tego zaraz zawaliło dpf zaczęło się wypalanie nie dał rady wypalić bo obroty skakały aż przygasał i w ogóle szopki. Zaślepiłem i odpalił bez problemu. Od razu zaczął wypalanie na kompie było 105 % ale pracował już normalnie i stabilnie.
Dodam jeszcze że po zaślepieniu silnik pracował normalnie ale komputer widział złe położenie egr i odcinał moc nie dało się jechać. Pomogło doraźnie odłączenie wtyczki od egr. wtedy zapalił sie chek ale samochód jeździł normalnie.
Ja bym zaczął od sprawdzenia EGR.

adriang092
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 8 sty 2019, o 22:36
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2009
Miasto: Grajewo

Re: Auto gaśnie po odpaleniu

Post autor: adriang092 » 11 sty 2019, o 15:00

Witajcie ponownie.
Odpowiadając na pytania auto serwisuje zawsze na czas. Serwis robiony miesiąc temu wszystkie filtry plus olej. Od wymiany rozrządu przejechalem 20 tys. Powiem że nie domyslilbym się, ale znajomy powiedział aby sprawdził przepływomierz I rzeczywiście przeczyscilem przepływomierz bo był zawalony jakąs nie wiem jak to nazwać "mazią". I odpalił od strzała I chodzi dużo lepiej niż przed ta usterka. Wykasowalem błędy jeździłem cały dzien I o dziwo nic nie wyskakuje. Takze w moim przypadku pomogło. Zaznaczę też że wymieniłem rurę od IC I filtr paliwa ( miesięczny) bo był zasyfiony I wyglądał tak jakby zamarzł (widocznie woda w ropie, lub też to że położenie tego filtra jest w ciulowym miejscu bo praktycznie przy samej ziemi.) Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”